Η συναισθηματική δύναμη των ρούχων μας

Τι νιώθουμε με όσα επιλέγουμε να φοράμε;

Τι μας συνδέει τελικά με τα ρούχα μας; Τα επιλέγουμε  καθαρά και μόνο για λόγους αισθητικής ή πίσω από τις επιλογές μας ελλοχεύει κάποιο συναίσθημα;

Από την εφηβεία μου, ίσως και νωρίτερα, η σχέση με τη μόδα άρχισε να γίνεται ερωτική. Θυμάμαι να ξοδεύω μέρος από το χαρτζιλίκι μου σε διεθνείς τίτλους περιοδικών. Θυμάμαι να εκστασιάζομαι αντικρίζοντας τις illustration σελίδες, να χρησιμοποιώ σελιδοδείκτες και να δημιουργώ τις ιδιωτικές μου συλλογές από τα τεύχη περιοδικών του ίδιου τίτλου, θεωρώντας πως έχτιζα μια περιουσία με μέλλον.

Κι αν και τα πάντα γύρω από τη μόδα με ενθουσίαζαν, ποτέ ωστόσο δεν επέλεξα να διαθέσω υπέρογκα πόσα σε ένα και μόνο προϊόν (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπήρξα οπαδός του fast consuming).

Η σχέση με τα ρούχα μου υπήρξε ανέκαθεν υπόθεση αναμνήσεων. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις με παρούσα μια έντονη συναισθηματική φόρτιση.

Μεγαλώνοντας και επιλέγοντας μια καριέρα στο χώρο της μόδας αισίως ανακάλυψα τη σπουδαιότητα του ρουχισμού στην ενδυματολογική ταυτότητα του ατόμου.

Τα ρούχα μας πρέπει να είναι μέρος του εαυτού μας και άρα κομμάτι της ιστορίας μας. Είτε αυτό αφορά στις αναμνήσεις  που μας ξυπνούν, είτε (και σπουδαιότερα ίσως) αφορά στην επίδειξη του ιδιωτικού μας σεβασμού στην ίδια τη προσωπικότητα μας.

Τόνοι και τόνοι κείμενων και λέξεων έχουν γραφτεί από τους απανταχού ειδήμονες της μόδας για το πώς πρέπει να σεβόμαστε το σώμα μας και το προσωπικό μας στυλ. Για το πώς πρέπει να ντυνόμαστε, όχι αμιγώς ακολουθώντας τις εκάστοτε τάσεις, αλλά φροντίζοντας να παραμένουμε ευτυχισμένοι μέσα στα ρούχα μας.

Κοιτάξτε γύρω σας. Εντοπίστε τους ανθρώπους που έχουν μείνει στην ιστορία για το στυλ τους. Η Iris Apfel, η Sofia Loren, η Μελίνα Μερκούρη. Όλες γυναίκες δυναμικές και ξεχωριστές, με στυλ, τόσο αναγνωρίσιμο, που έγινε διαχρονικό, φέροντας τη προσωπική τους σφραγίδα.

Καμία από αυτές δεν έσπευσε να ακολουθήσει επίκτητες επιταγές ντυσίματος. Καμία από αυτές δεν δίστασε να είναι ο εαυτός της.

Σύμφωνα με τη ψυχολογία, ο τρόπος που επιλέγουμε να ντυνόμαστε είναι ενδεικτικός της συναισθηματικής μας υπόστασης.

Διαλέγουμε τα μαύρα όταν θέλουμε να κρυφτούμε, να μην τραβήξουμε τη προσοχή και στην αντίθετη περίπτωση επιλέγουμε χρώματα φωτεινά και ζωηρά.

Εν κατακλείδι, ο τρόπος που επιλέγουμε να ντυνόμαστε είναι ο καθρέφτης μας. Οφείλουμε στον εαυτό μας σεβασμό. Οφείλουμε, μέσω των καθημερινών μας looks να αποτίνουμε φόρο τιμής στην ίδια τη προσωπικότητα μας. Έτσι μόνο θα είμαστε ευτυχισμένοι.

Κείμενο: Kατερίνα Μανωλαράκη

351 total views, 0 views today

Please follow and like us:
0
Katerina Manolaraki

Katerina Manolaraki

Η Κατερίνα Μανωλαράκη είναι Wellness Editor στο Fashion Wellness.gr και ασχολείται με θέματα μόδας. Γράφει για όσα αφορούν στη βιώσιμη ανάπτυξη της μόδας, αναζητά όλα τα νέα σχετικά με τις καινοτόμες τεχνολογίες που βρίσκουν εφαρμογές στο fashion και αναζητά απαντήσεις στις σχέσεις της μόδας με την οικολογία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αειφόρο περιβαλλοντική ανάπτυξη. Πιστεύει πως η σχέση του κάθε ένα από εμάς με τη μόδα μπορεί να συμβάλει στο well-being του ατόμου προσωπικά, αλλά και της κοινωνίας συνολικά, αρκεί να καταφέρουμε να δούμε την εικόνα μας, όχι μόνο στο καθρέφτη, αλλά και από μέσα προς τα έξω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *