Διαλογισμός σημαίνει ήσυχος νους

Ο νους είναι σα λίμνη και οι σκέψεις είναι σαν τα βότσαλα, αν δεν σταματήσω να ρίχνω βότσαλα στη λίμνη για να ηρεμήσει η επιφάνεια του νερού πώς θα δω τον βυθό;

Αν δεν σταματήσει ο νους να βάλλεται από σκέψεις πώς θα δω τον αληθινό μου εαυτό; πώς θα μπορέσω να βρω ποιος πραγματικά είμαι; πώς θα βιώσω εσωτερικές εμπειρίες οι οποίες μακροπρόθεσμα θα βελτιώσουν τον χαρακτήρα μου ή ακόμα και την ζωή μου;

Πως γίνεται  να αλλάξει ο χαρακτήρας μου; η ζωή μου; Πώς θα ηρεμήσω το νου από τις συνεχόμενες σκέψεις;

Ο χαρακτήρας μας είναι το αποτέλεσμα του γενικού συνόλου των αποτυπωμάτων και των εντυπώσεων που αφήνουν οι εμπειρίες μας από τον εξωτερικό κόσμο, αυτές οι εμπειρίες λαμβάνονται μέσω των εξωτερικών αισθήσεων.

Όταν αρκετός αριθμός αυτών των εμπειριών (εντυπώσεων) μένει στο νου τότε γίνονται συνήθεια και αυτό που είμαστε είναι το αποτέλεσμα της συνήθειας.

«Έξις δευτέρα φύσις» Αριστοτέλης 

Όμως εφόσον είμαστε αποτέλεσμα της ‘συνήθειας’ δηλαδή κάτι το οποίο μάθαμε μπορούμε οποτεδήποτε να το ξεμάθουμε.

Ο χαρακτήρας μορφώνεται από επαναλαμβανόμενες συνήθειες και αυτές μόνο μπορούν να αναμορφώσουν τον χαρακτήρα μας, πώς; αναπτύσσοντας συνήθειες οι οποίες είναι αντίθετες από αυτές που επαναλαμβάνουμε.

Εδώ έρχεται μία πανάρχαια επιστήμη, μία μέθοδος αν θέλετε, το ‘εργαλείο’ που μας δίνει την δυνατότητα να ανακαλύψουμε τον πραγματικό μας εαυτό, να αναμορφώσουμε τον χαρακτήρα μας, να κάνουμε καλύτερη την ζωή μας και πολλές φορές να θεραπεύσουμε ακόμα και το σώμα μας, ο διαλογισμός.

Διαλογισμός είναι η διαδικασία κατά την οποία ο νους έρχεται σε κατάσταση ηρεμίας, ανάπαυσης.

Μία κατάσταση μέσα στην οποία ο νους είναι συνειδησιακά παρών αποκομμένος όμως από τα εξωτερικά ερεθίσματα, τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις εξωτερικές εμπειρίες.

Ο Αντώνης Φωτεινάκης θα συμμετέχει ως βασικός εκπαιδευτής στο MALAYSIA, HIBISCUS SHADES: A Yoga Retreat in Paradise, 28 – 7 Ιανουαρίου 2019

Όντας σε αυτή την κατάσταση κάποιος δεν σημαίνει πως ο νους κοιμάται, ονειροπολεί ή φαντάζεται, εκεί ο νους αναπαύεται, ξεκουράζεται, σταματάει να ταυτίζεται με τις σκέψεις που προκύπτουν από τις εμπειρίες και τα βιώματα του εξωτερικού κόσμου. Σε αυτή την κατάσταση ο νους στρέφεται προς τα μέσα. Μέσα από αυτή την νοητική εσωστρέφεια θα αρχίσει σιγά σιγά ο ασκούμενος στον διαλογισμό να διακρίνει την αλήθεια, να δει ποιος πραγματικά είναι και κατ’ επέκταση μέσω αυτής της εσωτερικής ηρεμίας και γαλήνης που θα έχει θα φεύγουν μυϊκές εντάσεις, θα χαλαρώνει το νευρικό σύστημα, θα απελευθερώνεται από το ψυχολογικό στρες. Στις σύγχρονες κοινωνίες που οι περισσότερες των ασθενειών χαρακτηρίζονται ως ψυχοσωματικές  ο διαλογισμός μπορεί να γίνει η θεραπεία μας λόγω της δυνατότητας που μας δίνει να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα μας αποκτώντας συναισθηματική ισορροπία.

Ο διαλογισμός είναι μία διαδικασία η οποία δεν θέτει περιορισμούς και δεν χρήζει προϋποθέσεων, απευθύνεται σε όλους, δεν έχει όριο ηλικίας, δεν διακρίνει φύλο ή εθνικότητα, δεν πρέπει να είσαι πιστός κάποιας συγκεκριμένης θρησκείας ή να σε χαρακτηρίζει συγκεκριμένος τρόπος ζωής.

Kάνε εγγραφή στο μηνιαίο Newsletter μας για να λαμβάνεις στο inbox σου προτάσεις,σεμινάρια Wellness και Yoga Retreats!

Υπάρχουν πολλές μορφές διαλογισμού και στάδια που σίγουρα λαμβάνοντας καθοδήγηση από έναν έμπειρο δάσκαλο στην αρχή τουλάχιστον είναι σημαντικό και αργότερα μέσα από την εμπειρία και την εξάσκηση βλέπεις πως μπορείς να συνεχίσεις και να εξελίσσεσαι μόνος σου.

Σε ένα σήμερα που επιτάσσει να ακολουθούμε συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και εκπαίδευσης για να μπορούμε για να επιβιώσουμε και να είμαστε λειτουργικοί μέσα σε μία κοινωνία, σε ένα σήμερα που κατασκευάζει χαρακτήρες και κατηγοριοποιεί τον άνθρωπο ας στραφούμε λίγο προς τα μέσα και ίσως αναγνωρίσουμε μία άλλη εκδοχή του εαυτού μας πιο αληθινή, πιο δημιουργική, ίσως αναγνωρίσουμε έναν εαυτό που δεν εξαρτάται από την γνώμη των άλλων.

Είναι σα μια μικρή ιστορία που μπορούν να κατανοήσουν ακόμα και τα παιδιά

-Ισμήνη είναι μάταιο.

-Μην το λες αυτό …. απλά πρέπει να συγκεντρωθώ και να παρατηρήσω καλύτερα!

-Ισμήνη … είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί έτσι, δεν βλέπεις πως το νερό έχει ήδη θολώσει …

-Ναι μα προσπαθώ τόση ώρα … κάνω αργές κινήσεις για να μην σηκώνεται η άμμος ….

-Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να παραμείνεις ακίνητη! Ακούς Ισμήνη; Ακίνητη!

-Ακίνητη ? όχι όχι … δεν μπορώ, πώς; πώς θα το βρω αν απλά στέκομαι ακίνητη και δεν κάνω τίποτα;

-Αν δεν ηρεμήσει η επιφάνεια, αν δεν καθαρίσει το νερό από όλα αυτά που στροβιλίζονται πώς θα δεις τον βυθό;

Άφησε το νερό να ησυχάσει και τότε τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα, θα μπορέσεις να δεις ακόμα πιο βαθιά!

Κείμενο: Αντώνης Φωτεινάκης

Το 2008 γίνεται η πρώτη του γνωριμία με την γιόγκα και το σύστημα της Ashtanga Vinyasa υπό την καθοδήγηση της Μαρίας Μυτιληναίου. Έχει μαθητεύσει με την Χριστίνα Καρυτίνου (Senior Teacher ), τον Rolf Naujokat στην Goa της Ινδίας και έχει πιστοποιηθεί από το Ashtanga Yoga Mysore να διδάσκει. Ο Αντώνης είναι μαθητής και εισηγητής του συστήματος της Ashtanga Vinyasa Yoga όπως αυτή διδάχτηκε και παραδόθηκε από τον Sri K. Pattabhi Jois.

1,231 total views, 1 views today

Please follow and like us:
error15
fb-share-icon20