Ποια φυσικά γλυκαντικά υπερτερούν της ζάχαρης; (Μέρος Α’)

Γνωρίζοντας τις αρνητικές επιδράσεις της πρόσληψης ζάχαρης ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν διάφορα φυσικά γλυκαντικά για να δώσουν γλυκιά γεύση σε συνταγές που φτιάχνουν στο σπίτι ή έτοιμα προϊόντα παρασκευασμένα με φυσικά γλυκαντικά όπως γλυκά, ποτά, προϊόντα δημητριακών και ξηρών καρπών.

Τα φυσικά γλυκαντικά συχνά θεωρούνται υγιεινότερες επιλογές έναντι της  ζάχαρης ή των τεχνητών γλυκαντικών. Αν και τα φυσικά γλυκαντικά είναι γενικά ασφαλή, η κατανάλωσή τους δεν προσφέρει κάποιο σημαντικό πλεονέκτημα υγείας συγκριτικά με την ζάχαρη, ενώ η αυξημένη πρόσληψή τους μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

Ποια είναι τα φυσικά  γλυκαντικά

Αν και δεν υπάρχει αναγνωρισμένος ορισμός από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων για τα φυσικά γλυκαντικά, σε αυτά ανήκουν το μέλι και άλλα προϊόντα που παράγονται από διάφορα φρούτα και λαχανικά, έχουν γλυκιά γεύση, περιέχουν θερμίδες (με εξαίρεση την στέβια) και μεταβολίζονται στον οργανισμό. Για κάποια από αυτά η διαδικασία παρασκευής τους περιλαμβάνει αρκετά στάδια επεξεργασίας του αρχικού προϊόντος με αποτέλεσμα να μην είναι και τόσο φυσικά, όπως το σιρόπι αγαύης.

Τα πιο γνωστά φυσικά γλυκαντικά είναι τα παρακάτω:
Μέλι

Το μέλι είναι ένα από τα περισσότερο χρησιμοποιούμενα  γλυκαντικά εδώ και αιώνες. Συχνά περιγράφεται σαν το νέκταρ των θεών και θεωρείται υγιεινότερο γλυκαντικό από την ζάχαρη.

Το μέλι έχει παρόμοια σύσταση με τη ζάχαρη, αποτελείται κυρίως από τα σάκχαρα φρουκτόζη και γλυκόζη σε αναλογία 40/30 (η ζάχαρη περιέχει φρουκτόζη και γλυκόζη σε αναλογία ένα 50/50) και διάφορα άλλα σάκχαρα σε μικρές ποσότητες. Το υπόλοιπο 20% αποτελείται από νερό και ίχνη πρωτεῒνης, για αυτό και έχει λιγότερες θερμίδες ανά 100γρ. από την ζάχαρη. Όμως επειδή είναι περισσότερο πυκνό, μία κουταλιά της σούπας μέλι ζυγίζει περισσότερο και αποδίδει περισσότερες θερμίδες από την ζάχαρη (65 αντί για 50 θερμίδες που έχει η ζάχαρη).  Η  κατανάλωση μελιού αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα περισσότερο ή λιγότερο συγκριτικά με την ζάχαρη. Μικρές διαφορές στη σύσταση του διαφόρων σακχάρων του μελιού, μπορεί να επηρεάσουν διαφορετικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το μέλι ελάτης και καστανιάς ενδέχεται να προσφέρουν καλύτερο γλυκαιμικό ελέγχο.  Αν και το μέλι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος B, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες, επειδή αυτά βρίσκονται  σε μικρές ποσότητες, δεν προσθέτουν σημαντική διατροφική αξία στο μέλι.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ Και όμως! Αυτές οι τροφές έχουν περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι

Οι γνωστές αντιβακτηριακές ιδιότητες του μελιού αποδίδονται στα περιεχόμενα οξέα, στην χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό και την πυκνότητα του. Πολλές έρευνες αναφέρουν την αντιβακτηριακή του δράση σε πληγές και εγκαύματα  του δέρματος.

Συμπερασματικά, αν και το μέλι έχει θεραπευτικές ιδιότητες, τα διατροφικά πλεονεκτήματά του έναντι της ζάχαρης είναι μικρά. Είναι ένα ελκυστικό γλυκαντικό με ευχάριστη γεύση, αλλά συγκαταλέγεται στην κατηγορία της ζάχαρης όσον αφορά τις θερμίδες, την αύξηση του σακχάρου στο αίμα και την πρόκληση τερηδόνας.

Σιρόπι αγαύης

Το σιρόπι ή νέκταρ αγαύης  χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στο Μεξικό και στην κεντρική Αμερική, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές και στην Ευρώπη. Παρασκευάζεται από το φυτό μπλε αγαύη,  ένα συγγενικό είδος φυτού με αυτό που παρασκευάζεται η τεκίλα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 3+1 Self-Care εφαρμογές ευεξίας που χρειάζεσαι αυτήν τη στιγμή

Το σιρόπι αγαύης αποτελείται κατά 75% από σάκχαρα, δεν περιέχει λίπος και πρωτεῒνη και κάθε κουταλιά της σούπας αποδίδει 75 θερμίδες. Η κύρια διαφορά του από την ζάχαρη και το μέλι είναι ότι περιέχει  περισσότερη φρουκτόζη (75%) και λιγότερη γλυκόζη (25%). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (15) σε σχέση με την ζάχαρη (64) και το μέλι (50-75). Για τον λόγο αυτό πολλοί θεωρούν ότι αποτελεί καλή επιλογή γλυκαντικού για τους διαβητικούς. Ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο γιατί μακροπρόθεσμα η  μεγάλη κατανάλωση φρουκτόζης μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα λιπιδίων και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Επίσης τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και δυσαπορρόφηση στην φρουκτόζη ενδέχεται να έχουν γαστρεντερικές διαταραχές μετά την κατανάλωση σιροπιού αγαύης λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φρουκτόζη.

Kάνε εγγραφή στο μηνιαίο Newsletter μας για να λαμβάνεις στο inbox σου προτάσεις,σεμινάρια Wellness και Yoga Retreats!

Το σιρόπι αγαύης δεν υπερτερεί διατροφικά σε σχέση  με την ζάχαρη και το μέλι λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε φρουκτόζη, της απουσίας βιταμινών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών και είναι προϊόν μεγάλης επεξεργασίας, όπως και η ζάχαρη. Ωστόσο θα μπορούσε να καταναλωθεί με μέτρο από αυτούς που το προτιμάνε για την γεύση του, έχοντας υπόψη ότι είναι ένα άλλο είδος ζάχαρης.

Κατά την επιλογή ενός γλυκαντικού είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι το μέτρο στην κατανάλωση είναι ο πιο καλός σύμβουλος. Ακόμα κι αν κάποια φυσικά γλυκαντικά έχουν ένα μικρό διατροφικό πλεονέκτημα έναντι της ζάχαρης, τα οφέλη  από την κατανάλωσή τους είναι περιορισμένα λόγω της μικρής συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψής τους.

Mην χάσεις την επόμενη εβδομάδα το Μέρος β’ όπου θα διαβάσεις για τις υπόλοιπες φυσικές επιλογές καθώς και ποιο από όλα τα φυσικά γλυκαντικά θα επιλέξεις!

Kάνε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνεις όλες τις νέες δημοσιεύσεις!

763 total views, 1 views today

Please follow and like us:
error14
fb-share-icon20
Maria Tsolakelli

Maria Tsolakelli

H Μαρία Τσολακέλλη έχει πτυχίο Διαιτολογίας-Διατροφής από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακό δίπλωμα (MSc) στην Εφαρμοσμένη Διατροφή από το Oxord Brookes University. Είναι κάτοχος του πιστοποιητικού εξειδίκευσης στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία από το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED/ΚΕΑΔΔ) και στην Διατροφή και Καρδιαγγειακά νοσήματα από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Έχει επίσης εκπαιδευθεί στην χρήση της δίαιτας χαμηλής σε FODMAP’s για την αντιμετώπιση λειτουργικών γαστρεντερικών νοσημάτων από το King’s College London.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *