Floral κουζίνα: Μια νέα τάση ανθίζει στην κουζίνα μας. Όλα τα λουλούδια που μπορούμε να καταναλώσουμε άφοβα

Tην επόμενη φορά που κάποιος ανεπιθύμητος θα σας χαρίσει λουλούδια, κρατήστε τα. Ίσως θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα πέταλά τους στο γεύμα σας. Η ανθοκομική κουζίνα είναι ένα σχετικά νέο trend. Αν και στο παρελθόν έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις που διάσημοι σεφ, χρησιμοποίησαν πέταλα και μίσχους λουλουδιών σε πιάτα, μόλις τα τελευταία χρόνια έκανε θεαματική είσοδο στα «ψαγμένα» εστιατόρια.

Μάλιστα μπορεί να σας έχουν σερβίρει κάποιο λουλούδι σε ένα από αυτά τα εστιατόρια και πιθανότατα το βάλατε διακριτικά στην άκρη καθώς νομίσατε ότι πρόκειται για ντεκόρ.

Η Alicia Giliomee, επικεφαλής του τμήματος επαγγελματικής μαγειρικής στο Capital Hotel School της Πρετόρια, δουλεύει με λουλούδια περισσότερα από 16 χρόνια, και το «μενού» της περιλαμβάνει από τριαντάφυλλα μέχρι λεβάντα.

Η αγάπη της για τα λουλούδια ξεκίνησε όταν η ίδια (όπως και πολλοί άλλοι συμπεριλαμβανομένης και εμού) έφαγε στα 6 της ένα λουλούδι. Το plumbago ή στα ελληνικά μπλε γιασεμί.

«Όταν για πρώτη φορά ρούφηξα το γλυκό νέκταρ από τα ανθάκια του μπλε γιασεμιού, ξετρελάθηκα. Ήταν τότε που έμαθα από μια γιαγιά που ζούσε εκεί, ότι τα άνθη μπορούν να μαγειρευτούν για να φτιάξουν νόστιμη μαρμελάδα» είπε η Alicia. «Το γλυκό άρωμα ενός νέου κόσμου ήταν η μεγαλύτερη ανακάλυψή μου. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία».

Η Giliomee έχει ενσωματώσει λουλούδια στα περισσότερα από τα πιάτα της. Είναι η γυναίκα που συνδύασε τέλεια τις τουλίπες με το κατσικίσιο τυρί και τον πιπεράτο ταγέτη (marigold) με το ταρτάρ βοδινού.

«Εάν έχετε λεβάντα στον κήπο σας, το γλυκό της άρωμα είναι ό,τι πρέπει για να μπει σε κρέμα ή να εγχυθεί σε ζελέ. Εδώ βέβαια πρέπει να είστε προσεκτικοί (όπως και με το δεντρολίβανο που είναι ένα πικάντικο βότανο), όταν πρόκειται να εκθέσετε τη λεβάντα, σε υψηλές θερμοκρασίες, χρησιμοποιήστε μόνο τα φύλλα και τους τρυφερούς μίσχους» συμβουλεύει η σεφ.

Την επόμενη φορά που θα σας στείλουν ένα «ανεπιθύμητο» μπουκέτο με τριαντάφυλλα, βάλτε το στη σαλάτα σας. Η γλύκα των πετάλων είναι στο άρωμά τους. Ένα φρέσκο ​​πέταλο είναι αρκετά πικρό. Έτσι, όταν χρησιμοποιείτε τα πέταλα φρέσκα σε μια σαλάτα ή ένα επιδόρπιο, θυμηθείτε να αφαιρέσετε το «λευκό μάτι» του πετάλου που βρίσκεται στον κάλυκα (το μέρος που συνδέει το άνθος με το βλαστό.

«Η βιστερία όπως και το μπλε γιασεμί, έχει γεύση γλυκού νέκταρ με νότες σταφυλιού. Συνδυάζεται τέλεια με τυρί brie και σπαράγγια, ή γίνεται μαρμελάδα και σερβίρεται με κρέμα γάλακτος».

«Όπως με κάθε είδος τροφής, βότανο ή μπαχαρικό, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε αν χρησιμοποιείται για φαρμακευτικούς ή καταναλωτικούς σκοπούς. Εάν πρόκειται να φάτε ένα λουλούδι σε ακατέργαστη μορφή, βγάλτε απαλά τον κάλυκα και τους στήμονες που είναι δυσάρεστοι και πικροί στη γεύση. Στη συνέχεια, αρχίστε να δοκιμάζετε διαφορετικούς συνδυασμούς γεύσεων. Είναι σαν να βρίσκετε ένα καλό μπουκάλι κρασί» λέει η Alicia Giliomee και μάλλον κάτι ξέρει.

Τα αγαπημένα βρώσιμα λουλούδια της Alicia είναι η λεβάντα, το τριαντάφυλλο, τα πέταλα χαμομηλιού και γιασεμιού.

«Τα χρησιμοποιώ και για γλυκά και για αλμυρά. Συνδυάζονται απίστευτα με το μοσχαρίσιο κρέας, αλλά και το αρνί, το κοτόπουλο, ακόμη και το χοιρινό. Τα οστρακοειδή πάνε εξαιρετικά με τα πικάντικα πέταλα. Για πιο έντονο αποτέλεσμα προσθέστε λίγο τσίλι».

Η προετοιμασία και ο χρόνος είναι το κλειδί για να μαγειρέψετε με λουλούδια. Όπως εξηγεί η σεφ «Υπάρχουν δύο πράγματα στα οποία πρέπει να δώσετε βάση: Ποιος είναι ο σκοπός του λουλουδιού στο πιάτο, και σε ποιο χρονικό διάστημα το προσθέτετε. Στο μαγείρεμα, στην προετοιμασία ή στο σέρβις;

Παρακάτω θα βρείτε τα βρώσιμα άνθη που υπάρχουν σε αφθονία στη χώρα μας:

Άλλιον, Αγγελική, Γαλάζιος γιγάντιος ύσσωπος, Ρόκα, Κενταύρια η κυανή, Βασιλικός, Μονάρντα, Μπουράντζα, Καλέντουλα, Λεβάντα, Γαρίφαλα, Χαμομήλι, Μυρώνι, Κιχώριο το ραδίκι, Χρυσάνθεμο, Κόλιαντρo, Κίτρος (τα άνθη όλων των δέντρων), Τριφύλλι, Ταράξακο, Άνηθος, Μαργαρίτα, Μάραθο, Φούξια, Γλαδιόλες, Ιβίσκος, Αλκέα, Ιμπάτιενς, Γιασεμί, Βιολέτες, Λουίζα, Πασχαλιά, Μέντα, Τροπαίολο, Ρίγανη, Πανσές, Ραπανάκι, Τριαντάφυλλο, Δενδρολίβανο, Φασκόμηλο, Κολοκυθοανθοί, Ηλίανθος.

Καλή λουλουδοαπόλαυση!

830 total views, 0 views today

Please follow and like us:
0
Androniki Kolovou

Androniki Kolovou

H Ανδρονίκη Κολοβού είναι Food Editor -και όχι μόνο. Εμπνέεται από τις μυρωδιές και τα χρώματα της ελληνικής γης και αναζητά την καλύτερη διατροφή του κόσμου. Διαβάζει με μανία για κάθε νέο food trend και πριν γράψει για κάτι, το έχει κάνει πράξη στην κουζίνα της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *