8+1 ιαματικές πηγές της Ελλάδας για θερμαλιστικό τουρισμό όλο το χρόνο

Αν είχατε την τύχη (γιατί περί τύχης πρόκειται) να μεγαλώσετε με μια γιαγιά στο σπίτι, ή να περνάτε τα καλοκαίρια στο χωριό, θα έχετε ακούσει γι αυτά τα σούρτα-φέρτα στα «Λουτρά» που έκαναν κάθε καλοκαίρι οι ηλικιωμένες κυρίες από κάθε χωριό, πόλη και γωνιά της Ελλάδας.

Κάπως έτσι σκέφτηκα να κάνω ένα θέμα για τις ιαματικές πηγές της χώρας μας. Από αυτή την ανάμνηση των παιδικών μου χρόνων. Θυμάμαι τη γιαγιά μου, μια πανύψηλη (για τα δεδομένα της εποχής) και καλοζωισμένη γυναίκα με άσπρα μαλλιά να μου λέει κάθε καλοκαίρι ότι έφτασε η στιγμή να πάμε για μια εβδομάδα στα λουτρά. Πονούσαν τα πόδια της και σύμφωνα με την ίδια και τις φίλες της είχε ρευματικά. Ασθένεια που στα 6-7 που ήμουν τότε, την είχα συνδέσει με το ρεύμα.

Όταν έφτανε η μέρα, έπαιρνε τη βαλίτσα που είχε ετοιμάσει από το βράδυ, μια τσάντα με τα μπανιερά (2 πετσέτες, λαστιχένιες σαγιονάρες και ένα υπερμεγέθες μπλε ολόσωμο μαγιό) και κατηφορίζαμε στη στάση του λεωφορείου. Σε χρόνο dt βρισκόμασταν στα Λουτρά Υπάτης, βολεύαμε τη βαλίτσα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου και ξεκινούσαμε για μπάνιο και λουκουμάδες.

Πολλά άλλαξαν από τότε. Οι εγκαταστάσεις έγιναν λίγο πιο σύγχρονες, νεότερος κόσμος άρχισε να αγκαλιάζει αυτού του είδους την εναλλακτική θεραπεία, κάποιες πηγές έκλεισαν, άλλες χαρακτηρίστηκαν επίσημες. Πολυτελείς ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις χτίστηκαν βασισμένες στα ιαματικά νερά, προσφέροντας premium υπηρεσίες.

Συνολικά έχουν καταμετρηθεί πάνω από 750 ιαματικές πηγές στην Ελλάδα οι οποίες διαφοροποιούνται με βάση τα μεταλλικά και χημικά στοιχεία και τη θερμοκρασία του νερού, αλλά και τις λοιπές ιδιότητές του.

Με στόχο την ενίσχυση του θερμαλιστικού τουρισμού στη χώρα μας, ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας κάνει προσπάθεια για το χαρακτηρισμό και την αδειοδότηση με βάση τις σύγχρονες πλέον προδιαγραφές των ιαματικών πηγών.

Ας δούμε όμως κάποιες από τις πιο δημοφιλείς ιαματικές πηγές

  1. Γέρας, Λέσβος

Στην ανατολική ακτή του κόλπου της Γέρας, σε απόσταση 6,5 χλμ. δυτικά της πόλης της Μυτιλήνης, βρίσκεται η ιαματική πηγή «Θέρμα» του κόλπου Γέρας. Tο νερό χύνεται ορμητικό στις δύο χωριστές χαβούζες (ανδρών και γυναικών) από μαρμάρινους κρουνούς, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για φυσικό υδρομασάζ. Οι λουόμενοι ξεπερνούν τους 10.000 ετησίως. Eνδείκνυται  για δισκοπάθειες, αυχενικό, δερματοπάθειες και νευραλγίες.

  1. Aιδηψός, Eύβοια

Στην Αιδηψό υπάρχουν περισσότερες από 80 ιαματικές πηγές που η θερμοκρασία τους κυμαίνεται από 28οC μέχρι 86οC. Εκτός από τα ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια που λειτουργούν η Λουτρόπολη διαθέτει και το υδροθεραπευτήριο του Ε.Ο.Τ. το οποίο παρέχει όλες τις δυνατότητες για λουτροθεραπεία με τις σύγχρονες τεχνικές. Στολίδι στην περιοχή το γνωστό ξενοδοχείο Thermae Sylla.

  1. Θέρμα, Σαμοθράκη

Στα Θέρμα (ή αλλιώς Ψαρόθερμα ή Ψαροθέρμια) της Σαμοθράκης υπάρχουν οργανωμένα ιαματικά λουτρά, ανδρικά και γυναικεία, με νερά υπέρθερμα (με θερμοκρασία στην πηγή περί τους 100 βαθμούς Κελσίου και στις πισίνες περί τους 40 βαθμούς Κελσίου), ασθενώς ραδιενεργά. Ενδείκνυνται για ρευματοπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις, δευτερογενείς δερματοπάθειες και περιφερειακές αγγειοπάθειες. Υπάρχουν και εγκαταστάσεις ποσιθεραπείας που στοχεύει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας

  1. Θερμοπύλες, Φθιώτιδα

Η περιοχή είναι γνωστή από τη μάχη των Θερμοπυλών μεταξύ Ελλήνων και Περσών το 480 π.Χ. Κατά τη μυθολογία, ο Ήφαιστος, μετά από παράκληση της θεάς Αθηνάς, δημιούργησε τις πηγές για να πλένεται και να ανακτά τις δυνάμεις του ο Ηρακλής μετά τους άθλους του. Η οργάνωση των πηγών άρχισε το 1935. Η θερμοκρασία του νερού είναι 40C. Ενδείκνυται για τη θεραπεία ρευματικών, γυναικολογικών και παθήσεων περιφερειακών νεύρων.

  1. Αλμωπία, Αριδαία

Τα λουτρά Πόζαρ βρίσκοντα στην Επαρχία Αλμωπίας, 13χμ. βορειοδυτικά της Αριδαίας, στο νομό Πέλλας. Απλώνονται στους πρόποδες του όρους Καϊμάκτσαλαν, λίγα χλμ. από τα Ελληνοσκοπιανά σύνορα. Η περιοχή είναι χτισμένη στις όχθες του θερμοπόταμου που διασχίζει την περιοχή. Τα ιαματικά, θερμά νερά, με σταθερή θερμοκρασία 37οC, αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από τα βουνό, όπου δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο βουνού και δάσους. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού συνιστώνται για παθήσεις του κυκλοφοριακού και του αναπνευστικού συστήματος, ρευματοπάθειες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις. Επίσης, ενδείκνυται η ποσιθεραπεία για παθήσεις ήπατος, νεφρών, χολής, πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος.

  1. Μέθανα, Αττική

Οι ιαματικές πηγές των Μεθάνων είναι φημισμένες από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε ρευματικά και δερματικά προβλήματα., για τις ευεργετικές ιδιότητες τους στην υγεία και τον καλλωπισμό και ήταν γνωστές από τους αρχαίους χρόνους ενώ μερικές χρησιμοποιούνταν και τότε. Τα νερά έχουν ευεργετικές θεραπευτικές ιδιότητες για πολλές παθήσεις όπως αρθροπάθεια, δισκοπάθεια, σπονδυλοαρθρίτιδα, ρευματοπάθεια, κατάγματα, γυναικολογικές παθήσεις, στειρότητα, νευρώσεις, κοπώσεις, παθήσεις αναπνευστικού συστήματος, χρόνιες βρογχίτιδες, δερματικά νοσήματα κλπ.

  1. Ικαρία

Η Ικαρία είναι φημισμένη από την αρχαιότητα για τα ιαματικά της λουτρά, τα οποία είναι ως επί το πλείστον ραδιούχα. Διαθέτει τις εξής ιαματικές πηγές:

Ιαματική πηγή (αλιπηγή) Απόλλωνα θερμών στην περιοχή του Αγ. Κήρυκου.

Ιαματική πηγή (αλιπηγή) Σπηλαίου στην περιοχή του Αγ. Κηρύκου.

Ιαματική πηγή Ασκληπιού, μέσα στον Αγ. Κήρυκο.

Ιαματική πηγή (αλιπηγή) Αγ. Κυριακής στη ΒΑ ακτή του νησιού

Εκτός από τις παραπάνω υπάρχουν και μικρότερης σημασίας πηγές. Τα ραδιούχα νερά της Ικαρίας ενδείκνυνται για χρόνιους ρευματισμούς, αρθρίτιδες, ενδοκρινολογικές διαταραχές, γυναικολογικές παθήσεεις, δερματολογικές παθήσεις και παθήσεις του αναπνευστικού.

  1. Σμόκοβο, Καρδίτσα

Οι ιαματικές πηγές Σμοκόβου απέχουν 35 χλμ από την Καρδίτσα και είναι γνωστές και σε χρήση ήδη από τον 17ο αιώνα. Το υδροθεραπευτήριο είναι από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας. Μάλιστα η αξιοποίηση των θερμών πηγών αναφέρεται ότι ξεκίνησε στα μέσα του 17ου αιώνα από τους αδελφούς Στραβοένογλου, επιχειρηματίες στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες. Ενάμιση αιώνα αργότερα και ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων εκτίμησε τις ιαματικές ιδιότητες των λουτρών και έγινε θαμώνας τους. Το νερό αναβλύζει σε θερμοκρασία 42°C. Οι ιαματικές του ιδιότητες είναι σπουδαίες και βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, όπως οι ρευματισμοί, οι αρθροπάθειες, οι παθήσεις του αναπνευστικού, του πεπτικού, οι ενδοκρινολογικές ανεπάρκειες, οι δερματικές και γυναικολογικές παθήσεις.

  1. Λαγκαδάς, Θεσσαλονίκη

Τα ιαματικά λουτρά Λαγκαδά είναι μια οργανωμένη λουτρόπολη λίγο έξω από την κωμόπολη του Λαγκαδά. Η ιστορία της ανάγεται στους βυζαντινούς χρόνους, όταν ο ιατρός Ιουστινιανός διέγνωσε τις ιαματικές της ιδιότητες και έκτισε τους πρώτους λουτήρες, που είναι ορατοί και σήμερα. Τα λουτρά βρίσκονταν σε χρήση ως και την οθωμανική περίοδο, οπότε και επαυξήθηκαν και με δεύτερο λουτρικό συγκρότημα, επίσης σε χρήση στις μέρες μας. Το 1925 τα λουτρά ανακαινίστηκαν με μια χροιά κοσμοπολιτισμού της εποχής. Το νερό του Λαγκαδά χαρακτηρίζεται ως υπόθερμο και ενδείκνυται για νεφροπάθειες, ρευματοπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις και δερματοπάθειες.

photo:loutrapozar.com.gr

552 total views, 0 views today

Please follow and like us:
0
Androniki Kolovou

Androniki Kolovou

H Ανδρονίκη Κολοβού είναι Food Editor -και όχι μόνο. Εμπνέεται από τις μυρωδιές και τα χρώματα της ελληνικής γης και αναζητά την καλύτερη διατροφή του κόσμου. Διαβάζει με μανία για κάθε νέο food trend και πριν γράψει για κάτι, το έχει κάνει πράξη στην κουζίνα της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *