Το νόημα της απλότητας: Αφορμή για μια καλύτερη ζωή

Πίσω από απλά πράγματα κρύβομαι, για να με βρείτε· αν δε με βρείτε, θα βρείτε τα πράγματα, θ’ αγγίξετε εκείνα που άγγιξε το χέρι μου, θα σμίξουν τα χνάρια των χεριών μας. Γιάννης Ρίτσος

Η απλότητα είναι μια θετική και εμπλουτιστική αξία. Στην εποχή της υπερκατανάλωσης ολοένα και περισσότερο συνειδητοποιούμε τους κινδύνους που οφείλονται στις υπερβολές και στην υπεραφθονία. Όλο και περισσότεροι επιθυμούμε να ανακαλύψουμε από την αρχή τις χάρες και τα οφέλη μιας πιο απλής ζωής.

Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι έχουμε τόσα πολλά υλικά αγαθά που δεν ξέρουμε πια να ζούμε απλά. Έχουμε υπερβολικές φιλοδοξίες, υπερβολικές επιθυμίες, υπερβολική τροφή με αποτέλεσμα να σπαταλάμε ενέργεια, χρόνο και χρήμα.

Μόνο αν αφαιρέσουμε τα περιττά από τη ζωή μας θα ανακαλύψουμε νέες προοπτικές και το να ντυνόμαστε, να τρώμε ή να μιλάμε θα έχουν μια νέα, πιο ουσιαστική διάσταση.

Η απλή ζωή είναι μακράν καλύτερη από οποιαδήποτε ζωή που παρουσιάζεται μέσα από οποιοδήποτε μοντέλο lifestyle. Όσο πιο απλά μάθεις να ζεις τόσο πιο κοντά θα είσαι στον εαυτό σου. Θα μάθεις πως το να ξέρεις τον εαυτό σου είναι πολύ καλύτερο από οποιοδήποτε υλικό αγαθό ή αγαθό πλουτισμού.

Παρόλα αυτά γίνεται να ζεις το είδος της ζωής που σε καλύπτει και να είσαι κοντά στον εαυτό σου, να είσαι συνειδητοποιημένος και σε πλήρη σύνδεση με τον εσωτερικό εαυτό σου και όχι με τα χρήματα.

Αποποιήσου την ιδέα πως ο υλικός πλούτος αντανακλά την απόδειξη στη ζωή σου πως τα έχεις καταφέρει. Σταμάτα να συνδέεις την ταυτότητα σου, με την εικόνα που έχεις εσύ ή οι άλλοι για τον εαυτό σου. Πολλοί, όσα περισσότερα έχουν τόσο πιο ασφαλείς νιώθουν.

Οι άνθρωποι καταναλώνουν, αποκτούν, κατέχουν και στη συνέχεια καταρρέουν από το βάρος και τα περιττά.

Σκέψου πόσα πράγματα έχεις ποθήσει επειδή τα είδες στους άλλους;

Η απλότητα στον τρόπο ζωής μας έχει να κάνει με επιλογές. Επιλογές που δεν είναι πάντα εύκολες. Ακόμη και το ξεκαθάρισμα στη ντουλάπα μας από ρούχα που δεν φοράμε απαιτεί προσπάθεια.

Από την άλλη μεριά είναι ο φόβος της αλλαγής. Πώς θα ζήσω με ολιγάρκεια; Τι θα πουν οι γύρω μου;

Από επιλογή ζήσε πιο σεμνά, φάε πιο λίγο, ξόδεψε λιγότερο ή σε κάτι που αξίζει τα χρήματα του και θα έχει διάρκεια.

Ο μινιμαλισμός απαιτεί πειθαρχία και προσοχή στις λεπτομέρειες.

Πώς μπορώ να κάνω τη ζωή μου απλούστερη;

Ξεκίνησε και σκέψου:

  • Τι με βαραίνει στη ζωή μου;
  • Τι αξίζει για μένα;
  • Τα χρήματα είναι πιο σημαντικά από την υγεία και την ψυχολογική μου ισορροπία;
  • Μέχρι ποιο σημείο μπορώ να απλοποιήσω την καθημερινότητα μου;

Πράγματι, αν αποκτήσεις το τελευταίο μοντέλο Iphone θα το κοιτάζουν όλοι.  Είναι, όμως,  αυτό μέτρο αξιολόγησης και ειλικρίνειας που έχει μεγαλύτερη σημασία από την ηρεμία σου, την ελευθερία σου και τις αξίες σου;

Τι σημαίνει απλότητα στη ζωή σου;

Απλότητα είναι όταν δεν χρειάζεσαι να ξοδέψεις μια περιουσία για να νιώσεις καλά. Απλότητα είναι όταν σχεδιάζεις κάτι σε ένα κομμάτι χαρτί με το στυλό σου και χαλαρώνεις. Απλότητα είναι όταν επιθυμείς να απαλλαγείς από τα περιττά και θέλεις να φτάσεις στο μέγιστο βαθμό τελειότητας του εαυτό σου. Αξιοποίησε τα πιο φυσικά μέσα που έχεις γύρω σου.

Η απλότητα είναι ανάγκη.

Πόσο ωραίο είναι να παίρνεις τα απολύτως απαραίτητα, να τα βάζεις σε ένα μικρό σακβουαγιάζ, να το ρίχνεις στο αυτοκίνητο και να φεύγεις!

2,718 total views, 6 views today

Please follow and like us:
error0
fb-share-icon20
Ioanna Ioannidou

Ioanna Ioannidou

H Ιωάννα Ιωαννίδου είναι Content Writer και Διορθώτρια Κειμένων ενώ καλλιεργεί την περιβαλλοντική της συνείδηση καθημερινά. Γράφει για όλα τα θέματα που αφορούν την πράσινη ατζέντα όπως βιώσιμη μόδα, διαλογισμός, γιόγκα, ταξίδια και εναλλακτικές θεραπείες καθώς πιστεύει σε έναν ολιστικό τρόπο σκέψης που υιοθέτησε τα τελευταία χρόνια καταφέρνοντας να αποκτήσει μια πιο πράσινη, οικολογική στάση ζωής μειώνοντας αισθητά το άγχος από την καθημερινότητα. Εξασκείτε στη Yoga και μαθαίνει Thai Massage.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *