Η σχέση εκπομπών μαγειρικής και παχυσαρκίας

Οι τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής είναι πράγματι μια αποκάλυψη. Καθώς οι άνθρωποι μαγειρεύουν όλο και λιγότερο, φαίνεται ότι αισθάνονται «υποχρεωμένοι» να παρακολουθούν εκπομπές, όπου κάποιοι άλλοι μαγειρεύουν όλο και περισσότερο.

Η λαχταριστή εμπειρία του θεατή που παρακολουθεί εκπομπές μαγειρικής,  διαγωνισμούς, και άλλες γευστικές περιπέτειες, έχει γοητεύσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Εκατομμύρια παρακολουθούν καθημερινά. Και αυξάνει συνεχώς ο αριθμός των τηλεοπτικών δικτύων, που προβάλλουν εκπομπές για το φαγητό. Διάφοροι σεφ -κάποιοι επαγγελματίες, άλλοι λιγότερο έμπειροι- όλο και φέρνουν στα σπίτια νέες, συναρπαστικές και πεντανόστιμες γαστριμαργικές ιδέες. Τέτοιου είδους εκπομπές τις παρακολουθούν κυρίως γυναίκες, συχνά για να αποκτήσουν συγκεκριμένες δεξιότητες. Αποδείχθηκε όμως σε μια νέα μελέτη, ότι όσο περισσότερο παρακολουθούμε τέτοιες εκπομπές, τόσο περισσότερο βάρος βάζουμε. Εάν μάλιστα μαγειρεύουμε κιόλας, τόσο μεγαλύτερη η αύξηση του σωματικού βάρους!

Προέκυψε μια σαφής αλληλεπίδραση μεταξύ της παρακολούθησης τέτοιων εκπομπών και λιγότερο υγιεινών συνηθειών μαγειρέματος. Τα άτομα που παρακολουθούν τακτικά εκπομπές μαγειρικής είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερο ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος) από κάθε άλλη ομάδα. Για να μετρηθεί η επίδραση των εκπομπών μαγειρικής, οι ερευνητές ερεύνησαν πάνω από 500 γυναίκες διαφορετικού σωματότυπου, μεταξύ 20 και 35 ετών. Οι συμμετέχουσες επιλέχθηκαν τυχαία και είχαν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Οι ερευνητές αναφέρουν συνολικά 14 διαφορετικούς τρόπους που επηρέαζαν τις συνήθειες μαγειρέματος των συμμετεχουσών, συμπεριλαμβανομένων ιστότοπων για την υγεία, το YouTube, περιοδικών, εφημερίδων, εκπομπών μαγειρικής, blogs μαγειρικής και διαιτολόγους. Όμως, καμία «πηγή έμπνευσης» δεν συνέβαλε περισσότερο στην αύξηση του σωματικού βάρους, όσο οι τηλεοπτικές εκπομπές.

Η παρακολούθηση εκπομπών μαγειρικής σχετίζονταν άμεσα με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος. Υπάρχει βέβαια η πιθανότητα, οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται a priori ως λιγότερο υγιείς, σύμφωνα με τον ΔΜΣ, να είναι πιθανότερο να παρακολουθούν αυτές τις εκπομπές. Πάντως φαίνεται ότι η παρακολούθηση αυτών των εκπομπών είναι πολύ πιθανό να οδηγεί τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο υγιεινά και, ως εκ τούτου, να γίνονται παχύσαρκοι.

Ακόμα κι αν συνεκτιμηθεί το δεδομένο ότι η ομάδα του δείγματος ήταν αρκετά περιορισμένη, το συμπέρασμα ανατρέπει τη συνήθη συμβουλή ελέγχου του βάρους: «είναι καλύτερα να μαγειρεύετε στο σπίτι»: όσες από τις γυναίκες του δείγματος δεν ακολουθούσαν τις συνταγές αυτών των shows ήταν κατά κανόνα πιο αδύνατες (με χαμηλότερο ΔΜΣ)! Οι ερευνητές δεν εντόπισαν αυτό το μοτίβο με οποιαδήποτε άλλη πηγή συνταγών, δηλαδή τα blogs, τα περιοδικά, κ.λ.π.

Η αιτία είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με ένα φαινόμενο που ονομάζεται «κοινωνικό πρότυπο», κατά το οποίο οι άνθρωποι συνηθίζουν να θεωρούν κάτι ως «φυσιολογικό», ενώ δεν είναι. Σε αυτή την περίπτωση, αυτό το «κάτι» είναι η τακτική να μαγειρεύουμε και να τρώμε συνταγές που παρασκευάζονται φορτωμένες με βούτυρο και άλλες λιπαρές ουσίες.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα εκπομπών, στις οποίες κάποιοι σεφ έχουν ενθαρρύνει τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Αλλά σε πολλές εκπομπές μαγειρικής χρησιμοποιούνται τρόφιμα που δεν είναι και πολύ υγιεινά. Οι τηλεοπτικοί αστέρες επηρεάζουν τους θεατές ως προς την υιοθέτηση μοντέλων συμπεριφοράς. Εάν κάποιοι δουν ένα υπερθερμιδικό πιάτο να προτείνεται από μια διασημότητα που θαυμάζουν, είναι πιθανό να προσπαθήσουν να αναδημιουργήσουν αυτό το πιάτο στο σπίτι.

Παρακολουθώντας έναν σεφ να προετοιμάζει πιάτα στην τηλεόραση, παρακολουθώντας έναν διάσημο παρουσιαστή να απολαμβάνει εξαιρετικά πιάτα, ή βλέποντας φωτογραφίες έτοιμων πιάτων, δημιουργείται ένα κοινωνικό πρότυπο. Το πρόβλημα ωστόσο, δεν είναι τόσο ότι οι άνθρωποι μαγειρεύουν όπως οι σεφ στην τηλεόραση, αλλά ότι το κάνουν αυτό πάρα πολύ συχνά!

Kάνε εγγραφή στο μηνιαίο Newsletter μας για να λαμβάνεις στο inbox σου προτάσεις,σεμινάρια Wellness και Yoga Retreats!

Η μαγειρική, μια απαραίτητη δεξιότητα, έχει μετατραπεί πλέον σε μια δραστηριότητα αναψυχής. Το περιεχόμενο πολλών τέτοιων εκπομπών απέχει πολύ από αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί χρήσιμο για τους θεατές. Συχνά τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στις συνταγές είναι, είτε αδύνατο να βρεθούν από τους απλούς ανθρώπους, είτε είναι υπερβολικά υψηλού κόστους, και δεν λύνουν τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες που προσπαθούν καθημερινά να παρασκευάσουν υγιεινά και οικονομικά γεύματα.

Οι διαιτολόγοι θέλουν να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μαγειρεύουν στο σπίτι, αλλά μόνο και μόνο, επειδή μαγειρεύετε στο σπίτι, δεν σημαίνει ότι τρώτε υγιεινά και άρα χάνετε βάρος. Έτσι, η παρακολούθηση εκπομπών μαγειρικής μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σωματικό βάρος. Αυτό εξελίσσεται δυνητικά σε ένα πραγματικό πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Κείμενο: Ιωάννης Νούσκας

Kάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλες τις νέες δημοσιεύσεις!

417 total views, 1 views today

Please follow and like us:
error14
fb-share-icon20

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *