Πώς τα χρώματα σχετίζονται με τις συναισθηματικές μας εκφράσεις;

Αν έχετε πάει ποτέ σε ένα χρωματοπωλείο με ένα μέλος του άλλου φύλου και προσπαθείτε να αποφασίσετε μεταξύ, ας πούμε, «ματζέντα» και «κόκκινου», είναι μεγάλες οι πιθανότητες να διαφωνήσετε.

Χαλαρώστε αναλογιζόμενοι ότι η πραγματική αιτία αυτής της «διαφοράς» ανάγεται στη νευροφυσιολογία!

Νευροεπιστήμονες, εξειδικευμένοι στην όραση, έχουν τεκμηριώσει ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες στο να διακρίνουν μεταξύ λεπτών χρωματικών αποχρώσεων, ενώ οι άνδρες είναι ικανότεροι στην εντόπιση αντικειμένων που κινούνται κατά μήκος του οπτικού τους πεδίου.

Ανέκαθεν οι επιστήμονες υποστήριζαν ότι τα δύο φύλα «βλέπουν» τα χρώματα με διαφορετικό τρόπο. Αλλά πολλά από τα δεδομένα ήταν μέχρι τώρα έμμεσα, όπως π.χ. η γλωσσολογική έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες έχουν πολύ πλουσιότερο λεξιλόγιο από τους άνδρες για την περιγραφή των χρωμάτων. Βέβαια, σπανίζουν οι σχετικές πειραματικές αποδείξεις για όλα αυτά. Σημειώνεται επίσης ότι περίπου το 8% των ανδρών, σε αντίθεση με μόνο το 0,5% των γυναικών, πάσχουν από κάποιο τύπο αχρωματοψία.

Οι άνδρες συχνά αισθάνονται ότι «δυσκολεύονται» με τα χρώματα: αφήνουν τις γυναίκες να επιλέξουν τα χρώματα για το σπίτι, ακόμα και για τα ρούχα που φορούν. Υπάρχει άραγε πράγματι πρόβλημα με την χρωματική αντίληψη των ανδρών; Υπάρχει όντως διαφορά μεταξύ των φύλων ως προς τη «συνειδητοποίηση» των χρωμάτων; Παρά το γεγονός ότι τα επιστημονικά δεδομένα παραμένουν ασαφή, πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν πραγματικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων ως προς τις χρωματικές προτιμήσεις. Η υπόθεση των μελετών αυτών ήταν ότι οι άνδρες διαφέρουν από τις γυναίκες ως προς τη χρήση των χρωμάτων, όταν ζωγραφίζουν.

Kάνε εγγραφή στο μηνιαίο Newsletter μας για να λαμβάνεις στο inbox σου προτάσεις,σεμινάρια Wellness και Yoga Retreats!

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρήση των χρωμάτων στις γυναίκες, δεν διέφερε σημαντικά μεταξύ των ηλικιακών ομάδων, ενώ για τους άνδρες υπήρχε σημαντική διαφορά στη χρήση των χρωμάτων μεταξύ των ηλικιακών ομάδων, με τα αγόρια κάτω των 10 ετών να τείνουν να χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο τα χρώματα, ενώ μετά την ηλικία αυτή να τείνουν να μην χρησιμοποιούν πλέον χρώματα.

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι άνδρες αναπτύσσουν συναισθηματικές αναστολές ακριβώς πριν την εφηβεία, ενώ οι σχετιζόμενες με τα χρώματα συναισθηματικές εκφράσεις για τις γυναίκες παραμένουν σταθερές.

Κείμενο: Ιωάννης Νούσκας

Kάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλες τις νέες δημοσιεύσεις!

96 total views, 2 views today

Please follow and like us:
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *