50 μικροί κουραμπιέδες νηστίσιμοι με λάδι καρύδας και αλεύρι ντίνκελ

Χριστουγεννιάτικα δέντρα, στολίδια, δώρα, φωτάκια κάνουν τη μεγάλη νύχτα να μην φαίνεται τόσο μεγάλη και γεμίζουν τις σκέψεις μας, ενώ παράλληλα νιώθουμε μια γλυκιά ευφορία.

Όλα μας φαίνονται μαγικά τα Χριστούγεννα, μαζί και οι μυρωδιές από τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και όλα τα εδέσματα που έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας.

Η γνώμη της Διατροφολόγου

Ας προσπαθήσουμε φέτος να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες ξεκινώντας με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες. Η μνήμη των κυττάρων του σώματος μας δεν έχει ξεχάσει τα βασανιστήρια που του υποβάλλαμε πέρσι τέτοια εποχή -τόσο κατά τη διάρκεια των περσινών γιορτών, όσο και με το πέρας.

Τόνους ζάχαρης, αδυναμία αυτοσυγκράτησης μέχρι να καταναλώσουμε και το τελευταίο μελομακάρονο ή κουραμπιέ, δυσφορία και υπνηλία, σκαμπανεβάσματα διάθεσης, ενώ ακολουθούσε η τιμωρία με ατελείωτη πείνα για να χάσουμε τα κιλά των γιορτών.

@pureella

Ονειρευόμαστε μελομακάρονα και κουραμπιέδες; Ναι, αλλά ας αλλάξουμε τις συνταγές προς το καλύτερο και πιο υγιεινό. Ας χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας για να αντικαταστήσουμε τα υλικά που μέχρι τώρα έχουμε μάθει με ποιο φιλικά για τον οργανισμό μας. Ας αποφύγουμε τη χρήση ζάχαρης. Ας εφοδιάσουμε τον οργανισμό μας με θρεπτικά συστατικά που θα αποτελέσουν τη βάση για τα υπέροχα μελομακάρονα και κουραμπιέδες που θα φτιάξουμε με πολύ μεράκι για εμάς, τους φίλους και τα παιδιά μας.

Η συνταγή της Διατροφολόγου για 50 μικρούς κουραμπιέδες νηστίσιμους με λάδι καρύδας και αλεύρι ντίνκελ

Υλικά

300 γρ. αλεύρι ντίνκελ ολικής

3 κ.γ. baking powder

1/2 κ.γ. σποράκια βανίλιας ή 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο βανίλιας

90 γρ. ζάχαρη καρύδας

140 γρ. λιωμένο βιολογικό ωμό λάδι καρύδας

100 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα και καβουρδισμένα (τα κόβετε αφού τα καβουρδίσετε)

1/2 κ. γ. ανθόνερο

Για το πασπάλισμα

¼ -½ φλιτζ. ανθόνερο (προαιρετικά)

1 ½ φλιτζ. (περίπου 150 γρ.) αλεύρι καρύδας ή πούδρα αμυγδάλου

Εκτέλεση

  1. Σε περίπτωση που τα αμύγδαλα δεν είναι καβουρδισμένα, ψήστε τα στο φούρνο στους 200 βαθμούς χωρίς αέρα για 15-20 λεπτά περίπου.
  2. Αν τα έχετε έτοιμα χοντροκόψτε τα με ένα μεγάλο μαχαίρι.
  3. Ανακατέψτε τα όλα. Σε ένα μπολ, βάλτε το λάδι καρύδας, το ανθόνερο και τα αμύγδαλα και ανακατέψτε. Ανακατέψτε, επίσης, καλά τα στεγνά υλικά εκτός των αμυγδάλων σε διαφορετικό μπολ.
  4. Ρίξτε το μείγμα των στεγνών υλικών στα υγρά και με ένα κουτάλι ανακατέψτε καλά το μείγμα. Θα σας δώσει την εντύπωση ότι είναι σα χώμα ή άμμος, έτσι πρέπει να είναι, μην ανησυχήσετε!
  5. Πιάστε ποσότητα ισοδύναμη της μίας μπουκιάς περίπου και σφίξτε την στην παλάμη σας να σταθεί.

Με αυτή την ποσότητα θα φτιάξετε περίπου 50 κουραμπιέδες-μπουκίτσες που θα γεμίσουν ένα ταψί. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 23-27 λεπτά ανάλογα με το φούρνο. Προσέξτε γιατί το λάδι καρύδας καίγεται εύκολα αν παραψηθεί.

Κάνε εγγραφή στο μηνιαίο Newsletter μας για να λαμβάνεις στο inbox σου προτάσεις Wellness!

Καλό είναι να κάνετε μία δόκιμή στο δικό σας φούρνο για να δείτε πόσα λεπτά χρειάζονται.

Επίσης, αν τους θέλετε πιο τραγανούς τους ψήνετε 2-3 λεπτά περισσότερο την επόμενη φορά. Αν τους κάνετε μεγαλύτερους σε μέγεθος, θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο ψησίματος.

Αφήστε τους να κρυώσουν λίγο και αν θέλετε ραντίστε τους με λίγο ανθόνερο.

Βάλτε το αλεύρι της καρύδας σε ένα μπολ και βουτήξτε μέσα έναν-έναν τους κουραμπιέδες, έτσι ώστε να πάει παντού η καρύδα. Τοποθετείστε τους σε ένα δίσκο και ρίξτε την υπόλοιπη καρύδα από πάνω ώστε να καλυφθούν εντελώς.

Φυλάξτε σε σκεύος που να κλείνει πολύ καλά. Διατηρούνται για αρκετές μέρες.

Ωμοφαγικά μελομακάρονα χωρίς ψήσιμο

Υλικά για 13 μελομακάρονα

1 φλιτζάνι χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι

1 1/2 φλιτζάνι (130 γρ.) νιφάδες βρώμης

1 1/4 φλιτζάνι (125 γρ.) καρύδι

2 κ. σούπας  χυμός πορτοκαλιού και λίγο ξύσμα

2 κ. γλυκού  κανέλα Κεϋλάνης

1 κ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο

1/2 κ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο

Εκτέλεση

  1. Μουλιάστε τους χουρμάδες για 1 ώρα σε ζεστό νερό.
  2. Πολτοποιείστε τα καρύδια και τις νιφάδες στο μπλέντερ. Προσθέστε τα μπαχαρικά και το ξύσμα.
  3. Βγάλτε τα από το μπλέντερ και ρίξτε μέσα τους στραγγισμένους χουρμάδες και το χυμό. Πολτοποιείστε τους ώσπου να λιώσουν και να γίνουν μια πάστα.
  4. Προσθέστε το μείγμα της βρώμης και χτυπήστε τα όλα μαζί ώσπου να ομογενοποιηθούν.
  5. Βγάλτε το μείγμα και πλάστε 13 μελομακάρονα. Βάλτε τα σε ένα μπολ. Πασπαλίστε με λίγο καρυδάκι τριμμένο.
  6. Κλείστε το μπολ αεροστεγώς και φυλάξτε το στο ψυγείο.

Καλές γιορτές, χωρίς βασανιστήρια στο σώμα σας!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Αυτό είναι το εξυπνότερο σνακ για το γραφείο!

358 total views, 0 views today

Please follow and like us:
0
Alkistis Palidou

Alkistis Palidou

Η Άλκηστη Παλίδου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με τον αντίστοιχο Μεταπτυχιακό Τίτλο (Ms) από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι μέλος του Συλλόγου Διαιτολόγων των Βρυξελλών. Από το 1999 εξασκεί το επάγγελμα Διαιτολόγου- Σύμβουλου διατροφής με κύριο μέλημα να εκπαιδεύσει παιδιά και ενήλικες στις καλές διατροφικές συνήθειες με σκοπό να γίνουν αυτόνομοι και υγιείς. Έχει εντρυφήσει στην Ιστορία της Διατροφής στην Ελλάδα ενώ παρακολουθεί και εξετάζει τα σύγχρονα διατροφικά ρεύματα (Vegan, Ωμοφαγία, Palaio, Ιπποκράτειος- Διατροφή, Σούπερ-Τροφές).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *