5 θέσεις γιόγκα για καλύτερο ύπνο!

Μια ιρλανδική παροιμία λέει: «Ένα καλό γέλιο και ένας μακρύς ύπνος είναι οι καλύτερες θεραπείες στο βιβλίο του γιατρού».

Η αλήθεια είναι πως ο ύπνος έχει ρόλο ζωτικής σημασίας για καλή υγεία και ευεξία καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Η επίτευξη επαρκούς και ποιοτικού ύπνου τις κατάλληλες ώρες, προστατεύει την ψυχική και σωματική μας υγεία.

Ο ύπνος δεν κλέβει χρόνο από τη ζωή σου, στην πραγματικότητα δίνει ποιότητα στη ζωή σου και είναι εξίσου σημαντικός όπως το να τρέφεσαι υγιεινά και να ασκείσαι. Και για την ακρίβεια η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη περίπτωση χωρίς τροφή είναι αυτή του πολιτικού κρατούμενου Terence Mac Swiney, άντεξε 74 ημέρες. Ενώ χωρίς ύπνο μπορείς να κρατηθείς όρθιος μέχρι 11 ημέρες.

Αυτή λοιπόν η νυχτερινή βάρδια στο εργοστάσιο που λέγεται σώμα, εκτελεί μια σειρά σημαντικών ζωτικών λειτουργιών. Όπως θεραπεία κατεστραμμένων κυττάρων, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, επαναφόρτιση της καρδιάς, προετοιμασία του εγεκφάλου για σωστή λειτουργία την επόμενη ημέρα και γενικότερα διατήρηση μιας καλής υγείας σε όλα τα επίπεδα.

Και μπορεί να τα γνωρίζεις όλα αυτά και να θες να κοιμηθείς αρκετά και καλά, αλλά κάποιες ή πολλές φορές να μην είναι εφικτό. Η αλήθεια είναι πως η ποιότητα και διάρκεια του ύπνου μας επηρεάζονται από την καθημερινότητα μας, το άγχος, τη διατροφή, την κίνηση. Εάν λοιπόν ο στόχος σου είναι ένας υγιής ύπνος, μια καλή ιδέα είναι η άσκηση. Οποιοσδήποτε τύπος άσκησης θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτό φυσικά, αλλά η γιόγκα είναι η καλύτερη άσκηση γι αυτή τη δουλειά.

Μέσω των θέσεων και αναπνοών διευκολύνει κάθε ένταση των μυών που έχεις δημιουργήσει – ακόμα και εν αγνοία σου – κατά τη διάρκεια της ημέρας και παράλληλα καταπραϋνει την ένταση του μυαλού. Κι αν ακόμα ο χρόνος σου είναι περιορισμένος για να ασκηθείς συστηματικά, μπορείς να αφιερώσεις μόνο λίγα λεπτά πρίν τον βραδινό σου ύπνο.

Αυτές οι 5 εύκολες και ανακουφιστικές θέσεις θα σου δώσουν τον φυσικό ύπνο που χρειάζεσαι

    1.  Θέσεις γάτα – αγελάδα (Marjariasana – Bitilisana)

Αυτή η σειρά ενισχύει και ζεσταίνει απαλά την σπονδυλική στήλη, βελτιώνει τη στάση του σώματος, την ισορροπία και ηρεμεί το νου.  Τοποθετείς γόνατα και παλάμες στο πάτωμα ευθυγραμίζοντας τους καρπούς κάτω από τους ώμους και τα γόνατα σε ευθεία γραμμή κάτω από τους μηρούς. Κράτησε το κεφάλι και την σπονδυλική στήλη σε ουδέτερη θέση, με τον κορμό παράλληλο με το έδαφος και το βλέμμα στραμμένο κάτω. Εισπνέεις αργά αφήνοντας την κοιλιά να μαλακώσει προς το πάτωμα και ανασηκώνεις το βλέμμα και το οστό της ουράς ψηλά.

Καθώς εκπνέεις πιέζεις ελαφρά το πιγούνι προς το στήθος, δημιουργείς καμπύλη στο μέσο της πλάτης και κατεβάζεις το οστό της ουράς προς το έδαφος. Μπορείς να επαναλάβεις για 6 κύκλους. Σε περίπτωση που νιώσεις ενόχληση στα γόνατα μπορείς να τοποθετήσεις από κάτω τους μια πετσέτα ή το στρωμματάκι σου σε δίπλωση.

    2.  Η στάση του παιδιού (Balasana)

Η κατάλληλη θέση για να μαλακώσει η περιοχή των ισχύων και να αποσυμπιεστεί η μέση. Γονατίσε στο πάτωμα, ένωσε τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών και κάθισε στις φτέρνες σου. Άνοιξε τα γόνατα στο άνοιγμα των ισχύων και άφησε τον κορμό να ξαπλώσει ανάμεσα στους μηρούς. Τοποθέτησε χέρια και παλάμες στο έδαφος και απελευθέρωσε το μέτωπο και τους ώμους κάτω απαλά. Μείνε σε αυτή τη θέση για 6 αργές αναπνοές ή περισσότερο.

    3.  Πόδια πάνω στον τοίχο (Viparita karani)

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ  Χαλαρώστε ώμους και πλάτη

Μια ιδιαίτερα αναζωογονητική θέση μιας και αναστρέφει τις ενέργειες στο σώμα. Κρατώντας τα πόδια ψηλά αλλάζει η ροή της λέμφου και άλλων υγρών και δημιουργείται  μια ελαφριά ώθηση στην κυκλοφορία του αίματος προς το πάνω μέρος του σώματος. Έτσι αναζωογονεί αστραγάλους, κουρασμένα γόνατα και δημιουργεί μια ευχάριστη επανεξισορρόπηση ιδιαίτερα αν στέκεσαι ή κάθεσαι για αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα.

Ξάπλωσε με λυγισμένα γόνατα 5-6 εκατοστά σε απόσταση από τον τοίχο. Σήκωσε ένα- ένα τα πόδια και ακούμπησέ τα στον τοίχο με τα πέλματα να κοιτούν το ταβάνι. Εάν νιώθεις ήδη άνετα δοκίμασε να πλησιάσεις τους γλουτούς να αγγίξουν τον τοίχο.

Απομάκρυνε τα χέρια από το σώμα μερικά εκατοστά και κράτησε ανοιχτές τις παλαμές στραμμένες στο ταβάνι. Για μεγαλύτερη άνεση μπορείς να τοποθετήσεις ένα μικρό μαξιλάρι ή μια κουβέρτα τύπου fleece διπλωμένη κάτω από την λεκάνη σου. Μείνε στη θέση αναπνέοντας βαθιά και αργά για 2-3 λεπτά.

    4.  Περιστροφή της κοιλιάς (Jathara Parivartanasana)

Από τις πιο απολαυστικές θέσεις της γιόγκα! Αναζοωγονεί και ενεργοποιεί το σώμα, ανακουφίζει από το αγχός και την κούραση, επεκτείνει και επαναπροσδιορίζει την σπονδυλική στήλη. Αυτή η συστροφή μέσω της πίεσης που ασκεί στην περιοχή της κοιλιάς κάνει μασάζ στα κοιλιακά όργανα βελτιώνοντας έτσι τη λειτουργία τους.

Ξάπλωσε στο πάτωμα σε ύπτια θέση και φέρε τα γόνατα σου λυγισμένα κοντά στην κοιλιά. Άνοιξε τα χέρια σου διάπλατα στο ύψος των ώμων με τις παλάμες ανοιχτές να κοιτούν ψηλά. Εισπνέεις βαθιά και κατά την εκπνοή περιστρέφεις τα γόνατα δεξιά προς το πάτωμα, διατηρώντας παράλληλα την επαφή των ώμων με το έδαφος.

Μείνε στη θέση για 6-8 αργές αναπνοές. Με μια εισπνοή μετακινείς τα γόνατα στο κέντρο και με την εκπνοή επανέλαβε το ίδιο στην άλλη πλευρά και μείνε για ίσο χρόνο.

    5.  Η θέση του πτώματος (Savasana)

Θεωρείται η ευκολότερη θέση στη γιόγκα μιας και για να εκτελεστεί απαιτεί τη λιγότερη σωματική δύναμη και ευελιξία. Ωστόσο αποτελεί θέση πρόκληση για σώμα και μυαλό ώστε να παραμείνουν ήσυχα και χαλαρά για μερικά λεπτά.

Είναι η τελευταία θέση σε μια πρακτική γιόγκα και αν και μοιάζει σα να παίρνεις έναν υπνάκο, στην πραγματικότητα είναι μια εντελώς συνειδητή στάση. Στόχος της είναι να παραμείνεις ξύπνιος και εντελώς χαλαρός για να μπορέσεις να αφομοιώσεις τα οφέλη της πρακτικής που μόλις ολοκλήρωσες.

Ξάπλωσε στην πλάτη σου κρατώντας την σπονδυλική στήλη σε ουδέτερη θέση, αφήνοντας δηλαδή ένα μικρό κενό ανάμεσα στην μέση και το έδαφος. Απομάκρυνε τα χέρια από το σώμα ανοίγοντας τις παλάμες προς το ταβάνι και άφησε τα πόδια σου χαλαρά να γείρουν δεξιά κι αριστερά στο άνοιγμα της λεκάνης ή και περισσότερο εάν νιώθεις άνετα. Διατήρησε φυσική και ήρεμη αναπνοή κρατώντας τα μάτια κλειστά. Μείνε στη θέση 3-5 λεπτά ή και περισσότερο για βαθειά χαλάρωση.

Για να βγείς από τη θέση κύλησε απαλά με μια εκπνοή στη μια πλευρά, κατά προτίμηση την δεξιά, μείνε εκεί για 2-3 αναπνοές και με μια εκπνοή πίεσε τα χέρια σου στο πάτωμα και σήκωσε αργά τον κορμό σου. Για μεγαλύτερη άνεση μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μαξιλάρι κάτω από το κέφαλι ή να σκεπαστείς με μια κουβέρτα.

Σε περίπτωση φαρμακευτικής αγωγής ή ιατρικής παρακολούθησης, μπορείς να συμβουλευτείς τον γιατρό σου ώστε να απολαύσεις με ασφάλεια τα οφέλη των θέσεων.

Όνειρα γλυκά…..

Namaste

1,991 total views, 3 views today

Please follow and like us:
error14
fb-share-icon20
Katia Andreou

Katia Andreou

Η Κάτια Ανδρέου πιστεύει ότι η γνώση πρέπει να μοιράζεται και στόχος της είναι μέσα από τα άρθρα της στο FASHION WELLNESS να εμπνεύσει τους αναγνώστες να υιοθετήσουν έναν υγιεινό και ενεργό τρόπο ζωής. Εκτός από τη διδασκαλία της yoga δημιουργεί και ενεργειακά κοσμήματα όπως mala beads.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *