Aυτά τα Χριστούγεννα αφήστε τα παιδιά σας να βαρεθούν!

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε τα παιδιά να λένε ότι βαριούνται τρομερά και ότι δεν έχουν απολύτως τίποτα να κάνουν για να περάσει η ώρα τους. Τα παράπονα αυτά γίνονται ακόμα πιο έντονα σε περιόδους διακοπών, όταν ο χρόνος που έχουν στη διάθεση τους είναι πολύς και οι τρόποι που έχουν μάθει να απασχολούνται (συνήθως τάμπλετ, τηλεόραση, υπολογιστής) περιορίζονται αρκετά.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε για να μην βυθιστούν τα παιδιά στην πλήξη; Απολύτως τίποτα. Στην πραγματικότητα η εμπειρία του να νιώσουν πλήξη είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται να τους εξασφαλίσουμε.

Συνήθως οι γονείς πασχίζουν να βρουν τρόπους για να κρατήσουν τα παιδιά απασχολημένα και αρκετές φορές μάλιστα με στόχο να προσφέρουν μια εκπαιδευτική διάσταση στις ασχολίες τους. Κι όμως, όταν αφήνουμε τα παιδιά να βρουν μόνα τους τον τρόπο που θα απασχοληθούν ή ακόμα να αντέξουν να μην κάνουν τίποτα, όταν αισθάνονται πλήξη, τα βοηθάμε πολύ περισσότερο.

Όταν βαριούνται, τα παιδιά έχουν μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουν, τόσο τον εαυτό τους όσο και το περιβάλλον τους. Οι λύσεις που θα αναγκαστούν να αναζητήσουν, τα βοηθούν να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Παράλληλα τους δίνουν την ευκαιρία να αποκτούν το κίνητρο που χρειάζονται για να ενεργοποιηθούν και να αναζητήσουν καινούργιες εμπειρίες. Μαθαίνουν να παίρνουν πρωτοβουλίες και να ενισχύσουν την επιμονή τους, καθώς επίσης και την αίσθηση ότι μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή τους. Στην ουσία, τους δίνεται η δυνατότητα να βιώσουν και να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν το χρόνο τους και με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν να διαχειρίζονται τον χρόνο τους και να αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις και ως ενήλικες.

Όταν κρατάμε ένα παιδί συνεχώς απασχολημένο με δραστηριότητες και εργασίες δεν του δίνουμε τη ευκαιρία να εξερευνήσει τις προσωπικές τους ανάγκες και επιθυμίες. Αντίθετα το μαθαίνουμε να είναι περισσότερο εξαρτημένο από εξωτερικά ερεθίσματα είτε αυτό σχετίζεται με υλικά αγαθά, είτε με ψυχαγωγία. Ένα παιδί που είναι συνεχώς προστατευμένο από το αίσθημα της πλήξης, στην ουσία παύει να έχει την ευθύνη που του αναλογεί στο να αντιμετωπίσει και να λύσει από μόνο του το πρόβλημα της υποδιέγερσης που αισθάνεται.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα παιδί να αντέξει και να ξεπεράσει την πλήξη;

Kάνε εγγραφή στο μηνιαίο Newsletter μας για να λαμβάνεις στο inbox σου προτάσεις,σεμινάρια Wellness και Yoga Retreats!

Ξεκαθαρίζουμε αρχικά ότι αυτός δεν απλώς ο τρόπος του να ζητήσει λίγο περισσότερο χρόνο μαζί μας. Ακούμε τι έχει να μας πει και του εξηγούμε ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό κάποιες φορές να αισθάνεται ότι βαριέται. Αφήνουμε το παιδί να λειτουργήσει ανεξάρτητα και να αποκτήσει τον έλεγχο της κατάστασης και δεν ξεχνάμε να του υπενθυμίσουμε ότι έχουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητες του. Αν χρειαστεί δίνουμε μια μικρή ώθηση, αλλά αποφεύγουμε τις έτοιμες λύσεις. Μπορούμε ωστόσο να δημιουργήσουμε μαζί μια κληρωτίδα από πιθανές εναλλακτικές δραστηριότητες, όπου το παιδί μπορεί να ανατρέξει, εάν αισθάνεται ότι δυσκολεύεται. Σιγά-σιγά θα καταφέρει να ξεπερνά και να αντέχει τις περιόδους πλήξης, χωρίς τη βοήθεια μας.

Αφήστε τα παιδιά να βαρεθούν και απαλλαγείτε από τις τύψεις. Είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να τα βοηθήσετε να γεμίσουν ιδέες και να αφεθούν στην παιδικότητά τους.

Kείμενο: Βασιλική-Αλίκη Νικοπούλου

Kάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλες τις νέες δημοσιεύσεις!

230 total views, 1 views today

Please follow and like us:
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *