Το σώμα μπορεί να κάνει τα πάντα, το vου πρέπει να πείσουμε!

Πόσες φορές έχουμε πει:

Δεν μπορώ να το κάνω εγώ αυτό…

Αποκλείεται θα πονέσω…

Δεν είμαι αρκετά ευλύγιστος…

Δεν γίνεται…

Αυτές είναι λίγες μόνο από τις εκφράσεις που έχουμε πει ή ακούσει σε ένα μάθημα γιόγκα όταν δειλά μπαίναμε στις αίθουσες.

Για να δούμε τι είναι αυτό που ονομάζουν Γιόγκα, αυτό που αλλάζει ζωές, αυτό που δένεσαι κόμπος.

Ανεξάρτητα από το ποιά είναι η φυσική ή η σωματική μας κατάσταση, όλοι μας κάποια στιγμή δειλιάσαμε όταν έπρεπε να κάνουμε κάτι το οποίο έδειχνε ακατόρθωτο ή πολλές φορές εξωπραγματικό, όπως μία στήριξη με το κεφάλι, μία ανάστροφη θέση, μία στήριξη στα χέρια ή μία ισορροπία.

Αυτό λοιπόν που τις περισσότερες φορές μας τρομάζει δεν είναι η  σωματική μας αδυναμία ή η δυσκαμψία αλλά ο νους που θέλει να μας προστατέψει.

Τη γνώση την αποκτούμε από την εμπειρία. Όταν δεν έχουμε παρόμοιες εμπειρίες πολλές από τις θέσεις που καλούμαστε να κάνουμε δείχνουν δύσκολες ακόμα και ακατόρθωτες.

Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως σε κάποιον που έχει βιώσει παρόμοιες εμπειρίες όπως παραδείγματος χάρη σε έναν αθλητή της ενόργανης, της ακροβατικής ή ακόμα και σε έναν χορευτή, γιατί εδώ ο νους είναι θετικός, πιο ενθουσιώδης και έχοντας παρόμοιες εμπειρίες, έχει ξεπεράσει την αρνητική σκέψη που φέρνει εμπόδια και δημιουργεί φόβο.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθούμε στα τρία ενεργειακά σώματα (κατηγορίες αν μου επιτραπεί ο όρος) που κατατάσσεται ο νους με βάση το πως ερμηνεύει τα γεγονότα και σύμφωνα με την οπτική που τα βλέπει, και αυτά είναι:

α) Ο αρνητικός  νους  είναι ο προστατευτικός νους , αυτός που θα αντιδράσει για να μας προστατέψει, αυτός που βλέπει παντού εμπόδια και δυσκολίες και σε περίπτωση που δεν είναι ισορροπημένος θα μας περιορίζει πάντα σε μία κατάσταση φόβου κρατώντας μας πίσω και μη επιτρέποντάς  μας να αναλάβουμε δράση ή να έχουμε συμμετοχή σε δραστηριότητες που δεν είναι ασφαλείς και οικείες.

β) Ο θετικός νους αισιόδοξος και ενθουσιώδης, αρέσκεται στο να παίρνει ρίσκα γιατί έχει πάντα θετική διάθεση, ο οποίος βέβαια όταν δεν είναι ισορροπημένος  μπορεί να μας οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις ή να φτάσουμε σε σημείο να μην έχουν όρια οι δράσεις μας για την κατάκτηση ενός στόχου.

γ) Ο ουδέτερος νους υπολογίζει, ζυγίζει, βλέπει τα αρνητικά και τα θετικά, παρατηρεί από διαφορετικές οπτικές γωνίες, συνδυάζει τον αρνητικό νου με το θετικό νου για να λάβει μια συνειδητή και ασφαλή απόφαση.

Από τις τρεις κατηγορίες αυτή που θα σταθούμε είναι η πρώτη, αυτή του αρνητικού νου, του νου που μας οριοθετεί  να μην βγούμε έξω από την περιοχή που ονομάζεται «comfort zone», του νου που κινδυνολογεί και μας αποτρέπει, του νου που λέει ότι το σώμα μας αδυνατεί να το κάνει αυτό.

Δεν είναι το σώμα που δεν μπορεί, είναι ο νους που δεν πείθεται.

Πόσο ισχυρός μπορεί να είναι αυτός ο αρνητικός νους;

Πολύ, και αυτό μπορούμε εύκολα να το παρατηρήσουμε από τις φορές που είπαμε όχι δεν μπορώ να κάνω κάτι, αποκλείεται, θα πέσω… χωρίς καν να έχουμε μπει σε διαδικασία να δοκιμάσουμε έστω με την υποστήριξη ή τη βοήθεια του εκάστοτε εισηγητή.

Είναι αυτός ο σκληρός και άκαμπτος νους που κάνει ένα σώμα σκληρό και άκαμπτο. Αν μαλακώσει ο νους θα μαλακώσει και το σώμα, θα μαλακώσει η αναπνοή, και η ενέργεια θα έχει ροη. Θα σταματήσω να ασκώ βία στο σώμα και τον εαυτό μου και θα γίνω εγώ η θεραπεία μου.

Kάνε εγγραφή στο μηνιαίο Newsletter μας για να λαμβάνεις στο inbox σου προτάσεις,σεμινάρια Wellness και Yoga Retreats!

Αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή και συνεργασία, μια συνεργασία πνεύματος (νου) και σώματος υπό τον έλεγχο του εαυτού, καθώς είπε και ο γιόγκι  Bhajan «Εσύ είσαι εδώ για να γίνεις ο εαυτός σου και ο νους σου είναι ο καλύτερος υπηρέτης».

Αν μπορείς να αλλάξεις το νου, μπορείς να αλλάξεις την ζωή σου.

Αν αλλάξουμε τον τρόπο που ο νους αντιλαμβάνεται και επεξεργάζεται τα γεγονότα και τις καταστάσεις τότε το ακατόρθωτο πραγματώνεται, οι στόχοι υλοποιούνται και ο εαυτός εξελίσσεται.

Όταν αρχίσουμε να κατανοούμε τις εσωτερικές λεπτοφυείς δράσεις τότε θα μπορέσουμε να ελέγξουμε και τις αντίστοιχες εξωτερικές χονδροειδείς.

Η εκγύμναση του σώματος είναι αυτή που θα αλλάξει το νου και ο νους είναι αυτός που θα αλλάξει το σώμα, είναι αυτός που θα μας δείξει όλες τις προοπτικές και τις δυνατότητες που έχουμε. Είναι αυτός που θα φέρει συνείδηση στην κίνηση, στην αναπνοή, αυτός που θα μπορεί να διακρίνει την αρμονία και την εξέλιξη.

Χρήζει να είμαστε άγρυπνοι, να έχουμε υπομονή, να ζούμε συνειδητά και μέσα από την συνεχή  πρακτική άσκηση της γιόγκα ίσως κατορθώσουμε έστω και λίγο να αλλάξουμε τις ζωές μας… και αυτό είναι μεγάλο.

«Τα αγαθά κόποις κτώνται» και το μεγαλύτερο αγαθό που θα δώσουν οι κόποι μας δεν είναι η κατάκτηση μίας δύσκολης ή απαιτητικής θέσης αλλά η κατάκτηση του νου.

Namaste

Κείμενο: Αντώνης Φωτεινάκης

Το 2008 γίνεται η πρώτη του γνωριμία με την γιόγκα και το σύστημα της Ashtanga Vinyasa υπό την καθοδήγηση της Μαρίας Μυτιληναίου. Έχει μαθητεύσει με την Χριστίνα Καρυτίνου (Senior Teacher ), τον Rolf Naujokat στην Goa της Ινδίας και έχει πιστοποιηθεί από το Ashtanga Yoga Mysore να διδάσκει. Ο Αντώνης είναι μαθητής και εισηγητής του συστήματος της Ashtanga Vinyasa Yoga όπως αυτή διδάχτηκε και παραδόθηκε από τον Sri K. Pattabhi Jois.

3,543 total views, 1 views today

Please follow and like us:
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *