Πώς επηρεάζει θετικά τη γονιμότητα και την σύλληψη ο οραματισμός και η εικονοπλασία;

Η επιθυμία για μητρότητα είναι έμφυτη στις περισσότερες γυναίκες. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτή η πιο βασική λειτουργία του οργανισμού μας μετατρέπεται σε μάχη;

Για τις περισσότερες γυναίκες η εγκυμοσύνη είναι κάτι που έρχεται χωρίς πολύ κόπο. Αν ανήκεις όμως στην άλλη μερίδα των γυναικών μπορεί να βιώσεις μια από τις πιο έντονες καταστάσεις που σου ραγίζει την καρδιά, την υπογονιμότητα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να αφήσει την γυναίκα με συναισθήματα απελπισίας και θλίψης.

Η πρακτική γιόγκα φαίνεται να βοηθάει αρκετά την κατάσταση μειώνοντας πρωτίστως τα επίπεδα στρες και άγχους της γυναίκας γύρω από το θέμα αυτό αλλά και γενικά στην καθημερινότητα της.

Υπάρχουν αρκετές θέσεις που προτείνονται για τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν όπως και αρκετές τεχνικές αναπνοών, αλλά δεν θα σταθούμε εκεί.

Υπάρχει και κάποια άλλη πρακτική που χρησιμοποιείται αρκετά στα μαθήματα γιόγκα εγκύων (στα δικά μου τουλάχιστον συμβαίνει) και ονομάζεται οραματισμός ή καλύτερα εικονοπλασία. Την ίδια τεχνική μπορεί να χρησιμοποιήσει και μια γυναίκα που είναι στην προσπάθεια σύλληψης.

Πως λειτουργεί όμως αυτό; Όπως πολύ σωστά έχει ειπωθεί, ένας από τους καλύτερους τρόπους να αποκτήσεις κάτι είναι να οραματιστείς ότι το έχεις ήδη. Να το δεις, να το νιώσεις, να το μυρίσεις, να το ακούσεις. Να γνωρίζεις πως αισθάνεται η ψυχή σου έχοντας ήδη αγκαλιά το μονάκριβο μωρό σου, την αίσθηση του πως αποκοιμιέται στο στήθος σου, το βάρος του στα χέρια σου, την μυρωδιά του κεφαλιού του στα ρουθούνια σου καθώς  το κρατάς αγκαλιά.

Μπορεί να μην υπάρχουν πολλές έρευνες για την υπογονιμότητα και τον οραματισμό αυτό καθ’ αυτό αλλά υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως αν κάνουμε διαλογισμό, οραματισμό και χαλάρωση όλου του σώματος φτάνουμε σε μια κατάσταση που ονομάζεται Αντίδραση Χαλάρωσης (Relaxation Response). Πρόκειται για μια σωματική κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης που  ενεργοποιεί ένα μέρος του εγκεφάλου, το Παρασυμπαθητικό Νευρικό Σύστημα. Είναι ακριβώς αντίθετη αντίδραση από την αντίδραση «πάλης ή φυγής» που εμφανίζεται στους ανθρώπους όταν κινδυνεύουν ή όταν βρίσκονται σε περίοδο στρες .

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα το οποίο ενεργοποιείται σε αυτήν την περίπτωση προκαλεί τέτοιες ακραίες ανυψώσεις της αδρεναλίνης που οι άνθρωποι είναι σε θέση να κάνουν πράγματα που θα ήταν αφύσικο να κάνουν υπό κανονικές συνθήκες. Η αντίδραση «πάλης ή φυγής» μπορεί να είναι εξαιρετικά ισχυρή, αλλά δεν λειτουργεί πάντα προς όφελός μας. Μπορεί οι ρυθμοί της καθημερινότητας και οι απαιτήσεις της δουλειάς μας να προκαλούν έντονο στρες στον οργανισμό με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση πλήρους υπερδιέγερσης  χωρίς κάποιο ουσιαστικό κίνδυνο ή θέμα.  Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα αντιδρά στο έντονο στρες προκαλώντας αύξηση της αδρεναλίνης και μεταβολές στις κόρες των ματιών και στους χτύπους της καρδιάς.

Κάνε εγγραφή στο μηνιαίο Newsletter μας για να λαμβάνεις στο inbox σου προτάσεις, σεμινάρια Wellness και Yoga Retreats!

Αυτό είναι ένα πρόβλημα της σύγχρονης γυναίκας που καλείται να διαχειριστεί μια τρελή καθημερινότητα καθώς το σώμα μπορεί να βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση τις πιο πολλές ώρες της ημέρας. Όταν το σώμα μας δεν μπορεί να βρει την ισορροπία δεν μπορεί να λειτουργήσει και φυσιολογικά. Το στρες αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα μια ορμόνης που αναστέλλει την εκλυτική ορμόνη των γοναδοτροπινών του σώματος. Οι γοναδοτροπίνες εκκρίνονται από τον υποθάλαμο και είναι υπεύθυνες για την ωορρηξία. Η εκλυτική ορμόνη των γοναδοτροπινών είναι υπεύθυνη για την καταστολή των οιστρογόνων και μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική συμπεριφορά.

Εξασκώντας πρακτικές χαλάρωσης σε συνδυασμό με οραματισμό είναι ένας τρόπος εξάλειψης του άγχους της καθημερινότητας και ένας τρόπος το σώμα μας να βρει μια ισορροπία σε σωματικό, ορμονικό και ψυχολογικό επίπεδο, αν γίνεται σε μια σταθερή βάση.

Λένε στην Κινέζικη Ιατρική:  «Όπου πηγαίνει ο νους , πηγαίνει και η ενέργεια της ζωής (Qi)».

Όλα στην ζωή χρειάζονται ζωτική ενέργεια για να πραγματωθούν, να υλοποιηθούν. Δεν υπάρχει τίποτα χωρίς το Qi.

Αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το νου μας και να κατευθύνουμε την αναπνοή μας σε διάφορα μέρη του σώματος μας μπορούμε να φέρουμε εκεί ζωτική ενέργεια επίσης. Είναι ενδιαφέρον να οραματιζόμαστε, στη διάρκεια της προσπάθειας μας για σύλληψη, το τι μπορεί να συμβαίνει μέσα στο σώμα μας. Παράδειγμα να οραματιζόμαστε το πώς γίνεται η ωορρηξία ή η εμφύτευση του ωαρίου στην μήτρα. Υπάρχουν πολλά βίντεο διαθέσιμα που μπορεί να δείχνουν τη διαδικασία αυτή ώστε παρακολουθώντας τα να μπορούμε να οραματιστούμε μετά μόνες μας την ίδια διαδικασία στην ώρα της χαλάρωσης μας. Το πιο σημαντικό είναι να θέτουμε την πρόθεση μας και να την κάνουμε ξεκάθαρη όσον αφορά αυτό που θέλουμε να συμβεί. Βάζοντας την πρόθεση μας για κάτι είναι σαν να αρχίζουμε να του δίνουμε σάρκα και οστά.

Κείμενο: Ιώαννα Βαλιώτη, Μαία, Eισηγήτρια Yoga, Master Reiki Teacher. Eπίσης, διδάσκει  Hatha yoga και yoga εγκύων στο Flower Yoga Shala στην Καλλιθέα.

Τα εμπόδια στη σύλληψη, ο ρόλος της Yoga και η ψυχολογία της γυναίκας!

1,449 total views, 0 views today

Please follow and like us:
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *