[Εορταστικό Κουίζ] Πώς να κάνεις σωστές επιλογές για να πετύχεις τους Διατροφικούς σου στόχους;

Η περίοδος των εορτών έχει πληθώρα γλυκών και αλμυρών εδεσμάτων.

Επιλέγοντας κάποια τρόφιμα  σε κάθε γεύμα, είτε πλούσια σε λιπαρά, είτε σε ζάχαρη, μπορούμε να απολαύσουμε τα εορταστικά τραπέζια δίχως να αυξήσουμε το βάρος μας και να επιβαρύνουμε την υγεία μας.

Αν για παράδειγμα είμαστε σίγουροι ότι θα καταναλώσουμε γλυκά στο γεύμα, μπορούμε να αποφύγουμε να καταναλώσουμε γλυκά οινοπνευματώδη στο ίδιο γεύμα ή αν το κύριο γεύμα είναι πλούσιο σε λιπαρά μπορούμε να περιορίσουμε την κατανάλωση λιπαρών συνοδευτικών και ορεκτικών.

Το παρακάτω διατροφικό κουίζ θα μας βοηθήσει να κάνουμε καλύτερες επιλογές και να επιτύχουμε τους διατροφικούς μας στόχους.

Ποιό κρασί έχει τις περισσότερες θερμίδες;

Thomas Martinsen
Correct! Wrong!

Τις περισσότερες θερμίδες περιέχει ένα ποτήρι ξηρό κόκκινο κρασί. Τα κόκκινα ξηρά κρασιά έχουν συνήθως 13-16% αλκοόλ, τα λευκά ξηρά 12-14% και τα αφρώδη 12.5-13.5 %. Οι θερμίδες στο κρασί προέρχονται από την ποσότητα του αλκοόλ και των σακχάρων. Τα σάκχαρα του σταφυλιού μετατρέπονται σε αιθανόλη (αλκοόλ) και έτσι προκύπτουν τα ξηρά κρασιά. Όταν διακοπεί η αλκοολική ζύμωση, τότε μέρος των σακχάρων παραμένουν στο κρασί και προκύπτουν τα γλυκά κρασιά, για αυτό και πολλά γλυκά κρασιά έχουν σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Έτσι, ένα λευκό γλυκό κρασί χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ 5-6% (π.χ Moscato d’Asti), μπορεί να έχει παρόμοιες ή και λιγότερες θερμίδες από ένα ποτήρι ξηρό λευκό κρασί με 13,5 % αλκοόλ που δεν περιέχει σάκχαρα. Θα πρέπει λοιπόν να λαμβάνει κανείς υπόψη του, τόσο τα σάκχαρα όσο και την περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Δυστυχώς οι εταιρείες παραγωγής οινοπνευματωδών ποτών δεν είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν την περιεκτικότητα τους σε ζάχαρη.

Ποιό από τα παρακάτω τυριά έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λιπαρά;

Alice Donovan Rouse
Correct! Wrong!

Το μανούρι έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, με αρκετή διαφορά σε σχέση με τα άλλα δύο τυριά. Τα 100 γραμμάρια προϊόντος περιέχουν 47 γραμμάρια λίπους, εκ των οποίων 34 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Τα άλλα δύο τυριά, που συχνά βρίσκουμε σε ένα πλατό τυριών περιέχουν 30 και 18 γραμμάρια ολικό και κορεσμένο λίπος αντίστοιχα. Η επιλογή λοιπόν του μανουριού θα μπορούσε να αποφευχθεί σε ένα εορταστικό τραπέζι ως συνοδευτικό του κύριου γεύματος. Θα μπορούσε όμως να πάρει την θέση ενός επιδορπίου, ειδικά αν συνοδευτεί με μέλι, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Σε ένα πλατό αλλαντικών, ποια είναι η καλύτερη επιλογή αν πρέπει να προσέξω την πρόσληψη αλατιού και κορεσμένου λίπους;

Alex Guillaume
Correct! Wrong!

Tα αλλαντικά είναι τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, κορεσμένο λίπος και αλάτι. Αν και δεν συνίσταται η συχνή κατανάλωσή τους, ωστόσο μπορούν να καταναλωθούν περιστασιακά σε ειδικές περιπτώσεις, όπως μια γιορτινή μέρα. Περισσότερο λίπος έχει το σαλάμι αέρος, περιέχοντας το ένα τρίτο του βάρους του σε λίπος και τρεις φέτες σαλαμιού επαρκούν για να καλύψουν το ένα τρίτο της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης αλατιού. Η χοιρινή ωμοπλάτη αποτελεί την λιγότερο επιβαρυντική επιλογή όσον αφορά την πρόσληψη λίπους διότι περιέχει την μισή ποσότητα λίπους σε σύγκριση με το σαλάμι. Η μορταδέλα περιέχει περισσότερα λιπαρά από την χοιρινή ωμοπλάτη και αν και έχει πολύ αλάτι, ωστόσο περιέχει σχεδόν την μισή ποσότητα αλατιού σε σχέση με τα άλλα δύο αλλαντικά.

Εάν προσπαθείτε να μειώσετε την πρόσληψη λίπους, και κυρίως κορεσμένου, ποιά βασιλόπιτα θα ήτανε προτιμότερο να φτιάξετε;

Alexandra Gorn
Correct! Wrong!

Αν και ένα κομμάτι (100 γραμ. περίπου) από οποιαδήποτε τύπου βασιλόπιτα έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες, υπάρχουν σημαντικές διαφορές όσον αφορά τη διατροφική σύσταση. Προτιμάται η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι διότι περιέχει λιγότερο βούτυρο και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με την βασιλόπιτα τύπου κέικ ή πανετόνε. Μία εναλλακτική επιλογή είναι η βασιλόπιτα τύπου κέικ με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, οπότε μειώνεται σημαντικά η πρόσληψη κορεσμένου λίπους, ενώ αυξάνεται η πρόσληψη καλού λίπους, των μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων του ελαιολάδου.

Μετά από ένα εορταστικό hangover, ποιο από τα παρακάτω πρωινά θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα;

Michael Discenza
Correct! Wrong!

Ο χυμός πορτοκάλι βοηθάει στην ενυδάτωση του οργανισμού, περιέχει κάλιο, προβιταμίνη Α και φυλλικό οξύ, στοιχεία που μειώνονται μετά από υπερκατανάλωση αλκοόλ. Το αυγό περιέχει ψευδάργυρο και το ψωμί βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τα οποία επίσης μειώνονται στον οργανισμό μετά από hangover. Η μπανάνα βοηθάει στην αναπλήρωση του καλίου, αλλά το πρωινό αυτό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού. Η επιλογή του γλυκού στο πρωινό θα επηρεάσει αρνητικά τα ήδη διαταραγμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η πρόσληψη του καφέ αν γίνει σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να επιβαρύνει την αφυδάτωση που υπάρχει στο σώμα.

Εάν θέλετε να μειώσετε το γλυκαιμικό φορτίο του γεύματος, ποια από τα παρακάτω συνοδευτικά του κρέατος είναι πιο κατάλληλο;

Cala

Please select 2 correct answers

Correct! Wrong!

Η κίτρινη κολοκύθα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων. Είναι πηγή φυτικών ινών, β-καροτένιου, και των καροτενίων λουτεῒνης και ζεαξανθίνης, σημαντικά για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και της προστασίας των ματιών από βλάβες της γήρανσης. Ο πουρές κολοκύθας ταιριάζει με χοιρινό και πουλερικά και στολίζει όμορφα το γιορτινό τραπέζι. Η εναλλακτική του κους κους είναι επίσης μία καλή επιλογή, διότι το κους κους έχει επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και δεν θα μας βαρύνει σε ένα εορταστικό γεύμα, αφήνοντας το περιθώριο της κατανάλωσης κάποιου άλλου τροφίμου με αρκετούς υδατάνθρακες όπως κάποιας πίτας ή ενός πιάτου ζυμαρικών. Η σαλάτα με κους κους μπορεί άνετα να συνοδέψει πιάτα με κρέας, ενώ το βαλσαμικό ξύδι που συνήθως περιέχει βοηθά στην μείωση του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα.

Ποιο είναι το καλύτερο σνακ πριν από ένα εορταστικό γεύμα, ώστε να μην υπερκαταναλώσετε στο γεύμα;

Jennifer Pallian
Correct! Wrong!

Το κράκερ ολικής άλεσης θα αυξήσει ομαλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και οι φυτικές ίνες θα μας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερη ώρα. Η πρωτεΐνη του τυριού θα βοηθήσει να χορτάσουμε και τα χαμηλά λιπαρά δεν θα επιβαρύνουν την συνολική ημερήσια πρόσληψη λίπους. Το γλυκό θα μας κάνει να ξαναπεινάσουμε σύντομα λόγω της ζάχαρης που περιέχει, ενώ το αυγό θα επιβαρύνει τα συνολικά λιπαρά της ημέρας.

Ποιο από τα παρακάτω γλυκά έχει τις λιγότερες θερμίδες και το λιγότερο λίπος;

Μax Perry
Correct! Wrong!

Τα μαρόν γλασέ έχουν τις λιγότερες θερμίδες με διαφορά σε σχέση με τα άλλα δύο γλυκά. Ένα μαρόν γλασέ περιέχει μόνο 75 θερμίδες και σχεδόν καθόλου λιπαρά. Οι θερμίδες του προέρχονται από την ζάχαρη, ενώ περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, φώσφορο και χαλκό. Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν παραπλήσιες θερμίδες, 180-200 θερμίδες το ένα κομμάτι. Ωστόσο, διατροφικά υπερτερεί το μελομακάρονο λόγω των καλών λιπαρών του ελαιολάδου, έναντι του βουτύρου που επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημα.

Ποιο είναι το καλύτερο σνακ για να αφήσετε στον Αϊ- Βασίλη;

Guilherme Stecanella
Correct! Wrong!

Τα μελομακάρονα προσφέρουν ενέργεια άμεσα καταναλώσιμη λόγω του μελιού και η χορτόπιτα δεν περιέχει καθόλου πρωτεΐνη. Τα καναπεδάκια είναι η καλύτερη επιλογή, γιατί το ψωμί ολικής άλεσης θα προσφέρει στον Αϊ-Βασίλη σταδιακά την ενέργεια που χρειάζεται για να μπορέσει να συνεχίσει το έργο του και η πρωτεΐνη θα τον βοηθήσει να αποκαταστήσει τους μυς του που θα έχουν ταλαιπωρηθεί !!

Πώς να κάνεις σωστές επιλογές για να πετύχεις τους Διατροφικούς σου στόχους; [Εορταστικό Κουίζ]
0-4 Βαθμοί
Χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή όταν πρόκειται να αποφασίσετε για τις διατροφικές σας επιλογές.
5-6 Βαθμοί
Κάνετε αρκετά καλές επιλογές όσον αφορά την περιεκτικότητα των τροφίμων σε λίπος και ζάχαρη. Προσπαθήστε να είστε περισσότερο προσεκτικοί όταν βρίσκεστε μπροστά σε τρόφιμα που δεν τα συναντάτε συχνά.
8-10 Βαθμοί
Είστε πολύ καλά ενημερωμένοι σε διατροφικά ζητήματα και σας ενδιαφέρει η υγιεινή διατροφή. Ωστόσο μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα την περίοδο των εορτών.

Share your Results:

1,352 total views, 5 views today

Please follow and like us:
error0
fb-share-icon20
Maria Tsolakelli

Maria Tsolakelli

H Μαρία Τσολακέλλη έχει πτυχίο Διαιτολογίας-Διατροφής από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακό δίπλωμα (MSc) στην Εφαρμοσμένη Διατροφή από το Oxord Brookes University. Είναι κάτοχος του πιστοποιητικού εξειδίκευσης στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία από το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED/ΚΕΑΔΔ) και στην Διατροφή και Καρδιαγγειακά νοσήματα από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Έχει επίσης εκπαιδευθεί στην χρήση της δίαιτας χαμηλής σε FODMAP’s για την αντιμετώπιση λειτουργικών γαστρεντερικών νοσημάτων από το King’s College London.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *