Γιατί δεν ερωτεύονται όλοι με τον ίδιο τρόπο;

Ο έρωτας έχει μια ξεχωριστή θέση στη ζωή των ανθρώπων. Ανέκαθεν, ήταν έναυσμα για καλλιτεχνικές συγκινήσεις, κάτι σαν ελιξίριο ζωής και με ποικίλους τρόπους -θετικούς ή αρνητικούς- απασχολεί  κάθε άνθρωπο στο ταξίδι της ζωής του. Αντιπροσωπεύει την έντονη επιθυμία, καθρεφτίζει την έννοια της άνευ όρων αγάπης και σκιαγραφείται μέσα από τη λαχτάρα για σαρκική επαφή και τη βαθιά έλξη για κάτι συνήθως πέρα από τον ίδιο τον εαυτό.

Είναι ένα κοινό συναίσθημα, που μπορεί όμως να έχει σημαντικές δομικές διαφορές, κι αυτό σχετίζεται τόσο με την προσωπικότητα του καθενός, όσο και με προηγούμενες εμπειρίες ζωής. Σαφώς έχει και μια διάσταση άμεσα συνυφασμένη με την ανάπτυξη των ανθρώπων και αυτό είναι ίσως περισσότερο ορατό στην αποκρυπτογράφηση του ερωτικού συναισθήματος με βάση την ηλικία. Ο φτερωτός θεός του έρωτα μπορεί να αγγίξει κάθε άνθρωπο, όμως η επίδραση του δεν μπορεί παρά να είναι τόσο μοναδική όσο και ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά.

Το ερωτικό συναίσθημα όπως και η αγάπη βασίζονται σε πρώιμους δεσμούς και συσχετίσεις με άλλα πρόσωπα. Μια ποικιλία ερεθισμάτων, συμπεριφορών και αλληλεπιδράσεων που συνεχώς εμπλουτίζεται διαμορφώνει τον πυρήνα και τα εφόδια για την έκβαση και έκφραση του ερωτικού συναισθήματος. Σαν συνέπεια αυτού μπορεί κανείς να βρει χιλιάδες απαντήσεις για τον ορισμό του έρωτα, άλλες έντονα φορτισμένες συναισθηματικά με μια ίσως ρομαντική χροιά και άλλες λιγότερο γλαφυρές με έναν πιο ρεαλιστικό – ίσως και κυνικό- τόνο. Αυτή η διακύμανση συχνά μεταφέρεται και στον τρόπο που οι άνθρωποι συνδέονται μεταξύ τους.

Η διαφορετική αντίληψη για τον έρωτα δεν δηλώνει όμως απαραίτητα την αδυναμία δυο ανθρώπων να βιώσουν ένα κοινό συναίσθημα ή να φτάσουν τα προσωπικά τους όρια ούτως ώστε να αγαπήσουν απόλυτα ένα άλλο πρόσωπο. Ωστόσο, όταν συναντηθούν δυο άνθρωποι με διαφορετικό τρόπο έκφρασης του ερωτικού συναισθήματος μπορεί να προκύψουν δυσκολίες στη μεταξύ τους σχέση. Όταν δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού που να επεξηγεί τη διαφορά στην έκφραση του ερωτικού πόθου, όταν δεν υπάρχει κατανόηση για τη διαφορετική έκφραση του έρωτα, έντονα αρνητικά συναισθήματα μπορεί εύκολα να αναδυθούν. Πολύ γρήγορα η μία πλευρά μπορεί να νιώσει προδομένη από έναν σύντροφο που δεν μοιράστηκε τα ίδια συναισθήματα και η άλλη εγκλωβισμένη σε μια σχέση χωρίς ανταπόκριση.

Kάνε εγγραφή στο μηνιαίο Newsletter μας για να λαμβάνεις στο inbox σου προτάσεις,σεμινάρια Wellness και Yoga Retreats!

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να θέλουν περισσότερο χρόνο με τον εαυτό τους μέσα στη μέρα και κάποιοι μπορεί να νιώθουν την ανάγκη για συνεχή επαφή με το σύντροφο τους.  Κάποιοι μπορεί να νιώθουν άνετα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με λέξεις και κάποιοι να προτιμούν απλές πράξεις φροντίδας. Κάποιοι μπορεί να προτιμούν να αφιερώνουν όλο τον ελεύθερο χρόνο τους στον άλλο και κάποιοι να χρειάζονται το χρόνο αυτό για να ξεκουραστούν. Κι όμως, μπορεί το ερωτικό συναίσθημα που μοιράζονται να είναι το ίδιο.

Στη διάρκεια μιας ερωτικής σχέσης δίνεται κάθε φορά μια ευκαιρία να κατανοήσουμε τον δικό μας εαυτό, να διαφοροποιήσουμε μοτίβα συμπεριφοράς που δεν μας ταιριάζουν ή δεν είναι λειτουργικά και να γνωρίσουμε μια καινούργια οπτική μέσα από τα μάτια του συντρόφου μας.

Ο έρωτας δεν είναι απλώς μια εμπειρία συναισθημάτων και απολαύσεων αλλά και μια μοναδική κάθε φορά εμπειρία αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης.

Kείμενο: Eριέττα Μανίκα

Kάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλες τις νέες δημοσιεύσεις!

167 total views, 1 views today

Please follow and like us:
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *