Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι με άρωμα λάιμ

Η βιγκανική διατροφή αναμένεται να είναι το πιο hot trend των αγορών παγκόσμια για το 2018.

Έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι πωλήσεις σε προϊόντα που έχουν σαν βάση τους φυτά ή φυτικά παράγωγα ή φυτικές ίνες πολλαπλασιάζονται κάθε χρόνο με αποτέλεσμα να έχουν τριπλασιαστεί από το 2016.

Αυτή η αλλαγή στις πωλήσεις μας δείχνει ότι κάθε χρόνο ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ευαισθητοποιούνται σχετικά με την κακοποίηση των ζώων αλλά και με την υπερκατανάλωση προϊόντων που απαιτεί τον βασανισμό και τον θάνατό τους.

Στην Ελλάδα συγκεκριμένα καθημερινά ξεπηδούν μικρά ενημερωμένα μίνι μάρκετς με προϊόντα για βίγκαν, εστιατόρια και bistro με μενού για βίγκαν αλλά ταυτόχρονα πολλά καλά εστιατόρια ενημερώνουν τους καταλόγους τους προσφέροντας, χορτοφαγικές, βίγκαν ή ωμοφαγικές προτάσεις.

Η Άλκηστις Αλεξανδράτου και η Ντέμη Γεωργίου είναι δύο φίλες που έγιναν βίγκαν μετά από ένα αλλεργικό σοκ που έπαθε η Άλκηστη σε μια τροφή με ζωικά παράγωγα. Μετά από εξετάσεις οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να μην τρώει τροφές που προέρχονται από ζώα ή έχουν ζωικά παράγωγα κατά την παρασκευή τους.

Έπρεπε λοιπόν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να απέχει από όλα αυτά. Αλλά πως; Αρχικά μια τέτοια αλλαγή ήταν εύκολη τουλάχιστον για την μαγειρική  μιας και οι δύο είναι σεφ με πολυετή εμπειρία στον χώρο της εστίασης.

Η ανάγκη τους για μια διατροφή χωρίς κρέας έγινε επάγγελμα και γεννήθηκε το λάιμ bistro/Lime bistro. Η Ντέμη πιστεύει ότι το να είσαι βίγκαν στην Ελλάδα είναι πανεύκολο μιας και βρισκόμαστε σε μια χώρα που έχει σε αφθονία, λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και όσπρια. Η μεσογειακή διατροφή έχει έτσι και αλλιώς πολύ λίγο κρέας, έτσι ξεκίνησαν και οι δύο να μαγειρεύουν χωρίς αυτό.

Πόσο εύκολο είναι να βγάλεις πρακτικά από την διατροφή σου το κρέας;

Άλκηστις: Οι άνθρωποι αυτό που τρώνε κατά κόρον είναι τον κιμά και όχι το κρέας. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε τρόπο να αντικαταστήσουμε τον κιμά που γίνεται από κρέας με έναν κιμά είτε από λαχανικά, είτε από όσπρια. Στο λάιμ θα βρείτε αρκετές τέτοιες προτάσεις όπως τα σουτζουκάκια, το burger, γιουβαρλάκια αλλά και σπαγγέτι με κιμά φακής.

Ντέμη: Όλη η γεύση και η μυρωδιά δεν προέρχεται από το κρέας αλλά από αυτά που βάζουμε στο κρέας. Όταν μαγειρεύουμε ένα κοκκινιστό δεν μυρίζουμε το κρέας αλλά την ντομάτα ή το άμυλο από το κριθαράκι.

Δεν είναι ακριβό σπορ να είσαι βίγκαν;

Ντέμη: Δεν πιστεύουμε, και νομίζω ότι μιλάω και για τις δυο μας, ότι είναι απαραίτητο να πας σε ένα βίγκαν σούπερ μάρκετ και να ψωνίσεις βίγκαν τυρί όταν μπορείς να το φτιάξεις μόνος σου, δεν έχουμε τέτοια φιλοσοφία. Είμαστε κατά τις βιομηχανοποίησης και όσο μπορούμε αγοράζουμε προϊόντα όσο πιο κοντά στην πρωτογενή τους μορφή και τα μαγειρεύουμε.  Στα βίγκαν σούπερ μάρκετ οι τιμές είναι πιο ακριβές από ένα οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ και αυτό είναι φυσικό εξ αιτίας της δύσκολης και μικρής παραγωγής για αυτό το λόγο προτείνουμε το μαγείρεμα από την αρχή. Αγοράζεις όλα τα προϊόντα και μαθαίνεις εύκολες, γρήγορες και υγιεινές συνταγές για να τρως καθημερινά.

Ποια είναι η φιλοσοφία ενός βίγκαν πιάτου; Πως σχεδιάζεται ένα βίγκαν πιάτο;

Ντέμη: όσο πιο κοντά είσαι στην φυσική διατροφή τόσο καλύτερα. Το να φτιάξεις ένα βίγκαν πιάτο δεν θέλει κάποια ιδιαίτερη φιλοσοφία ή ισορροπία. Θεωρητικά αυτό γίνεται μόνο του. Συνδυάζεις τα συστατικά που έχεις, λαχανικά, φρούτα, καρπούς και όσπρια και προκύπτουν μικρά θαύματα γεύσεις. Όσο πιο κοντά είσαι στην φυσική σου πηγή τόσο πιο εύκολο είναι για το σώμα σου να διαχειριστεί την τροφή που του δίνεις.

Ο κόσμος που έρχεται εδώ να φάει είναι βίγκαν;

Άλκηστις: Το 10% των πελατών που μας επισκέπτεται είναι βίγκαν, όλοι οι άλλοι είναι απλά άτομα που τους αρέσει η υγιεινή διατροφή και έρχονται από περιέργεια. Μένοντας ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα ενθουσιάζονται και ξανάρχονται.

Πως διαφοροποιείστε από άλλο βίγκαν εστιατόρια;

Ντέμη: Ο κατάλογός μας είναι αρκετά ενημερωμένος με πολλές και διαφορετικές προτάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ κοινό. Τα φαγητά μας έχουν πολλή προετοιμασία και κάποιες διαδικασίες που είναι αρκετά χρονοβόρες και κοστοβόρες για να έχουμε ένα τέλειο αποτέλεσμα στο πιάτο που προσφέρουμε. Έχουμε πάντα πιάτα ημέρας αλλά προσπαθούμε να προτείνουμε και άλλα πράγματα όπως private chefing, σεμινάρια μαγειρικής, μαθήματα διατροφής, catering και delivery.

Όταν λέμε private chefing;

Ντέμη: Private chefing είναι να βγάλουμε μια μηνιαία διατροφή για κάποιον κατόπιν συνεννόησης. Αυτό περιλαμβάνει ένα κυρίως πιάτο, μία σαλάτα και ένα γλυκό. Οι μερίδες μας είναι πάντα μεγάλες και χορταστικές και έτσι λόγω ποσότητας μπορείς να το μοιράσεις στα δύο και να σε καλύψει για μεσημέρι και βράδυ.

Ποιο είναι το budget για να φάει κανείς στο λάιμ;

Ντέμη: Πολλοί λένε ότι οι τιμές μας είναι ακριβές αλλά η αλήθεια είναι ότι προσφέρουμε την μέγιστη ποιότητα σε μια χαμηλή τιμή. Τα κυρίως πιάτα μας είναι από 10,00-13,50 και είναι τόσο χορταστικά που πολλές φορές δεν χρειάζεται να πάρεις και σαλάτα και starters. Tα πάντα κατασκευάζονται εδώ δεν υπάρχει τίποτα έτοιμο στα πιάτα που προσφέρουμε, αγοράζουμε μόνο την πρώτη ύλη.

Το fashion wellness έκανε επίσκεψη στο λάιμ bistro περισσότερο από μία φορά μιας και κόλλησε με το τυλιχτό σουβλάκι με γύρο μανιταριών τζατζίκι από αμύγδαλο και πίτα από ρεβύθι, και σας το προτείνει ανεπιφύλακτα θα μείνετε άφωνοι. Το λάιμ bistro προσφέρει γαστρονομία αξιώσεων δια χειρός Ντέμης και Άλκηστις. Η πρώτη παίρνει το credit για τα αλμυρά πιάτα και η δεύτερη για τα γλυκά. Δεν χρειάζεται να είστε βίγκαν για να εκτιμήσετε την μαγειρική τους. Η ζεστασιά, η αμεσότητα και το μαγειρικό τους ταλέντο θα σας κερδίσουν σίγουρα.

Αν πάλι δεν είναι στα πλάνα σας μια άμεση εξόρμηση στο λάιμ bistro και σας αρέσει να πειραματιστείτε τα κορίτσια μαγείρεψαν και προτείνουν για τους αναγνώστες του FASHION WELLNESS ένα χριστουγεννιάτικο μενού:

  1. Γιορτινή σαλάτα με πράσινα λαχανικά πιπεριές και βινεγκρέτ Ροδιού
  2. Μπρουσκέτες με πικάντικη κρέμα ηλιόσπορου ντοματίνια και ρόκα
  3. Νουά ρεβυθιού με μανιτάρια και αρωματικό ρύζι μπασμάτι με αποξηραμένο βερύκοκο
  4. Ωμοφαγικό τσιζκέικ με μανταρίνι

Συνταγές

Γιορτινή σαλάτα με πράσινα λαχανικά πιπεριές και βινεγκρέτ Ροδιού

Υλικά

200-300 γρ. ανάμικτα λαχανικά

(Ρόκα, baby σπανάκι )

3-4 λιαστές ντομάτες

2 κ.σ αγγούρι ψιλοκομμένο

2 κ.σ σταφίδες ξανθές

1 πράσινη πιπεριά

1 κόκκινη πιπεριά

1 πορτοκαλή πιπεριά

1 κ.σ σουσάμι

Αλάτι

Για τη σως

3 γρ. μουστάρδα ντιζόν

120 γρ. χυμό ρόδι

20 γρ. Λεμόνι

90 γρ. ελαιόλαδο

Αλάτι

Για τη βινεγκρέτ ρόδι

Σε μια κατσαρόλα σιγοβράζουμε το χυμό του ροδιού, συμπυκνώνοντάς τον μέχρι να μείνει το 1/2 της ποσότητας. Σουρώνουμε το συμπυκνωμένο χυμό σε σήτα και τον αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια χτυπάμε στο μίξερ τη μουστάρδα, το συμπυκνωμένο χυμό ρόδι, το λεμόνι, και προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο. Αλατίζουμε και δοκιμάζουμε

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά μας. Τα στεγνώνουμε πολύ καλά, τα αλατίζουμε και τα ανακατεύουμε. Τα τοποθετούμε στη σαλατιέρα και σκορπίζουμε από πάνω τις πιπεριές κομμένες σε κυβάκια και τις σταφίδες. Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ ρόδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι

Μπρουσκέτες με πικάντικη κρέμα ηλιόσπορου ντοματίνια και ρόκα 

4 φέτες ψωμί τις αρεσκείας μας ψημένο στο φούρνο στους 180 μέχρι να τραγανίσει (7-8’)

1 φλ. ηλιόσπορος ωμός κ ανάλατος

4 λιαστές ντομάτες

2 κ.σ. ελαιόλαδο

3 κ.σ. νερό

1 κ.γ. σκόνη σκόρδου

1 κ.γ. ρίγανη

αλάτι κ πιπέρι καγιέν κατά βούληση

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τον ηλιόσπορο σε μπολάκι με νερό για 4 ώρες. Τον στραγγίζουμε κ τον βάζουμε σε μπλέντερ μαζί με το νερό κ το λάδι. Πολτοποιούμε (στο μούλτι) μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά κ πολτοποιούμε ώσπου να ομογενοποιηθούν. Αλείφουμε το ψωμί μας προσθέτουμε από πάνω ρόκα και φρεσκοκομμένα ντοματίνια.

Νουά ρεβυθιού με μανιτάρια και αρωματικό ρύζι μπασμάτι με αποξηραμένο βερίκοκο 

Για το ρύζι 

2 κούπα ρύζι

4 κούπες νερό

3 κ.σ. ελαιόλαδο

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

αλάτι

ξύσμα από μισό λεμόνι

2 κλωνάρια δεντρολίβανο

1 φύλλο δάφνης

Εκτέλεση

  1. Ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό 2 κούπες ρύζι.
  2. Στραγγίζουμε και μεταφέρουμε το ρύζι σε μία κατσαρόλα.
  3. Προσθέτουμε το νερό, το ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι, το ξύσμα λεμονιού, δεντρολίβανο και 1 φύλλο δάφνης.
  4. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε λίγο με μία ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε να πάρει μία βράση χωρίς να ανακατέψουμε.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με το καπάκι.
  6. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του.
  7. Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε με το καπάκι για άλλα 2-3 λεπτά.
  8. Ανακατέβουμε το ρύζι με ένα πιρούνι μέχρι να αφρατέψει.

Νουά ρεβυθιού

Υλικά

1.5κ ρεβύθια (μουλιασμένα από το βράδυ)

500 γρ μανιτάρια

15 γρ αποξηραμένα porcini

200 ml λευκό κρασί ξηρό

100 γρ λευκό κρεμμύδι σε ροδέλες

2 κγ γεμάτα σκόνη μουστάρδας

1/2 λίτρο βραστό ζωμό λαχανικών ή νερό

50 ml ελαιόλαδο

4 βερίκοκα αποξηραμένα (ψιλοκομμένα)

2 κλωνάρια φρέσκο εστραγκόν (εναλλακτικά δεντρολίβανο)

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα μανιτάρια σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε λίγο νερό και αποσύρουμε από την κατσαρόλα.
  2. Βάζουμε τα ρεβύθια το νερό μόλις βράσει χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε 40 λεπτά , προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά  και τα μανιτάρια βράζουμε για ακόμα 10 λεπτά , δένουμε με το αλεύρι και σερβίρουμε.

Ωμοφαγικό τσιζκέικ με μανταρίνι ( 12 κομμάτια)

Υλικά για τη βάση (για τη βάση ένα τσέρκι 20 εκ.)

200 γρ σύκα αποξηραμένα μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς
120 γρ καρύδια
Λίγο αλάτι
Λίγο ξύσμα μανταρίνι

Υλικά για κρέμα

180 γραμ ηλιόσπορος και μακαντέμια μουλιασμένοι αποβραδίς
40 μλ χυμό μανταρίνι
10 μλ χυμό λεμόνι
80 γρ λιωμένο λάδι καρύδας
150 μλ γάλα καρύδας η ψύχα καρύδας
120 σιρόπι σφενδάμου
Λίγη βανίλια
Λίγο αλάτι Ιμαλαΐων
Ξύσμα μανταρίνι

Για την βάση

  1. Έχουμε μουλιάσει από το προηγούμενο βράδυ τα σύκα για να είναι μαλακά και να έχουν αποβάλει τα θειούχα τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε λιγάκι να στεγνώσουν.
  2. Στο μούλτι βάζουμε μόνα τους τα καρύδια να γίνουν πούδρα.
  3. Αδειάζουμε το μούλτι και βάζουμε τα σύκα να γίνουν κρέμα αφού έχουμε καθαρίσει τις ακρούλες.
  4. Μετά ρίχνουμε την πούδρα να ομογενοποιηθούν και να κάνουν μια ζύμη.
  5. Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι και το ξύσμα και ομογενοποιούμε ξανά.
  6. Βάζουμε μια λαδόκολλα τοποθετούμε το τσέρκι, στρώνουμε τη βάση και τοποθετούμε για 20 λεπτά στο ψυγείο.

Για την κρέμα 

Στραγγίζουμε τους καρπούς τους ξεπλένουμε καλά τους βάζουνε στο μούλτι με την κρέμα και όλα τα υλικά εκτός από το λάδι καρύδας.  Τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ομοιογενής κρέμα και στο τέλος ρίχνουμε το λάδι καρύδας.  Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στο τσέρκι επάνω από την βάση και τοποθετούμε στο ψυγείο για 8 ώρες ή για ένα ολόκληρο βράδυ. Στη συνέχεια είναι έτοιμο, απλά ξεφορμάρουμε.

Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση!

Ευχαριστούμε θερμά το λάιμ bistro για το φωτογραφικό υλικό και το ειδικό βίγκαν μενού που ετοίμασε για το FASHION WELLNESS.

Κάνε εγγραφή στο μηνιαίο Newsletter μας για να λαμβάνεις στο inbox σου προτάσεις Wellness!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Wellness 2018: Η Yin και η Yang πλευρά των επερχόμενων τάσεων!

Είμαι vegan γιατί δεν είμαι βίαιος άνθρωπος!

325 total views, 0 views today

Please follow and like us:
0
Rena Paschali

Rena Paschali

H Ρένα Πασχάλη δούλεψε στον 9.84 radio και σε Lifestyle περιοδικά καλύπτοντας στήλες πολιτισμού ενώ κατέλαβε διευθυντικές θέσεις σε ανεξάρτητες παραγωγές και με συνεργασίες όπως το Μέγαρο Μουσικής, η Πολιτιστική Ολυμπιάδα κ.α. Τελευταία στροφή στην καριέρα της αποτελεί η αναζήτηση νέων ταλέντων στο χώρο της μόδας. Το FASHION WELLNESS είναι για εκείνη ένα ακόμα στάδιο που συνδυάζει μια σειρά από γνώσεις κάτω από ένα συγκεκριμένο πρίσμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *