Γιατί το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο;

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί γελάμε; Οι περισσότεροι από εμάς θα απαντήσουν σ’ αυτό το ερώτημα, λέγοντας ότι γελάμε, γιατί ακούμε κάτι αστείο.

Παρόλο που αυτή η απάντηση φαίνεται λογική, στην πραγματικότητα μόνο το 10%-20% του γέλιου προέρχεται μετά από ένα αστείο. Το υπόλοιπο 80%-90% αποτελεί απλά μία μορφή επικοινωνίας, πχ. γελάμε, όταν συναντάμε κάποιον γνωστό μας μετά από καιρό ή γελάμε, όταν λέμε καλημέρα.

Πράγματι οι άνθρωποι γελούσαν εκατομμύρια χρόνια πριν αναπτύξουν τη γλώσσα. Ήταν μία από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας μεταξύ των μελών των πρώτων οργανωμένων κοινωνιών. Και το σπουδαίο με το γέλιο, είναι ότι αποτελεί μία από τις ενστικτώδεις μορφές αλληλεπίδρασης. Τα βρέφη γελάνε σχεδόν αμέσως μετά τη γέννησή τους, ακόμα και τα βρέφη που γεννήθηκαν τυφλά ή κουφά.

Η έρευνα του γέλιου έχει το δικό της όνομα: «γελωτολογία». Τα αποτελέσματα της δείχνουν ότι το γέλιο περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από την κίνηση του στόματος και τον ήχο που παράγουμε κατά τη διάρκειά του.

Για την ακρίβεια χρειάζεται η συνεργασία πολλών μυών για να γελάσουμε και παράλληλα δραστηριοποιούνται σχεδόν όλα τα βασικά μας όργανα. Το γέλιο αφορά όλη μας την ύπαρξη και όχι άδικα το έχουμε συνδέσει με μία θετική επίδραση στον οργανισμό μας.

Με το γέλιο:

  1. Αυξάνεται η πίεση του αίματος.
  2. Αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς.
  3. Αλλάζει ο ρυθμός της αναπνοής.
  4. Μειώνονται οι κατεχολαμίνες.
  5. Ενισχύεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Είναι γνωστό ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο. Η αίσθηση του χιούμορ μας βοηθά να γίνουμε ανθεκτικοί, βελτιώνει την αυτοεκτίμησή μας και την κριτική μας σκέψη.

Kάνε εγγραφή στο μηνιαίο Newsletter μας για να λαμβάνεις στο inbox σου προτάσεις,σεμινάρια Wellness και Yoga Retreats!

Το χιούμορ μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε το άγχος τους, να κοινωνικοποιηθούμε και να κατανοήσουμε καλύτερα το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε.

Κείμενο: Βασιλική Χολέβα

Kάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλες τις νέες δημοσιεύσεις!

168 total views, 1 views today

Please follow and like us:
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *