Συνέντευξη με τον Χαράλαμπο Κόττη της Kottis Superfoods: Yγιεινές και γευστικές επιλογές με βιολογική αρώνια!

Tο φάσμα των προϊόντων με βιολογική αρώνια που προσφέρει η Kottis Superfoods είναι μεγάλο. Βιολογικές μαρμελάδες με αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, βιολογικές σάλτσες με αρώνια που προσδίδουν ένα άρωμα από την ανατολική Ινδία και dressings με αρώνια, τα οποία χαρίζουν εξαιρετικές γευστικές νότες σε πιάτα που αναζητούν την ποιότητα με βάση το συγκεκριμένο Superfood. Συναντήσαμε τον κο Χαράλαμπο Κόττη, ιδρυτή της Kottis Superfoods, ο οποίος μας εξήγησε τόσο τις ευεργετικές ιδιότητες, όσο και τα οφέλη των μούρων αρώνια στον ανθρώπινο οργανισμό. Στόχος της εταιρίας και του ίδιου είναι να μάθει ο κόσμος τα οφέλη αυτής της μεγάλης «υπερ-τροφής».

FW: Πείτε μας λίγα λόγια για το προσωπικό σας ταξίδι ευεξίας. Τι σημαίνει για εσάς ο υγιεινός τρόπος ζωής; Πως μεταφράζεται η σημερινή σας στάση μέσα από την οποία ευθύνεται, αντικατοπτρίζεται η δημιουργία της εταιρία σας;

Kottis Superfoods: Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το χρόνο σας και μπαίνω κατευθείαν στο θέμα.

Σήμερα, θα σας μιλήσω για το προσωπικό μου ταξίδι ευεξίας και πώς αυτό με οδήγησε στο όραμα μου για την δημιουργία της «Kottis Superfoods».

Λίγα λόγια για την λέξη ευεξία που την χρησιμοποιεί πολύς κόσμος. Για εμένα προσωπικά η λέξη «ευεξία» δεν αφορά μόνο τη σωματική μας υγεία, αλλά είναι η γενική αίσθηση που νιώθω και εκπέμπω ως άνθρωπος στο περιβάλλον μου.

Άρα, η ευεξία είναι μια διαρκής διαδικασία που έχουμε την δυνατότητα μέσα από υγιεινές επιλογές (που είτε αφορούν την διατροφή μας, είτε αφορούν την εκγύμναση μας) να οδηγηθούμε σε έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής, αυτό που λέμε «ευ Ζην».

FW: Πώς βρεθήκατε σε αυτό το μονοπάτι που λέγεται επιχειρείν και κυρίως γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με την καλλιέργεια, παραγωγή, συσκευασία και διανομή ενός άγνωστου για το ευρύ κοινό Superfood, του μούρου αρώνια, που από ότι γνωρίζω χρειάζεται 4 χρόνια για να ευδοκιμήσει και να αναπτυχθεί;

Kottis Superfoods: Πριν από 7 χρόνια αποφάσισα να αλλάξω τρόπο ζωής μέσα από ένα θέμα υγείας που βίωσα στο οικογενειακό μου περιβάλλον και να ψάξω νέους τρόπους εργασίας πιο κοντά στη φύση και στον άνθρωπο μακριά από την καθημερινότητα των μεγάλων εταιρειών.

Ανακάλυψα στο εξωτερικό ένα άγνωστο μέχρι τότε -και γνωστό σιγά σιγά στις μέρες μας- φυτό που το αποκαλούσαν το «ΜΟΥΡΟ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ» ή αλλιώς Αρώνια.

Έμαθα τότε ότι έπρεπε να περιμένω τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Τέσσερα χρόνια γνωριμίας με αυτό το αξιοθαύμαστο φυτό για να το δω να μεγαλώνει και να ευδοκιμεί. Η χαρά μου ήταν μεγάλη όταν είδα να παίρνει σάρκα και οστά το όραμα μου σε σχέση με την μελλοντική μου εταιρεία. O στόχος ήταν να διοχετεύσουμε στην αγορά βιολογικά προϊόντα, χωρίς συντηρητικά με θεραπευτικές ιδιότητες και το σημαντικότερο με πολύ ωραία γεύση.

FW: Έχετε κάποιες αδιαπραγμάτευτες καθημερινές συνήθειες;

Kottis Superfoods: Σαν άνθρωπος έχω κάποιες αδιαπραγμάτευτες συνήθειες όπως είναι το σωστό πρωινό από δημητριακά και Αρώνια Μαρμελάδα που προσφέρει την απαραίτητη δύναμη και ευεξία μέσα στη μέρα. Αυτό το έχω μεταφέρει και στα τέσσερα παιδιά μου και έτσι, έχουμε αποφύγει τα τελευταία δύο χρόνια τις ιώσεις γρίπης από το σχολείο ή τις ενοχλήσεις του πεπτικού τους συστήματος.

FW: Πώς βρίσκεται την προσωπική σας ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής όταν επιστρέφεται σπίτι;

Kottis Superfoods: Η καθημερινότητα είναι δύσκολη για όλο τον κόσμο και ακόμα πιο δύσκολη η ισορροπία της επαγγελματικής με την προσωπική ζωή. Λαμβάνοντας υπόψη ότι είμαι πολύτεκνος πατέρας, προσπαθώντας να βρω τις κατάλληλες ισορροπίες στον επαγγελματικό και προσωπικό τομέα, δεν θα τα είχα καταφέρει αν δεν είχα αρωγό σε αυτό την σύζυγο μου Βίκη η οποία είναι η έμπνευση στη ζωή μου.

FW: Ποιες είναι οι αγαπημένες σας δραστηριότητες στη φύση που προσπαθείτε να περάσετε στα παιδιά σας;

Kottis Superfoods: Αν και ο ελεύθερος χρόνος μου, λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων, είναι περιορισμένος προσπαθώ να αφιερώνω ποιοτικό χρόνο στα παιδιά μου. Κάνοντας πεζοπορία ή ποδήλατο στη φύση μοιραζόμαστε όλοι μαζί χαρά, γνώση και εξερευνούμε το φυσικό περιβάλλον, κάτι που τα παιδιά μου μεγαλώνοντας θέλω να θυμούνται από εμένα.

FW: Τι απολαμβάνετε να κάνετε σε περίπτωση που καταφέρνετε να ξεκλέψετε 1-2 ώρες για τον εαυτό σας;

Kottis Superfoods: Αν ξεκλέψω λίγο χρόνο για εμένα, δηλαδή 2-3 ώρες συνολικά μέσα στην εβδομάδα, τότε θα προτιμήσω να κάνω πράγματα που με ευχαριστούν, όπως να δω ένα φίλο και να πιούμε έναν καφέ ή να πάω, πάλι, με φίλους για ποδήλατο.

FW: Πώς προσεγγίζεται την έννοια «healthy living» ως γονιός και πως θα εξελιχθούν οι υπερτροφές διεθνώς;

Kottis Superfoods: «Healthy living» για μένα, δεν είναι απλώς μία έννοια, είναι φιλοσοφία ζωής και ως γονιός, θέλω να διαπαιδαγωγήσω τα παιδιά μου με βάση αυτή. Όπως έχει πει ο Ιπποκράτης, ο Πατέρας της Ιατρικής «Φάρμακο ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας», κάτι το οποίο αποτελεί «μότο» της ζωής μου και της εταιρείας μας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι προσέχω τι τρώω καθημερινά, κυρίως προϊόντα φυτικά και υπερτροφές που βοηθούν τον οργανισμό μου μέσα στην ημέρα να ανταπεξέλθει, με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που παίρνω από την Αρώνια. Παράλληλα, συνεχίζω στο γεγονός ότι δεν καπνίζω και δεν πίνω, διατηρώντας έτσι ισορροπία στο σώμα και στο μυαλό μου.

Οι Υπερτροφές, σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία 7 χρόνια και η ανοδική τους πορεία συνεχίζεται αμείωτη, λόγω της αλλαγής των συνηθειών του κοινού και της μεταστροφής του σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής με αποτέλεσμα την κατανάλωση περισσότερων βιολογικών και παράλληλα θεραπευτικών ή πολυβιταμινούχων τροφών, για την αποφυγή ή τον περιορισμό καθημερινών ιώσεων ή ασθενειών. Θεωρώ ότι, είναι κάτι που θα συνεχίσει να συμβαίνει και θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των νέων εταιρειών όπως η δική μας με ιδιαίτερα προϊόντα για το καταναλωτικό κοινό.

FW: Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα 3 βασικά βήματα για να αλλάξει κάποιος συνήθειες και πόσο εύκολο θεωρείται πως είναι;

Kottis Superfoods: Τα τρία βασικά βήματα που πρέπει κάποιος να ακολουθήσει αν θέλει να αλλάξει συνήθειες, κατά την γνώμη μου, αρχικά είναι να βάλει έναν απλό στόχο, όσο αφορά το σώμα του και κατ’ επέκταση την υγεία του. Είναι πολύ σημαντικό να πιστέψει σε αυτό, ώστε να αλλάξει και να βελτιώσει τη διατροφή του για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα  πετυχαίνοντας το στόχο του. Ακολουθώντας την κατάλληλη διατροφή και νιώθοντας καλύτερα, θα δει ότι τελικά όλα τα πράγματα που κάνουμε καθημερινά μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας είτε την ψυχική, είτε την σωματική. Χαίρομαι να βλέπω ανθρώπους να νιώθουν ότι ανακάλυψαν κάτι νέο που τους ωφέλησε. Ακούγεται εύκολο, αλλά πραγματικά γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι, μιλώντας πάντα  μέσα από την προσωπική μου εμπειρία.

FW: Πότε καταλάβατε ότι επιθυμείτε να βάλετε το δικό σας λιθαράκι και να διαδώσετε με τον δικό σας τρόπο τη φιλοσοφία του Ιπποκράτη που λέει «Η τροφή σας είναι το φάρμακο σας»;

Kottis Superfoods: Μετά από ένα πρόβλημα υγείας που είχαμε στην οικογένεια μου κατάλαβα και αναθεώρησα πολλά πράγματα. Παράλληλα ενισχύθηκε η πεποίθηση μου πως τα πιο σημαντικά πράγματα ήταν, είναι και θα είναι η οικογένεια, ο παραγωγικός χρόνος με τα παιδιά μας και η επαφή με αγαπημένα μας πρόσωπα.

Kάνε εγγραφή στο μηνιαίο Newsletter μας για να λαμβάνεις στο inbox σου άρθρα, προτάσεις και σεμινάρια Wellness!

Τότε, λοιπόν, δημιουργήθηκε η ιδέα να ασχοληθώ με αυτόν τον τομέα. Έπειτα από πολλή μελέτη και έρευνα στον τομέα των υπερτροφών, βρήκα τα λεγόμενα «μούρα της νιότης», την Αρώνια και έμαθα για τις ευεργετικές της ιδιότητες και τα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό, τόσο του καρπού, όσο και των προϊόντων με βάση την αρώνια. Ασχολήθηκα με ιδιαίτερο ενθουσιασμό με την αρώνια, καλλιεργώντας την και έπειτα περνώντας στη μεταποίηση με προϊόντα που έχουν ως βάση το συγκεκριμένο superfood και τα οποία αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, με πολλές ακόμη θετικές ιδιότητες για την υγεία. Ο συνδυασμός των ευεργετικών ιδιοτήτων των προϊόντων, με τη μοναδική τους γεύση τα καθιστούν μοναδικά.

Προσωπικά θα πω ότι, δεν με έχει καταβάλει η γρίπη ή κάποια άλλη ασθένεια του πεπτικού, όλως τυχαίως, μετά την κατανάλωση της αρώνιας και των προϊόντων της εδώ και 2 χρόνια  ενώ έχω αρκετή δύναμη μέσα στην ημέρα για να ανταποκρίνομαι στο δύσκολο πρόγραμμα του επιχειρηματία, αλλά και του πολύτεκνου πατέρα. Ο Ιπποκράτης είχε δίκιο όταν έλεγε ότι «Το φάρμακο είναι η τροφή μας και η τροφή ας γίνει το φάρμακο μας». Αυτό ακριβώς, θέλησα να μοιραστώ και με άλλους συνανθρώπους μου.

FW: Ποια χαρακτηριστικά επιβάλλονται για να τολμήσει κάποιος να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό που πραγματικά αγαπά;

Kottis Superfoods: Πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις, να βάλεις όλες τις γνώσεις και το μεράκι σου και όλα θα πάνε καλά. Σίγουρα χρειάζονται και άλλα πράγματα απλά εγώ από τα υπόλοιπα επιλέγω την οικογενειακή στήριξη και αναφέρομαι κυρίως στον άνθρωπο μου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη γυναίκα μου, τη Βίκη!!

Καλή επιτυχία σε όλους και μην σταματάτε να κυνηγάτε τα όνειρα σας!

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα της Kottis Superfood!

H Aronia Kottis Superfood στα social media: Facebook, Instagram.

1,662 total views, 2 views today

Please follow and like us:
0
Ioanna Ioannidou

Ioanna Ioannidou

H Ιωάννα Ιωαννίδου είναι Content Writer και Διορθώτρια Κειμένων ενώ καλλιεργεί την περιβαλλοντική της συνείδηση καθημερινά. Γράφει για όλα τα θέματα που αφορούν την πράσινη ατζέντα όπως βιώσιμη μόδα, διαλογισμός, γιόγκα, ταξίδια και εναλλακτικές θεραπείες καθώς πιστεύει σε έναν ολιστικό τρόπο σκέψης που υιοθέτησε τα τελευταία χρόνια καταφέρνοντας να αποκτήσει μια πιο πράσινη, οικολογική στάση ζωής μειώνοντας αισθητά το άγχος από την καθημερινότητα. Εξασκείτε στη Yoga και μαθαίνει Thai Massage.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *