Τα εμπόδια στη σύλληψη, ο ρόλος της Yoga και η ψυχολογία της γυναίκας!

Η γυναίκα σήμερα… Τι να πούμε για αυτήν την σύγχρονη ηρωίδα; Τόσο έντονοι ρυθμοί, τρέξιμο, πολλές ώρες δουλειάς και πολλές απαιτήσεις.

Ξύπνα, ντύσου, βάψου, φτιάξε μαλλιά, πιες ένα καφέ στο δρόμο ή στο ασανσέρ. Η σκέψη συνέχεια στο πώς να αποδώσεις τα μέγιστα και πώς να κρατήσεις το κύρος σου στην δουλειά και στην κοινωνία.

Υπάρχει άραγε χρόνος, διάθεση να σκεφτεί την δημιουργία οικογένειας;

Έχει υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία για να συμβεί αυτό όταν το θελήσει;

Οι περισσότερες γυναίκες, ίσως, θεωρούμε πως αυτό θα συμβεί μόνο του χωρίς να έχουμε προηγουμένως φροντίσει για αυτό.

Όταν λέω να έχουμε φροντίσει εννοώ, να έχουμε προετοιμαστεί σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξης μας, σε σωματικό, συναισθηματικό αλλά και πνευματικό επίπεδο.

Πόσο συνειδητές είμαστε στην καθημερινότητα και γενικά στη ζωή μας ειδικά όταν αποφασίζουμε να φέρουμε μια καινούργια ψυχή στο κόσμο αυτό;

Έρχεται κάποια στιγμή που απλά καταλαβαίνουμε πως το κάτι αυτονόητο γίνεται πάρα πολύ δύσκολο! Κάτι που φάνταζε απλό γίνεται ακατόρθωτο. Η σύλληψη ενός ανθρώπου. Η ικανότητα της δημιουργίας…

Και όλο αυτό το βάρος, όλη αυτή η πίεση αρχίζει να συσσωρεύεται.

Τι κάνουμε παρακάτω; Μάλλον χρειάζεται να πάμε πίσω στην αφετηρία, να μηδενίσουμε το κοντέρ και να γνωριστούμε ξανά με τον εαυτό μας. Με τον αληθινό μας εαυτό, όχι με την εικόνα που έχουμε φτιάξει για εμάς.

Να πετάξουμε τα πέπλα, τα περιττά βάρη και να μείνουμε γυμνές στην αλήθεια. Να αποτινάξουμε το άγχος, τις ταμπέλες, να εκφράσουμε τα πραγματικά μας συναισθήματα, να έρθουμε σε επαφή με αυτά. Να δούμε τις πληγές και να τις αγαπήσουμε. Να αγαπήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, χωρίς προαπαιτούμενα, απλά όπως ακριβώς είναι.

Χωρίς να κρίνουμε, χωρίς πρέπει, με οδηγό την καρδιά να αφουγκραστούμε τις βαθύτερες ανάγκες μας. Να ανακαλύψουμε την αυτοφροντίδα, την αγάπη του εαυτού. Καθώς γινόμαστε όλο και πιο συνειδητές στην πραγματικότητα μας τόσο ο κόσμος ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας.

Για κάποιες γυναίκες, το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει την ωορρηξία με το να δίνει διφορούμενα μηνύματα στον υποθάλαμο, το κέντρο του εγκεφάλου που ρυθμίζει κάποιες από τις ορμόνες που ερεθίζουν τις ωοθήκες ώστε να απελευθερώσουν τα ωάρια κάθε μήνα.

Γυναίκες που αγχώνονται υπερβολικά μπορεί να κάνουν ωορρηξία λιγότερα συχνά.

Σε όλα αυτά λοιπόν έρχονται να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό οι πρακτικές της γιόγκα.

Να μας φέρουν στο εδώ και τώρα, στην στιγμή αυτή, σε επαφή με το σώμα μας και την αναπνοή μας.

Μειώνοντας το στρες, μαθαίνοντας τεχνικές χαλάρωσης και φροντίζοντας το σώμα μας μεταφέρουμε την συγκέντρωση του νου μακριά από αυτό που βασανίζει το μυαλό μας, μακριά από αυτό που δεν αφήνει σώμα και νου να αφεθούν, να παραδοθούν στην ροή της ενέργειας του σύμπαντος. Στην ροή της ενέργειας που διακατέχει κάθε ζωντανό όν.

Επιστήμονες προτείνουν πως 45 λεπτά την εβδομάδα πρακτικής γιόγκα θα μπορούσε να βοηθήσει τις γυναίκες να χαλαρώσουν και να αυξήσουν τις πιθανότητες να αποκτήσουν ένα μωρό.

Η άσκηση στη γιόγκα σε όλη την αναπαραγωγική περίοδο χρησιμοποιώντας την αναπνοή και τις κατάλληλες θέσεις βοηθάει στην υγεία του έμμηνου κύκλου που είναι η βάση για την γονιμότητα στην γυναίκα.

Μπορεί να μην υπάρχει ωστόσο κάποια χειροπιαστή απόδειξη πως τα μαθήματα γιόγκα αυξάνουν τα ποσοστά σύλληψης ωστόσο δουλεύουν με έναν άλλο μαγικό τρόπο.

Kάνε εγγραφή στο μηνιαίο Newsletter μας για να λαμβάνεις στο inbox σου προτάσεις και σεμινάρια Wellness!

Σε πολλές γυναίκες η γιόγκα βοηθάει στο να σωπάσει η φλυαρία στο κεφάλι τους γύρω από την προσπάθεια σύλληψης, να μειώσουν τα αρνητικά μηνύματα αυτής της φλυαρίας, που τροφοδοτούν τα συναισθήματα απόγνωσης και απελπισίας.

Έχουμε ζήσει και ακούσει ο καθένας από εμάς περιπτώσεις ζευγαριών που προσπαθούν χρόνια για να συλλάβουν και όταν αποφασίζουν απλά πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί και χαλαρώνουν τις προσδοκίες τους, τότε έρχεται το θαύμα!!

Απλά αφέθηκαν.

Προετοιμάζοντας έτσι το ναό του σώματος πριν την σύλληψη ή για την σύλληψη μπαίνουμε πιο συνειδητά στον κόσμο της εγκυμοσύνης.

Αυτό πραγματεύεται και το βιωματικό σεμινάριο εγκύων. Πως να είμαστε στο εδώ και τώρα, σε επαφή με το σώμα, τις αισθήσεις και πώς να το πετύχουμε αυτό μέσω της αναπνοής , της έκφρασης της φωνής μας και της χαλάρωσης του σώματος μέσα από την κίνηση. Μέσα από όλα αυτά ερχόμενες σε επαφή με το σώμα μας, στρέφοντας την επίγνωση προς τα μέσα, μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με το μωρό μας.

Κείμενο: Ιωάννα Βαλιώτη/ Μαία- Eισηγήτρια Hatha – Περιγεννητικής Yoga.

 

1,490 total views, 1 views today

Please follow and like us:
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *