H θέληση μπορεί να υπερνικήσει τα πάντα

Δεν υπάρχει δεν μπορώ, αλλά δεν θέλω. Δεν γίνεται να μην τα καταφέρεις αν δεν προσπαθήσεις. Το σημαντικό είναι να βάζεις και να έχεις στόχους.

Αυτό ακριβώς έκανε και η Ιωάννα που αποφάσισε να ασχοληθεί με τη γυμναστική στα 19 της χρόνια. Η Ιωάννα, ένα υπέρβαρο κορίτσι, ζύγιζε 120 κιλά, δεν ασχολήθηκε με τη γυμναστική κατά τη διάρκεια της σχολικής της ζωής. Όμως όσες προσπάθειες έκανε μεγαλώνοντας και βλέποντας το σώμα της να αλλάζει έπεφταν στο κενό.

Η πρώτη μας επαφή ήρθε λόγο του πατέρα της επειδή είμαστε φίλοι και μου λέει μια μέρα Κώστα μπορείς να αναλάβεις την Ιωάννα για προπόνηση και έτσι, ξεκινάει η γνωριμία μας. Εγώ τότε μόλις είχα τελειώσει την σχολή και ήμουνα στα πρώτα επαγγελματικά μου βήματα. Η Ιωάννα ήταν το πρώτο άτομο που ανέλαβα την προσωπική της εκγύμναση.

Ο στόχος τόσο της Ιωάννας όσο και δικός μου ήταν διπλός αφού η Ιωάννα κατάφερε να χάσει αρκετά κιλά αλλά και να βελτιώσει τη φυσική της κατάσταση.

Όταν γνώρισα την Ιωάννα ήταν 19 χρονών.

Δουλέψαμε μαζί σχεδόν δύο χρόνια.

Μια φανταστική εμπειρία η  οποία με σημάδεψε σε προσωπικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο.

Η Ιωάννα είχε δοκιμάσει κατά καιρούς πολλές μορφές άσκησης αλλά καμία από αυτές δεν της άρεσαν. Βαριόταν εύκολα, κουράζονταν με αποτέλεσμα να τα παρατάει.

Κανείς δεν της είχε εξηγήσει πως η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη ζωή της. Στην αρχή ξεκινήσαμε να συζητάμε πως θα πρέπει να βάλουμε στόχους. Κάθε φορά θα τους ξεπερνάμε και θα πηγαίνουμε στους επόμενους και μήνα με το μήνα θα σπάμε τα προσωπικά μας ρεκόρ.

Έτσι και έγινε!

Όταν ξεκινήσαμε τις προπονήσεις μας η Ιωάννα ήταν120 κιλά και κατάφερε μετά από 15 μήνες προπόνησης να πέσει στα 73 κιλά. Στους πρώτους 6 μήνες το πρόγραμμα προπόνησης της ήταν 2 φορές την εβδομάδα από 1.5 ώρα το οποίο περιλάμβανε:

-40 λεπτά διαλειμματική τρεξίματος στον διάδρομο (1min τρέξιμο / 1min περπάτημα).

– 50 λεπτά functional training (ασκήσεις με το βάρος του σώματος με trx .κ.α).

H διατροφή της εκείνο το διάστημα ήταν προσεκτική όχι εξαντλητική αλλά περιελάμβανε όλες τις τροφές που χρειάζονταν ο οργανισμός της και ιδίως σε αυτήν την ηλικία.

Τον πρώτο καιρό ζοριζόταν πάρα πολύ με το πρόγραμμα  προπόνησης  που κάναμε.

Το πρόσωπο της  χλώμιαζε, οι χτύποι της καρδιάς της είχαν καταγράψει από 195 μέχρι και 200 χτύπους.

Όμως δεν τα παράτησε, είχε  θέληση και στόχο.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι καμία φορά σταματούσε την προπόνηση για να πάει να πιει νερό η να πάει τουαλέτα και πήγαινε τρέχοντας και εκείνη τη στιγμή της έλεγα χαλάρωσε κάνουμε διάλειμμα και μου έλεγε δεν υπάρχει διάλειμμα για μένα.

Η Ιωάννα έχανε σταθερά 4 κιλά τον μήνα. Στους πρώτους 6 μήνες είχε χάσει 24 κιλά. Μετά τους 6 μήνες  ξεκίνησε να συμβουλεύεται και διατροφολόγο ώστε να προσπαθήσει να κάψει και άλλο λίπος με σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Το πρόγραμμα το δικό μας συνεχιζόταν σε αυτή την συχνότητα απλά η ένταση της προπόνησης αυξανόταν.

Η Ιωάννα βελτιωνόταν σε  φυσική κατάσταση και οι χτύποι της καρδιάς της σε μέγιστες εντάσεις ήταν πλέον σταθερά κάτω από τους 190 σφυγμούς.

Στον χρόνο πάνω η Ιωάννα από 120 κιλά είχε φτάσει να είναι 80. Η ψυχολογία της ήταν πλέον διαφορετική (είχε μεγάλη θέληση και αυτοπεποίθηση).

Μετά τον χρόνο άλλαξε είδος  προπόνησης  και ξεκινάει 3 φορές την εβδομάδα κολυμβητήριο 30 λεπτά κάνοντας προπόνηση σε όλα τα στυλ κολύμβησης και αυτό τη βοήθησε σε 3 μήνες να χάσει άλλα 7 κιλά.

Η Ιωάννα σήμερα έχει αλλάξει τρόπο ζωής  ή καλύτερα η γυμναστική είναι τρόπος ζωής για την Ιωάννα σήμερα ασχολείται με την κολύμβηση μόνο. Κάνει προπόνηση 3 φορές την εβδομάδα από 1 ώρα.

Η ζωή είναι επιλογές… Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ είναι μια από αυτές.

Kείμενο: Κώστας Σταυριανουδάκης

Απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Θεσσαλονίκης με ειδικότητα στο volley. Δίπλωμα ναυαγοσώστη και εκπαιδευτή ναυαγοσωστικής από την Ευρωπαϊκή Ναυαγοσωστική Σχολή. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων πάνω στο fitness. Xρόνια δουλειάς πάνω στον μαζικό αθλητισμό και στη προσχολική αγωγή. Εμπειρία στα αντικείμενα διδασκαλίας: volley, ενόργανη, δυναμικά ομαδικά, personal training αθλητών και ιδιωτών, προετοιμασία τμημάτων παιδιών για στρατιωτικές σχολές, ΤΕΦΑΑ και της Ναυαγοσωστικής.

AKOΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΤΟ INSTAGRAM

848 total views, 3 views today

Please follow and like us:
error0
fb-share-icon20

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *