Εγκέφαλος και Χρώμα: διαφορές μεταξύ των φύλων ως προς τις χρωματικές προτιμήσεις

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ένα αγαπημένο χρώμα σε σχέση με τους άνδρες.

Στην προτίμηση για τα ανοικτά σε σχέση με τα σκούρα χρώματα δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές σε μελέτη που έγινε μεταξύ ανδρών και γυναικών, ωστόσο, εκφράζοντας την προτίμηση για τα φωτεινά και απαλά χρώματα, υπήρχε διαφορά, με τις γυναίκες να προτιμούν τα απαλά χρώματα και οι άνδρες να προτιμούν τα φωτεινά.

Επίσης, οι γυναίκες αναγνωρίζουν σαφώς περισσότερα περίτεχνα χρώματα από ό,τι οι άνδρες.

Ευρήματα έδειξαν επίσης ότι οι διαφορές στις απαντήσεις των δύο φύλων στην ταυτοποίηση του χρώματος, μπορούν να αποδοθούν σε διαφορές στην κοινωνικοποίηση ανδρών και γυναικών.

Περίπου 80% των πληροφοριών που αφομοιώνουμε μέσω των αισθήσεων, είναι οπτικές. Έτσι, το χρώμα είναι σοβαρή υπόθεση!

Τα χρώματα έχουν τη δύναμη να μεταφέρουν μια διάθεση ή ένα μήνυμα. Τα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν τις αντιλήψεις των ανθρώπων για μια μάρκα ή ένα προϊόν. Από την ημέρα που τα μωρά έρχονται στο σπίτι σε ροζ ή μπλε κουβέρτες, έχουν ήδη γίνει «αναφορές» σχετικά με το φύλο και το χρώμα, αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για το ποιο χρώμα είναι αποκλειστικά θηλυκό ή αρσενικό.

Αν συγκρίνετε προϊόντα που κατασκευάζονται κυρίως για αγόρια με προϊόντα που κατασκευάζονται κυρίως τα κορίτσια, θα παρατηρήσετε πιθανώς διαφορές στα χρώματα. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό; Ανταποκρίνεται η αγορά στις χρωματικές προτιμήσεις με βάση το φύλο; Ή μήπως νομίζετε ότι είναι το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή τα ίδια προϊόντα «επιβάλλουν» χρωματικές προτιμήσεις με βάση το φύλο;Είναι αλήθεια ότι, όταν πρόκειται για ένα χρώμα, οι άνδρες συνήθως είναι «απλοί». Αυτό που είναι απλά «μωβ» για έναν άνδρα, θα μπορούσε να είναι «σταφυλί», «δαμασκηνί», «μελιτζανί», «της ορχιδέας», «της λεβάντας» ή οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή, για μια γυναίκα! Αυτό που είναι απλά “πράσινο” για έναν άνδρα, θα μπορούσε να είναι: «βαθύ μελί», «της άνοιξης», «του ασβέστη», «της φτέρης», «του τριφυλλιού», ή «αφρός της θάλασσας» για μια γυναίκα!

Πάντα να θυμάστε: Οι άνδρες αγαπούν το μπλε! Το μπλε είναι αγαπημένο χρώμα τόσο των ανδρών, όσο και των γυναικών όλων των ηλικιών. Ωστόσο, οι άνδρες έχουν μια πολύ ισχυρότερη προτίμηση για το μπλε από τις γυναίκες. Μπορεί να είναι η κατευναστική επίδραση του μπλε, που το καθιστά δημοφιλές χρώμα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, ή θα μπορούσε να είναι η συσχέτιση κάποιων αποχρώσεων του μπλε με σύμβολα εξουσίας, ευφυΐας, και σταθερότητας. Είναι πιθανό ότι οι άνδρες τείνουν προς το μπλε, επειδή έχουν παρατηρήσει ότι οι γυναίκες βρίσκουν τους άνδρες με μπλε ελκυστικούς, είτε πρόκειται για μία μπλε στολή ή για ένα μπλε κοστούμι ενός επιστήμονα.

Στις γυναίκες αρέσει να φορούν οι άνδρες τους μπλε. Συνδέουν το μπλε με την αξιοπιστία και τη στιβαρότητα. Οι γυναίκες επιθυμούν να βρουν έναν άνδρα πιστό και ειλικρινή και το μπλε χρώμα αντανακλά αυτές τις ιδιότητες υποσυνείδητα. Αλλά είναι ένα μπλε πάντα μπλε; Όχι φυσικά για το θηλυκό μάτι! Για μια γυναίκα ένα μπλε μπορεί να είναι «σκούρο», «ανοικτό», «γαλάζιο», «του μωρού», «γαλανό», «του κοβάλτιου», «το μπλε των επιχειρηματιών», «κυανό», «λουλακί», «το μπλέ του μεσονυκτίου», «το μπλε του ναυτικού», «το  μπλέ ρουαγιάλ», «το μπλέ του ζαφειριού», «το μπλέ του ουρανού», «το μπλε του ατσαλιού» κ.λ.π.

Επίσης να θυμάστε: Στις γυναίκες αρέσει το πράσινο! Η Μητέρα Φύση είναι πράσινη και είναι μια γυναίκα. Το πράσινο είναι αγαπημένο χρώμα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, είναι δροσερό, ξεκούραστο και σηματοδοτεί την ανάπτυξη, την ανανέωση, την υγεία και το περιβάλλον. Αυτές οι λέξεις είναι συνώνυμες με το πράσινο και αντιπροσωπεύουν (για μια γυναίκα φυσικά!) διάφορες αποχρώσεις του πράσινου, όπως: “του μήλου”, “γαλαζοπράσινο”, “το βεραμάν”, «λαδί», “το σμαραγδένιο”, ” του έλατου”, “του δάσους”, “του χόρτου”, ” του κυπαρισσιού”, “του γκαζόν”, «του φύλλου», «της μέντας», «της ελιάς», «του μπιζελιού», «του πεύκου», «του φασκόμηλου», «της πράσινης θάλασσας», κ.λ.π.

Το χρώμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του σχεδίου και μπορεί να εκλύσει διάφορες διαθέσεις και συναισθήματα σε άνδρες και γυναίκες. Η φύση έχει μια σχεδόν ατελείωτη παλέτα μεμονωμένων χρωμάτων για να διαλέξουμε, έτσι ώστε –είτε άνδρας είτε γυναίκα- να είμαστε πάντα cool και να διατηρούμε έντονους «πολύχρωμους» χαρακτήρες, στάσεις ζωής και διαθέσεις. Να έχουμε τη ζωντανή προσωπικότητα ενός ουράνιου τόξου!

Κείμενο: Ιωάννης Νούσκας

Kάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλες τις νέες δημοσιεύσεις!

105 total views, 1 views today

Please follow and like us:
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *