Ορθορεξία: Η νοσηρή εμμονή της υγιεινής διατροφής

Το καλοκαίρι, λίγο μετά το σβήσιμο 13 κεριών στην τούρτα της η Κάλια άρχισε ξαφνικά να βγάζει φουσκάλες σε όλο της το σώμα.  Η μητέρα της θυμήθηκε πως όταν ήταν μωρό είχε παρουσιάσει αλλεργία στη σόγια, έτσι ενθάρρυνε το νεαρό κορίτσι  να τη βγάλει από τη διατροφή της, εστιάζοντας την προσοχή της στα συστατικά των τροφίμων για πρώτη φορά. Μέχρι εκείνη τη στιγμή η Κάλια δεν έδινε μεγάλη σημασία στο φαγητό της. Απολάμβανε εξίσου ένα γεύμα από τα McDonald ‘s με τα μπισκότα σοκολάτας και ένα σακουλάκι τσιπς, όπως και πολλοί άλλοι έφηβοι. Ωστόσο  αυτό που ξεκίνησε ως μια αλλεργία και είχε σχέση με τα συστατικά των τροφίμων, σιγά-σιγά μετατράπηκε σε εμμονή που θα άλλαζε τη ζωή του νεαρού κοριτσιού.

Η Κάλια, που περιγράφει τον εαυτό της ως τελειομανή,  πήρε πολύ σοβαρά τη μελέτη των συστατικών στα τρόφίμα. Από τη στιγμή που έκοψε τη σόγια, έγινε ένα κλικ στο μυαλό της, που την οδήγησε στην απόφαση να κάνει μια πιο υγιεινή διατροφή. Ξεκίνησε αφαιρόντας από κάθε της γεύμα το υπερβολικό λίπος και τη ζάχαρη. Πολύ σύντομα έτρωγε μόνο ψωμί ολικής αλέσεως, ταχίνι, φρούτα και σαλάτες. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, το βάρος της είχε πέσει στα 43 κιλά, ενώ το ύψος της ήταν 1.63 εκατοστά.

Αρχικά, οι συγγενείς δεν φάνηκε να ανησυχούν για το σώμα της, αντίθετα υποστήριξαν θερμά τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες της. Όσο όμως μεγάλωνε η Κάλια, η υγιεινή διατροφή, σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη ένταση και ποσότητα άσκησης, άρχισε να έχει το πάνω χέρι στη ζωή της. Στο λύκειο, ήταν αρχηγός της ομάδας  βόλλεϋ και προπονούνταν καθημερινά. Στο πανεπιστήμιο έκανε πάνω από 8 χιλιόμετρα ποδήλατο κάθε ημέρα στο γυμναστήριο.

Η ζωή μιας γυναίκας με ορθορεξία

Μετά το πανεπιστήμιο, άρχισε να ακολουθεί με θρησκευτική ευλάβεια όλους τους κανόνες του «καθαρού φαγητού»  για τις γυναίκες bodybuilders. Είχε πλέον  προσωπικό γυμναστή και κατέβαινε σε διαγωνισμούς για  bodybuilding. Η εμμονή της με τα υγιεινά τρόφιμα κλιμακώθηκε και η ίδια έγινε vegan. Αυτή η αλλαγή έφερε «έκρηξη» ακμής στο πρόσωπό της με αποτέλεσμα να ντρέπεται να πάει στη δουλειά, ενώ σταμάτησε και η περίοδός της. Και παρόλαυτά ακόμη νόμιζε ότι ήταν υγιής. Ήταν η εποχή που πήρε δίπλωμα ως personal trainer.

«Όταν ήμουν στο γυμναστήριο φορούσα αθλητικά σουτιέν. Οι άλλες γυναίκες μου έλεγαν ότι το σώμα μου ήταν  καταπληκτικό και  με ρωτούσαν πώς θα μπορούσαν και οι ίδιες να αποκτήσουν αυτό το κορμί» θυμάται η Κάλια.

Αλλά μέσα της η Κάλια ήταν μια δυστυχισμένη γυναίκα. Θυμάται το βράδυ που είχε βγει ραντεβού με έναν άντρα που της άρεσε πολύ. Αρχικά την πήγε σε ένα μέρος με γκουρμέ πίτσα και μετά στο θέατρο. Έφαγε ένα κομμάτι πίτσα και καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου δεν κατάφερε να εστιάσει πάνω στη σκηνή, αφού σκεφτόταν συνεχώς πόσο «βρώμικη» ήταν που έφαγε πίτσα. Δεν είχε αφήσει τον άντρα μετά το ραντεβού να τη φιλήσει  για καληνύχτα, καθώς ένιωθε ανάξια. Αντ ‘αυτού, έπαθε κρίση πανικού και έτρεξε να αγοράσει ένα τεράστιο brownie. Το έφαγε όλο ως τιμωρία στον εαυτό της αφού δεν ήταν πλέον «καθαρή».

Η κατάθλιψη και η αναγνώριση της εμμονής

Η Κάλια φλέρταρε με την κατάθλιψη σε σημείο που ξυπνούσε με τάσεις αυτοκτονίας. Πρώην αριστούχα μαθήτρια και φοιτήτρια, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της. Οι σκέψεις της σχετικά με το τι πρέπει να τρώει και πόσο να αθλείται, δεν της επέτρεψαν να επικεντρωθεί στις σπουδές της. Μπήκε σε διαδικασία ψυχοθεραπείας, αλλά σταμάτησε πολύ γρήγορα, μετά από μία διαμάχη που είχε με τον θεραπευτή της, για το αν το μαρούλι είναι υδατάνθρακας ή όχι.

Παρά το γεγονός ότι ήξερε πως κάτι δεν πήγαινε καλά, δεν είχε βρει τι ήταν αυτό, μέχρι που σκόνταψε σε ένα βιβλίο για την νευρική ορθορεξία του Dr Steven Bratman. Ο Bratman έδωσε πρώτος τον όρο το 1997 για ένα «μονοπάτι» της υγιεινής διατροφής που μπαίνει κρυφά στα εδάφη των διατροφικών διαταραχών. Ορθή σημαίνει σωστή, και ρεξια (όρεξη) σημαίνει επιθυμία. Με άλλα λόγια, η επιθυμία να είναι κάποιος σωστός. Η Κάλια κατάλαβε τότε τι πήγαινε  λάθος μαζί της.

Ο Bratman έθεσε δυο ερωτήματα, ως ένα είδος αυτό-ελέγχου: «Ενδιαφέρεσαι περισσότερο για την αξία αυτού που τρως, από την απόλαυση που λαμβάνεις τρώγοντάς το» και «Μήπως η δίαιτά σου σε απομονώνει κοινωνικά;».

Κατασκεύασε επίσης και ένα τεστ με τις εξής ερωτήσεις:

-Περνάτε περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα σκεπτόμενος-η τη διατροφή σας;

-Προγραμματίζετε τα γεύματά σας αρκετές μέρες πριν;

-Είναι η θρεπτική αξία του γεύματός σας περισσότερο σημαντική από την ευχαρίστηση της κατανάλωσής του;

-Μειώθηκε η ποιότητα της ζωής σας καθώς αυξήσατε την ποιότητα της διατροφής σας;

-Νιώθετε να βελτιώνεται η αυτοπεποίθησή σας όταν τρώτε υγιεινά;

-Έχετε σταματήσει να καταναλώνετε τρόφιμα που απολαμβάνατε άλλοτε, προκειμένου να καταναλώσετε τα «σωστά» τρόφιμα;

-Η διατροφή σας δεν σας επιτρέπει εύκολα να φάτε έξω, και έτσι απομακρύνεστε από την οικογένεια και τους φίλους σας;

-Αισθάνεστε ένοχοι όταν «χαλάτε» τη δίαιτά σας;

-Αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας και ότι έχετε τον πλήρη έλεγχο όταν τρώτε υγιεινά;

-Έχετε γίνει πιο αυστηροί-ες με τον εαυτό σας πρόσφατα;

Αν υπάρχουν 4 ή 5 θετικές απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις, τότε συνιστάται το άτομο να χαλαρώσει σχετικά με τη διατροφή του και να επισκεφθεί κάποιον ειδικό. Αν οι θετικές απαντήσεις είναι περισσότερες, τότε η ενασχόληση με τη σωστή διατροφή έχει φτάσει σε σημείο εμμονής.

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Διατροφικών Διαταραχών, η ορθορεξία είναι «μια νοσηρή εμμονή με την υγιεινή διατροφή». Είναι άγνωστο πόσο διαδεδομένη είναι, διότι δεν αναγνωρίζεται ακόμη και σήμερα ως κλινική διάγνωση. Καθώς η ευαισθητοποίηση της υγιεινής διατροφής μεγαλώνει και περισσότεροι καταναλωτές από ποτέ γίνονται vegan ή τρέφονται με προϊόντα χωρίς γλουτένη, οι κλινικοί γιατροί λένε ότι έρχονται συνεχώς σε επαφή με ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα ορθορεξίας. Τώρα, ορισμένοι ειδικοί σε θέματα υγείας ζητούν την επίσημη αναγνώριση της.

726 total views, 2 views today

Please follow and like us:
0
Androniki Kolovou

Androniki Kolovou

H Ανδρονίκη Κολοβού είναι Food Editor -και όχι μόνο. Εμπνέεται από τις μυρωδιές και τα χρώματα της ελληνικής γης και αναζητά την καλύτερη διατροφή του κόσμου. Διαβάζει με μανία για κάθε νέο food trend και πριν γράψει για κάτι, το έχει κάνει πράξη στην κουζίνα της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *