Περί ευγνωμοσύνης: Γιατί να ξεκινήσεις να είσαι ευγνώμων από σήμερα;

Μία έννοια σχετική με την ενσυνειδητότητα (την οποία αναπτύξαμε σε προηγούμενο άρθρο) είναι η ευγνωμοσύνη, δηλαδή το να βιώνεις μια βαθύτερη ευχαριστία για την ζωή και τα αγαθά που σου δίνει. Ας δούμε, λοιπόν, γιατί είναι σπουδαία και πώς μπορούμε να την εξασκήσουμε…

Συνήθως οι άνθρωποι, όταν αναφέρονται στην ευγνωμοσύνη, φέρνουν στο νου τους τον κοινωνικό κανόνα του να λέμε «ευχαριστώ» όταν κάποιος μας προσφέρει κάτι ή μας ικανοποιεί μια επιθυμία. Όχι ότι αυτές οι συνήθειες δεν είναι καλοδεχούμενες, αλλά η πραγματική ευγνωμοσύνη είναι κάτι πολύ περισσότερο, πάει πολύ πιο βαθιά και αφορά μια ολοκληρωμένη στάση ζωής με πολλές πρακτικές στην καθημερινότητα.

Η «πραγματική» ευγνωμοσύνη, είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να μας πλημμυρίσει, που μπορούμε να νιώσουμε σωματικά, που μπορεί να μας κινητοποιήσει σε θετικές συμπεριφορές, που μπορεί να μετουσιωθεί σε τέχνη, που μπορεί να θέσει στόχους, που μας επιτρέπει να ανθίσουμε μετά από μια κρίση, που αυξάνει την απόλαυσή μας από την ζωή και μας κρατάει γειωμένους στο εδώ και τώρα.

Σκεφτείτε μια ωραία μέρα σαν τις ανοιξιάτικες που διανύουμε και τον εαυτό σας σε μια εκδρομή στην φύση, χωρίς καμιά πολυτέλεια, χωρίς κάποιον ιδιαίτερο προορισμό, χωρίς δομημένες δραστηριότητες ή έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: απλά ο εαυτός σας παρέα με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο σε ένα φυσικό τοπίο.

Η φύση μας θυμίζει με τόση αρμονία και έμφαση ότι η ζωή υπάρχει εκεί έξω, πέρα από τις ανησυχίες μας και τα ανθρώπινα προβλήματα! Τα λουλούδια συνεχίζουν να ανθίζουν με υπέροχα χρώματα, τα μπουμπούκια να μοσχοβολάνε, οι μέλισσες να παράγουν έναν δημιουργικό βόμβο, οι πεταλούδες να απλώνονται πάνω στα φύλλα, τα μαρούλια και τα κρεμμυδάκια και οι φράουλες να μεγαλώνουν και να περιμένουν να τα μαζέψουμε για να τα καταναλώσουμε, τα υπόλοιπα δέντρα να ετοιμάζουν τους καρπούς τους, τα ζώα να ψάχνουν για τροφή και να γεννάνε, τα πουλιά να μετακινούνται, η γη να αλλάζει υφή και ο αέρας μυρωδιά, ο ήλιος να ρίχνει τις ακτίνες του και τα νερά να ποτίζουν γουργουρίζοντας…

Άλλες τόσες λεπτομέρειες υπάρχουν για να μας θυμίζουν ότι ο κόσμος συνεχίζει να υπάρχει και να ανθίζει και να παράγει, ακόμα κι αν οι ανησυχίες μας φαίνονται μεγαλειώδεις και τα προβλήματά μας καταστροφικά! Αυτό το ζεστό και γεμάτο συναίσθημα απορίας προς την ομορφιά και εκτίμησης της ζωής που μάλλον θα αισθάνεστε σε αυτή την εικόνα είναι ευγνωμοσύνη, ένα βαθύτερο ευχαριστώ που υπάρχουμε… Μετά από αυτό, κατά πάσα πιθανότητα οι προοπτικές σας θα φαίνονται πιο αισιόδοξες, η ενέργεια σας θα πυροδοτηθεί και θα σας παρακινήσει να δεσμευτείτε σε δημιουργικούς στόχους και θα νιώθετε περισσότερο ενσυνείδητοι για το σώμα, τις ανάγκες και τα συναισθήματά σας.

Δεν χρειάζεται όμως να πηγαίνουμε συνεχώς εκδρομές για να καλλιεργήσουμε την εμπειρία της ευγνωμοσύνης! Με την κατάλληλη συνειδητή προσοχή και την στοχευμένη αντίληψη χωρίς προκαταλήψεις και υπεραναλύσεις, κάποιος μπορεί να βρει την ομορφιά και την γαλήνη σε ο,τιδήποτε καθημερινό: ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό, ένας καθαρός ουρανός πάνω από την πολυκατοικία, μια ξεχωριστή σεξουαλική συνεύρεση, ένας ζεστός καφές με μια φίλη από τα παλιά, ένα νέο άρωμα, μια αγκαλιά στη σοφή γιαγιά, μια δημιουργική μέρα στη δουλειά.

Παρατηρώντας αυτές τις εικόνες, μπορεί κάποιος να πάρει μια ανάσα και να ξεκουράσει για λίγο τον εγκέφαλό του από την ατέλειωτη αλληλουχία των αρνητικών σκέψεων, καθώς η ευγνωμοσύνη φαίνεται ότι έχει την τάση να «επανεκκινεί» τα νευρωνικά δίκτυα στον εγκέφαλο και να δίνει χώρο για νέες σκέψεις, πιο ευέλικτες ίσως.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ευγνωμοσύνη εκτός από το παρόν μπορεί να εκταθεί και σε παρελθόν και μέλλον, γεγονός που δίνει ώθηση σε ακόμα περισσότερες θετικές παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, κάποιος θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα «κουτί ευγνωμοσύνης», τοποθετώντας μέσα αντικείμενα που σχετίζονται με διαφορετικές θετικές εμπειρίες και να αναστοχαστεί πάνω σε αυτά σε μια απόπειρα για συνειδητή ευγνωμοσύνη, όταν περνάει μια μελαγχολική φάση ή όταν η μέρα φαίνεται να πηγαίνει ανάποδα.

Ή θα μπορούσαμε να βάλουμε για φόντο του υπολογιστή της δουλειάς μια προβολή φωτογραφιών, όχι των καλύτερών μας selfies, αλλά των ευτυχέστερων, πιο ολοκληρωμένων μας στιγμών, που νιώσαμε ίσως γαλήνη ή υπερηφάνεια ή ενθουσιασμό, έτσι ώστε να «ξεκουράζονται» τα μάτια μας σε μια πληθώρα από θετικά συναισθήματα- τεχνική που μπορεί να δράσει αγχολυτικά σε στιγμές κρίσης και να αυξήσει την παραγωγικότητά μας!

Ακόμα, θα μπορούσατε να πάρετε λίγο χρόνο πριν τον ύπνο και, αντί να παραδοθείτε σε ενοχές και ανησυχίες, να αναλογιστείτε πόσες ευκαιρίες έχετε για να αποκτήσετε ό,τι χρειάζεστε, πόσα εφόδια υπάρχουν ήδη για εσάς στον δρόμο προς την ευτυχία, έτσι ώστε να νιώσετε ευγνωμοσύνη για όσα έρχονται- γιατί εσείς τα κάνετε να έρθουν!

Φυσικά και θα υπάρχουν εμπόδια, αλλά πόσο πιο ανάλαφρα κοιμάται κανείς αν επιμείνει σε αυτά που υπάρχουν ως δυνάμεις και φαντασιωθεί τα όνειρά του να πραγματοποιούνται…

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, ένα πλάνο ευγνωμοσύνης και να μην ξεχνάμε ότι, όσο πιο πολύ την εξασκούμε, τόσο πιο πηγαία βγαίνει- και μοιράζεται εξίσου!

Καλή μας επιτυχία!

1,164 total views, 1 views today

Please follow and like us:
0
Danai Kirla

Danai Kirla

Η Δανάη Κίρλα είναι απόφοιτη ψυχολόγος του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Κλινική Ψυχολογία από το Leiden University. Ασχολείται με την έρευνα, την παράδοση σεμιναρίων και διαλέξεων και προσφάτως με την ηλεκτρονική αρθρογραφία. Τα τελευταία χρόνια ιδιωτεύει προσφέροντας συνεδρίες συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας στην Θεσσαλονίκη. Κύριoς τομέας ενδιαφέροντος της είναι η ενσυνειδητότητα (mindfulness), καθώς και η πρόληψη της ολιστικής, ψυχοσωματικής υγείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *