Μάλα…Τα στολίδια της γιόγκα

Η αλήθεια είναι πως τα «στολίδια» έχουν τη δύναμη να σε κάνουν να νιώθεις μοναδικός. Φαντάσου τι μπορεί να κάνουν εάν δεν είναι απλά «στολίδια»… αλλά κρύβουν μέσα τους και κάποιο συμβολισμό, κάτι που να έχει σημασία γι αυτόν που τα φοράει! Και μπορεί οι γυναίκες να έχουμε κατακτήσει την πρωτιά στο να στολιζόμαστε, όμως τα «στολίδια» της γιόγκα λέγονται Μάλα και είναι για όλους!

Τι είναι Μάλα;

Μάλα στα σανσκριτικά σημαίνει γιρλάντα. Πρόκειται για χάντρες περασμένες σε κορδόνι και γι αυτό μπορεί να το συναντήσεις και σαν χάντρες γιόγκα ή χάντρες προσευχής. Οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τα Μάλα ήταν οι γιόγκις και οι Βουδιστές για να ενισχύσουν τις πνευματικές πρακτικές τους. Κάνοντας χρήση ενός Μάλα κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, μπορούσαν να μετράνε τις επαναλήψεις των Mantra (Μάντρα)*. Η χρήση του ήταν και είναι ιδιαίτερα πολύτιμη μιας και αποτελεί μια επιπλέον βοήθεια στη συγκέντρωση, ιδιαίτερα μάλιστα για όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο διαλογισμό. Και όχι μόνο! Στις περισσότερες θρησκείες χρησιμοποιούνται αντίστοιχα βοηθήματα προσευχής, όπως για παράδειγμα οι ορθόδοξοι έχουν το κομποσκοίνι και οι καθολικοί το ροζάριο. Έτσι η χρήση ενός Μάλα μπορεί είναι περισσότερο οικεία απ’όσο φαντάζεσαι.

Παραδοσιακά το Μάλα αποτελείται από 108 χάντρες και 1 κεντρική πέτρα/χάντρα ή αλλιώς Guru (γκούρου), αλλά μπορεί να το συναντήσεις και με λιγότερες χάντρες 18, 27 ή 54.

Τι συμβολίζει o 108;

Σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει μία απάντηση αλλά πολλές και ενδιαφέρουσες ερμηνείες. Ανατρέχοντας στην αρχαία Βεδική** κουλτούρα οι μαθηματικοί τους υποστήριζαν ότι ο 108 ήταν ο αριθμός της ύπαρξης. Στην γιόγκικη παράδοση υπάρχουν 108 Ουπανισάδες (ιερά κείμενα) και οι γιόγκις κάνουν 108 χαιρετισμούς*** για το ηλιοστάσιο και τις ισημερίες. Ο αριθμός 108 έχει και πνευματική σημασία καθώς πιστεύεται οτι 108 γραμμές ενέργειας συγκλίνουν για να σχηματίσουν το τσάκρα της καρδιάς (anahata chakra). Η συμβολική αξία του αριθμού 108 εμφανίζεται και στην αστρονομία, καθώς η μέση απόσταση μεταξύ της Γης και του Ήλιου είναι 108 φορές η διάμετρος του Ήλιου. Πιθανότατα οι ερμηνείες δεν σταματούν εδώ γιατί καθώς φαίνεται ο 108 δεν είναι αριθμός που μπορείς να αγνοήσεις. Για να ολοκληρωθεί όμως ένα Mάλα χρειάζεται και μία κεντρική πέτρα – χάντρα ή αλλιώς Guru bead.

Τι συμβολίζει η Guru bead;

Guru στα σανσκριτικά σημαίνει δάσκαλος, κάποιος που για τον καθένα μπορεί να είναι διαφορετικός. Ωστόσο η ουσία της λέξης παραπέμπει στο θεϊκό, στον αυθέντη, σε αυτόν που διαλύει το σκοτάδι της άγνοιας. Αποτελεί λοιπόν ιδιαίτερης σημασίας και γι αυτό όταν χρησιμοποιούμε ένα Μάλα στο διαλογισμό, μετράμε κάθε χάντρα χωριστά αντιστοιχώντας τους από ένα mantra, φτάνοντας όμως στην κεντρική πέτρα δεν την συμπεριλαμβάνουμε στο μέτρημα αλλά δεν την προσπερνάμε κιόλας. Κάνουμε μια μικρή παύση, γυρίζουμε το Μάλα 180ο μοίρες και συνεχίζουμε το μέτρημα στην αντίθετη κατεύθυνση. Η κίνηση αυτή αποτελεί ένδειξη σεβασμού σε κάτι ανώτερο από εμάς. Η παύση αντανακλά τη συνειδητότητα που πρέπει να έχουμε σε κάθε πτυχή της ζωής μας, μια παύση για να αναλογιστούμε την πρόθεση μας, το κίνητρό μας, μια παύση σεβασμού για τον Δάσκαλο, για εμάς τους ίδιους, για την πρακτική μας. Γιατί η παύση από μόνη της είναι άξια σεβασμού.

Ιδιαίτερος είναι και ο τρόπος που φτιάχνεται ένα Μάλα. Κάθε χάντρα που περνιέται στο κορδόνι συνοδεύεται και από έναν χειροποίητο κόμπο. Έτσι οι κόμποι εξασφαλίζουν ότι οι χάντρες  δεν ακουμπούν η μία την άλλη και επομένως δεν αποσπούν την προσοχή κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, δημιουργώντας ήχους. Έχει επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι άν για οποιοδήποτε λόγω σπάσει μια χάντρα οι υπόλοιπες παραμένουν στην θέση τους. Για να ολοκληρωθεί η δημιουργία ενός Μάλα κάτω από την κεντρική χάντρα (Guru bead) τοποθετείται παραδοσιακά μια φούντα. Η φούντα κρατάει ενωμένα όλα τα στοιχεία ενός Μάλα αντιπροσωπεύοντας έτσι τη σύνδεσή μας με το θεϊκό αλλά και ο ένας με τον άλλο. Ωστόσο σε κάποιους τύπους Μάλα η φούντα μπορεί και να παραληφθεί.

Πώς θα επιλέξεις το κατάλληλο Μάλα για εσένα;

Τα Μάλα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην κοινότητα της γιόγκα, συχνά κυκλοφορούν στο λαιμό ή στον καρπό σε διάφορους τύπους και χρώματα. Δεν αποτελεί προϋπόθεση να ασκείσαι στον διαλογισμό για να το φορέσεις, μπορείς με κριτήριο την πρόθεσή σου να διαλέξεις πέτρες ή κρύσταλλα που να συμβολίζουν αυτό που θες να προσελκύσεις ή να διαλύσεις. Αν και από την εμπειρία μου δουλεύοντας με Μάλα τα τελευταία χρόνια, θα έλεγα ότι συνήθως το σωστό για εσένα Μάλα θα σε επιλέξει. Οι περισσότεροι άνθρωποι έλκονται από πέτρες και κρύσταλλα με ιδιότητες που πραγματικά χρειάζονται. Το χρώμα, το σχήμα, το είδος της πέτρας, το στυλ, είναι αυτά που θα δώσουν την ιδιαίτερη ενέργεια σε ένα Μάλα. Αυτή η ιδιαίτερη ενέργεια σε ελκύει για να το αποκτήσεις, γιατί είναι κάτι περισσότερο από ένα μοδάτο «στολίδι». Είναι η προστασία για εμπιστοσύνη.

Έτσι όταν με ρωτάνε ποιό Μάλα να επιλέξουν, τους προτείνω να εμπιστευθούν την διαίσθησή τους και αυτή θα τους οδηγήσει στο κατάλληλο γι αυτούς. Κι αν ήρθε και για σένα η στιγμή να επιλέξεις ένα δικό σου μπορείς να περιηγηθείς στην συλλογή μου πατώντας  Εδώ . Όλα τα Μάλα είναι φτιαγμένα με αγάπη και καλή ενέργεια, γιατί το «στόλισμα» μας θυμίζει ότι είμαστε μοναδικοί.

Namaste

 

*Mantra (Μάντρα): ιερή φράση, ήχος, συλλαβή ή μια ομάδα λέξεων. Ο διαλογισμός με Mantra θεωρείται ότι βοηθά στην πρόκληση αλλαγής της συνείδησης.

**Βέδες είναι οι παλαιότερες γραπτές πηγές του κόσμου. Ιερά σανσκριτικά κείμενα.

***Οι χαιρετισμοί στον ήλιο αφορούν μια συγκεκριμένη αλληλουχία θέσεων στην πρακτική της γιόγκα.

4,192 total views, 2 views today

Please follow and like us:
error0
fb-share-icon20
Katia Andreou

Katia Andreou

Η Κάτια Ανδρέου πιστεύει ότι η γνώση πρέπει να μοιράζεται και στόχος της είναι μέσα από τα άρθρα της στο FASHION WELLNESS να εμπνεύσει τους αναγνώστες να υιοθετήσουν έναν υγιεινό και ενεργό τρόπο ζωής. Εκτός από τη διδασκαλία της yoga δημιουργεί και ενεργειακά κοσμήματα όπως mala beads.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *