Διαλογισμός: Η Δύναμη της Σιωπής

Τη φράση «η σιωπή είναι χρυσός» σίγουρα την έχεις συναντήσει κάποια στιγμή.

Κι εγώ, αλλά δεν κρύβω ότι και μέχρι πριν κάποια χρόνια δεν την ασπαζόμουν. Γιατί πρέπει να σωπάσω και να μη πω αυτό που θέλω; Δεν μπορώ να έχω άποψη; Και είναι χρυσός για ποιόν;

Αργότερα και μέσα από διάφορες διαδρομές διαπίστωσα πως οι μικρές παύσεις κάνουν μεγάλη διαφορά και πως το ζουμί της φράσης δεν είναι να σωπάσεις το στόμα, αλλά το νου.

Αυτόν, τον γνωστό-άγνωστο που δεν μπορείς να τον δεις, αλλά αποτελεί την πνευματική σου δύναμη ώστε να αντιλαμβάνεσαι και να επεξεργάζεσαι την πραγματικότητα.

Πώς λοιπόν ηρεμείς το νου; Γίνεται να σωπάσει; Πώς μπορείς να χαλαρώσεις το νου όταν δουλεύει ασταμάτητα και χωρίς την άδεια σου;

Η απάντηση ακούει στο όνομα Διαλογισμός, μια πανάρχαια τεχνική χαλάρωσης του νου.

Αν και τα τελευταία χρόνια αποκτάει όλο και περισσότερους οπαδούς, ωστόσο σε πολλούς ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο τι είναι ο διαλογισμός. Δεν είναι λίγοι αυτοί που τον συγχέουν  με την πρακτική της γιόγκα και όχι άδικα.

Η γιόγκα, όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, έχει διαλογιστικό πυρήνα και ενσωματώνει τον διαλογισμό στις πρακτικές της, αλλά δεν είναι διαλογισμός. Μπορεί να έχει κοινό στόχο με τον διαλογισμό στο να ηρεμήσουν το νου και να σε οδηγήσουν με συνειδητότητα στο παρόν, αλλά η πρακτική της γιόγκα περιλαμβάνει φυσική άσκηση και χρειάζεσαι τουλάχιστον έναν μικρό χώρο για να ασκηθείς, ενώ ο διαλογισμός μπορεί να γίνει οπουδήποτε, ακόμα και στη διαδρομή σου από το σπίτι στη δουλειά μέσα σε ένα λεοφωρείο. Ωστόσο μέσα από την  πρακτική της γιόγκα μπορείς να οδηγηθείς ομαλά όχι μόνο στο να διαλογιστείς αλλά και γενικά στο να ξεκινήσεις τον διαλογισμό.

Μέσω του διαλογισμού μπορείς να αποκτήσεις ηρεμία στο νου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σταματάς να σκέφτεσαι. Στην ουσία εκπαιδεύεις το νού σου πώς να σκέφτεται και σιγά-σιγά αρχίζεις να αποκτάς τον έλεχγο του. Πρόκειται λοιπόν για μια πρακτική εκπαίδευσης του νου και εξέλιξης της συνειδητοτητάς του. Και μολονότι δεν είναι εύκολο να γίνεις κυρίαρχος του νου σου, εν τούτοις παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το να ασχοληθείς με τον εαυτό σου για να το πετύχεις.

Τι κάνει το Διαλογισμό τόσο σπουδαίο;

Σπουδαία είναι τα οφέλη του διαλογισμού γιατί είναι πολλά και κυρίως τεκμηριωμένα από εκατοντάδες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί ανά τον κόσμο. Όπως μείωση άγχους, χαλάρωση, εσωτερική ενέργεια, καταπολέμηση κατάθλιψης κι άλλων ασθενειών, μείωση της πίεσης στο αίμα, ανάπτυξη συμπόνιας, κατανόησης κι αγάπης. Πρόκειται λοιπόν για μια τεχνική ρύθμισης του εαυτού σε μια καλύτερη εκδοχή του.

Υπάρχει κάποιος που μπορεί να μην θέλει να βιώσει την καλύτερή του εκδοχή;

Ακούγεται πραγματικά ανάλαφρο και χαρούμενο, έτσι δεν είναι; Γιατί ποιό είναι το ζητούμενό Mας; Και λέγοντας «Μας» θα τολμήσω να συμπεριλάβω ολόκληρο τον κόσμο.

Τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε; Να είμαστε ευτυχισμένοι και να απολαμβάνουμε τη ζωή, αυτό θέλουμε και αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε. Και επειδή ο νους πολλές φορές μας παραπλανεί και ψάχνουμε την ευτυχία σε λάθος πράγματα όπως υλικά αγαθά ή σε άλλους ανθρώπους, υπάρχει ο διαλογισμός που σου δείχνει το δρόμο προς την ευτυχία μέσα από τον ίδιο σου τον εαυτό, και όχι έξω από αυτόν όπως συνήθως λειτουργούμε. Και ναι, μπορεί να μην τον ακολουθήσεις αλλά δεν μπορείς να τον αγνοήσεις.

Πώς και πού μπορείς να διαλογιστείς;

Αν είναι κάτι τελείως άγνωστο για σένα και θες να ξεκινήσεις κάπου οργανωμένα, μπορείς να επισκεφθείς κάποιο στούντιο γιόγκα και να το συνδυάσεις και με φυσική άσκηση, ή μπορείς να βρείς ένα κέντρο διαλογισμού. Θα εκπλαγείς με το πόσα πολλά άτομα τον έχουν εντάξει, ήδη, στη ζωή τους, άτομα διαφόρων ιδεολογιών και ηλικιών. Αλλά με ένα κοινό στόχο, να ζουν καλύτερα. Επιπλέον υπάρχουν διάφορες τεχνικές διαλογισμού, απλές ή σύνθετες, όπως συγκέντρωση σε ένα αντικείμενο, παρατήρηση των αισθήσεων, παρατήρηση μελών του σώματος, ψάλλοντας κάποιο mantra*, χρησιμοποιώντας προσωπικό οραματισμό ή οραματισμό με κατευθυνόμενο διαλογισμό. Οποιαδήποτε τεχνική κι αν χρησιμοποιήσεις ένα είναι το βασικό συστατικό που θα σου δώσει δύναμη, η prana (αναπνοή/ δύναμη ζωής). Όλα περιστρέφονται γύρω από την αναπνοή στο διαλογισμό, γιατί η αναπνοή είναι η βάση για μια καλή υγεία και ευεξία όχι μόνο για το σώμα αλλά και το νου. Μια καλή αναπνοή μπορεί να δώσει ενέργεια, πληρότητα και καλή διάθεση, ενώ η έλλειψη της κούραση, ατονία και αδράνεια. Αυτή είναι το κλειδί για μια καλή ενέργεια και διαύγεια μέσα στη μέρα.

Σίγουρα όλα αυτά ακούγονται πολύ ωραία αλλά πότε θα ξεκινήσεις;

Οι  περισσότεροι από εμάς νιώθουμε ότι δεν έχουμε χρόνο να κάνουμε όλα όσα θέλουμε, λόγω της απαιτητικής μας καθημερινότητας. Δικαιλογίες…

Αν έχεις χρόνο να αναπνεύσεις έχεις χρόνο και να διαλογιστείς. Αναπνέεις όταν περπατάς, όταν κάθεσαι, όταν ξαπλώνεις. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι να αφιερώσεις 5 λεπτά!

Μία πολύ απλή τεχνική διαλογισμού για να ξεκινήσεις και άμεσα είναι να διαλέξεις 5 λεπτά από τον χρόνο σου μέσα στην ημέρα, κάθε μέρα. Μπορείς να καθήσεις κάπου αναπαυτικά και να παρατηρήσεις την αναπνοή σου. Δεν χρειάζεται να επέμβεις στο ρυθμό της, απλά να την παρατηρήσεις και όποιες τυχόν σκέψεις έρθουν σε αυτό το χρονικό διάστημα να τις απομακρύνεις, χωρίς κριτική. Αυτά τα 5 λεπτά αν γίνονται καθημερινά, θα σου δώσουν τουλάχιστον καλύτερη ενέργεια, διάθεση και διαύγεια μέσα στην ημέρα. Και επειδή ο καθένας μας είναι μοναδικός θα αποκτήσεις το δικό σου προσωπικό βίωμα για το τι είναι ο διαλογισμός. Πραγματικά αξίζει να το δοκιμάσεις.

Και έχεις 5 λεπτά έτσι δεν είναι;

«Αν σε κάθε οχτάχρονο στον κόσμο διδάσκεται ο διαλογισμός, θα εξαλείψουμε τη βία από τον κόσμο μέσα σε μια γενιά» Δαλάι Λάμα

Namaste,

Κάτια

*mantra/μάντρα : φράσεις ή λέξεις που χρησιμοποιούνται επαναλαμβανόμενα στον διαλογισμό. Πχ., το mantra του ΟΜ.

828 total views, 3 views today

Please follow and like us:
0
Katia Andreou

Katia Andreou

Η Κάτια Ανδρέου πιστεύει ότι η γνώση πρέπει να μοιράζεται και στόχος της είναι μέσα από τα άρθρα της στο FASHION WELLNESS να εμπνεύσει τους αναγνώστες να υιοθετήσουν έναν υγιεινό και ενεργό τρόπο ζωής. Εκτός από τη διδασκαλία της yoga δημιουργεί και ενεργειακά κοσμήματα όπως mala beads.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *