Πρωινό: το γεύμα του βασιλιά

Ο λαός λέει : «Το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν ζητιάνος». Και μπορεί οι λαϊκες ρήσεις να έχουν σοφία μέσα τους αλλά πόσο τις λαμβάνουμε υπόψη;

Είναι πολύ εύκολο όταν ξεκινάς ένας πολυάσχολο πρωινό να παραλείψεις το πρόγευμα. Επιλέγεις να πιεις μόνο έναν καφέ, γιατί δεν έχεις χρόνο ή γιατί θεωρείς ότι θα σου προσθέσει επιπλέον θερμίδες που δεν τις θες. Κι όμως, το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, γιατί παρέχει καύσιμα στο σώμα σου ύστερα από μια ολονύκτια νηστεία. Χωρίς αυτό το σώμα δεν λαμβάνει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται και μοιάζει με αυτοκίνητο που προσπαθεί να ξεκινήσει δίχως καύσιμα.

Αν έπρεπε  λοιπόν να φας σαν βασιλιάς, τι θα διάλεγες; Ελπίζω όχι ντόνατς! Το να φας σαν βασιλιάς δεν σημαίνει να φας τα πάντα. Αλλά να φας όσο χρειάζεσαι, με ποικιλία και ποιότητα. Γι αυτό θα μοιραστώ μαζί σας μια αγαπημένη  συνταγή με βρώμη, ιδανική για τους χειμερινούς μήνες που θα σας γεμίσει ενέργεια και θα σας φτιάξει το πρωινό.

Ζεστός Χυλός βρώμης με καρπούς και φρούτα.

  • Μισή κούπα νιφάδες βρώμης
  • 1 κούπα γάλα καρύδας/αμυγδάλου ή το γάλα της επιλογής σας
  • 1 χούφτα αμύγδαλα ανάλατα
  • 1 κ.σ σπόρους chia
  • 1 μπανάνα
  • 1 χούφτα μύρτιλα (φρέσκα/κατεψυγμένα/αποξηραμένα)
  • 1 κ.γ ηλιόσοπορο καθαρισμένο
  • 1 κ.γ μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • ½ κ.γ κανέλα (κεϋλάνης ιδανικά) ή περισσότερη για επιπλέον άρωμα και γεύση

Εκτέλεση

Από το προηγούνο βράδυ βάζετε σε ένα μπόλ τις νιφάδες βρώμης, το γάλα, τα αμύγδαλα και τους σπόρους chia. Καλύπτετε το μπόλ με μια μεμβράνη και το αφήνετε όλη τη νύχτα στο ψυγείο.

Το πρωί τοποθετείτε το μίγμα σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά. Εάν ο χυλός είναι πολύ σφτιχτός μπορείτε να προσθέτε λίγο γάλα ακόμη για να αραιώσει. Ανακατεύετε καλά και μόλις πάρει βράση κλείνετε τη φωτιά και το αφήνετε για 1 λεπτό ακόμα προσέχοντας να μην κολλήσει.

Κόβετε σε μικρά κομμάτια τη μπανάνα και μαζί με τα μύρτιλα και τον ηλιόσπορο τα προσθέτετε στο χυλό που είναι ακόμα στη φωτιά. Τα ανακατέβετε μια φορά, αφαιρείτε το κατσαρολάκι από το μάτι της κουζίνας και αδειάζετε το μείγμα σε ένα μπόλ.

Βάζετε το μέλι ή το σφένδαμο, πασπαλίζετε με κανέλα και είναι έτοιμο!

Φυσικά μπορείτε να επιλέξετε κι άλλα φρούτα όπως μήλο, αχλάδι, ρόδι ή ξηρούς καρπούς όπως καρύδια ή κάσιους. Σημασία έχει να είναι κοντά στις δικές σας γεύσεις ώστε να το απολάυσετε.

Κι αν ακόμα ανήκεις σε αυτούς που υποστηρίζουν οτι η βρώμη είναι άνοστη και αδιάφορη, σίγουρα δοκιμάζοντας την παραπάνω συνταγή θα διαπιστώσεις πως το υγεινό μπορεί να γίνει και πολύ νόστιμο παράλληλα. Αλλά δεν είναι ο μόνος λόγος για να συμπεριλάβεις τη βρώμη στο πρωινό σου.

Γιατί Βρώμη;

  • Είναι αποτοξινωτική
  • Βελτιώνει την πέψη
  • Είναι πηγή πρωτεϊνών σπούδαιας βιολογικής αξίας
  • Βοηθά στην απώλεια βάρους
  • Είναι εξαιρετική πηγή ενέργειας
  • Διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα το σάκχαρο
  • Είναι σύμμαχος κατά της χοληστερίνης
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Τίποτα δεν λέει «καλημέρα» όπως ένα ζεστό μπολ με βρώμη! Καταναλώνοντας τη συνδυαστικά με φρούτα και ξηρούς καρπούς μπορεί να σταθεί και σαν βασιλικό πρόγευμα, γιατί τα έχει όλα. Ιδανικό για όσους θέλουν να εμπλουτίσουν την διατροφή τους με φυτικές ίνες. Και μπορείς να την βρείς σε όλα τα καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα, σκέτη ή με γεύση βανίλια και κακάο.

Καλή απόλαυση!

Namaste

569 total views, 0 views today

Please follow and like us:
0
Katia Andreou

Katia Andreou

Η Κάτια Ανδρέου πιστεύει ότι η γνώση πρέπει να μοιράζεται και στόχος της είναι μέσα από τα άρθρα της στο FASHION WELLNESS να εμπνεύσει τους αναγνώστες να υιοθετήσουν έναν υγιεινό και ενεργό τρόπο ζωής. Εκτός από τη διδασκαλία της yoga δημιουργεί και ενεργειακά κοσμήματα όπως mala beads.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *