Ακολούθησε την πρακτική της γιόγκα με το παιδί σου!

Ένα 15΄λεπτο απλό πρόγραμμα γιόγκα που θα ωφελήσει το παιδί και τη σχέση σας.

H Yoga είναι μια από τις αρχαιότερες πρακτικές του νου και του σώματος. Αρκετοί γονείς ακολουθούν τη συγκεκριμένη πρακτική και δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να μεταδώσουν τα οφέλη της yoga και στα παιδιά τους ξεκινώντας από μικρή ηλικία.

Σε χώρες του εξωτερικού τα μαθήματα yoga συμπεριλαμβάνονται στις ασχολίες του παιδιού που ακολουθούν μόλις τα μαθήματα τελειώσουν.

Αν και πολλοί έχουν πιστεί από τα ευεργετικά οφέλη της yoga υπάρχουν κάποιοι που είναι διστακτικοί συνδέοντας την πρακτική με θρησκευτικές πεποιθήσεις και δισταγμούς.

Αρκετοί yoga instructors για να αποφύγουν οποιοδήποτε θρησκευτικό ή κοινωνικό (λανθασμένο) μήνυμα εστιάζουν στα οφέλη της πρακτικής τόσο για τους μεγάλους, όσο και για τους μικρούς. Ενδεχομένως, να είναι και ο λόγος που στη Δύση έχουμε δώσει ονόματα στις ασκήσεις όπως γέφυρα, τραπέζι, δέντρο κτλ,.

Το να μοιράζεσαι με το παιδί σου την πρακτική της yoga επιτρέπει στο παιδί να νιώθει ενεργό και να έχει μια βαθύτερη σύνδεση μαζί σου. Το παιδί μαθαίνει από νεαρά ηλικία πώς να απολαμβάνει τα οφέλη του νου με το σώμα του. Μαθαίνει πως το σημαντικό είναι να ξέρεις πως νιώθεις. Τα παιδιά αναπτύσσουν την έννοια της ισορροπίας καθώς είναι το κλειδί της συγκεκριμένης πρακτικής. Οι πόζες της γιόγκα είναι έτσι δημιουργημένες για να προάγουν την φυσική με τη νοητική τους κατάσταση. Ακόμη και αν κάποιο παιδί έχει στην αρχή δυσκολία να ισορροπήσει μαθαίνει με την επανάληψη της άσκησης να μένει ήρεμο για να καταφέρει να πετύχει την αρμονία της άσκησης και να ισορροπήσει.

Η ενασχόληση των παιδιών με τη γιόγκα τα βοηθάει να εστιάζουν καλύτερα και να είναι πιο συγκεντρωμένα. Τα βοηθούν στα μαθήματα και σε άλλες δραστηριότητες.

Ιδιαίτερα στα παιδιά αρέσει η ρουτίνα. Έτσι, είναι σημαντικό να κρατάτε τις asanas απλές και με την ίδια σειρά.

Η γιόγκα βοηθάει τα παιδιά:
  • Να νιώσουν  την αγάπη γύρω τους
  • Να γνωρίσουν από νωρίς τον εαυτό τους
  • Να κατανοήσουν το σώμα τους
  • Να μάθουν τις δυνατότητες τους
  • Να έχουν την εμπειρία μιας μη ανταγωνιστικής πρακτικής
  • Να γνωρίζουν πώς να χαλαρώνουν σε περιόδους άγχους καθώς μεγαλώνουν
  • Να νιώθουν ενέργεια
Tips:
  1. Αν δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν τη δεξιά με την αριστερή πλευρά κολλήστε τους αυτοκόλλητα και κάντε την πρακτική στο σπίτι. Μπορείς να ταυτίσεις το κάθε στίκερ με ένα σούπερ ήρωα ή την Elsa και την Anna και να κάνεις τη διαδικασία ποιο ενδιαφέρουσα.
  2. Τα παιδιά θα μπορέσουν να καταλάβουν καλύτερα έννοιες όπως η ευγνωμοσύνη, η αρετή αν τις συνδέσεις με κάποιο θέμα από βιβλίο. Είναι πιο εύκολο για τα παιδιά να συνδυάζουν λέξεις με εικόνες και διαβάζοντας βιβλία αυτό είναι δεδομένο.
  3. Τα παιδιά κάνουν διαρκώς ερωτήσεις. Σκέψου πως θα του εξηγήσεις για παράδειγμα το Namaste, το Omm. Πιθανόν, να ξεκινήσεις με το ότι όλοι μας έχουμε ένα εσωτερικό φως που λάμπει και μας κατευθύνει.

Η πρακτική της yoga για τα παιδιά προωθεί την φυσική τους δύναμη καθώς μαθαίνουν να χρησιμοποιούν όλους τους μύες με διάφορους τρόπους. Το παιδί μαθαίνει να κατανοεί πως το σώμα του συνδέεται με διαφορετικές λειτουργίες και σιγά-σιγά κάνει τις ασκήσεις (asanas) πιο συνειδητά.

Είναι πιθανό κάποια στιγμή να χάσουν το ενδιαφέρον τους αλλά συστηματικά και με την επανάληψη τα ίδια τα παιδιά δηλώνουν σε γονείς και δασκάλους πόσο καλύτερα νιώθουν!

MAΘΗΜΑΤΑ ΓΙΟΓΚΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΕΦΗΒΟΥΣ

912 total views, 1 views today

Please follow and like us:
error0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *