Συνέντευξη με την Κορίνα Κονταξάκη του YogaLifeCyprus: Ολιστική Πνευματική Εκπαίδευση με βάση τη Γιόγκα και τα chakra!

Γνωρίζουμε την Κορίνα Κονταξάκη μέσα από το βιβλίο της «YogaLife- Γιόγκικη Ζωή» και ανακαλύπτουμε αναπνοές, οραματισμούς, διαλογισμούς και πρακτικές ενεργοποίησης των τσάκρας. Καθοδηγούμαστε σε συγκεριμένες ασάνας ειδικά σχεδιασμένες για να καθαρίσουν το σώμα και να προετοιμαστούμε για το διαλογισμό και επιδιώκουμε να γνωρίσουμε καλύτερα τη φιλοσοφία και διαδικασία της γιόγκα μέσα από την δική της πολύχρονη εμπειρία. Το YogaLife Cyprus είναι στη Λάρνακα και είναι ένας χώρος αφιερωμένος στη Γιόγκα και το διαλογισμό, που δίνει έμφαση στο πώς μπορεί η Γιόγκα να είναι μέρος της ζωής μας μέσα από διάφορες ολιστικές δραστηριότητες. Επικοινωνήσαμε με την ίδια και μας άνοιξε την καρδιά της!

FW: Γόγκικη Ζωή. Πείτε μας με λίγα λόγια για το Yogalife στην Κύπρο, τη γιόγκικη ζωή και φιλοσοφία.

YogaLife: To YogaLife είναι μια πρακτική φιλοσοφία ζωής, που άρχισε πριν 10 χρόνια όταν γύρισα από την Ινδία – μετά την εκπαίδευση μου. Αποφάσισα ότι η Γιόγκα είναι τρόπος ζωής και δεν θα μπορούσα να το προσφέρω σαν μια εβδομαδιαία πρακτική που διαρκεί μερικές ώρες τη μέρα. Έτσι άνοιξα ένα χώρο (το διαμέρισμα μου) όπου ο κόσμος θα μπορεί να τρώει, να κάνει διαλογισμό, να ασκείται στις πρακτικές, και γενικά να κάνει πράξη ότι μαθαίνει. Αυτό σιγά σιγά επεκτάθηκε, και τώρα δημιουργήθηκαν οι ομάδες Ολιστικής Πνευματικής Εκπαίδευσης, όπου εργαζόμαστε κάθε μέρα, όλη μέρα, σαν πνευματική οικογένεια, στηρίζοντας ο ένας τον άλλο σε όλα τα καθημερινά. Επίσης, έχουμε ανοίξει το Solar Kitchen Bar ένα εστιατόριο όπου φυσικά εργάζονται μέλη της ομάδας μας και προσφέρουν ενεργοποιημένο vegan φαγητό. Ενημερώνουμε τον κόσμο μέσω σεμιναρίων για τη γιόγκικη διατροφή και η απήχηση είναι αρκετά μεγάλη. Το επόμενο βήμα θα είναι ένα κοινόβιο Ολιστικής Πνευματικής Εκπαίδευσης κάπου στη φύση.

Αριστερά: Διαλογισμός στο Yoga Life, Δεξια: στο Solar Kitchen Bar.

FW: Πως θα εγκαταστήσουμε καινούριους νοητικούς προγραμματισμούς για αφύπνιση και ευημερία;

YogaLife:  Σύμφωνα με το σύστημα μας, η φόρμουλα είναι καθορισμένη: τακτικότητα/επανάληψη/ ρυθμός. Όπως εγκαταστάθηκαν λάθος προγραμματισμοί, έτσι πρέπει και να αντικατασταθούν. Με το να επαναλαμβάνουμε καινούριες δράσεις, συνέχεια, με τον ίδιο ρυθμό.

FW: Ασχολείστε συγχρόνως με τη γιόγκα, την εκπαίδευση, τη συγγραφή βιβλίων και το θέατρο. Τι από όλα σας καλύπτει περισσότερο και ποια στοιχεία αφοσίωσης πρέπει να διαθέτει κάποιος για να ακολουθήσει το μονοπάτι της γιόγκικης φιλοσοφίας.

YogaLife: Κατάφερα να νιώθω ότι όλα αυτά που αναφέρατε είναι το ίδιο. Και πιστεύω ότι το έχω μεταδώσει και στους μαθητές μου. Το θέατρο, η διδασκαλία, η πρακτική της γιόγκα όπως και η συγγραφή έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις: αυτογνωσία, αφοσίωση και πειθαρχία.

FW: Αν καταφέρουμε και οργανώσουμε τον νου μας τι έπεται;

YogaLife: Όλη η διαδικασία οργάνωσης του νου έχει έναν και μόνο στόχο: να πάμε πέρα από το νου. Προς το παρόν ο νους εξουσιάζει τον άνθρωπο πείθοντας μας ότι είμαστε οι σκέψεις μας. Μόλις ο νους πάρει το ρόλο που του αρμόζει, τότε η ψυχή μπορεί επιτέλους να εκφραστεί και είμαστε ελεύθεροι. Ελευθερία σημαίνει αυτό που θέλω και αυτό που χρειάζομαι να είναι το ίδιο και αυτό συμβαίνει μόνο όταν ο νους χάσει την παντοδυναμία του.

Φωτογραφία: Mάριος Κοσμά

FW: Ευημερία και εσωτερική ισορροπία. Ευθύνονται τα chakra μας; Πώς θα καταλάβουμε αν κάποιο chakra βρίσκεται σε ανισορροπία και τι ενέργειες θα ακολουθήσουμε;

YogaLife: Το τσάκρα είναι ο ενεργειακός καθρέφτης της υλικής μας υπόστασης. Δεν μπορώ να πω πως ευθύνονται τα τσάκρα μας για την εσωτερική ευημερία και ισορροπία. Μάλλον το αντίθετο: τα τσάκρα μας εξαρτώνται από την εσωτερική ευημερία και ισορροπία μας. Ζούμε στην ψευδαίσθηση του χρόνου και χώρου και μας επιβάλλεται να εργαζόμαστε μέσα από αυτή την ψευδαίσθηση. Δεν έχει κανένα νόημα να βγαίνουμε από του περιορισμό του χωροχρόνου και να εργαζόμαστε στα τσάκρα (που είναι εκτός του χωροχρόνου), για να επανερχόμαστε στην ύλη και να αναπολούμε το όνειρο. Καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε την ύλη με σοφό τρόπο: με γιόγκικη ζωή όχι γιόγκικες πρακτικές. Για αυτό και στο βιβλίο περιγράφω μια σωματική άσκηση, μια αναπνευστική πρακτική, μια νοητική  και μια πρακτική στη ζωή για κάθε τσάκρα. Έτσι η ενέργεια θα ωφεληθεί από την ύλη, και όχι η ύλη από την ενέργεια.

FW: Στο βιβλίο σας εστιάζεται εκτός των άλλων και στις αναπνοές. Μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται να εκπαιδευτεί μόνος του να μάθει να ελέγχει την αναπνοή του ή πρέπει να παρακολουθήσει κάποιο σχετικό σεμινάριο;

YogaLife: Η αναπνοή είναι η γέφυρα που ενώνει την ύλη με το άυλο. Είναι επίσης ένας τρόπος να αυξηθεί και να καθοδηγηθεί η ζωτικότητα μας. Διδάσκω σωστές αναπνοές πολλά χρόνια και βλέπω πως στην αρχή η καθοδήγηση είναι απαραίτητη μέχρι κάποιος να κατανοήσει τη ροή της ζωτικότητας μέσα του.

Φωτογραφία: Σωτηρία Κουρκουμέλη, από σεμινάριο ενεργοποιημένης vegan-γιόγκικης διατροφής.

FW: Η σχέση σας με το φαγητό ποια είναι;

YogaLife: Αυτή τη στιγμή η σχέση μου με το φαγητό είναι ιερή. Μέσα στη διαδικασία της γιόγκικης ζωής, έχω σχεδιάσει ένα σύστημα γιόγκικης διατροφής -ενεργοποιημένη vegan γιόγκικη διατροφή- το οποίο διδάσκω και το οποίο γίνεται πράξη και μοιράζεται σε όλους μέσα από το Solar Kitchen Bar στη Λάρνακα (Κύπρος). Στο Solar Kitchen Bar εργάζονται δύο άτομα που έχουν εκπαιδευτεί και εφαρμόσει το σύστημα ενεργοποιημένης vegan γιόγκικης διατροφής και ετοιμάζουμε γεύματα που όχι μόνο είναι υγιεινά, αλλά συμβάλουν στην εναρμόνιση του σώματος με την ψυχή.

FW: Τι είναι η pause method;

YogaLife: Το σύστημα παύσης είναι μια πρακτική που κρατάει 5 λεπτά και γίνεται πολλές φορές κατά τη διάρκεια την μέρας. Απλά σταματάμε ότι κάνουμε, και συνειδητοποιούμε το σώμα, και τη διαδικασία σκέψης. Μας θυμίζει ότι δεν είμαστε αυτό!

Kάνε εγγραφή στο μηνιαίο Newsletter μας για να λαμβάνεις στο inbox σου προτάσεις, σεμινάρια Wellness και Yoga Retreats!

FW: Τι θα θέλατε να πείτε σε όσους αναζητούν μια ισορροπημένη ζωή και επιθυμούν μια ολιστική προσέγγιση της καθημερινότητας.

YogaLife: Η ισορροπία δεν είναι κάτι που έρχεται και φεύγει. Η γαλήνη δεν είναι κάτι που χρειάζεται να παλέψουμε για να κερδίσουμε και να κρατήσουμε. Ένα πράγμα χρειάζεται να κάνουμε και τότε όλα αλλάζουν: να βάλουμε την πνευματική ευημερία σαν προτεραιότητα και την  υλική υπόσταση και επιβίωση, δεύτερη.

Γίνεται ένα «κλικ» στον τρόπο που βλέπουμε τη ζωή, και η γαλήνη απλά αποκαλύπτεται  γιατί ήταν πάντα εκεί.

Ο πιο πολύς κόσμος έχει ως προτεραιότητα την υλική του υπόσταση και επιβίωση ενώ αυτό που πραγματικά θέλει είναι γαλήνη και ισορροπία που δεν βρίσκεται στην υλική μας υπόσταση και επιβίωση. Η γαλήνη έρχεται από το άυλο και εμείς το ψάχνουμε στην ύλη. Είναι σαν να χάσαμε τα κλειδιά μας στο σπίτι μας, να το ξέρουμε και να τα ψάχνουμε στο δρόμο γιατί εκεί τυχαίνει να βρισκόμαστε τώρα!

FW: Πόσο εύκολο είναι να «ζούμε το ΤΩΡΑ»; Πώς θα τα καταφέρουμε;

YogaLife: Όταν ζούμε τη ζωή με την ψυχή και όχι με το σώμα, είμαστε αυτόματα στο τώρα. Η ψυχή δεν έχει καμία αγωνία για το παρελθόν ή το μέλλον γιατί είναι αθάνατη. Το σώμα, όμως, ξέροντας ότι κάποια στιγμή θα τελειώσει, καραδοκεί από το παρελθόν και το μέλλον για να μην πεθάνει.

Ευχαριστούμε την Κορίνα Κονταξάκη, Ιδρύτρια του Υπερβατικού Θεάτρου, ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης, ομιλήτρια, εμψυχώτρια στα Υπερβατικά Θεατρικά Εργαστήρια  για ενήλικες και γιόγκα για ηθοποιούς, δασκάλα Γιόγκα.

http://www.yogalifecyprus.org/

2,137 total views, 2 views today

Please follow and like us:
0
Ioanna Ioannidou

Ioanna Ioannidou

H Ιωάννα Ιωαννίδου είναι Content Writer και Διορθώτρια Κειμένων ενώ καλλιεργεί την περιβαλλοντική της συνείδηση καθημερινά. Γράφει για όλα τα θέματα που αφορούν την πράσινη ατζέντα όπως βιώσιμη μόδα, διαλογισμός, γιόγκα, ταξίδια και εναλλακτικές θεραπείες καθώς πιστεύει σε έναν ολιστικό τρόπο σκέψης που υιοθέτησε τα τελευταία χρόνια καταφέρνοντας να αποκτήσει μια πιο πράσινη, οικολογική στάση ζωής μειώνοντας αισθητά το άγχος από την καθημερινότητα. Εξασκείτε στη Yoga και μαθαίνει Thai Massage.

2 σκέψεις σχετικά με το “Συνέντευξη με την Κορίνα Κονταξάκη του YogaLifeCyprus: Ολιστική Πνευματική Εκπαίδευση με βάση τη Γιόγκα και τα chakra!

 • Avatar
  29/05/2018, 1:21 μμ
  Permalink

  Τhank you very much for your nice words! Keep up yoga retreats! We might meet each other… Happy Yoga Life!

 • Avatar
  24/05/2018, 5:28 πμ
  Permalink

  Hi colleagues, good piece of writing and nice urging commented here, I am really enjoying by these.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *