Δάσκαλος Γιόγκα: Ένα περιζήτητο, σύγχρονο… επάγγελμα!

Τα προγράμματα Εκπαίδευσης Δασκάλων Γιόγκα και πώς να επιλέξεις το κατάλληλο

Πριν λίγα μόνο χρόνια στην Ελλάδα , η απάντηση “είμαι Δάσκαλος Γιόγκα” στην ερώτηση “ποιό είναι το επάγγελμά σου”, θα ακούγονταν -πιθανώς- … ανέκδοτο.

Σήμερα, τα yoga studio στις γειτονιές των αστικών κέντρων αλλά και σε νησιά ή  απομακρυσμένα χωριά -ναι , κι όμως! – της χώρας μας , ξεφυτρώνουν ως όμορφα “μανιτάρια” και φιλοξενούν όλο και περισσότερους ασκούμενους , προσφέροντας διέξοδο  από την ένταση της καθημερινότητας, αποφόρτιση, ευεξία και αναζωογόνηση.

Έτσι, το “επάγγελμα” του Εκπαιδευτή Γιόγκα -όσο μπορεί κανείς να το αποκαλέσει έτσι- , όχι μόνο είναι πια αναγνωρίσιμο αλλά  περιζήτητο!

Ολοένα και περισσότεροι ασκούμενοι που έχουν γνωρίσει τη Yoga ως μέθοδο  άσκησης, ως τρόπο ζωής και ποιοτικής επιβίωσης, αναζητούν  δρόμους να εμβαθύνουν τις γνώσεις και την πρακτική τους και -γιατί όχι;- να τις μοιραστούν με δικούς τους “μαθητές”.

Σαφώς οι κοινωνικές συνθήκες , τα υψηλά επίπεδα ανεργίας,  οι ιδιαίτερα χαμηλοί μισθοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα , έχουν αναμφισβήτητα  συντελέσει στο να αναζητήσουν άνθρωποι όλων των ηλικιών, εναλλακτικούς τρόπους να βιοποριστούν και κάποιοι από αυτούς , επιλέγουν να κάνουν επάγγελμα αυτό που αγαπούν και που ίσως άλλαξε κάποια στιγμή την καθημερινότητά τους.

Η προσφορά προγραμμάτων Εκπαίδευσης Δασκάλων Γιόγκα είναι μεγάλη.

Ένας ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε δεκάδες Εκπαιδεύσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα μας και …αμέτρητες που διεξάγονται στο εξωτερικό. Η αλήθεια είναι πως, ακριβώς επειδή η προσφορά είναι τόσο μεγάλη, η τελική επιλογή είναι δύσκολη και επηρεάζεται από σημαντικούς παράγοντες, πολλοί από τους οποίους είναι εντελώς… προσωπική υπόθεση!

Τι είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζει κανείς πριν επιλέξει πού θα εκπαιδευτεί (Εγχώρια Εκπαιδευτικά Προγράμματα):

 1. Τα προγράμματα εκπαιδεύσεων Yoga χωρίζονται στις εξής βασικές βαθμίδες : 100 ωρών (θεμελιώδες), 200 ώρες (βασικό), 300 ώρες (προχωρημένο – επαγγελματικό). Τα προγράμματα 200 ωρών είναι τα πλέον περιζήτητα (σε αντίθεση με τα μικρότερα των 100 ή και λιγότερων ωρών που προσφέρουν απλά μια Εισαγωγή στο αντικείμενο και είναι βέβαιο πως αργότερα θα χρειαστεί ο Εκπαιδευόμενος να εμπλουτίσει τις γνώσεις του με ένα πλήρες εκπαιδευτικό 200 ωρών). Τα Ανώτερα Εκπαιδευτικά 300 ωρών, αφορούν -ως επί τω πλείστων- τους έχοντες ήδη την πιστοποίηση προγραμμάτων της βασικής βαθμίδας (200h)  και οι ώρες εκπαίδευσης προστίθενται στους τίτλους σπουδών για την απόκτηση πιστοποίησης 500 ωρών Εκπαίδευσης.
 2. Η διάρκεια της Εκπαίδευσης για το Βασικό επίπεδο (200h) μπορεί να είναι από 3 (εντατικά) έως 12 μήνες (με διήμερα παρακολούθησης, κυρίως Σαββατοκύριακα) , ενώ πολλά εκπαιδευτικά πραγματοποιούνται σε διάρκεια ενός μήνα , με καθημερινή παρακολούθηση μαθημάτων θεωρίας και πρακτικών .
 3. Τα περισσότερα προγράμματα Εκπαιδεύσεων στη χώρα μας πιστοποιούνται από κάποιον φορέα του εξωτερικού (Yoga Alliance USA, Yoga Alliance India, Yoga Alliance UK κλπ). Δυστυχώς στη χώρα μας ακόμα δεν υπάρχει Φορέας Πιστοποίησης  ενώ ο Σύλλογός μας (Σύλλογος Γιόγκα Ελλάδας), κάνει σημαντικές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια. Είναι χρήσιμο να επιλέξουμε ένα εκπαιδευτικό που να έχει αναγνωριστεί από κάποιον από αυτούς τους φορείς (με πιό δημοφιλή την Yoga Alliance USA yogaalliance.org ), πράγμα που σημαίνει πως η δομή του εκπαιδευτικού και η ύλη του έχει την έγκριση του φορέα και πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης σε αυτόν .
 4. Η ύλη που θα διδαχθεί σε ένα εκπαιδευτικό, η δομή, οι ώρες παρακολούθησης κλπ , είναι συνήθως η πληροφορία που δίνεται σε έναν ενδιαφερόμενο μέσα σε έναν αναλυτικό ΟΔΗΓΟ ΣΠΟΥΔΩΝ που έχει συνταχθεί ώστε να τον βοηθήσει έχει μια πλήρη εικόνα. Είναι σημαντικό να ζητήσετε και να μελετήσετε τον Οδηγό Σπουδών προσεκτικά ΠΡΙΝ αποφασίσετε αν τελικά θα συμμετέχετε.
 5. Εξετάστε μέσα στον Οδηγό Σπουδών τι πρόκειται να διδαχθείτε: Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρονται ώρες διδασκαλίας στη Φιλοσοφία της Γιόγκα, στην Άσανα και τη διδακτική μεθοδολογία, στην Ανατομία !
 6. Το κόστος των Εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη χώρα μας (για τη βασική εκπαίδευση των 200 ωρών) κυμαίνεται μεταξύ 1200 – 2500 ευρώ περίπου (+ΦΠΑ). Σε πολλά από αυτά τα εκπαιδευτικά , το κόστος των συγγραμμάτων ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται στην τιμή , ζητήστε αναλυτικά τί περιλαμβάνεται στα δίδακτρα. Ένα ακόμα έξτρα έξοδο είναι πιθανώς οι πρακτικές που θα χρειαστεί να κάνετε ενώ εκπαιδεύεστε, προκειμένου να συμπληρωθούν οι απαραίτητες ώρες – με βάση τις προδιαγραφές του εκάστοτε προγράμματος και του φορέα πιστοποίησής του. Εάν οι πρακτικές αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται στα δίδακτρα, είναι σκόπιμο να γνωρίζετε εξ αρχής το κόστος για αυτές και το ΠΟΥ μπορείτε ή οφείλετε να τις πραγματοποιήσετε.
 7. Ενημερωθείτε για τους τρόπους πληρωμής: κάποια προγράμματα κάνουν δεκτή τη σταδιακή αποπληρωμή , κάποια άλλα δίνουν έκπτωση αν προπληρωθεί το συνολικό ποσό των διδάκτρων. Σε κάθε περίπτωση, συζητήστε τις επιλογές που έχετε!
 8. Οργανώστε μια συνάντηση με τους βασικούς Εισηγητές του προγράμματος . Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίσετε τους ανθρώπους που θα αναλάβουν να σας εκπαιδεύσουν . Ακόμα πιο σημαντικό είναι να ασκηθείτε κοντά τους πριν την τελική επιλογή σας. Η σύνδεση και η ποιότητα της σχέσης εκπαιδευτή – μαθητή είναι ένα βασικό συστατικό επιτυχημένης επιλογής!
 9. Συλλέξτε πληροφορίες από απόφοιτους των εκπαιδευτικών που σας έχουν τραβήξει την προσοχή ! Η γνώμη των ανθρώπων που έχουν ολοκληρώσει μια εκπαίδευση είναι χρήσιμη και μπορεί να σας βοηθήσει.
 10. Εμπιστευτείτε ΚΑΙ τη διαίσθησή σας …! Πολλές φορές , απλά “ξέρουμε” ποιό είναι ΓΙΑ ΕΜΑΣ το σωστό. Εφόσον έχουμε μελετήσει , ρωτήσει, εξετάσει όλες τις παραμέτρους , είναι ή ώρα να αφήσουμε χώρο και … στο συναίσθημα . Η προσωπική επαφή, η επίσκεψη στον χώρο διεξαγωγής των μαθημάτων, μια χαλαρή κουβέντα μπορεί να δώσουν την τελική απάντηση.
 11. Να θυμάστε: κανένα Εκπαιδευτικό πρόγραμμα , καμιάς βαθμίδας, δεν είναι αρκετό για να νιώσουμε έτοιμοι να μεταφέρουμε αυτό που ΜΟΛΙΣ μάθαμε. Η απόφασή μας να “βουτήξουμε” στα βαθιά, να τολμήσουμε – με προσοχή και σύνεση- , να πειραματιστούμε, είναι ο μόνος δρόμος για να ξεκινήσει αυτό το “ταξίδι”.

Εάν σκέπτεστε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό για την Εκπαίδευσή σας, είναι φρόνιμο να αναζητήσετε προτάσεις ή συστάσεις από δασκάλους που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε. Ειδικά στην Ινδία, όπου δυστυχώς η εμπορικότητα του “επαγγέλματος” έχει δημιουργήσει υπερ-προσφορά εκπαιδεύσεων αμφιβόλου ποιότητας , είναι απαραίτητο να συλλέξετε πληροφορίες για Ashram ή Εκπαιδευτικά Κέντρα από ανθρώπους που έχουν μαθητεύσει εκεί, ώστε να μικρύνει το ρίσκο μιας αποτυχημένης επιλογής.

Το όμορφο αυτό συναίσθημα , του να δυσκολεύεσαι να αποκαλέσεις “επάγγελμα” αυτό από το οποίο βιοπορίζεσαι, είναι αποκλειστικότητα εκείνων που έχουν επιλέξει αυτό που αγαπούν για να εξασφαλίζουν τα προς το ζην.  Όταν τελικά ολοκληρώσετε την πρώτη σας Εκπαίδευση -μέχρι να γεννηθεί η δίψα για την επόμενη.. – , θυμηθείτε πως , δεν πρόκειται απλά για μια “εργασία” . Πρόκειται για ανθρώπινη επαφή, ανταλλαγή ενέργειας, συναισθήματος. Μοιράστε τη γνώση σας απλόχερα και ταυτόχρονα με σεβασμό και σύνεση. Κάντε τους μαθητές σας να αγαπήσουν αυτό που αγαπήσατε και με αυτόν τον τρόπο, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θα γνωρίσουν τον υπέροχο κόσμο της Γιόγκα !

“Thousands of candles can be lighted from a single candle, and the life of the single candle will not be shortened. Happiness never decreases by being shared”.

Κείμενο: Μαρία Μαγκανάρη

Maria G. Maganari Yoga Teacher / Teacher Trainer (ERYT500) Teacher Trainings, Retreats, Workshops , Lectures mariamaganariyoga@gmail.com fb / instagram : Maria Maganari Yoga τ.+30 6975228543 Ελλάδα Εκπαιδεύσεις σε εξέλιξη : Αθήνα (200h) : ολοκληρώνεται 26.1 Αθήνα (300h): ολοκληρώνεται 2.6 Προγραμματισμένες Εκπαιδεύσεις : Θεσσαλονίκη (200h): Μάρτιος 2019 Aerial yoga (60h) Αθήνα: Φεβρουάριος 2019

537 total views, 1 views today

Please follow and like us:
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *