Τα Φαρμακευτικά Μανιτάρια είναι τα Νέα SUPERFOODS!

Άγρια και καλλιεργήσιμα μανιτάρια καταναλώνονται εδώ και αιώνες για τις γαστρονομικές, διατροφικές και φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Η ένταξη τους σε μια ισορροπημένη, τυπική διατροφή θα μπορούσε να προσφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία όσον αφορά την προστασία από χρόνια νοσήματα.

Από τα αρχαία χρόνια τα μανιτάρια καταναλώνονταν ως μέρος μιας τυπικής διατροφής, αλλά και ως ξεχωριστό έδεσμα λόγω του ιδιαίτερου αρώματος και της γεύσης τους. 0ι Ρωμαίοι τα θεωρούσαν ως την τροφή των θεών και στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική χρησιμοποιούνται πάνω από 2000 χρόνια. Επιπρόσθετα, η διατροφική και θεραπευτική αξία των μανιταριών είναι γνωστή εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Περισσότερα από 15.000 είδη μανιταριών έχουν εντοπισθεί, εκ των οποίων τα 2000 περίπου είναι βρώσιμα. Εδώ και χιλιάδες χρόνια έχει αναγνωστεί ότι πολλά βρώσιμα και μη βρώσιμα είδη μανιταριών μπορούν να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Ιn vitro και in vivo έρευνες με ολόκληρα μανιτάρια και απομονωμένα βιοδραστικά συστατικά μανιταριών έχουν δείξει πολλές φαρμακολογικές δράσεις όπως αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές, υποχοληστερολαιμικές, αντιϊκές. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες σε ανθρώπους υποστηρίζουν τις δυνητικές προστατευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες τους.

Η φαρμακευτική χρήση των μανιταριών, τα φαρμακευτικά μανιτάρια όπως ονομάζονται, ήταν περιορισμένη κυρίως σε χώρες της Ασίας, ενώ τα τελευταία χρόνια η χρήση τους έχει εξαπλωθεί και στον δυτικό κόσμο. Προς το παρόν τα φαρμακευτικά μανιτάρια χρησιμοποιούνται κυρίως ως διατροφικά συμπληρώματα με την μορφή σκόνης, ταμπλετών και υγρών εκχυλισμάτων. Η κατανάλωση μανιταριών ή προϊόντων μανιταριών σε μια καθημερινή διατροφή θα μπορούσε να προσφέρει ευεργετικές επιδράσεις στη υγεία.

Διατροφική σύσταση των μανιταριών

Τα μανιτάρια αν και διατροφικά κατατάσσονται στην κατηγορία των λαχανικών, στην πραγματικότητα είναι μύκητες. Έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε λίπος, μεγάλη περιεκτικότητα νερού και λίγες θερμίδες. Η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη κυμαίνεται μεταξύ 20% και 30 % επί ξηρού βάρους και μπορεί να συνεισφέρουν στην επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης στους χορτοφάγους. Η ποιότητα της πρωτεΐνης των μανιταριών είναι παρόμοια με αυτή των οσπρίων και υψηλότερης ποιότητας σε σχέση με τα περισσότερα λαχανικά.

Αποτελούν καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, και ιδιαίτερα της νιασίνης που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού και πεπτικού συστήματος. Περιέχουν χαμηλή περιεκτικότητα βιταμίνης Β12, αλλά η υψηλή  βιοδιαθεσιμότητα της μπορεί να συνεισφέρει στην διατροφική πρόσληψη της από τους χορτοφάγους, καθώς η βιταμίνη αυτή απαντάται μόνο σε ζωικά τρόφιμα. Τα μανιτάρια ποικιλίας  πλευρώτους, γκριφόλα, σιτάκε και τα λευκά μανιτάρια περιέχουν εργοθειονίνη, μια ουσία με αντιοξειδωτική δράση που συναντάται σε περιορισμένα τρόφιμα. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες καλίου, σεληνίου και φωσφόρου. Τα μανιτάρια αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών και μερικά από αυτά, σιτάκε, γανόδερμα  και γκρίφιτι μπορεί να έχουν προβιοτική δράση, ευνοώντας την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων του εντέρου.

Μανιτάρια ως πηγή βιταμίνης D

Τα καλλιεργήσιμα μανιτάρια, και ιδιαίτερα αυτά που καλλιεργούνται σε εσωτερικούς χώρους,  περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης D. Ωστόσο περιέχουν μεγάλες ποσότητες εργοστερόλης, μιας πρόδρομης ουσίας της βιταμίνης D, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε βιταμίνη D, όταν τα μανιτάρια εκτεθούν μετά την συγκομιδή τους σε υπεριώδης ακτινοβολία ή στο ηλιακό φως. Αν και οι έρευνες δεν είναι καταληκτικές όσον αφορά  την βιοδιαθεσιμότητα της βιταμίνης D των μανιταριών, φαίνεται ότι η κατανάλωση εμπλουτισμένων με βιταμίνη D μανιταριών, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα στον ανθρώπινο οργανισμό, και ιδιαίτερα σε αυτούς με μειωμένα αρχικά επίπεδα και μειωμένη έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία. Μία τέτοια δράση μπορεί να είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα για τους χορτοφάγους, μια και η βιταμίνη D  βρίσκεται σε ζωικές τροφές.

Αντικαρκινική δράση

Η αντικαρκινική ιδιότητα των μανιταριών έχει μελετηθεί εκτεταμένα. Έρευνες με την χρήση ολόκληρων μανιταριών ή εκχυλισμάτων  διάφορων ποικιλιών μανιταριών in vitro και  σε ποντίκια έχουν δείξει την αντικαρκινική και αντιογκογόνο δράση τους. Ωστόσο υπάρχουν λίγες αποδείξεις από μελέτες σε ανθρώπινους πληθυσμούς. Μια  πρόσφατη μετά-ανάλυση σε υγιείς γυναίκες έδειξε ότι η μεγάλη κατανάλωση μανιταριών μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και συνεπώς να συνεισφέρει στην πρωτογενή πρόληψή του.

Ομοίως, επιδημιολογική έρευνα σε κινέζες  έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση  φρέσκων (20 γραμμαρίων) ή αποξηραμένων (4 γραμμαρίων) μανιταριών μαζί με την κατανάλωση πράσινου τσαγιού, μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε προ και μετα- εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Πρόσφατες έρευνες στην Ιαπωνία έδειξαν  ότι μίγματα εκχυλισμάτων φαρμακευτικών μανιταριών βελτίωσαν την ποιότητα ζωής καρκινοπαθών όταν χορηγούνταν σε συνδυασμό με την συμβατική θεραπεία. Η αντικαρκινική δράση των μανιταριών αποδίδεται κυρίως στην ενεργοποίηση της άμυνας του οργανισμού.

Kάνε εγγραφή στο μηνιαίο Newsletter μας για να λαμβάνεις στο inbox σου προτάσεις και σεμινάρια Wellness!
Νευροπροστατευτική δράση

Έρευνες σε ποντίκια με εκχυλίσματα βιοδραστικών συστατικών από διάφορα είδη μανιταριών έχουν δείξει ότι ευνοείται η διατήρηση και ανάπτυξη νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών που  οφείλονται στην καταστροφή των νευρικών κυττάρων, όπως η νόσος Alzheimer και η άνοια. Μικρός αριθμός μελετών σε ανθρώπους δείχνουν θετικά αποτελέσματα στην βελτίωση γνωστικών δυσλειτουργιών μετά την χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων συγκεκριμένων ποικιλιών μανιταριών.

Αντιμικροβιακή δράση

Έρευνες  με εκχυλίσματα  μανιταριών ποικιλία γανόδερμα σε ποντίκια έδειξαν αντιϊκή δράση απέναντι στον ιό HIV και σε έναν ιό του έρπητα. Εργαστηριακές έρευνες άλλων δραστικών συστατικών έδειξαν επίσης αντιϊκή δράση απέναντι σε συγκεκριμένους τύπους ιούς της γρίπης. Η αντιμικροβιακή δράση των μανιταριών  επιβεβαιώνεται με έρευνες σε ποντίκια, μέσω της βελτίωσης γαστρεντερικών ασθενειών όπου υπήρχε διαταραχή της εντερικής χλωρίδας.

Είναι προφανές ότι τα μανιτάρια περιέχουν πολλά δραστικά συστατικά με προστατευτικές και θεραπευτικές δράσεις απέναντι σε χρόνιες ασθένειες. Αν και οι περισσότερες έρευνες έχουν γίνει  in vitro και σε ζώα και με την χρήση εκχυλισμάτων από διάφορα είδη βρώσιμων και μη βρώσιμων μανιταριών, αυξανόμενος αριθμός  ερευνών σε ανθρώπους  δείχνουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Μέχρι την πλήρη εκμετάλλευση των ευεργετικών για την υγεία ιδιοτήτων των μανιταριών, με τη χρήση τους ως συμπληρωμάτων διατροφής ή φαρμάκων, η ένταξή τους σε μια φυσιολογική διατροφή μπορεί να συμβάλει στην προάσπιση της υγείας. Μιας και τα διάφορα είδη μανιταριών έχουν και διαφορετικά δραστικά συστατικά, η μέτρια κατανάλωση ποικιλίας μανιταριών θα ήτανε περισσότερο ευεργετική.

1,543 total views, 3 views today

Please follow and like us:
error0
fb-share-icon20
Maria Tsolakelli

Maria Tsolakelli

H Μαρία Τσολακέλλη έχει πτυχίο Διαιτολογίας-Διατροφής από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακό δίπλωμα (MSc) στην Εφαρμοσμένη Διατροφή από το Oxord Brookes University. Είναι κάτοχος του πιστοποιητικού εξειδίκευσης στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία από το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED/ΚΕΑΔΔ) και στην Διατροφή και Καρδιαγγειακά νοσήματα από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Έχει επίσης εκπαιδευθεί στην χρήση της δίαιτας χαμηλής σε FODMAP’s για την αντιμετώπιση λειτουργικών γαστρεντερικών νοσημάτων από το King’s College London.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *