Τα παιδία ….γιόγκα

Σεπτέμβριος…

Για κάποιους ο πιο ωραίος φθινοπωρινός μήνας για να κάνουν τις διακοπές τους, για άλλους η επιστροφή στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Όπως κι αν έχει ο Σεπτέμβρης μυρίζει γομολάστιχα! Αυτήν την πολύχρωμη, με τη γλυκιά μυρωδιά που θες να την μυρίζεις συνέχεια. Οι σχολικές μνήμες είναι αξεπέραστες και ο Σεπτέμβρης συνυφασμένος με την έναρξη των σχολείων.

Κι αν είσαι γονιός ξέρεις πως μαζί με τα σχολεία αρχίζουν και οι δραστηριότητες. Η φυσική δραστηριότητα είναι εξίσου σημαντική στην γενικότερη εκπαίδευση των παιδιών και τα οφέλη της δεν περιορίζονται μόνο στην σωματική ανάπτυξη, αλλά περιλαμβάνουν ψυχικά και κοινωνικά οφέλη. Κοινώς τα παιδιά εκτός από το διάβασμα οφείλουν και να περάσουν καλά, να εκτονωθούν, να γυμναστούν, να παίξουν, να κάνουν νέους φίλους, να κάνουν πράγματα που τα ευχαριστεί, να δημιουργήσουν και να κερδίσουν νέες εμπειρίες. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι εξίσου σημαντικές με την σχολική εκπαίδευση και γι αυτό μερικές φορές γίνονται μεγαλύτερος «μπελάς»  από τις υποχρεώσεις του σχολείου για τους γονείς. Ιδιαίτερα μάλιστα αν έχεις πολλές.

Ποιά είναι η καλύτερη άσκηση για το παιδί;

Επειδή το «καλύτερο» για τον καθένα είναι σχετικό, θεωρώ πως η καλύτερη άσκηση είναι η κατάλληλη άσκηση. Όμως κατάλληλη άσκηση δεν είναι πάντα η άσκηση που αρέσει σε εσένα για το παιδί σου, αλλά αυτή που πραγματικά χρειάζεται. Γιατί πέραν του να ασκηθεί σημασία έχει να ασχοληθεί και με κάτι που θα περάσει καλά και θα το βοηθήσει στην εξέλιξή του. Κι αν έπρεπε να διαλέξω μία άσκηση κατάλληλη για όλα τα παιδιά του κόσμου, αγόρια ή κορίτσια, αδύναμα ή δυνατά, απόλυτα υγιή ή μη, θα διάλεγα την γιόγκα. Η παιδική γιόγκα δεν είναι μόδα, είναι η πιο κατάλληλη άσκηση για παιδιά και συνάμα η παιδική ηλικία είναι ιδανική χρονικά για να ξεκινήσει κάποιος να ασκείται στη γιόγκα.

Πώς μπορεί να ωφελήσει το παιδί σου η πρακτική της γιόγκα;

Η γιόγκα είναι ευεργετική για τα παιδιά με πολλούς τρόπους. Επειδή και τα παιδιά συναντούν κοινωνικές, συναισθηματικές και σωματικές προκλήσεις, μια εξειδικευμένη πρακτική γιόγκα που περιλαμβάνει τεχνικές αναπνοής, σωστή φυσική στάση και οδηγίες συμπεριφοράς μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύτιμη. Οι πρακτικές γιόγκα που απευθύνονται σε παιδιά είναι πολύ ιδιαίτερες. Οι ασκήσεις δεν διαφέρουν τόσο από ένα μάθημα για ενήλικες, όσο ο τρόπος που γίνεται το μάθημα. Συνήθως υπάρχει παιχνίδι, ιστορίες, θετικός οραματισμός και σε συνδυασμό με το ότι η γιόγκα δεν προωθεί τον ανταγωνισμό ούτε στοχεύει σε επίπεδα πρωταθλητισμού, το μάθημα γίνεται ενδιαφέρον, ευχάριστο και χωρίς στρες για το παιδί.

Σωστή αναπνοή – ηρεμία

Το πρώτο πράγμα που θα μάθει ένα παιδί είναι να αναπνέει σωστά. Νο1 για καλή υγεία. Μετά να συντονίζει την αναπνοή με την κίνηση, κάτι ιδιαίτερα χαλαρωτικό για το νευρικό σύστημα και έτσι μαθαίνει να είναι ήρεμο.

Ενισχύει την φυσική ευελιξία

Μέσα από μια σειρά ήπιων ασκήσεων το παιδί μαθαίνει να χρησιμοποιεί τους μυς του με νέους τρόπους. Έτσι αρχίζει να καταλαβαίνει καλύτερα το σώμα του και πώς αυτό λειτουργεί αποτελεσματικά.

Συγκέντρωση και ισορροπία

Η ισορροπία είναι βασικό στοιχείο της γιόγκα και ο στόχος δεν είναι απλά να μάθει να ισορροπεί στο ένα πόδι, αλλά τι θα κερδίσει μέχρι να μάθει να ισορροπεί. Ψυχική διαύγεια, συντονισμό, σταθερότητα, επιδεξιότητα, συγκέντρωση. Η πρακτική της γιόγκα ενθαρρύνει το παιδί να επικεντρωθεί στην προσπάθεια και με την βοήθεια του δασκάλου να κατευθύνει τη σκέψη του σε συγκεκριμένα πράγματα, όπως αναπνοή, κίνηση, συναίσθημα. Έτσι μαθαίνει να συγκεντρώνεται κι αυτό το μεταφέρει και στην καθημερινότητα του.

Αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη

Μέσα από την καθοδήγηση του δασκάλου το παιδί μαθαίνει να χρησιμοποιεί σωστά το σώμα του και αποκτά ισχυρή αίσθηση του εαυτού του. Καλλιεργεί την υπομονή και την επιμονή για να πετύχει τους στόχους του και αντιλαμβάνεται ότι για να επιτύχει πρέπει να εργαστεί. Έτσι η όλη προσπάθεια συμβάλλει όχι μόνο στην προσωπική του βελτίωση, αλλά και στην βελτίωση στην θέση του στην κοινωνία.

Σκοπός της γιόγκα είναι η ένωση σώματος και νου. Μέσα από την πρακτική της το παιδί αποκτάει ένα δυνατό, υγιές σώμα και έναν ήρεμο και εύστροφο νου. Μαθαίνει να συμπεριφέρεται με προσοχή, συμπόνια και γενναιότητα. Και είναι ευεργετική για τα παιδιά όλων των ηλικιών, ακόμα και για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Σχετικές έρευνες σε παιδιά με αυτισμό επιβεβαιώνουν την θετική επίδραση της γιόγκα στην συνολική συμπεριφορά τους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε όλο και περισσότερα σχόλια ανά τον κόσμο την εντάσσουν σαν βασικό πρόγραμμα γυμναστικής. Πιθανόν κάποια στιγμή να εφαρμοστεί και στα ελληνικά σχολεία, μέχρι τότε μπορείς να την αναζητήσεις σε στούντιο γιόγκα ή και κάποια γυμναστήρια. Τα μαθήματα απευθύνονται σε παιδιά όλων των ηλικιών, ακόμα και για βρέφη. Μάλιστα μπορείς να συμμετέχεις κι εσύ μαζί με το παιδί σου, ιδιαίτερα στις πολύ μικρές ηλικίες, και να περάσετε ωραία και διαφορετικά.

Όλοι έχουμε ανάγκη από λίγη γιόγκα στη ζωή μας και ιδιαίτερα τα παιδιά. Γιατί η γιόγκα εξελίσσει τα παιδιά σε λαμπρά φώτα γι αυτόν τον κόσμο, αυξάνοντας την αυτογνωσία τους και ενισχύοντας το σώμα τους.

Υπάρχει κάποιος που μπορεί να θέλει κάτι λιγότερο από αυτό για το παιδί του;

Namaste

1,744 total views, 4 views today

Please follow and like us:
error0
fb-share-icon20
Katia Andreou

Katia Andreou

Η Κάτια Ανδρέου πιστεύει ότι η γνώση πρέπει να μοιράζεται και στόχος της είναι μέσα από τα άρθρα της στο FASHION WELLNESS να εμπνεύσει τους αναγνώστες να υιοθετήσουν έναν υγιεινό και ενεργό τρόπο ζωής. Εκτός από τη διδασκαλία της yoga δημιουργεί και ενεργειακά κοσμήματα όπως mala beads.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Τα παιδία ….γιόγκα

  • Avatar
    26/09/2017, 5:57 μμ
    Permalink

    Εξαιρετικό άρθρο κα Ανδρέου, πολύ ωραία προσέγγιση για την παιδική γιόγκα.
    Ως μητέρα ευαισθητοποιήθηκα ιδιαίτερα ως προς τα ωφέλη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *