Γνώρισε το hula hoop και έλα στην 1η hoop dance κοινότητα στην Ελλάδα

Το hoop dance ή χορός με hula hoop είναι μια μορφή ήπιας αερόβιας άσκησης με τη χρήση στεφανιών, κατάλληλων για ενήλικες. Είναι ένα παιχνίδι ενηλίκων, ένας τρόπος έκφρασης, ένας χορός για το σώμα και την ψυχή, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

Εδώ και αρκετά χρόνια, αυτή η μέθοδος γυμναστικής και έκφρασης, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Αμερική και την Αυστραλία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει χιλιάδες οπαδούς και στην Ευρώπη, δημιουργώντας κοινότητες hoopers που μοιράζονται την αγάπη τους για το hoop, τόσο διαδικτυακά, όσο και με διοργανώσεις φεστιβάλ που είναι αποκλειστικά αφιερωμένα στο hoop dance.

Η 1η hoop dance κοινότητα στην Ελλάδα, το Hoop it! δημιουργήθηκε το 2012. Η Sunny Diz, εξειδικευμένη δασκάλα hoop dance (Certified Hoop Love Coach) και δημιουργός του Hoop it!, με στόχο να μοιραστεί τις εμπειρίες της από τον πολύχρωμο κόσμο των hula hoops διοργανώνει μαθήματα, σεμινάρια, hoop parties, local και international events hoop dance, ενώ σαν hoop instructor διδάσκει σε hoop conventions σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Photo credit @Athena Liaskou

Τα τελευταία χρόνια μοιράζεται  δημιουργικά video tutorials με θέμα το hoop dance μέσα από το κανάλι της στο youtube και οργανώνει το Ελληνικό Hoop Retreat (Sunny Hoop Fest)  με quest hoop instructors απ’ όλο τον κόσμο, προωθώντας παράλληλα τα Ελληνικά νησιά, ως τον απόλυτο προορισμό για τους hoopers, γιατί #greeceisforhoopers

Το hula hoop μας γυρνάει πίσω σε πολύ όμορφες και διασκεδαστικές παιδικές αναμνήσεις. Κάθε κορίτσι είχε και ένα hula. Τι ώθησε εσένα πίσω σε αυτή τη δημιουργική και χαρούμενη δραστηριότητα;

To hoop, δηλαδή το στεφάνι, σαν όργανο εκγύμνασης και παιχνιδιού, συναντάται από πολύ παλιά, όπως στην αρχαία Ελλάδα αλλά και σε πολλές φυλές Ιθαγενών της Αμερικής και της Αυστραλίας. Όταν, το 1958 η αμερικάνικη εταιρία Wham-o το κατασκεύασε πρώτη φορά σε μαζική παραγωγή από πλαστικό, το hoop μετονομάστηκε σε hula hoop και είχε πολύ μεγάλη απήχηση τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες.

Προσωπικά θυμάμαι το πρώτο μου hula hoop, ένα πράσινο, λίγο κακοφτιαγμένο στεφάνι, ως δώρο από τους γονείς μου, για την επιτυχία μου σε κάποιες εξετάσεις αγγλικών στην ηλικία των 7-8 χρονών. Νομίζω ότι σχεδόν κοιμόμουν με το στεφάνι αγκαλιά για μεγάλο διάστημα!

Photo credit @Athena Liaskou

Έκτοτε, δεν ασχολήθηκα ξανά με το hoop, αν και πειραματίστηκα με πολλά είδη χορού και πολεμικές τέχνες, και πάντα αγαπούσα πολύ την άσκηση.

Όταν το 2008 βρέθηκα στο Brighton της Αγγλίας για ένα μεταπτυχιακό στην Αρχιτεκτονική, ψάχνοντας για δουλειά σε κάποιο site, βρήκα μια αγγελία για μαθήματα hula hoop.

Σκέφτηκα «γιατί όχι;» και πήγα. Διένυα τότε μια δύσκολη ψυχολογική περίοδο από επαγγελματικής άποψης. Από τη μια πλευρά είχα στα χέρια μου ένα «καλό χαρτί» αυτό της Αρχιτεκτονικής, είχα δουλέψει μερικά χρόνια στον τομέα αυτό και μάλιστα είχα αποφασίσει να συνεχίσω με ένα μεταπτυχιακό. Αυτά όμως δε μου ήταν αρκετά.

Όταν πήγα στο μάθημα hoop dance, αισθάνθηκα για πρώτη φορά στη ζωή μου (!) ότι βρίσκομαι στο εδώ και το τώρα. Εδώ με τον εαυτό μου, χωρίς να νοιάζομαι για το παρελθόν και το μέλλον. Ήταν ένα απελευθερωτικό συναίσθημα, ένα συναίσθημα που με γύρισε στην ηλικία του κοριτσιού με το πράσινο στεφάνι. Πως μπορείς να μην ερωτευθείς κάτι που αδειάζει το μυαλό σου από την ενήλικη πολυπλοκότητα;

Πόσο επιδραστικό είναι το hoop στην ψυχολογία του εκπαιδευόμενου; Τι αναζητούν οι μαθητές σου;

Το στεφάνι είναι ένα εργαλείο, ένα prop. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πάντα κάποιος που πρέπει να το χρησιμοποιήσει για να λειτουργήσει. Υπάρχουν πολλοί μαθητές οι οποίοι αναζητούν απλά την εκγύμναση και είναι αλήθεια ότι το hoop dance γυμνάζει όλο το σώμα, χωρίς να επιβαρύνει κανένα μέρος του. Οι περισσότεροι αναζητούν το συνδυασμό της άσκησης με το παιχνίδι, γιατί κοινωνικά έχουμε την αντίληψη ότι στην ενήλικη ζωή το παιχνίδι απαγορεύεται, και τα μαθήματα hoop dance είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ξαναγυρίσουν πάλι στην παιδικότητα, την ανεμελιά, ή όπως υποστηρίζω, να βρεθούν απλά στο παρόν, όπως κάνουν τα παιδιά. Τέλος για πολλούς, το hoop dance είναι ο τρόπος να ανακαλύπτουν τον εαυτό τους.

Photo credit @Dimitris Parthimos

Σκεφτείτε για παράδειγμα έναν χορευτή μπαλέτου, ένα χορευτή σύγχρονου χορού ή έναν παλαιστή. Κατευθείαν το μυαλό μας πλάθει μια συγκεκριμένη εικόνα για το πώς είναι αυτός ο άνθρωπος, πως κινείται, ποιες είναι οι αναλογίες του σώματος του.

Προσπαθήστε τώρα να σκεφτείτε έναν hooper. Σαν εικόνα δεν μπορεί να σχηματιστεί στο μυαλό μας γιατί είναι κάτι άγνωστο, οπότε ο κάθε μαθητής μπορεί να είναι hooper, με οποιεσδήποτε αναλογίες, οποιαδήποτε συμπεριφορά, οποιεσδήποτε ικανότητες. Με αυτό τον τρόπο, μέσα από το hoop dance μπορεί κανείς να βρει τον εαυτό του, το στυλ του και να εκφραστεί με το δικό του μοναδικό τρόπο, και αυτό είναι ανεκτίμητο.

Ανήκεις και εσύ σε μία ειδική ομάδα ανθρώπων που έκαναν μία μεγάλη αλλαγή καριέρας και ανέτρεψαν το δεδομένο. Πόσο ρεαλιστικό ή φανταστικό είναι αυτό;

Φανταστικό! Ακριβώς! Από την Αρχιτεκτονική στο hoop dance ο δρόμος καμιά φορά φαντάζει υπερβολικά μεγάλος. Στην πραγματικότητα όμως και τα δυο επαγγέλματα έχουν πολλά κοινά. Καταρχάς είναι και τα δυο πολύ δημιουργικά, με διαφορετικό τρόπο βέβαια.

Χρησιμοποιώ πολλές από τις γνώσεις που μου δίδαξε η Αρχιτεκτονική τόσο στην προπόνηση μου, όσο στα μαθήματα και στη διοργάνωση των διαφόρων events.

Ένα πολύ απλό παράδειγμα είναι το θέμα της δομής και της μηχανικής. Όπως το κτίριο δομείται από κάποια στοιχεία, έτσι και το σώμα έχει τη δική του δομή και για να κινηθεί εφαρμόζει απλούς κανόνες της μηχανικής. Άλλωστε το στεφάνι είναι ένας κύκλος, ένα από τα βασικά σχήματα της γεωμετρίας.

Κάνε εγγραφή στο μηνιαίο Newsletter μας για να λαμβάνεις στο inbox σου προτάσεις Wellness!

Η μεγάλη διαφορά των δυο, και ο λόγος για τον οποίο το hoop dance με έλκει περισσότερο, πέρα από το γεγονός ότι περιλαμβάνει την κίνηση και εγώ είμαι υπερκινητική, είναι η επαφή με τους ανθρώπους. Η αγάπη που παίρνω στα μαθήματα, το συναίσθημα ότι μοιράζομαι στιγμές χαρούμενες με τους μαθητές μου ή με όποιον συμμετέχει στα event, η ελαφρότητα, η ανεμελιά, είναι συναισθήματα ασύγκριτα!

Photo credit The META PROJECT

Ποιο είναι το επόμενο σου βήμα;

Να κατακτήσω τον κόσμο! Η αλήθεια είναι ότι είναι όνειρο ζωής να εμπνέω τους ανθρώπους να βιώνουν την παιδικότητα χωρίς τύψεις, γεγονός που θεωρώ μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις. Με αυτό ως γνώμονα, άλλωστε, διοργανώνω και όλα τα hoop events. Στο πολύ άμεσο μέλλον, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, έχω προγραμματίσει ένα τέτοιο event, το οποίο είναι ανοικτό σε όλους, με ελεύθερη είσοδο. Στο Christmas Hoop Jam & Show που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου στο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια) οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε ένα Χριστουγεννιάτικο flash mob, θα χορέψουν και θα απολαύσουν ένα γιορτινό θέαμα από την ομάδα του Hoop it! Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το event στο https://hoopit.gr/learn/hula-hoop-workshops-events/

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ HOOP IT!

website: www.hoopit.gr

Hoop it facebook page

 

1,463 total views, 3 views today

Please follow and like us:
error0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *