Μείωσε, ξανά χρησιμοποίησε και ανακύκλωσε: Το κάνεις σωστά;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ εάν το πλαστικό υλικό των αγαπημένων σου ειδών οικιακής χρήσης είναι ανακυκλώσιμο ή όχι; Πιστεύεις ότι ξέρεις πώς να ανακυκλώσεις;

Οι σύγχρονες συνθήκες και η περιβαλλοντική μόλυνση μας ωθούν στην ανακύκλωση. Η κάθε ανακυκλωμένη ύλη δημιουργεί μια νέα που μας στοιχίζει φθηνότερα μιας και γίνεται εξοικονόμηση από το να παραχθεί κάτι από το μηδέν.

Αν ξεκινήσεις επισταμένη έρευνα στο διαδίκτυο θα δεις ότι η καλή πρόθεση από μόνη της δεν αρκεί.

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές ανακυκλώνουν και το περιβάλλον είναι ευγνώμων για αυτό. Βάση στατιστικών στοιχείων το 80% όσων ανακυκλώνουν, το κάνουν σωστά. Το υπόλοιπο 20% δημιουργεί πρόβλημα όταν σε μια σακούλα προσθέσει κάτι που δεν ανακυκλώνεται.

Οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί υπογραμμίζουν ότι το πιο σημαντικό ως περιβαλλοντική προτεραιότητα είναι αρχικά η μείωση των πόρων και στη συνέχεια η επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων με σκοπό τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Όταν το προϊόν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί περαιτέρω πρέπει να ανακυκλωθεί σωστά.

Γιατί πρέπει να μειώσεις;

Η χρήση των λιγότερων δυνατών φυσικών πόρων είναι η Νο1 πιο σημαντική δράση που μπορείς να πάρεις αν νοιάζεσαι για το περιβάλλον και το μέλλον του πλανήτη. Ο στόχος δεν είναι να μηδενιστεί η κατανάλωση. Στόχος μας πρέπει να είναι μια καθημερινότητα όσο πιο πράσινη γίνεται ακολουθώντας ένα βιώσιμο μοντέλο, τρόπο ζωής.

3 Ευεργετικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας για το περιβάλλον είναι:

Νερό: Η συνήθεια να αφήνουμε την βρύση ανοικτή ενώ μπορούμε να περιοριστούμε στο νερό που χρειαζόμαστε είναι καιρός να εκλείψει. Διόρθωσε τις βρύσες που στάζουν και μείωσε την κατανάλωση προϊόντων, εργασιών που χρειάζονται αρκετό απόθεμα νερού.

Τρόφιμα: Το 1/3 των τροφών δεν καταναλώνονται ποτέ. Χάνονται ή σπαταλούνται με λάθος τρόπο. Οργάνωσε την ποσότητα του φαγητού με τέτοιο τρόπο ώστε να μην καταλήγει στα σκουπίδια.

Ενέργεια: Η χρήση «αποδοτικών» λαμπτήρων, ηλεκτρικές συσκευές Α τα τελευταία χρόνια μας βάζουν στη διαδικασία να προστατέψουμε το περιβάλλον και να περιορίσουμε  την αλόγιστη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας. Πόσα φώτα ανοιχτά χρειαζόμαστε συγχρόνως σε ένα σπίτι;

Γιατί πρέπει αφού μειώσεις, να ξανά χρησιμοποιήσεις;

Ακούμε πως πρέπει να δίνουμε στα προϊόντα τη μέγιστη δυνατή διάρκεια ζωής. Αν τα ξανά χρησιμοποιήσουμε εκτός από την παραγωγή λιγότερων αποβλήτων, άρα και μικρότερης ζημιάς στο περιβάλλον, οι καταναλωτές εξοικονομούμε χρήματα. Για παράδειγμα, στο σουπερ μάρκετ αν χρειάζεσαι λίγα πράγματα μπορείς να έχεις μια πάνινη τσάντα αντί να πάρεις πλαστικές μιας χρήσης. Στο σπίτι καλό είναι να χρησιμοποιούμε γυάλινα δοχεία, αποθηκευτικά κουτιά. Μπορούμε να έχουμε μπαταρίες επαναφορτιζόμενες κ.λ.π.

Μερικοί τρόποι επαναχρησιμοποίησης
  1. Υπάρχουν ΜΚΟ –τουλάχιστον στο εξωτερικό- που επαναχρησιμοποιούν χρησιμοποιημένα γυαλιά με συνεργασίες που έχουν και εξυπηρετούν ανάγκες υλών για αναπτυσσόμενες χώρες.
  2. Ανακύκλωσε ηλεκτρονικές συσκευές που δεν χρησιμοποιείς πια για λογαριασμό ατόμων με χαμηλούς πόρους. Αναζήτησε σχετικές ιστοσελίδες που προσφέρουν τέτοιο σύστημα ανταλλαγής ηλεκτρικών συσκευών σε καλή κατάσταση.
  3. Ρούχα, αξεσουάρ, βιβλία, έπιπλα! Κάτι που νομίζεις ότι σου είναι άχρηστο μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάποιον άλλον!
Τέλος, ανακύκλωσε!

Δυστυχώς, δεν είμαστε πολλοί οι άνθρωποι που ανακυκλώνουμε και νοιαζόμαστε για το περιβάλλον. Οι λόγοι είναι αρκετοί. Ο διαχωρισμός των απορριμμάτων μετά το γεύμα απαιτεί επιπλέον προσπάθεια, μπορεί να μην υπάρχει χώρος  ακόμη και η γειτονιά να μην προσφέρει τους κατάλληλους κάδους ή επειδή δεν αποφέρει ουσιαστικά χρήματα.

Διάβασε το άρθρο Περίσσεψε φαγητό; H ποιότητα και η γεύση επαναπροσδιορίζονται!

Θα πρέπει όλοι να λάβουμε υπόψη μας πως τα οφέλη είναι σημαντικά και αξίζει η προσπάθεια. Έτσι, αφού μειώσω, ξανά χρησιμοποιήσω… ανακυκλώνω.

Ανακύκλωσε ΓΙΑ ΣΕΝΑ!

Η προσπάθεια ανακύκλωσης έχει νόημα τόσο σε ποσότητα, όσο και ποιότητα!

Kάνε εγγραφή στο μηνιαίο Newsletter μας για να λαμβάνεις στο inbox σου προτάσεις Wellness!

Την επόμενη φορά που, ίσως, σκεφτείς πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει με την προσπάθεια σου και έχεις την τάση να πιστεύεις ότι δεν αξίζει τον κόπο σκέψου ότι αν καταφέρουμε να συνεργαστούμε όλο και περισσότερο μπορεί να επιτευχθεί μια αλλαγή!

Ξέρεις ότι: Με 4 ανακυκλωμένα μπουκάλια σώζεις την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεσαι για να διατηρείς στην πρίζα ένα ψυγείο όλη την ημέρα;

Τι είναι  το upcycling* ή άμεση ανακύκλωση; 

Είναι η διαδικασία κατά την οποία πεταμένα υλικά ή χαλασμένα προϊόντα μεταποιούνται σε νέα υλικά καλύτερης ποιότητας ή οικολογικής αξίας.

*Πηγή: www.fatcutupcycling.wordpress.com

Τι είναι η κομποστοποίηση**;

Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος πρόληψης και ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.

**Πηγή: Βικιπαίδεια

Photo Victoir Joncheray on Unsplash.

 

568 total views, 0 views today

Please follow and like us:
0
Ioanna Ioannidou

Ioanna Ioannidou

H Ιωάννα Ιωαννίδου είναι Content Writer και Διορθώτρια Κειμένων ενώ καλλιεργεί την περιβαλλοντική της συνείδηση καθημερινά. Γράφει για όλα τα θέματα που αφορούν την πράσινη ατζέντα όπως βιώσιμη μόδα, διαλογισμός, γιόγκα, ταξίδια και εναλλακτικές θεραπείες καθώς πιστεύει σε έναν ολιστικό τρόπο σκέψης που υιοθέτησε τα τελευταία χρόνια καταφέρνοντας να αποκτήσει μια πιο πράσινη, οικολογική στάση ζωής μειώνοντας αισθητά το άγχος από την καθημερινότητα. Εξασκείτε στη Yoga και μαθαίνει Thai Massage.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *