Ξέρεις γιατί η Μαύρη Σοκολάτα κάνει καλό στην Υγεία;

 

Η ιστορία της σοκολάτας πιστεύεται ότι αρχίζει το 1900 π.Χ. Οι Αζτέκοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τους σπόρους κακάο για να ετοιμάσουν ένα πικρό αφρώδες ποτό που περιελάμβανε καρυκεύματα, κρασί ή πολτό καλαμποκιού.

Η γεύση του ποτού αυτού δεν ήταν γλυκιά αλλά ήταν πιο κοντά στην ελάχιστα επεξεργασμένη σοκολάτα από ακατέργαστο κακάο που γνωρίζουμε σήμερα ως μαύρη ( biter ή υγείας ) σοκολάτα.

Η πρώτη σοκολάτα υγείας σε στέρεα μορφή παρασκευάζεται στην Ελλάδα το 1861. Τυχαίο; Όχι ακριβώς αν σκεφτούμε ότι μετά από 156 χρόνια συνεχίζει να είναι δημοφιλής. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες εστιάζουν στα οφέλη της μαύρης σοκολάτας.

Ποια είναι τα 7 κυριότερα οφέλη της Μαύρης Σοκολάτας:
  1. Βοηθά στην κατάθλιψη. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει μια ποικιλία ουσιών που επηρεάζουν τη διάθεση όπως:
  • Θεοβρωμίνη: Πρόκειται για την ουσία που μειώνει την αρτηριακή πίεση και παρουσιάζει χαλαρωτική δράση στον οργανισμό.
  • Ανανδαμίδη: Bελτιώνει τη διάθεση και αναζωογονεί, χωρίς να προκαλεί εθισμούς και χωρίς να βλάπτει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, σε αντίθεση με άλλα διεγερτικά.
  • Φαινυλαιθυλαμίνη: Η ουσία που μετατρέπεται στο σώμα σε σερετονίνη και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες χημικές ουσίες που ρυθμίζουν τη διάθεση.
  1. Προστατεύει από τις καρδιακή παθήσεις. Η τακτική κατανάλωση κακάο βοηθά στην καταπολέμηση ασθενειών που αφορούν καρδιαγγειακά νοσήματα.
  2. Μειώνει την πίεση του αίματος. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Harvard ανέλυσαν 24 μελέτες των ιδιοτήτων της σοκολάτας και ανακάλυψαν ότι η μαύρη σοκολάτα (κακάο 50-70%) μειώνει την αρτηριακή πίεση. Ιδιαίτερα χρήσιμη πληροφορία για όσους πάσχουν από υπέρταση.
  3. Προστατεύει τον εγκέφαλο. Η μαύρη σοκολάτα αυξάνει τη ροή του αίματος στον  εγκέφαλο καθώς και στη καρδιά έτσι ώστε, να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας. Περιέχει επίσης φαινυλαιθυλαμίνη την ίδια χημική ουσία που δημιουργεί ο εγκέφαλος σας όταν ερωτεύεστε. Αυτή είναι η ουσία που ενθαρρύνει τον εγκέφαλο σας  να απελευθερώσει τις ενδορφίνες με αποτέλεσμα να σας κάνει να νιώθετε πιο ευτυχισμένοι.
  4. Προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία. Σε σοκολάτα που περιέχει 85% φλαβονοειδή του κακάο είναι επαρκής ποσότητα για να σας προστατέψει από τις επιβλαβής ακτινοβολίες του ήλιου.
  5. Επηρεάζει τη χοληστερόλη. Η μαύρη σοκολάτα, μέσω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχει, εμποδίζει την οξείδωση της χοληστερόλης μία από τις αιτίες της αθηροσκλήρωσης. Ταυτόχρονα ρίχνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης.
  6. Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά είναι η βιταμίνη Β2,Β3, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το μαγγάνιο, το ασβέστιο,  τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και η καφεΐνη.
Συμπέρασμα

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να αποφέρει αρκετά οφέλη αλλά να θυμάστε την υψηλή περιεκτικότητα της σε λίπος. Προτιμήστε την οργανική μαύρη σοκολάτα με τουλάχιστον 70% κακάο που περιέχει πολύ λίγα προσθετικά ζάχαρης και καθόλου πρόσθετα γαλακτοκομικών.

720 total views, 1 views today

Please follow and like us:
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *