Τρίαθλο: Eπιστροφή στα 3 θεμελιώδη αθλήματα!

Όλοι μαθαίνουμε από παιδιά τα 3 βασικά αθλήματα: την κολύμβηση, την ποδηλασία και το τρέξιμο.

Ο συνδυασμός αυτών των 3 αθλημάτων δυναμώνει και ενεργοποιεί όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες αλλά κυρίως χτίζει ένα πολύ δυνατό καρδιοαναπνευστικό σύστημα στον οργανισμό.

Κάθε ένα από τα αθλήματα του τριάθλου έχει μεν τη δική του ειδική προετοιμασία αλλά πάντα υπάρχουν πολλαπλές δυνατότητες και λύσεις κατά την προπόνηση για να επέλθει η βελτίωση στο καθ’ ένα από αυτά ξεχωριστά.

Τις στιγμές για παράδειγμα που μπορεί να νιώθετε ότι είστε σε πολύ καλή κατάσταση στο ποδήλατο και το τρέξιμο, τότε επιβάλλεται να δώσετε προσοχή στο κολύμπι.

Συνήθως τη χαμηλότερη απόδοση που έχει ένας τριαθλητής στο ένα από τα τρία αθλήματα, χαρακτηρίζει και το επίπεδό του. Έτσι, για να έρθει η ισορροπία μεταξύ των αθλημάτων αυτή η διαφοροποίηση θα πρέπει να έρχεται σε συνδυασμό και με την προπόνηση, η οποία θα πρέπει να δίνει έμφαση σε αυτό.

Για να ξεκινήσει ένας αθλητής προπόνηση για τρίαθλο θα πρέπει να αποποιηθεί τον προηγούμενο τρόπο προπόνησης του. Είναι πολύ εύκολο να τραυματιστεί ή να υπερπροπονηθεί αν δεν ισορροπήσει την προπόνηση και συνεχίσει όπως ήξερε την προπόνηση στο άθλημα του.

Θα πρέπει να αρχίσει να δυναμώνει το πιο αδύναμο άθλημα από τα 3 και να προσπαθήσει αρχικά να διατηρήσει αυτό που έχει.

Μερικές φορές σκοπίμως επιβάλετε ένα μικρό βήμα προς τα πίσω για να μπορέσει να ανεβάσει τα άλλα δυο αθλήματα ώστε να βελτιώσει συνολικά το επίπεδο του.

 Κολύμβηση 

Η δυσκολία που έχει η κολύμβηση, (από τεχνική πλευρά κυρίως), αποτρέπει τους περισσότερους να ασχοληθούν με το τρίαθλο. Η άποψη ότι δεν μπορείτε να μάθετε να κολυμπάτε σε μεγάλη ηλικία είναι λάθος. Ίσως να μην μπορέσετε ποτέ να συναγωνιστείτε κάποιον που ‘’γεννήθηκε’’ στο νερό αλλά σίγουρα μπορείτε να βελτιωθείτε τόσο πολύ, που ούτε οι ίδιοι θα μπορείτε να το πιστέψετε. Η σωστότερη επιλογή είναι να σας παρακολουθεί κάποιος προπονητής ή να μπείτε σε μια ομάδα ώστε να μάθετε από την αρχή τη σωστή τεχνική. Με την εκμάθηση της τεχνικής τα πράγματα γίνονται πολύ πιο εύκολα για την βελτίωση της απόδοσης και των χρόνων.

Πολλοί τριαθλητές ξεκινούν τα πρώτα τους βήματα στη προπόνηση και τους αγώνες με το πρόσθιο που είναι το πιο εύκολο. Βέβαια αυτή είναι μια εξεζητημένη επιλογή, αφού από την μια είναι πολύ αργό, και από την άλλη επιβαρύνει περισσότερο τα πόδια, κάτι που είναι πολύ αρνητικό όταν ακολουθούν μετέπειτα αθλήματα όπως η ποδηλασία και το τρέξιμο. Το στιλ που χρησιμοποιεί συνήθως ένας τριαθλητής είναι το ελεύθερο που είναι το πιο γρήγορο στιλ κολύμβησης, έτσι είναι προτιμότερο να καθυστερήσει κάποιος να συμμετέχει σ’ έναν αγώνα τριάθλου και να μάθει σωστά την τεχνική από το να βιαστεί.

 Ποδηλασία 

Για τους πιο πολλούς τριαθλητές η ποδηλασία είναι το αγώνισμα που νιώθουν πιο άνετα απ’ όλα όταν έχουν μια βασική εμπειρία. Διαφορετικά λόγο των πολλών τεχνικών δυσκολιών είναι αυτό που δημιουργεί το περισσότερο άγχος. Η ποδηλασία είναι ένα ατομικό αγώνισμα, (εξαιρούνται οι αγώνες elite που επιτρέπετε το drafting), που δεν υπάρχουν ομαδικές τακτικές, ως εκ τούτου θα πρέπει ο κάθε αθλητής να ακολουθήσει μια τακτική που να διαχειριστεί σωστά την ενέργεια του. Είναι πολύ εύκολο με μια λάθος τακτική να βγείτε έξω από τα αρχικά σχέδια και να σας κοστίσει ακόμη και το τερματισμό.

Δεν είναι σωστό όμως να γίνεται και το αντίθετο. Δηλαδή να πηγαίνετε πιο σιγά από την ταχύτητα που μπορείτε, για να κάνετε την καλύτερη σας επίδοση. Το μυστικό γι’ αυτό είναι σε κάποιες προπονήσεις να προσπαθήσετε να βρείτε και να ακολουθήσετε τον ρυθμό του αγώνα. Σταδιακά θα πρέπει να καλύψετε όλη την απόσταση ή να την πλησιάσετε, για τους μεγαλύτερους σε διάρκεια αγώνες όπως το Ironman.

Είναι πολύ πιο αποδοτική η προπόνηση αν κάνετε 30 ή 40 χλμ. που να πλησιάζει τον ρυθμό του αγώνα από το να πηγαίνετε με 100 χλμ. Βέβαια όλα θα πρέπει να γίνονται με μέτρο και με ένα σωστό προπονητικό σχεδιασμό.

Ένας άλλος προβληματισμός για τους νέους τριαθλητές είναι ο εξοπλισμός. Προτείνω να μην μπείτε στη διαδικασία αγοράς ακριβού εξοπλισμού μέχρι να κατανοήσετε τι πραγματικά χρειάζεστε, ποια είναι η λειτουργία του, πώς θα το συντηρήσετε και δε θα το καταστρέψετε από λάθος χειρισμό. Θα πρέπει ο εξοπλισμός να συμβαδίζει με το επίπεδο αθλητή, διαφορετικά δε θα αποδώσει τα αναμενόμενα. Έτσι για αρχή, αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι το σωστό νούμερο ποδηλάτου που να ταιριάζει στο ύψος σας και να τοποθετήσετε σωστά την αερόμπαρα, που είναι ένα πολύ σημαντικό εξάρτημα γιατί βοηθάει στην καλύτερη αεροδυναμική μειώνοντας την αντίσταση του αέρα. Αποτέλεσμα έχει να γλιτώνετε ενέργεια και να κρατάτε πιο σταθερό το ρυθμό.

Τρέξιμο

Το τρέξιμο ενώ είναι το πιο απλό από τα τρία αθλήματα είναι το πιο επικίνδυνο από πλευράς τραυματισμών, ιδιαίτερα αν το προηγούμενο άθλημα ήταν η κολύμβηση ή ποδηλασία. Ο διαφορετικός τρόπος επιβάρυνσης των οστών, μυών και τενόντων σε σχέση με τα άλλα δυο αθλήματα λόγο των κραδασμών δημιουργούν ένα σχετικά ευαίσθητο περιβάλλον για τραυματισμούς.

Είναι πολύ σημαντικό με τα πρώτα σημάδια να σταματάς την προπόνηση στο τρέξιμο. Ένα από τα πλεονεκτήματα του Τριάθλου είναι ότι σου επιτρέπει να γυμνάζεσαι και κάτω από συνθήκες τραυματισμών. Μπορείς να δώσεις μεγαλύτερη προσοχή στα άλλα δυο αθλήματα με αποτέλεσμα αυτό που θα χαθεί από το ένα, να ισοσκελιστεί από τα άλλα δυο.

Στο τέλος υπάρχουν πολλές πιθανότητες η συνολική απόδοση να μην επηρεαστεί καθόλου παρά τον τραυματισμό.

Αν τώρα το προηγούμενο άθλημά ήταν το τρέξιμο τότε θα πρέπει να θυσιάσετε λίγη από την προπόνηση του τρεξίματος για να βελτιωθείτε στα άλλα δυο χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα χάσετε από την ικανότητα του τρεξίματος.

Σε γενικές γραμμές καλό θα είναι να ακολουθήσετε τον κανόνα της περιοδικότητας και όταν προπονείστε περισσότερο στο τρέξιμο να μειώνεται τα χιλιόμετρα στο ποδήλατο και το αντίθετο.

 Αλλαγές

 Οι αλλαγές αποτελούν το σήμα κατατεθέν στο Τρίαθλο. Συνήθως λέμε ότι οι αλλαγές αποτελούν το τέταρτο μέρος του αγώνα. Από την στιγμή που το χρονόμετρο δεν σταματάει ποτέ ανάμεσα από τα αθλήματα, επιβάλετε να συνηθίσετε αυτή την αλλαγή και από πλευράς φυσιολογίας του οργανισμού, αλλά και από πλευράς ταχύτητας στη χρησιμοποίηση του σωστού υλικού και ντυσίματος.

Ο μόνος τρόπος για να γίνετε γρήγοροι σε αυτό το κομμάτι του αγώνα είναι η προπόνηση. θα πρέπει να εξασκηθείτε και στις δυο αλλαγές, ιδιαίτερα στη πρώτη που θα πρέπει να βγει η στολή neoprene, (αν χρησιμοποιηθεί λόγο θερμοκρασίας νερού), η χρήση των ποδηλατικών παπουτσιών και του κράνους, την κάνει να είναι η δυσκολότερη από τις δυο.

Στην δεύτερη αλλαγή τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά, αφού η μόνη δυσκολία είναι το φόρεμα των παπουτσιών του τρεξίματος. Μια άλλη δυσκολία που πρέπει να αντιμετωπίσετε είναι το τρέξιμο μέσα στην ζώνη αλλαγής με το ποδήλατο, καθώς και το ανέβασμα και κατέβασμα από αυτό, στις γραμμές που καθορίζουν την ζώνη αλλαγής.

Τέλος κάτι που πολλές φορές αγνοούν οι περισσότεροι είναι να δείτε που ακριβώς έχετε το ποδήλατό σας, (αυτό γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο σε πολυάριθμους αγώνες όπως είναι τα ironman με χιλιάδες συμμετοχές).

Θα πρέπει να δείτε την προηγούμενη μέρα ή ακόμα και το πρωινό του αγώνα ακριβώς την διαδρομή από το νερό μέχρι το ποδήλατο και την έξοδο από την ζώνη αλλαγής. Δεν είναι καθόλου ωραίο συναίσθημα μέσα στο άγχος του αγώνα να ψάχνετε επιπλέον να βρεις και το ποδήλατο.

Κείμενο: Χριστίνα Μαγγανά

856 total views, 1 views today

Please follow and like us:
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *