Το Περιβόλι στη Βάρη: Ζήσε τη ζωή του μέλλοντος

Το Περιβόλι στη Βάρη είναι πρώτα από όλα αυτό που λέει το όνομά του: Ένα περιβόλι. Ένα οικοσύστημα που βασίζεται στην «αεικαλλιέργεια» και ευαισθητοποιείτε να μας ενημερώσει, να μας εκπαιδεύσει και να μας ενθαρρύνει. Με την πρώτη ματιά φαίνεται παρόμοιο με πολλά άλλα περιβόλια αλλά αν κοιτάξεις πιο προσεκτικά, θα ανακαλύψεις πολλά μικρά μυστικά που κρύβει και που κάνουν τη διαφορά. Αν νομίζεις ότι σου λέμε να ζήσεις όπως οι παππούδες μας κάνεις λάθος. Η τεχνολογία μας βοηθά να προσαρμοστούμε σε νέα μοντέλα φιλικά στο περιβάλλον και να υιοθετήσουμε καινούριες ιδέες εξασφαλίζοντας ότι και οι επόμενες γενιές θα μπορέσουν να χαρούν αυτό που απολαμβάνουμε σήμερα. Από το Σεπτέμβριο 2014 το Περιβόλι είναι ανοιχτό σε όλους, μικρούς και μεγάλους, και έχει κάτι για τον καθένα. Μια μοντέρνα προσέγγιση, μια κατάσταση του μυαλού ή μια φιλοσοφία; Συναντήσαμε την κα Αννα Μορδεχάι η οποία μας έλυσε όλες τις απορίες.

Θα μας πείτε λίγα λόγια για τη φιλοσοφία σας και πως δημιουργήθηκε η ιδέα για το «Περιβόλι της Βάρης»;

Το Περιβόλι στη Βάρη έχει ως στόχο να δώσει στους κατοίκους την πόλης την ευκαιρία να έχουν μια καθημερινή επαφή με τη Φύση.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας έχει απομακρύνει από τις επιταγές της, έχει αλλάξει τον τρόπο που τρώμε, που μαθαίνουμε, που παίζουμε, που συνυπάρχουμε, με αποτέλεσμα να αποξενωνόμαστε από το περιβάλλον μας, από τους γύρω μας αλλά και από τον εαυτό μας.

Μια επίσκεψη στο Περιβόλι μας δίνει την ευκαιρία να αποδράσουμε για λίγο από την καθημερινότητα μας, χωρίς να απομακρυνθούμε πολύ από το σπίτι, να ξαναέρθουμε σε επαφή με τη Φύση (αλλά και τη φύση μας) και να επιστρέψουμε με γεμάτες μπαταρίες και ίσως με μια έμπνευση για μικρές (ή και μεγάλες!) αλλαγές στην καθημερινότητα και τις συνήθειες μας!

Έναυσμα για τη δημιουργία του Περιβολιού αποτέλεσε η γέννηση της πρώτης μου κόρης, και η επιθυμία να μπορώ να της προσφέρω τον κόσμο που της αξίζει…

Μάθαμε ότι όλα έχουν τον ρόλο τους στο Περιβόλι, αποτελώντας ένα οικοσύστημα το οποίο έχει βασιστεί στις αρχές της περμακουλτούρας ή αλλιώς «αεικαλλιέργειας». Με ποιους τρόπους μπορούμε να διδαχθούμε από τη φύση, να βελτιώσουμε την ποιότητα στη ζωή μας και να αλλάξουμε σε ολιστικό επίπεδο τον τρόπο που σκεφτόμαστε και ζούμε;

Η Περμακουλτούρα ξεκίνησε ως έννοια στα 70s,  και τότε ήταν σύντμηση των όρων  permanent + agriculture – ο όρος έχει μετεξελιχθεί και σημαίνει permanent + culture, γιατί για να επιστρέψουμε στο δρόμο που μας υποδεικνύει η φύση (μας) δεν αρκεί να καλλιεργούμε το χώμα, αλλά πρέπει να καλλιεργούμε και τους εαυτούς μας. Με παρατήρηση και ολιστική θεώρηση των φυσικών λειτουργιών, παρατηρούμε ότι ο άνθρωπος δρα σε γραμμές (αρχή-μέση-τέλος) ενώ η φύση σε κύκλους, όπου η εκροή οποιασδήποτε λειτουργίας αποτελεί την εισροή της επόμενης. Αυτό διδάσκουμε στους μαθητές που μας επισκέπτονται (πχ τον κύκλο της τροφής αντί για την τροφική αλυσίδα), αυτήν την εμπειρία προσπαθούμε να μεταδώσουμε και στο κοινό που μας επισκέπτεται: το εστιατόριο μας κλείνει τον κύκλο της τροφής του Περιβολιού, ο επισκέπτης μας θα φάει τα λαχανικά που καλλιεργούνται μπροστά του, και τα υπολείμματα του γεύματος του θα ταΐσουν την σκουληκόφαρμα που θα επιστρέψει αυτά τα θρεπτικά στο χώμα… Όσο για το πώς παίρνουμε αυτήν την εμπειρία μαζί μας, η Περμακουλτούρα λεει “Start where you are, use what you have, do what you can” – κάθε βήμα μετράει. Μικρές συνειδητές αλλαγές στην καθημερινότητα μας επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στην υγεία και την ευεξία τη δική μας και του πλανήτη. Το Περιβόλι ελπίζει να αποτελεί, μια μικρή έμπνευση και μια καθοδήγηση για τις αλλαγές αυτές.

Πώς ακριβώς καλωσορίζετε το κοινό σε ένα γευστικό ταξίδι στις πλούσιες γεύσεις της ελληνικής φύσης;

Όπως εξήγησα και προηγουμένως, σκοπός μας είναι ένα γεύμα στο Περιβόλι να μην είναι μόνο μια γαστριμαργική, μα και μια μαθησιακή εμπειρία. Δίνεται λοιπόν τεράστια έμφαση στην ποιότητα των υλικών μας, στο να είναι φρέσκα, ντόπια και μεγαλωμένα με σεβασμό προς τη Φύση. Προσπαθούμε επίσης να προάγουμε την συνειδητή κατανάλωση, ενημερώνοντας το κοινό για την τροφή που καταναλώνει και τα συστατικά της μέσα από γευσιγνωσίες, σεμινάρια υγιεινής διατροφής, μαθήματα μαγειρικής και εργαστήρια.

Στο Περιβόλι της Βάρης λειτουργεί και εστιατόριο με chef τον κο Γιάννη Στανίτσα. Σε ένα σκηνικό που θυμίζει απολαυστική απόδραση στο χωριό, ο διάσημος chef του Περιβολιού ετοιμάζει αποκλειστικά για το κοινό μοναδικά γευστικά πιάτα φτιαγμένα από τα πιο αγνά υλικά. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Ο executive chef μας δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές του μενού εμπνεόμενος από τα προϊόντα που βρίσκει κάθε εποχή στα παρτέρια μας (με πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας από την TUV Austria), και τα πλαισιώνει με προϊόντα μικρών ντόπιων παραγωγών, κρέατα ελευθέρας βοσκής από τα Γιάννενα, γαλακτοκομικά φυσικής στράγγισης από μοναστήρια, τυριά από παραδοσιακά τυροκομεία κοκ.

Καταργούμε την έννοια του fast-food και της τυποποίησης και προσπαθούμε να προσφέρουμε γεύσεις αγνές που προωθούν την υγεία και την ευεξία: όχι ντομάτα το χειμώνα, όχι τηγάνισμα στις πατάτες, όχι τυποποιημένα αναψυκτικά και προμαγειρεμένες τροφές γεμάτες πρόσθετα. Αντικαθιστούμε αυτό το διαιτολόγιο «της ευκολίας» με πλούσιες αγνές γεύσεις, με μια κάρτα μικρή σε εύρος, και με συχνές εναλλαγές, που όμως μιλούν στον ουρανίσκο και ξυπνούν αναμνήσεις της τροφής όπως αυτή θα έπρεπε να είναι…

Ο χώρος σας είναι ανοικτός τόσο για οικογένειες, όσο και για σχολεία. Ποιες είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις που ακούτε και ποιο είναι το πιο όμορφο σχόλιο που σας έχουν πει μέχρι στιγμής;

Επιθυμούμε να συμβάλλουμε στη διάχυση της γνώσης, χωρίς όμως να κάνουμε κήρυγμα, που είναι για όλους κουραστικό. O χώρος είναι στημένος έτσι ώστε να δημιουργεί ερωτήματα, ειδικά για θέματα τα οποία θεωρούμε δεδομένα μέσα στην καθημερινότητα μας. Η πιο συχνή ίσως ερώτηση είναι «γιατί η τουαλέτα σας δεν έχει καζανάκι; (!!!)» (οι τουαλέτες στο Περιβόλι λειτουργούν με ηλιακό φούρνο, γλιτώνοντας έτσι τόνους νερού ετησίως, νερού απαραίτητου για την καλλιέργεια μας). Το ωραιότερο σχόλιο που θυμάμαι ήταν ενός γονιού που έσφιξε το χέρι μου για να με ευχαριστήσει που δίνω την ευκαιρία στο γιο του να μεγαλώσει σκαρφαλώνοντας δέντρα.

Κάθε μήνα διοργανώνετε κάποιες εκδηλώσεις που αναρτώνται στην ιστοσελίδα σας. Ποια εκδήλωση ξεχωρίζεται για το μήνα Δεκέμβριο και τι θα θέλετε να πείτε σχετικά με αυτή σας τη δράση;

Ο χειμώνας είναι μια περίοδος δύσκολη για την καλλιέργεια της γης – εκμεταλλευόμαστε λοιπόν αυτήν την ανάπαυλα για να στραφούμε στην καλλιέργεια του εαυτού μας και κυρίως των παιδιών μας, πάντα μέσα από την χαρά και την ευχαρίστηση – γιατί αυτή είναι η καλύτερη δίοδος για την αλλαγή συνειδητότητας και τη μάθηση. Εκμεταλλευόμαστε την υπέροχη ατμόσφαιρα στη γιούρτα μας (παραδοσιακή μογγολική σκηνή, οίκισμα με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα) για να φιλοξενήσουμε δράσεις που ψυχαγωγούν (και όχι απλά διασκεδάζουν) εμάς και τα παιδιά μας. Ποιοτικές παραστάσεις γεμάτες ελληνική παράδοση, για την διατήρηση μιας γνώσης που χάνεται, κιναισθητικές δράσεις με σκοπό την σύνδεση της ψυχής με το σώμα και την έκφραση μέσω αυτού, εργαστήρια που εμπνέουν τη δημιουργία, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την κριτική σκέψη.

Kάνε εγγραφή στο μηνιαίο Newsletter μας για να λαμβάνεις στο inbox σου προτάσεις Wellness!

Αν έπρεπε να ξεχωρίσω μια δράση για το Δεκέμβρη, αυτή θα ήταν το εργαστήρι κωμωδίας με τον Γιώργο Χατζηπαύλου, όπου δεν πρόκειται μια μια κλασσική stand-up παράσταση αλλά για ένα διαδραστικό workshop με πολύ περιορισμένες θέσεις, που σκοπό έχει να καλλιεργήσει στους μικρούς μας φίλους δεξιότητες απαραίτητες για το μέλλον τους, όπως το πώς να «ξεκλειδώνονται» μπροστά σε κοινό, να εκφράζονται με αυτοπεποίθηση και ευφράδεια, και να προσαρμόζονται στα ερεθίσματα που λαμβάνουν από το περιβάλλον/ τους συνομιλητές τους, μέσα από την κωμωδία.

Για περισσότερες πληροφορίες : www.perivolivari.gr

704 total views, 0 views today

Please follow and like us:
0
Ioanna Ioannidou

Ioanna Ioannidou

H Ιωάννα Ιωαννίδου είναι Content Writer και Διορθώτρια Κειμένων ενώ καλλιεργεί την περιβαλλοντική της συνείδηση καθημερινά. Γράφει για όλα τα θέματα που αφορούν την πράσινη ατζέντα όπως βιώσιμη μόδα, διαλογισμός, γιόγκα, ταξίδια και εναλλακτικές θεραπείες καθώς πιστεύει σε έναν ολιστικό τρόπο σκέψης που υιοθέτησε τα τελευταία χρόνια καταφέρνοντας να αποκτήσει μια πιο πράσινη, οικολογική στάση ζωής μειώνοντας αισθητά το άγχος από την καθημερινότητα. Εξασκείτε στη Yoga και μαθαίνει Thai Massage.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *