Συνέντευξη με τον Χρήστο Χαρικιόπουλο του Yoga House: Όταν η γιόγκα σου αλλάζει τη ζωή!

Μου αρέσει να πειραματίζομαι με δραστηριότητες και να δοκιμάζω νέες εμπειρίες. Ναι, ασκώ τη γιόγκα όσο μου επιτρέπουν οι υποχρεώσεις μου. Περιστασιακά στο σπίτι ή χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο. Πριν μερικούς μήνες αποφάσισα να ενταχθώ σε ένα yoga studio και συγκριμένα επισκέφθηκα το Yoga House στην περιοχή του Ψυρρή. Ένιωσα πως σε ένα στούντιο γιόγκα θα βρω περισσότερη έμπνευση και πρέπει να ομολογήσω πως με την πρώτη επίσκεψη ένιωσα αναζωογονημένη. Ζήτησα από τον ιδρυτή και Lead Teacher Χρήστο Χαρικιόπουλο να μου παραχωρήσει μια συνέντευξη ώστε να ενημερώσουμε το αναγνωστικό κοινό για τη γιόγκα. Θα ήθελα, επίσης, να τον ευχαριστήσω για τη δημιουργία και εξέλιξη ενός τόσο ωραίου στούντιο γιόγκα που σου επιτρέπει να βιώσεις τόσο τα πνευματικά, όσο και τα σωματικά οφέλη της πρακτικής.

FW: Πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με τη γιόγκα; Τι σας ενέπνευσε σε αυτή τη φιλοσοφία;

Yoga House: Η πρώτη μου επαφή με τη yoga, το 2001, ήταν μέσα από μια φίλη μου που ήταν και δασκάλα Ashtanga Vinyasa Yoga. Θυμάμαι ακόμα όταν μια μέρα μου είπε: «Θέλεις να δοκιμάσεις τον διαλογισμό;» συμφώνησα και εκείνη μου περιέγραψε πολύ απλά «Θα κάτσεις, ακίνητος, με τα μάτια κλειστά και όταν έρχεται μια σκέψη θα την αφήνεις να φύγει». Έκατσα και μόνο όταν μου ενημέρωσε ευγενικά ότι έχει περάσει σχεδόν μια ώρα τότε συνειδητοποίησα ποσό με είχε απορροφήσει! Ήταν μια εμπειρία που μου άνοιξε την πόρτα στην yoga. Αργότερα, ακολούθησα το δικό μου δρόμο και αυτό που με τραβούσε στην πρακτική μου ήταν πάντα αυτή η αίσθηση της βαθιάς επίγνωσης για την κάθε στιγμή, την κάθε αναπνοή. Είναι σαν κάθε φορά να κάνω μια εσωτερική βουτιά και να ταξιδεύω στα βάθη του μυαλού και του σώματος, εκεί όπου όλα είναι οικεία και ήρεμα.

FW: Η γιόγκα αποτελεί μια νέα επικρατούσα τάση. Πείτε μας τα 3 πιο ευεργετικά πλεονεκτήματα της σε ολιστικό επίπεδο.

Yoga House: Είναι πολλά τα ευεργετικά πλεονεκτήματα και δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω μόνο τρία. Θα έλεγα καλύτερα ότι εξαρτάται από τις ανάγκες του ασκούμενου την συγκεκριμένη περίοδο. Όλοι είμαστε από το ίδιο «υλικό» φτιαγμένοι ενώ παράλληλα έχουμε μια εντελώς εξατομικευμένη «μορφή». Για μένα προσωπικά το σημαντικότερο όφελος που προσφέρει η yoga είναι η αυξημένη επίγνωση σε όλα τα επίπεδα. Έτσι, έχεις καλύτερη επαφή με το σώμα σου, αναγνωρίζεις πιο εύκολα τα παιχνίδια του μυαλού και τέλος κατανοείς ότι η αναπνοή σου είναι ουσιαστικά η πνοή του Δημιουργού μέσα σου. Όμως αν επιμένετε να ξεχωρίσουμε τρία πλεονεκτήματα που ωφελούν τους περισσοτέρους θα έλεγα ότι είναι α) Πολύ καλή και ισορροπημένη φυσική κατάσταση, β) αυξημένη ικανότητα και επίγνωση της αναπνοής και γ) η απελευθέρωση της νοητικής έντασης.

FW: Το να διδάσκεις τη γιόγκα είναι κάτι παραπάνω από ένα χόμπι. Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό;

Yoga House: Κατά την άποψη μου οτιδήποτε και αν διδάσκεις είναι λειτούργημα και χρειάζεται να το αντιμετωπίζεις έτσι. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια φιλοσοφία ζωής. Αν θέλεις να ασχοληθείς επαγγελματικά με τη διδασκαλία χρειάζεται να είσαι παντοτινός μαθητής και να βιώνεις καθημερινά αυτό που διδάσκεις. Αυτό που θα συμβούλευα όσους αναζητούν μια εκπαίδευση yoga είναι να δώσουν χρόνο στον εαυτό τους πριν καταλήξουν, καθώς υπάρχουν πλέον πολλές επιλογές. Προσωπικά θεωρώ ότι ο σημαντικότερος παράγοντας σε μια τέτοια απόφαση, είναι ο δάσκαλος που πρόκειται να σε καθοδηγήσει σε αυτή τη σπουδή. Όπως λέει κι η γνωστή παροιμία: «Με όποιο δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις». Μεγάλη σημασία επίσης έχει πώς είναι δομημένο και τι προσφέρει το κάθε εκπαιδευτικό προγραμμα. Η εκπαίδευση δάσκαλων στο Yoga House ξεπερνά το ελάχιστο όριο των 200 ωρών, προσφέροντας συνολικά 260 ώρες με φυσική παρουσία των εκπαιδευτών κι όχι μέσω διαδικτύου. Προσφέρει επιπλέον επιμόρφωση σε επικοινωνιακές δεξιότητες και πολλές επιλογές μετεκπαίδευσης που οδηγούν στην αναβάθμιση του διπλώματος των 500 ωρών. Συνολικά το προγραμμα και η εκπαιδευτική ομάδα χρειάζεται να εμπνέουν εμπιστοσύνη και να σε υποστηρίζουν διαρκώς, ώστε να εξελίσσεσαι στο δικό σου δρόμο.

FW: Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το Yoga House;

Yoga House: Ξεκινήσαμε πριν από 11 χρόνια και η ιδέα ήταν να δημιουργήσουμε ένα χώρο όπου οι ασκούμενοι έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν θετικές αλλαγές σε σώμα και νου. Αντιμετωπίζουμε το κάθε άτομο ξεχωριστά, τους ξέρουμε όλους με το μικρό τους όνομα γιατί όπως είπα και πριν, όλοι είμαστε ίδιοι άλλα ταυτόχρονα διαφορετικοί και θεωρούμε σημαντικό να ανταποκριθούμε, όσο είναι εφικτό σε ομαδικά τμήματα, στις ανάγκες του κάθε ασκούμενου προσωπικά. Η πρόθεση μας είναι να δημιουργήσουμε μια κοινότητα που μοιράζεται κοινά ενδιαφέροντα, αναζητήσεις και να αναπτύξουμε τη φιλοσοφία της yoga στην καθημερινότητα μας. Η μεγαλύτερη χαρά μας είναι όταν βλέπουμε ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο σε όσους συμμετέχουν στις τάξεις μας, όταν μετακινείται η οπτική τους γωνία και διευρύνεται θετικά η αντίληψη τους για το θαύμα της ζωής. Μέσα από την ποικιλία των πρακτικών που διαθέτουμε είναι σίγουρο ότι ο καθένας μπορεί να βρει κάτι που να ταιριάζει στους χρόνους του και τις ανάγκες του.

FW: Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να ακολουθήσεις την πρακτική της γιόγκα;

Yoga House: Σιγουρά το πρωί, καθώς η επίδραση της πρακτικής απλώνεται μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Όμως και η απογευματινή πρακτική έχει πολύ θετική επίδραση γιατί απελευθερώνει τις εντάσεις που έχουν συσσωρευτεί στη διάρκεια της ημέρας.

FW: Στατιστικά στοιχεία και έρευνες αποδεικνύουν ότι θα αυξηθεί κι άλλο η ενασχόληση των ανθρώπων με τη γιόγκα σε παγκόσμια κλίμακα. Ποια είναι η Νο1 συμβουλή που θα δίνατε σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει γιόγκα;

Yoga House: Να ξεκινήσει ΣΗΜΕΡΑ! Γιατί πολύ απλά η πρακτική είναι μια βιωματική εμπειρία όπου τα λόγια μοιάζουν περιττά.

Kάνε εγγραφή στο μηνιαίο Newsletter μας για να λαμβάνεις στο inbox σου ενημερωτικά άρθρα, σεμινάρια Wellness και Yoga Retreats!

FW: Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να γίνεις πραγματικός yogi ή yogini;

Yoga House: Αυτό είναι πολύ σοβαρό ερώτημα και ίσως χρειαστεί μια ολόκληρη συνέντευξη μόνο για αυτό. Θα απαντήσω όμως όσο γίνεται πιο σύντομα και περιεκτικά. Κατά αρχήν χρειάζεται να ορίσουμε ποιος είναι yogi. Κανονικά yogi λέγεται αυτός που έχει φτάσει στο σημείο yoga (ένωση), δηλαδή βιώνει την πολυπόθητη ένωση σώματος, νου και πνεύματος σε ατομικό επίπεδο άλλα ταυτόχρονα βιώνει και την ένωση του με ολόκληρο το συμπάν. Αυτή είναι μια υπερβατική εμπειρία που, κατά τη γνώμη μου, η καθημερινότητα της ζωής λειτουργώντας σαν τροχοπέδη σε εμποδίζει από την ολοκληρωτική ένωση. Προσωπικά, θεωρώ ότι ακόμα βαδίζω το δρόμο μου προς αυτή την ένωση και δεν γνωρίζω πότε και αν θα μου προκύψει. Αυτό όμως που με συναρπάζει είναι όλα όσα μαθαίνω σε αυτή τη διαδρομή.

FW: «Το φάρμακο σου είναι η τροφή σου και η τροφή το φάρμακο σου», όπως είπε και ο Ιπποκράτης. Γιατί πιστεύετε ο κόσμος, πλέον, επιθυμεί να βιώσει μια ολιστική προσέγγιση σε θέματα υγείας και ευεξίας και παρακολουθεί σχετικά σεμινάρια ή workshops με θέμα τη διατροφή;

Yoga House: Είναι γεγονός πως η διατροφή μας αντικατοπτρίζεται στον τρόπο που βιώνουμε την καθημερινότητά μας. Είναι ένας συνδυασμός του τι τρώμε, με ποιο τρόπο, τι σκεφτόμαστε, πως κινούμαστε, πως επικοινωνούμε, τι αισθανόμαστε. Μία αλυσίδα δράσεων  όπου ο κάθε κρίκος εξαρτάται από τον προηγούμενο και τον επόμενο. Οι άνθρωποι πλέον παγκόσμια έχουν αρχίσει να αφυπνίζονται και να συνειδητοποιούν πως ο μόνος τρόπος να ζήσεις τον χρόνο που σου έχει δοθεί πάνω στον πλανήτη μας, ευτυχισμένα και με καλή υγεία, είναι η ολιστική προσέγγιση. Η διατροφή είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα «του Όλου» της ζωής και ο σύγχρονος άνθρωπος που έχει αρχίσει να αφουγκράζεται την ουσία της ύπαρξής του, καταλαβαίνει πλέον πως το καθημερινό μας «καύσιμο» χρειάζεται να είναι καθαρό και να μας προσφέρει την καλύτερη ποιότητα ενέργειας.

Βρήκες ενδιαφέρον αυτό που μόλις διάβασες;

Περισσότερες πληροφορίες στο Yoga House!

1,267 total views, 1 views today

Please follow and like us:
0
Ioanna Ioannidou

Ioanna Ioannidou

H Ιωάννα Ιωαννίδου είναι Content Writer και Διορθώτρια Κειμένων ενώ καλλιεργεί την περιβαλλοντική της συνείδηση καθημερινά. Γράφει για όλα τα θέματα που αφορούν την πράσινη ατζέντα όπως βιώσιμη μόδα, διαλογισμός, γιόγκα, ταξίδια και εναλλακτικές θεραπείες καθώς πιστεύει σε έναν ολιστικό τρόπο σκέψης που υιοθέτησε τα τελευταία χρόνια καταφέρνοντας να αποκτήσει μια πιο πράσινη, οικολογική στάση ζωής μειώνοντας αισθητά το άγχος από την καθημερινότητα. Εξασκείτε στη Yoga και μαθαίνει Thai Massage.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *