Συνέντευξη με την Μαριάνθη Ζαχαράκη, συν-ιδρύτρια του ARJUNA Knitwear

Η αθλητική ένδυση συνεχίζει να αποσπά μεγάλο μερίδιο αγοράς ενώ συνεχώς αυξάνεται. Από την άλλη μεριά, πολλοί άνθρωποι ασχολούνται ή θα ασχοληθούν με τη γιόγκα. Τι γίνεται, όμως, με τους δημιουργούς πίσω από ένα εμπορικό σήμα; Συζητάμε με την Μαριάνθη Ζαχαράκη, την συν-ιδρύτρια του ARJUNA Knitwear -ενός brand εμπνευσμένου από τη φιλοσοφία της γιόγκα- την αρχική ιδέα, την αγάπη της για το wellness και την καθημερινότητα της.

FW: Ας ξεκινήσουμε με το να μοιραστείτε μαζί μας, λίγα λόγια για εσάς και την σχέση σας με το Wellness και την Yoga.

Arjuna Knitwear: Ονομάζομαι Μαριάνθη Ζαχαράκη, ζω στην Αθήνα και είμαι σχεδιάστρια μόδας. Με τον αδερφό μου δημιουργήσαμε πριν 3 χρόνια τo brand  Αrjuna Knitwear το οποίο δραστηριοποιείται  στον χώρο του πλεκτού. H εταιρεία μας χρησιμοποιεί οργανικές και φυσικές πρώτες ύλες με πιστοποίηση από αξιόπιστους οίκους νημάτων, εκφράζοντας έτσι την αγάπη μας για το περιβάλλον αλλά και τον άνθρωπο. Η σχεδίαση και η επιμέλεια της παραγωγής γίνεται από εμάς και μια μικρή ομάδα συνεργατών καθώς θέλουμε να διατηρούμε τον έλεγχο σχετικά με το επίπεδο ποιότητας του τελικού προϊόντος. Η σχέση μας με τους αγοραστές μας από το ξεκίνημά μέχρι και σήμερα παραμένουν ισχυρές καθώς διακρίνονται από απόλυτη ειλικρίνεια.

                                                  H Mαριάνθη Ζαχαράκη- Arjuna Knitwear στο χώρο της.

Γνωρίζω, όπως και οι περισσότεροι από εμάς άλλωστε, πως ο τρόπος που ζω και αισθάνομαι καθορίζει την ευτυχία αλλά και την μακροζωία μου. Κάποιες «υγιεινές» επιλογές σίγουρα έχω φροντίσει να τις εντάξω στην ζωή μου αλλά δεν νομίζω ότι είναι αρκετό. Η ικανοποίηση των βαθύτερων αναγκών μας σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής είναι κατά την γνώμη μου το ιδανικό για να πει κάποιος ότι νιώθει πραγματική ευεξία και ζει καλά. Το δυσκολότερο κομμάτι είναι αυτό των βαθύτερων επιθυμιών μας γιατί μεγαλώνουμε με το ένστικτο της επιβίωσης και κάποιες πλευρές του εαυτού μας τις θάβουμε τόσο βαθιά, ώστε να παραμείνουν ασφαλείς και δικές μας.

Tην Yoga την ανακάλυψα πριν 7 περίπου χρόνια όταν το σώμα μου καταπονημένο από δύο κοντινές γέννες δεν ήταν σε κατάσταση για έντονη αθλητική δραστηριότητα και χρειαζόμουν μια ποιο ήπια μορφή άσκησης. Την επέλεξα με γνώση λίγων πραγμάτων αλλά και με διστακτικότητα που με διακρίνει σε ότι νέο δοκιμάζω. Η συνέχεια για εμένα, παρακολουθώντας μαθήματα σε μια πολύ καλή σχολή που έχω την τύχη να βρίσκεται στην περιοχή μου, ήταν μία μεγάλη αποκάλυψη! Τα δώρα της είναι τόσα πολλά που μόνο να την περιλαμβάνει κανείς στην ζωή του μπορεί.

FW: Πώς μια αρχική σκέψη που σχετίζετε με την yoga καταλήγει στην ιδέα και δημιουργία ενός brand;

Arjuna Knitwear: Mε τον χώρο της πλεκτικής ασχολούμαστε πολλά χρόνια, ενώ και οι σπουδές μας αφορούν το σχέδιο μόδας και την πλεκτική. Ανήκουμε σε μια μεγάλη παρέα ανθρώπων που κινούνται και σκέφτονται με έναν διαφορετικό τρόπο για τον κόσμο, που έχουν πλήρως κατανοήσει ότι κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Το νέο project Αrjuna Knitwear και η υλοποίηση της πρώτης μας συλλογής έγινε σε μία στιγμή που μέσα από ένα προσωπικό και επαγγελματικό μας ταξίδι ήμασταν πλέον σε θέση να εκφράσουμε στο κοινό κάτι καινούριο. Θέλαμε με ειλικρινή διάθεση να τους δώσουμε ένα προϊόν που σέβεται το περιβάλλον αλλά και τους ίδιους. Που η πολυτέλεια θα είναι προσιτή και η ενέργεια θα ρέει θετική προς το σύμπαν. Η yoga μας εμπνέει και ακολουθούμε κοινά μονοπάτια σε επίπεδο φιλοσοφίας. Για παράδειγμα, το να εστιάζεις στη σωστή αναπνοή και το πόσο ζωτικής σημασίας είναι, εκφράζετε και από εμάς μέσα από τα πλεκτά που δημιουργούμε, υποστηρίζουμε. Το δέρμα μας μέσα από οργανικά και φυσικά υλικά μπορεί και αναπνέει οπότε, το σώμα μας μόνο όφελος έχει από αυτό. Επιπλέον, η φιλοσοφία της yoga υποστηρίζει σθεναρά την ευγένεια, τον σεβασμό, την αγάπη, την ειλικρίνεια, την κατανόηση σε αξίες που ενδιαφερόμαστε πολύ και οι οποίες συνθέτουν  υγιείς κοινωνίες που τόσο έχουμε όλοι ανάγκη.

FW: Τι ακριβώς σημαίνει η λέξη Arjuna Knitwear και ποια ακριβώς είναι η φιλοσοφία πίσω από αυτό;

Arjuna Knitwear: Το όνομα Arjuna είναι πασίγνωστο στην Ινδία, γενέτειρα της Υοga καθώς είναι από τα πιο αγαπητά και σεβαστά πρόσωπα της ινδικής μυθολογίας. Πρόκειται για πρίγκιπα, τοξοβόλο και γενναίο πολεμιστή στην Baghavat Gita, ο οποίος, όμως, δεν έμεινε στις καρδιές όλων για τις ικανότητές του στην μάχη. Υπήρξε σύμβολο για τον αμόλυντο και λαμπρό χαρακτήρα του. Αποτέλεσε έμπνευση για εμάς τόσο για την δυναμική του καθώς ξέραμε ότι η μάχη που είχαμε να δώσουμε στην Ελλάδα της κρίσης θα ήταν μεγάλη, όσο και για τους τρόπους που θα την δίναμε αυτή την μάχη κρατώντας αμόλυντο τον χαρακτήρα μας από άσχημες επιρροές και ανήθικους πειρασμούς του εμπορίου.

FW: Ποιά είναι η φιλοσοφία του brand;

Arjuna Knitwear: Η εταιρεία Arjuna Knitwear όπως σας ανέφερα και παραπάνω επιλέγει να δημιουργεί με φυσικά και οργανικά υλικά. Η ψυχική σύνδεσή μας με την φύση είναι μεγάλη και δεν θα μπορούσε παρά να εκφράζεται και μέσα από την δουλειά μας. Συνεπώς, στόχος μας είναι να δημιουργούμε ρούχα από ύλες που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και λόγω της άριστης ποιότητάς τους να μπορούν να είναι διαχρονικά και να βασίζονται συνεχώς σε νέες τεχνολογίες  πλεκτικής. Επιλέγουμε επίσης να έχουμε ένα μέγεθος με γραμμές που δεν πιέζουν το σώμα κάτι που κανείς μας δεν επιθυμεί στην, ήδη, απαιτητική και πιεστική καθημερινότητά  του.

FW: Τα υλικά που χρησιμοποιείται είναι μαλακά και ποιοτικά. Θα θέλαμε να μας πείτε πως βλέπετε την στροφή των καταναλωτών σε πιο φιλικά προς το περιβάλλον υφάσματα και την στροφή τους στην ηθική μόδα.

Arjuna Knitwear: Οι καταναλωτές ρούχων θεωρώ έχουν απόλυτη πλέον γνώση του τι συμβαίνει με την βιομηχανία μόδας. Ότι δηλαδή, είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνος βιομηχανία στον πλανήτη. Ότι η γρήγορη μόδα δημιουργεί δυστυχία και σοβαρά προβλήματα υγείας σε όσους εργαζόμενους, κυρίως, από φτωχές χώρες την υπηρετούν καθώς η μόλυνση που υφίσταται το περιβάλλον στις χώρες αυτές έχει και δραματικές συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων. Οι σχεδιαστές όλο και περισσότεροι αρνούνται να συμμετάσχουν στον χορό του κέρδους και προτείνουν ρούχα που έχουν παραχθεί με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με οργανικές και άλλες φυσικές πρώτες ύλες που αφήνουν το μικρότερο δυνατόν αποτύπωμα τους στο περιβάλλον. Το κόστος αγοράς των προϊόντων αυτών είναι σίγουρα  πιο υψηλό αλλά από την άλλη μεριά αν πραγματικά αγοράζουμε ότι χρειαζόμαστε και εφόσον τα ποιοτικά ρούχα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τότε και ο προϋπολογισμός μας για την αγορά ρούχων μπορεί να κρατηθεί στα επίπεδα που επιθυμούμε.

FW: Ποιά είναι η μεγαλύτερη δυσκολία στην προώθηση ενός μικρού brand;

Arjuna Knitwear: Οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές. Το ισχυρό μας πείσμα και η πίστη μας για αυτό που κάνουμε σε συνδυασμό με σκληρή δουλειά, είναι τα μόνα που μας βοηθούν να μην βλέπουμε αδιαπέραστους τοίχους αλλά απλά, καθημερινά εμπόδια. Η μεγαλύτερη ίσως δυσκολία είναι να αλλάξουμε την αντίληψη του αγοραστικού κοινού ως προς το eco-fashion. Τα οργανικά πλεκτά μπορούν να είναι όμορφα  με σχεδιαστικές λεπτομέρειες και να συμπληρώνουν μια γκαρνταρόμπα με στυλ.

FW: Είστε εργαζόμενη και μητέρα δύο παιδιών. Πως βρίσκετε την ισορροπία επιστρέφοντας σπίτι;

Arjuna Knitwear: Όλες εμείς οι γυναίκες που είμαστε εργαζόμενες και μητέρες αντιμετωπίζουμε σχεδόν τα ίδια θέματα. Προσωπικά, η δουλειά που έχω επιλέξει είναι εξαιρετικά απαιτητική και στην προσπάθεια μου να είμαι και κοντά στα παιδιά μου, ομολογώ ότι οι αντοχές μου δοκιμάζονται. Η κόπωση του σώματος ευτυχώς είναι κάτι που παύει να υπάρχει το επόμενο πρωινό και κάθε μέρα ξεκινά με την ίδια δυναμική. Το γεγονός ότι από επιλογή μου είμαι και μητέρα και σχεδιάστρια με κάνει να μην  παραπονιέμαι ποτέ για τα δώρα αυτά που μου πρόσφερε η φύση και η ζωή.

1,766 total views, 3 views today

Please follow and like us:
error0
fb-share-icon20
Ioanna Ioannidou

Ioanna Ioannidou

H Ιωάννα Ιωαννίδου είναι Content Writer και Διορθώτρια Κειμένων ενώ καλλιεργεί την περιβαλλοντική της συνείδηση καθημερινά. Γράφει για όλα τα θέματα που αφορούν την πράσινη ατζέντα όπως βιώσιμη μόδα, διαλογισμός, γιόγκα, ταξίδια και εναλλακτικές θεραπείες καθώς πιστεύει σε έναν ολιστικό τρόπο σκέψης που υιοθέτησε τα τελευταία χρόνια καταφέρνοντας να αποκτήσει μια πιο πράσινη, οικολογική στάση ζωής μειώνοντας αισθητά το άγχος από την καθημερινότητα. Εξασκείτε στη Yoga και μαθαίνει Thai Massage.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *