Γελάστε και αποκτήστε στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί γελάμε;

Οι περισσότεροι από εμάς θα απαντήσουν σ’ αυτό το ερώτημα, λέγοντας ότι γελάμε, γιατί ακούμε κάτι αστείο.

Παρόλο που αυτή η απάντηση φαίνεται λογική, στην πραγματικότητα μόνο το 10%-20% του γέλιου προέρχεται μετά από ένα αστείο. Το υπόλοιπο 80%-90% αποτελεί απλά μία μορφή επικοινωνίας, πχ. γελάμε, όταν συναντάμε κάποιον γνωστό μας μετά από καιρό ή γελάμε, όταν λέμε καλημέρα.

Η έρευνα του γέλιου έχει το δικό της όνομα: «γελωτολογία». Τα αποτελέσματα της δείχνουν ότι το γέλιο περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από την κίνηση του στόματος και τον ήχο που παράγουμε κατά τη διάρκειά του. Για την ακρίβεια χρειάζεται η συνεργασία πολλών μυών για να γελάσουμε και παράλληλα δραστηριοποιούνται σχεδόν όλα τα βασικά μας όργανα. Το γέλιο αφορά όλη μας την ύπαρξη και όχι άδικα το έχουμε συνδέσει με μία θετική επίδραση στον οργανισμό μας.

Με το γέλιο:

  • Αυξάνεται η πίεση του αίματος.
  • Αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς.
  • Αλλάζει ο ρυθμός της αναπνοής.
  • Μειώνονται οι κατεχολαμίνες.
  • Ενισχύεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
  • Είναι γνωστό ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο.

Η αίσθηση του χιούμορ βελτιώνει την αυτοεκτίμησή μας και την κριτική σκέψη. Το χιούμορ μας βοηθά να αντεπεξέλθουμε στο άγχος, να κοινωνικοποιηθούμε και να κατανοούν καλύτερα το περιβάλλον.

Kάντε εγγραφή στο μηνιαίο Newsletter μας για να λαμβάνετε στο inbox σας προτάσεις,σεμινάρια Wellness και Yoga Retreats!

Το γέλιο διαφέρει ανάμεσα στα δύο φύλα. Τα κορίτσια γελούν περισσότερο, μάλιστα στις έρευνες, περιγράφεται ότι γελούν 126% περισσότερο από τα αγόρια, που κυριαρχούν όμως στη δημιουργία συνθηκών ευνοϊκών για το γέλιο.

Βέβαια καθώς μεγαλώνουμε το γέλιο όπως και το χιούμορ διαφοροποιείται. Οι ερευνητές χωρίζουν το γέλιο σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη περιλαμβάνει το αυθόρμητο γέλιο. Η άλλη περιλαμβάνει το ψεύτικο γέλιο, το νευρικό γέλιο και όλους τους τύπους του κοινωνικού γέλιου που δεν συνδέεται με το χιούμορ.

Όμως το γέλιο εξακολουθεί να είναι μεταδοτικό και στην ενήλικη ζωή. Όταν ακούμε τους άλλους να γελούν, αργά ή γρήγορα θα γελάσουμε κι εμείς. Κι αυτό γιατί το γέλιο είναι μία κοινωνική συμπεριφορά σημαντική στη ζωή μας.

Κείμενο: Βασιλική Χολέβα

500 total views, 1 views today

Please follow and like us:
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *