Πόσο διαλογισμό μπορούμε να αντέξουμε; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Κάποιος που ήθελε να απαλλαγεί από το άγχος της καθημερινότητας επισκέφθηκε έναν μοναχό και τον ρώτησε αν αρκούν 2 ώρες καθημερινά για να φτάσει στη φώτιση.

Η απάντηση που πήρε ήταν ότι: με 2 ώρες διαλογισμού, κάθε μέρα, μπορεί να χρειαστούν 10 χρόνια για να φτάσει στο φως, ενώ αν διαλογίζεται 4 ώρες, ίσως, χρειαστεί 20 χρόνια!

Τι σημαίνει αυτό;

Από την παιδική μας ηλικία εκπαιδευόμαστε στη μάθηση. Κανείς ποτέ δεν μας δίδαξε πώς να κοιτάζουμε μέσα μας και να έχουμε αυτογνωσία, ενώ αντίθετα οι σχέσεις πολλές φορές δεν λειτουργούν. Απογοήτευση και θυμός κυριαρχεί στη ζωή μας.

Ένα μικρό μέρος του μυαλού μας καλλιεργείται από το εκπαιδευτικό σύστημα. Το ασυνείδητο και τα όνειρα μας παραμένουν άγνωστα καθώς δεν καταφέρνουμε να συνδέσουμε το σώμα μας με το νου.

Η πρακτική του διαλογισμού καταφέρνει να αναπτύξει και να εναρμονίσει τη σχέση, τη σύνδεση μεταξύ σώματος και νου.

Ποιος είναι ο στόχος του διαλογισμού;

Ο διαλογισμός είναι ένα ισχυρό σύνολο πρακτικών για την αναζήτηση της αλήθειας. Μας αποκαλύπτει τι πραγματικά είμαστε, τι είναι πιο αυθεντικό στη ζωή μας ανοιχτά και καθαρά. Μας διδάσκει τη συστηματική εσωτερική διερεύνηση για να ηρεμήσει το μυαλό.

Από την προσωπική μου εμπειρία, βλέπω ότι οι στόχοι του διαλογισμού είναι τόσο διαφορετικοί, όσο και οι ασκούμενοι.

Πέρα από κάποιους κοινούς στόχους όπως είναι η μείωση του στρες, η ευεξία, η πνευματικότητα παρατηρώ πως για κάποιους άνθρώπους ο διαλογισμός είναι το μέσο για να πετύχουν έναν συγκεκριμένο στόχο, για παράδειγμα να αδυνατίσουν.

Επικεντρώνοντας την προσοχή σου σε έναν συγκεκριμένο στόχο τον βλέπεις να γίνεται.

Πόση ώρα διαλογισμού αρκεί;

Ξεκίνησε όσο πιο απλά μπορείς ακόμα και 5 λεπτά την ημέρα. Εάν δεις ότι κάτι τέτοιο σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα συνέχισε για 15 λεπτά. Αυτό που έχει σημασία είναι να διαλογίζεσαι καθημερινά.

Προσωπικά ξεκίνησα με Yoga Nidra –μια μορφή διαλογισμού- από 20 λεπτά και έχω καταφέρει να κάνω 1 ώρα.

Για τους περισσότερους ανθρώπους αρκούν 15 λεπτά διαλογισμού.

Kάνε εγγραφή στο μηνιαίο Newsletter μας για να λαμβάνεις στο inbox σου προτάσεις Wellness!

Θυμήσου ότι πριν και μετά τον διαλογισμό είναι σημαντικό να χαλαρώσεις για κάποια λεπτά απολαμβάνοντας τη στιγμή και την εμπειρία.

Αν δεν ανυπομονείς κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν αισθάνεσαι κανένα όφελος, μην πιέζεις τον εαυτό σου.

Ο διαλογισμός είναι ένας τρόπος να αισθάνεσαι καλά -χωρίς να είναι ο μοναδικός.

Μήπως υπερβάλλω και διαλογίζομαι πολύ ώρα;

Σύμφωνα και με το αρχικό παράδειγμα η ποιότητα της πρακτικής και όχι η ποσότητα οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πώς νιώθεις με τον διαλογισμό;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που συνειδητοποιείς κατά τη διάρκεια του διαλογισμού ή μετά και αυτό διαφέρει από ασκούμενο σε ασκούμενο.

Η αίσθηση πως εστιάζεις την προσοχή σου στο παρόν ξεχνώντας σκέψεις, μνήμες που σου αποσπούν την προσοχή είναι το καλύτερο μου σημείο!

Μετά από λίγα λεπτά, από την καθοδηγούμενη φωνή του δασκάλου για την πρακτική της γιόγκα νίντρα νιώθω βαθιά αίσθηση ευδαιμονίας, ευχαρίστησης και ουσιαστικής αντίληψης για το παρόν. Η αναπνοή χαμηλώνει, οι ρυθμοί της καρδιάς πέφτουν και γίνεσαι παρατηρητής αυτής της κατάστασης χωρίς να έχεις διάθεση επικριτική.

Λέγεται ότι μια συνειδητή πρακτική γιόγκα νίντρα κάποιων λεπτών αναπληρώνει πολλές ώρες μη συνειδητού βραδινού ύπνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια πρώτη εμπειρία διαλογισμού

6 Συχνές Ερωτήσεις για το Διαλογισμό

1,993 total views, 1 views today

Please follow and like us:
0
Ioanna Ioannidou

Ioanna Ioannidou

H Ιωάννα Ιωαννίδου είναι Content Writer και Διορθώτρια Κειμένων ενώ καλλιεργεί την περιβαλλοντική της συνείδηση καθημερινά. Γράφει για όλα τα θέματα που αφορούν την πράσινη ατζέντα όπως βιώσιμη μόδα, διαλογισμός, γιόγκα, ταξίδια και εναλλακτικές θεραπείες καθώς πιστεύει σε έναν ολιστικό τρόπο σκέψης που υιοθέτησε τα τελευταία χρόνια καταφέρνοντας να αποκτήσει μια πιο πράσινη, οικολογική στάση ζωής μειώνοντας αισθητά το άγχος από την καθημερινότητα. Εξασκείτε στη Yoga και μαθαίνει Thai Massage.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *