Η συναναστροφή με σκύλους είναι wellness και κατανοούν τις ανθρώπινες ενέργειες

Πολλοί γνωστικοί επιστήμονες πιστεύουν από παλιά ότι οι άνθρωποι είναι τα μόνα έμβια όντα, ικανά για εγχάραξη και ανάκληση αναμνήσεων από συγκεκριμένα γεγονότα, αυτό που αποκαλείται “επεισοδιακή μνήμη”. Τελευταία πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις ότι αυτό μπορεί και να μη ισχύει. Προηγούμενες μελέτες που συμπεριέλαβαν, μεταξύ των άλλων, περιστέρια, αρουραίους και πιθήκους, έχουν προτείνει ότι κάποια ζώα είναι όντως ικανά για επεισοδιακή μνήμη.

Όλοι όσοι ζουν συντροφιά με σκύλο για μεγάλο χρονικό διάστημα, γνωρίζουν ότι οι σκύλοι μπορούν να κατανοούν την ανθρώπινη γλώσσα και ότι παρακολουθούν κάθε μας κίνηση, ειδικά όταν εμπλέκεται φαγητό. Αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι, στην πραγματικότητα, οι σκύλοι διαθέτουν συγκροτημένη μνημονική ικανότητα, που ποτέ πριν δεν είχε αποδειχθεί σε ζώα εκτός του ανθρώπου. Τα αποτελέσματα μπορούν να θεωρηθούν ως περαιτέρω βήματα άμβλυνσης των τεχνητών διαφορών μεταξύ ζώων και ανθρώπων.

Οι σκύλοι είναι από τα λίγα είδη που οι άνθρωποι θεωρούν “έξυπνα” και όμως ακόμη μας εκπλήσσει κάθε νέα μελέτη, που αποκαλύπτει ότι τα σκυλιά και οι ιδιοκτήτες τους μπορεί πράγματι να μοιράζονται κάποιες νοητικές ικανότητες, παρά τη μακρινή εξελικτική σχέση τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν σκύλους ψάχνοντας για ενδείξεις επεισοδιακής μνήμης,  η οποία ως συγκροτημένη ικανότητα ανάκλησης γεγονότων συνδέεται με την αυτογνωσία. Τα σκυλιά δεν φαίνεται να διαθέτουν μνήμη που βασίζεται σε απλή ανάκληση συμβάντων. Γι’ αυτό και είναι άσκοπο  -στην καλύτερη περίπτωση-  και συνήθως απόλυτα επιβλαβές να τιμωρούμε ένα σκύλο επειδή -εν τη απουσία μας- λέρωσε το χαλί ή έσκισε ένα μαξιλάρι. Εκτός εάν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω, ο σκύλος δεν αντιλαμβάνεται καθόλου γιατί τον τιμωρούμε. Έτσι, οι επιστήμονες εφάρμοσαν κάποιες δύσκολες και καινοτόμες μεθόδους εκπαίδευσης, για να βεβαιωθούν ότι τα σκυλιά δεν προσπαθούσαν απλώς να ευχαριστήσουν το αφεντικό με τις ενέργειές τους. Οι σκύλοι αρχικά εκπαιδεύτηκαν να μιμηθούν κατ’ εντολήν ανθρώπινες ενέργειες. Εκπαιδεύτηκαν να ξαπλώνουν κάτω, μετά από κάθε εντολή. Η ιδέα ήταν να ξεγελάσουν τα σκυλιά, ώστε να τα κάνουν να «ξεχάσουν» ότι είχαν μάθει να μιμούνται τον εκπαιδευτή. Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα σκυλιά πράγματι θυμόντουσαν προηγούμενα γεγονότα, όπως οι ανθρώπινες ενέργειες.

Οι ερευνητές στη συνέχεια εξέτασαν αν τα σκυλιά όντως θυμούνταν τις ανθρώπινες ενέργειες, δίνοντάς τους απροσδόκητα την εντολή να τις μιμηθούν, αντί να ξαπλώσουν. Έτσι, για παράδειγμα, ένας εκπαιδευτής ακουμπούσε μια ανοιχτή ομπρέλα, στη συνέχεια έκρυβε για λίγο το σκύλο πίσω από ένα παραβάν, μετά επέστρεφε το σκυλί στο δωμάτιο, όπου και αυτό θα ξάπλωνε. Στη συνέχεια, ο εκπαιδευτής έδινε την απρόσμενη εντολή “κάν’ το!” Τα περισσότερα σκυλιά επαναλάμβαναν την ανθρώπινη ενέργεια  –περπατούσαν μέχρι την ομπρέλα και την ακουμπούσαν με το ένα πόδι. Παρά το γεγονός ότι τα σκυλιά δεν ανέμεναν ότι θα κληθούν να μιμηθούν τις ενέργειες του εκπαιδευτή, εν τούτοις το έκαναν με επιτυχία! Όλες οι ενέργειες ήταν παράξενες, όπως το χτύπημα μιας ομπρέλας ή το περπάτημα γύρω από ένα κουβά, έτσι ώστε οι σκύλοι θα έπρεπε να θυμούνται ακριβώς τι είχαν κάνει οι άνθρωποι.

Kάντε εγγραφή στο μηνιαίο Newsletter μας για να λαμβάνετε στο inbox σας Προτάσεις, Σεμινάρια Wellness και Yoga Retreats!

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι τα σκυλιά θυμούνται πραγματικά γεγονότα του παρελθόντος, ακόμη και περίπλοκες ανθρώπινες ενέργειες, ακόμη και όταν καλούνται απρόσμενα να τις επαναλάβουν ως μνημονικό τεστ, παρέχοντας έτσι ισχυρές ενδείξεις ύπαρξης επεισοδιακής μνήμης.

Γι’ αυτό να είστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με το τι κάνετε μπροστά στον σκύλο σας! Τουλάχιστον, αυτή η έρευνα θα μπορούσε να επηρεάσει τις μεθόδους που εφαρμόζονται σήμερα για την εκπαίδευση των σκύλων. Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι η ανταμοιβή συνιστά τον μόνο τρόπο εκμάθησης των σκύλων, μεθοδολογία που απαιτεί συχνές επαναλήψεις. Ίσως όταν οι άνθρωποι κατανοήσουν καλύτερα πώς μαθαίνουν τα σκυλιά, θα είναι σε θέση να τα διδάξουν πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο «ανθρώπινα» από σήμερα.

Kείμενο: Ιωάννης Νούσκας

406 total views, 1 views today

Please follow and like us:
error14
fb-share-icon20

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *