Καροτόσουπα με Κουρκουμά και Τζίντζερ: Το απόλυτο comfort food

Αυτή η καροτόσουπα με κουρκουμά και τζίντζερ είναι ότι χρειάζεσαι για τις κρύες νύχτες του χειμώνα! Εκτός από νόστιμη είναι και πολύ θρεπτική.

Ο κουρκουμάς είναι ένα εξαιρετικό αναγνωρισμένο αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό και περιέχει μαγγάνιο, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη Β6. Το τζίντζερ, από την άλλη έχει αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ θεωρείται εξαιρετικό για την ανακούφιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων του γαστρεντερικού. Και τα δύο βοηθούν στην μείωση της «κακής» χοληστερόλης. Ο κουρκουμάς απορροφάται πιο εύκολα από το σώμα, όταν συνδυάζεται με κάποιο λάδι ή με άλλες ουσίες, όπως το μαύρο πιπέρι ή το τζίντζερ. Ο συνδυασμός υλικών γι’ αυτή την καροτόσουπα δεν είναι τυχαίος.

Όσο για το καρότο, είναι αντιοξειδωτικό, και μεταξύ άλλων ενισχύει το ανοσοποιητικό, προλαμβάνει και θεραπεύει λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και αποτοξινώνει το ήπαρ.

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά

Μερίδες: 4

Υλικά:

  • 8 (600 γρ. περίπου) καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 200 γρ. ρέβα, καθαρισμένη και κομμένη σε μέτρια κομμάτια (αυτή που μοιάζει με μεγάλο λευκό καρότο)
  • 2 μικρά κρεμμύδια, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 4 φλυτζάνια ζεστό ζωμό λαχανικών (κατά προτίμηση σπιτικό)
  • 2 κουταλάκια κουρκουμά σε σκόνη (ή, 2 κουταλιές ή φρέσκια ρίζα κουρκουμά, καθαρισμένη και τριμμένη)*
  • 5 εκατοστά φρέσκια ρίζα τζίντζερ, καθαρισμένη και τριμμένη
  • 2 πρέζες πιπέρι καγιέν
  • τον χυμό ½ λεμονιού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • φρέσκο μαϊντανό, στραγγιστό γιαούρτι και μαυροσούσαμο για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
  • Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε τα κομμένα καρότα, την ρέβα, τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Τα πασπαλίζουμε με την σκόνη κουρκουμά και το πιπέρι καγιέν και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν όλα τα λαχανικά.
  • Τα μεταφέρουμε στο ταψί, τα απλώνουμε καλά και τα ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου.
  • Μεταφέρουμε τα λαχανικά σε ένα πολυμίξερ, προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών, τον χυμό λεμονιού και το τζίντζερ και τα πολτοποιούμε.
  • Νοστιμίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
  • Σερβίρουμε την καροτόσουπα με κουρκουμά και τζίντζερ ζεστή και γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό, στραγγιστό γιαούρτι και μαύρο σουσάμι.

Σημείωση: Αν χρησιμοποιήσετε κουρκουμά σε σκόνη ακολουθείστε την συνταγή όπως είναι. Αν, όμως, χρησιμοποιήσετε φρέσκο κουρκουμά μπορείτε να τον προσθέσετε στο μούλτι μαζί με το τζίντζερ.

Πηγή: The Healthy Cook.gr

522 total views, 0 views today

Please follow and like us:
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *