Ποια είναι τα οφέλη της αναρρίχησης;

Η αναρρίχηση αρχικά διακρίνεται σε δυο είδη: η αναρρίχηση σε φυσικό περιβάλλον, πχ στο βράχο και ένα πιο εκσυγχρονισμένο είδος, το indoor climbing το οποίο έχει αρχίσει και εξελίσσεται πολύ γρήγορα, στην χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, μέσα σε ειδικά διαμορφωμένα αθλητικά κέντρα, τις λεγόμενες πίστες αναρρίχησης.

Αναρρίχηση σημαίνει προώθηση του εαυτού μας με ίδιες δυνάμεις και εκμεταλλευόμενοι το φυσικό ανάγλυφο που μας παρέχει ο βράχος  (εσοχές, εξοχές κτλ), ή των τεχνητών πιασιμάτων που συναντάμε μέσα σε indoor περιβάλλον, χωρίς να χρησιμοποιούμε ως υποβοήθηση τα τεχνικά μέσα που υπάρχουν, μόνο για την απόσβεση της τυχόν πτώσης μας (σχοινιά, ενδιάμεσες ασφάλειες κ.ο.κ).

Τα οφέλη που προκύπτουν από την άσκηση αυτής της τόσο γοητευτικής και ιδιαίτερης δραστηριότητας, που πρόσφατα εντάχθηκε στον Ολυμπιακό Πίνακα Αγωνισμάτων, είναι πάρα πολλά και ουσιαστικά, ορατά γρήγορα και άμεσα στον οργανισμό μας.

Το πρώτο πράγμα που αλλάζει επάνω μας είναι η μυϊκή μας σύσταση η οποία μεταβάλλεται τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα.

Οι μυϊκές μας ομάδες μεγαλώνουν και μπορούν εργοφυσιολογικά να παράγουν περισσότερο έργο, αποκτούν και βελτιωμένες μυϊκές ίνες, οι οποίες με την σειρά τους βελτιώνονται οπτικά και γραμμώνονται ομοιόμορφα μιας και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η εκγύμναση είναι πλήρης και ομοιόμορφος, με ίση κατανομή επιβάρυνσης σε όλο μας το σώμα.

Μεταβολικά, επειδή λειτουργούμε σε υψηλές τιμές σε όρους παραγωγής έργου παρατηρούμε αυξημένες καύσεις που σε απευθείας μετάφραση είναι καύση λίπους.

Ενισχύουμε την δύναμη των τενόντων, κάτι που σε πολλά αθλήματα δεν συμβαίνει και αποκτούμε μια συνολική ευεξία και μια πρωτόγνωρη ζωντάνια μετά από κάθε session, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση μας με απίθανες κουλτούρες και όσο στην αναρρίχηση κατακτούμε καθημερινά στόχους, αυξάνουμε την ευλυγισία και το mobility μας ακριβώς λόγω των ασυνήθιστων θέσεων και στάσεων που  άλλοτε πλειομετρικά, άλλοτε ισομετρικά, αναγκαζόμαστε να λάβουμε προσαρμοζόμενοι στις κινητικές απαιτήσεις της διαδρομής που επιλέξαμε ή μας υπέδειξε ο προπονητής μας.

Η αίσθηση της ισορροπίας μας βελτιώνεται, αναγκαζόμαστε να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες μιας και η φύση της άσκησης έχει αυξημένες απαιτήσεις αλλά και το ίδιο μας το βάρος είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την απόδοσή μας και η κιναισθησία αλλά και η ιδιοδεκτικότητα μας εκτινάσσονται.

Μέσα από την αναρρίχηση κοινωνικοποιούμαστε σε μεγάλο βαθμό μιας και είναι μεν ατομικό άθλημα αλλά γίνεται κατά ζεύγη, συνεπώς χρειαζόμαστε πάντα ένα παρτενέρ, (σχοινοσύντροφο) με τον οποίο δημιουργούμε σχέσεις ζωής, αφού εμπιστευόμαστε την ζωή μας στα χέρια του κυριολεκτικά και έπειτα έρχεται η δική μας σειρά να το πράξουμε, κατά συνέπεια οι δεσμοί που αναπτύσσονται είναι μεγάλοι.

Η αναρρίχηση σε ταξιδεύει σε μέρη ανά τον κόσμο που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να μην επισκεπτόμασταν, εξωτικούς προορισμούς, σε μέρη με απίθανες κουλτούρες, σπάνιας και άγριας ομορφιάς τοπία, όταν συνδυαστεί με τουρισμό και αναζήτηση πολιτισμικών στοιχειών γίνεται τρόπος ζωής και γνωρίζουμε ανθρώπους από όλο τον πλανήτη ακριβώς και μόνο επειδή έχουμε το ίδιο πάθος και κοινό παρονομαστή.

Kάνε εγγραφή στο μηνιαίο Newsletter μας για να λαμβάνεις στο inbox σου προτάσεις,σεμινάρια Wellness και Yoga Retreats!

Όλα αυτά και πολλά περισσότερα, που να συμπεριληφθούνε μέσα στις γραμμές ενός κειμένου είναι οι λόγοι που με οδηγήσανε προ 20ετίας να εγκαταλείψω οποιοδήποτε άλλο άθλημα έκανα και με αμείωτο ενδιαφέρον στα 41 μου να συνεχίζω να προπονούμαι και να θέτω στόχους καθημερινά στην αναρρίχηση, να ταξιδεύω και να αναζητώ τα όρια μου σε όρους performance, να γνωρίζω τον κόσμο μας και να τον ξανά ανακαλύπτω καθημερινά μέσα από το πρίσμα αυτό.

Κείμενο: Αναστάσης Γεωργίτσης, Εκπαιδευτής Αναρρίχησης Βράχου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης, Προπονητής Αγωνιστικής Αναρρίχησης, Χαράκτης Αγώνων, Outdoor lover and enthusiast

Kάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλες τις νέες δημοσιεύσεις!

603 total views, 2 views today

Please follow and like us:
error0
fb-share-icon20

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *