Η πρόκληση του… Let it go!

Σου έχει τύχει να βγείς με φίλους και αντί να απολαύσεις τη βόλτα, να καταλήξεις να ακούς παράπονα για τα δεινά που περνούν; Ή να είσαι εσύ αυτός που εκφράζει τα παράπονα; Και τελικά ο μόνος που πάει βόλτα είναι η απόλαυση. Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι από την φύση μας είμαστε συναισθηματικοί.

Τα συναισθήματα είναι μέρος του ψυχισμού μας και μπορεί ο τρόπος που τα εκφράζουμε να διαφέρει για τον καθένα μας, όμως όλοι επηρεαζόμαστε από αυτά.

Τα συναισθήματα έχουν άμεση επίδραση στην φυσική μας υπόσταση, επηρεάζουν τις λειτουργίες του σώματός μας και καθοδηγούν κάθε δράση μας. Αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας μας, εκφράζουν την ψυχική μας κατάσταση, απορρέουν μέσα από τις σχέσεις μας, τις κινήσεις μας και τις πράξεις μας.

Και μπορεί κάποιες φορές μια συναισθηματική ανταπόκριση να είναι κάτι καλό, όπως όταν κλαίμε για κάτι λυπηρό ή χαρούμενο. Υπάρχουν όμως και φορές όπως μια απόκριση ζήλειας ή θυμού που μπορεί να δημιουργήσει ακόμα περισσότερα αρνητικά συναισθήματα και να εντείνει το όποιο πρόβλημα.

 Γιατί κολλάμε όμως στα αρνητικά συναισθήματα;

Όταν είμαστε στενοχωρημένοι, το αρνητικό συναίσθημα μας κυριεύει και θέλουμε να αναλύσουμε τα πάντα. Θρηνούμε, επικρίνουμε και ανησυχούμε όλη την ημέρα. Και ναι μπορεί να αναρωτηθείς, μήπως είναι καλύτερα να εξωτερικεύσω τον θυμό μου απο το να τον  κρατάω μέσα μου;  Ίσως πάλι να ρωτήσεις τον εαυτό σου “γιατί με ενοχλεί;” Τι σε οδηγεί στο να δώσεις τόσο μεγάλη σημασία σε κάτι;  Σκέφτηκες μήπως να το αφήσεις; Ναι απλά άφησέ το!

Αγούγεται τόσο απλό…αλλά γιατί μας είναι τόσο δύσκολο το να μην σκεφτόμαστε το όποιο δράμα συμβαίνει στη ζωή μας; Ίσως γιατί δεν αποτιμάται από τον πολιτισμό μας; Και εφόσον  δεν αποτιμάται δεν εξασκείται.

Γιατί χρειάζεται εξάσκηση για να μάθεις να αφήνεις τα πράγματα να είναι. Ίσως πάλι να πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως οτιδήποτε υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο δεν έχει καμία εγγενή αξία και η όποια αξία παίρνουν είναι αυτή που τους δίνουμε εμείς.

Το να κολλάμε σε συναισθήματα, ανθρώπους ή πράγματα είναι μέρος της επιβίωσης μας. Θέλουμε να έχουμε τον έλεχγο, δεν θέλουμε να πληγωθούμε, φοβόμαστε την αποτυχία και κυρίως δεν μας αρέσει να αμφισβητείται το «Εγώ» μας. Για οτιδήποτε νιώσουμε πως απειλεί την ζώνη άνεσής μας παίρνουμε αμυντική θέση. Πολύ στρές όμως δε νομιζεις;

«Η αλλαγή είναι ανάπαυση»- Αριστοτέλης

Φυσικά δεν υπάρχει κάποια μυστική συνταγή για την επιτυχία, εκτός , ίσως μια άνευ όρων αποδοχή της ζωής και ό,τι αυτή φέρνει. Δηλαδή όχι μόνο να είσαι ανοιχτός στις αλλαγές αλλά να τις αγκαλιάζεις κιόλας. Τις περισσότερες φορές αυτό που μας εμποδίζει από το να αγκαλιάσουμε μια αλλαγή είναι οι ανασφάλειες μας και ο φόβος της αβεβαιότητας.

Η αλλαγή αντιπροσωπεύει την αβεβαιότητα και ως ανθρώπινα όντα νιώθουμε άνετα με αυτό που γνωρίζουμε, το οικείο χωρίς μυστικές εκλπήξεις, αυτό που νιώθουμε να έχουμε τον έλεγχο. Αυτή η αμφιβολία είναι κοινή για όλους, αυτό που διαφέρει είναι ο τρόπος που θα την διαχειριστείς.

Και επειδή πιθανόν να μην την ξεπεράσεις ποτέ, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να μάθεις να την αγκαλιάζεις. Πολλές φορές η αντίσταση σε μια αλλαγή μπορεί να κουράσει και να πληγώσει περισσότερο από το να το «αφήσεις» και να απολάυσεις τη βόλτα.

Πώς αγκαλιάζεις μια αλλαγή;

Πήγαινε με τη ροή

Γίνε ευέλικτος! Μπές στην αλλαγή με ανοιχτό μυαλό. Να κυλάς με ό,τι έρχεται στο δρόμο σου, ακόμα κι αν χρειαστεί να δυσκολέψει την καθημερινή σου ρουτίνα. Ακόμα κι όταν τα πράγματα γίνονται σκληρά ρίξε μια ματιά στην μεγαλύτερη εικόνα. Τι θα μάθεις από αυτό; Το να κατανοήσεις το μάθημα ή τον σκοπό κάθε πρόκλησης θα σε βοηθήσει να την αγκαλιάσεις αντί να την πολεμήσεις.

Καλλιέργησε τη θετική σκέψη

Δες πρώτα το καλό! Έχει αξία να αναπτύξεις τη συνήθεια του να εξετάζεις ό,τι συμβαίνει μέσω μιας θετικής νοοτροπίας αντί μιας αρνητικής και ηττοπαθητικής. Φυσικά η ζωή μπορεί να φέρει προκλήσεις και μπορεί να συμβούν πράγματα για τα οποία δεν θα είσαι ευχαριστημένος. Αν αρχίσεις όμως να καλλιεργείς την αποδοχή στη ζωή σου από αυτή τη στιγμή, πιθανότατα θα αντιμετωπίσεις με διαφορετικό τρόπο τις μελλοντικές κρίσεις.

Κάνε γιόγκα

Η πρακτική της γιόγκα έχει σωματικά και ψυχικά οφέλη. Μέσα από τις θέσεις και τις αναπνοές μπορεί να σε οδηγήσει στο παρόν και να απομακρύνει αποθηκευμένα αρνητικά συναισθήματα από το σώμα σου. Θα βιώσεις μετά από κάθε μάθημα τη διαφορά του να αισθάνεσαι ανάλαφρος. Θα εξασκήσεις το να δημιουργείς την δική σου ισορροπία, όχι μόνο στην πρακτική αλλά και στην καθημερινότητα σου, αγκαλιάζοντας την αλλαγή. Γιατί η αλλαγή είναι μέρος της ισορροπίας, είναι μέρος της ζωής.

Δώσε αγάπη

Αγάπησε πρώτα τον εαυτό σου. Μόνο έσυ ξέρεις τι πραγματικά χρειάζεσαι και κανένας δεν μπορεί να σε κάνει χαρούμενο καλύτερα από εσένα. Και επειδή ο νόμος της έλξης διέπει τα πάντα όση αγάπη δίνεις τόση θα γυρίζει πίσω σε εσένα. Όσο αντιστέκεσαι και μετράς μόνο προβλήματα δίνοντας χώρο σε αρνητικά συναισθήματα, τόσο αυτά θα πολλαπλασιάζονται.

Όταν σταματήσουμε να περιμένουμε η ζωή να είναι τέλεια και να έχουμε προσδοκίες από τους άλλους τότε θα νιώσουμε πραγματικά ελεύθεροι. Δεν θα είμαστε πλέον κρατούμενοι κάτω από πράγματα που είναι εκτός ελέχγου μας και θα μπορούμε να εκτιμήσουμε καλύτερα τη ζωή και όσους την περιβάλλουν. Πραγματικά αξίζει να απλοποιήσεις τη ζωή σου.

Μοίρασε γεναιόδωρα την αγάπη σου, επικοινώνησε με ειλικρίνεια, θυμίσου πόσο ευλογημένος είσαι για ό,τι έχεις καταφέρει μέχρι τώρα και στάματησε να επικεντρώνεσαι στις ατυχίες σου. Άφησέ το απλά και επέτρεψε στον εαυτό σου να εξελιχθεί θετικά.

« Δεν επιβιώνει το δυνατότερο είδος, ούτε το ευφυέστερο, αλλά το πιο ευπροσάρμοστο στις αλλαγές» – Κάρολος Δαρβίνος

Namaste

653 total views, 0 views today

Please follow and like us:
0
Katia Andreou

Katia Andreou

Η Κάτια Ανδρέου πιστεύει ότι η γνώση πρέπει να μοιράζεται και στόχος της είναι μέσα από τα άρθρα της στο FASHION WELLNESS να εμπνεύσει τους αναγνώστες να υιοθετήσουν έναν υγιεινό και ενεργό τρόπο ζωής. Εκτός από τη διδασκαλία της yoga δημιουργεί και ενεργειακά κοσμήματα όπως mala beads.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *