Πώς είναι δυνατό να ζούμε χωρίς έμπνευση;

Παρατηρώ καθημερινά πρόσωπα ανέκφραστα, σώματα που κινούνται προγραμματισμένα σαν η ζωή να μην είναι εδώ αλλά κάπου άλλου.

Η ζωή δεν είναι κάποιου άλλου, αλλά κυρίως είναι τώρα!

Πώς μπορούμε να τη ζούμε χωρίς ένταση και έμπνευση;

Είμαστε μια σύνθετη γενιά.

Κάποιοι γεννηθήκαμε πριν το 1980 και κάποιοι μετά. Μας συμπεριλαμβάνω όλους, γιατί κάποιοι είχαμε την έμπνευση και τη χάσαμε και κάποιοι μεγαλώσαμε χωρίς αυτήν.

Τα ορθά πρότυπα έμπνευσης, θαυμασμού και παρακίνησης έσβησαν σταδιακά από το 1980 μέχρι και σήμερα ή αντικαταστάθηκαν από λανθασμένα πρότυπα, με εξαιρετικά έξυπνο τρόπο. Οι γενιές που μεγάλωσαν μετά το 1980 και έφτασαν στην καινούργια χιλιετηρίδα «πλάστηκαν» σε πολύ διαφορετικά περιβάλλοντα.

Πολλοί παράγοντες έπαιξαν καταλυτικό ρόλο σε αυτό όπως η οικογένεια, η τεχνολογία, η ανυπομονησία για την απόκτηση συναισθηματικών και υλικών αγαθών αλλά και το περιβάλλον.

Οι οικογένειες καλλιέργησαν σιγά σιγά άλλες αξίες. Τα παιδιά λαμβάνουν ευκολότερα και χωρίς μεγάλη προσπάθεια τον έπαινο και την ανταμοιβή και θεωρούν επίτευγμα τη συμμετοχή και όχι τη διάκριση. Τι σημαίνει αυτό;

Παίρνω βραβείο επειδή συμμετέχω σε μια ομάδα δραστηριότητας ή εργασίας; Δηλαδή παίρνω βραβείο επειδή δεν είμαι τεμπέλης; Ή παίρνω βραβείο ακόμα και αν σε μια δραστηριότητα έχω την τελευταία θέση;

Οι οικογένειες μεγαλώνουν τα παιδιά χωρίς να διορθώνουν τις αποκλείσεις συμπεριφοράς, χωρίς να αξιολογούν αν τα παιδιά έχουν υιοθετήσει λάθος συνήθειες και τους προστατεύουν ακόμα και αν κάνουν σοβαρά λάθη.

Πόσες φορές έχουμε ακούσει ότι τα παιδιά γνωστών μας μιλούν στο δάσκαλο ή στο συμμαθητή τους άσχημα ή να ασκούν ακόμα και λεκτική βία ή άλλη βία και ο γονιός αντί να επαναφέρει με ορθό τρόπο το παιδί ζητάει και το λόγο από το δάσκαλο; Τα αφήνουν ανεξέλεγκτα σε ένα διαδίκτυο απλώς για να ηρεμήσουν γιατί είναι εκείνοι πρωτίστως που έχουν χάσει τη διάθεση και την αγάπη για την αληθινή ζωή, δεν ασχολούνται επαρκώς και ουσιαστικά μαζί τους, και τα παιδιά υιοθετούν ψεύτικα πρότυπα χωρίς καμία αληθινή υπόσταση.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ακούσατε ότι ένα παιδί ή ακόμα και ένας έφηβος θαυμάζει έναν πραγματικό αξιόλογο άτομο; Ή μήπως και αυτοί έχουν εξαφανιστεί;

Με την τεχνολογία να είναι προέκταση του αριστερού ή δεξιού χεριού τα παιδιά που έφτασαν στις αρχές της νέας χιλιετηρίδας βρίσκονται σε ένα περιβάλλον εργασίας που δεν ανταμείβει μόνο για τη συμμετοχή, αλλά για την άνω του μετρίου απόδοση. Που ανακαλύπτουν ότι είναι μέτριοι και όχι ιδιαίτεροι και ότι οι πραγματικοί φίλοι δεν είναι αυτοί της κοινωνικής δικτύωσης. Οπότε ζουν μόνοι, χωρίς να μπορούν να λειτουργήσουν σε μια σχέση στην πραγματική ζωή, μέτριοι και μέσα σε μια κατάσταση μόνιμης εμμονής με τα likes στα social.

Και σαν γενιά όντας ανυπόμονοι και χωρίς εφόδια να απαιτούμε τα πάντα για τη μετριότητα που έχουμε να προσφέρουμε, ενώ μεγαλώσαμε με την προτροπή πως ότι θέλουμε μπορούμε να το έχουμε. Και φυσικά η προσγείωση στην πραγματικότητα διαψεύδει τα πιστεύω μας.

Όλοι εμείς που φτάσαμε στην αρχή αυτής της νέας χιλιετηρίδας στα 30 ή στα 40 μας βρεθήκαμε σε ένα περιβάλλον προβληματικό το οποίο δεν προσέφερε ισορροπία, δεν καλλιέργησε την αυτοεκτίμηση ή οποιαδήποτε άλλη αξία και όλοι κατηγορούμε τους εαυτούς μας που περπατάμε αυτήν τη ζωή χωρίς νόημα, χωρίς σκοπό, χωρίς έμπνευση.

Είναι πολύ σημαντικό να ξαναπάρουμε τη ζωή στα χέρια μας. Να μεγαλώσουμε σε οικογένειες που μας αφήνουν να αναπτυχθούμε και να εξελιχθούμε προστατευμένοι αλλά και που μας αφήνουν να δοκιμαστούμε και να πάρουμε πρωτοβουλίες και δράσεις.

Δεν είναι κακό να πέσουμε στην προσπάθειά μας γιατί μόνο έτσι θα ξανασηκωθούμε. Η ευγενής άμιλλα και ο ανταγωνισμός εκεί που πρέπει θα μας δυναμώσουν.

Θα κυνηγήσουμε όνειρα και στόχους και πολλούς από αυτούς θα τους πετύχουμε.

Ας είμαστε λίγο «Σπαρτιάτες». Ας τσαλακωθούμε λίγο. Είναι ωραίο το αίσθημα της νίκης. Ας διεκδικήσουμε τους σωστούς συντρόφους και φίλους. Δε χρειάζεται να παρατήσουμε το smart phone μας. Χρειάζεται να μη μας ελέγχουν. Εμείς  δημιουργήσαμε αυτή την τεχνολογία άλλωστε.

Kάνε εγγραφή στο μηνιαίο Newsletter μας για να λαμβάνεις στο inbox σου προτάσεις,σεμινάρια Wellness και Yoga Retreats!

Με όλο αυτό το παρελθόν στο ενεργητικό μας, παραλάβαμε ένα περιβάλλον με χιλιάδες προβλήματα να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε τα οποία έχοντας μεγαλώσει χωρίς τις αξίες της μέγιστης προσπάθειας, της ευγενούς άμιλλας, των στόχων και των έντιμων και αληθινών προτύπων να περπατάμε τη ζωή τόσο επίπεδα και άοσμα χωρίς καμία περιπέτεια, χωρίς καμία έμπνευση, χωρίς χαρά, χωρίς προορισμό.

Η ικανοποίηση από τη δουλειά μας, οι πραγματικές ανθρώπινες σχέσεις, οι φίλοι, η καταξίωση, η αγάπη, η οικογένεια είναι αξίες που πρέπει να παλέψουμε σκληρά για να αποκτήσουμε είτε μεγαλώσαμε σε περιβάλλον με πολλές παροχές, είτε έχουμε χρήματα, είτε όχι. Και όλα ξεκινούν από την αγάπη και την έμπνευση για τη ζωή που μας παρέχει το πρώτο μικρό περιβάλλον που μεγαλώνουμε, αυτό της οικογένειας.

Η ίδια η ζωή είναι μία έμπνευση! Είναι καταπληκτική. Κάθε πρωί ξαναγεννιόμαστε.

Αναπνέουμε και κατευθύνουμε τον αέρα σε όλο μας το σώμα. Είμαστε όλοι ικανοί για δημιουργία αρκεί να βρούμε αυτό που αγαπάμε.

All and more,

Mία

625 total views, 1 views today

Please follow and like us:
0
Mia Evgeniadou

Mia Evgeniadou

Η Μία Ευγενιάδου είναι Μηχανικός Κλωστοϋφαντουργίας με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει εξειδικευτεί στον τομέα της Μόδας δημιουργώντας το Showroom10, το πρώτο showroom μόνο με Έλληνες σχεδιαστές -τους οποίους οδηγεί στην επιτυχία έχοντας ως κριτήριο την εμπορικότητα και τη γνησιότητα του κάθε brand. Το ευ ζην και η καλή φυσική κατάσταση ήταν και είναι το μεγαλύτερο πάθος της. Πιστεύει πως το πιο δυνατό fashion trend είναι να είσαι καλά, ισορροπημένος, δυνατός, διαφορετικός και να «θαυμάζεις» τον εαυτό σου με το να είσαι αυτό-παρακινούμενος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *