Trending now: Τα μυστικά ενός επιτυχημένου “sleepover”

Το «Sleepover» είναι μια κοινωνική συγκέντρωση που προορίζεται να διασκεδάσει και να προωθήσει τις διαπροσωπικές σχέσεις. Κυρίως την απολαμβάνουν τα παιδιά και οι έφηβοι, ενώ πολύ συχνά την τρέμουν οι ενήλικες! Ο όρος εμπεριέχει μια αντίφαση, καθώς ελάχιστος ύπνος πραγματικά συμβαίνει κατά τη διάρκεια των sleepovers! Γνωρίζοντας ότι ένα sleepover σπάνια περιλαμβάνει επαρκή ύπνο, είμαστε έτοιμοι με πολλά παιχνίδια, σνακ και δραστηριότητες.

Οι περισσότεροι γονείς είναι συνήθως ανοιχτοί στην ιδέα της ολονύκτιας φιλοξενίας ενός ή δύο επισκεπτών το Σαββατοκύριακο και επιτρέπουν στα παιδιά τους να περάσουν τη νύχτα σε ένα στενό φίλο. Οι περισσότεροι γονείς έχουν καλές παρόμοιες αναμνήσεις από τη δική τους παιδική ηλικία, ψήνοντας κουλουράκια, ψιθυρίζοντας μυστικά και βλέποντας ταινίες με τους φίλους και θα ήθελαν τα παιδιά τους να έχουν παρόμοιες ευχάριστες εμπειρίες. Αλλά, μερικοί γονείς έχουν μερικές φορές τύψεις μετά από ένα sleepover των παιδιών τους, γιατί δεν είναι όλα τα sleepovers ίδια. Μερικά πάνε τόσο ομαλά, ώστε μπαίνει κανείς στον πειρασμό να τα παρατείνει για αρκετές ακόμα ώρες, ενώ άλλα είναι τόσο χαοτικά και αγχωτικά που δεν έχουν καμία σχέση με τη λέξη «ύπνος».

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βελτιώσουν τις πιθανότητες ένα sleepover να αποτελέσει θετική εμπειρία για το παιδί τους; Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ηλικία, την προσωπικότητα και το επίπεδο ωριμότητας του παιδιού τους και να βεβαιωθούν ότι το παιδί είναι αρκετά μεγάλο για να διαχειριστεί ένα sleepover φίλων, προτού συμφωνήσουν να διοργανώσει ένα. Τα sleepovers είναι πιο δημοφιλή στα παιδιά ηλικίας 8 έως 14, σε ένα αναπτυξιακό στάδιο που επιδιώκουν να είναι πιο ανεξάρτητα και προσπαθούν να οικοδομήσουν την αυτοπεποίθησή τους, καθώς αναπτύσσουν φιλίες με τους συμμαθητές. Αν τα παιδιά είναι ηλικίας κάτω των 8, αλλά είχαν ήδη εμπειρία διανυκτέρευσης σε έναν ξάδελφο, ή στον παππού και στη γιαγιά, μπορεί να είναι έτοιμα να μείνουν με έναν καλό φίλο. Να είστε όμως προετοιμασμένοι σε περίπτωση που ένα παιδί θέλει να γυρίσει στο σπίτι του νωρίς. Να είστε επίσης σίγουροι ότι μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους γονείς του, ή, αν το παιδί σας είναι αυτό που θέλει να γυρίσει σπίτι, βεβαιωθείτε ότι οι φιλοξενούντες γονείς γνωρίζουν πώς να επικοινωνήσουν μαζί σας.

Για τα παιδιά με άγχος αποχωρισμού, ο φόβος για το άγνωστο μπορεί να προκαλέσει ανησυχία και σωματικά συμπτώματα, όπως ναυτία και πονοκεφάλους. Οι ειδικοί συστήνουν ότι οι γονείς θα πρέπει να επιτρέπουν στα παιδιά να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους ήρεμα και να τα βοηθήσουν να αναπτύξουν ένα σχέδιο δράσης για τις φορές που αισθάνονται νοσταλγία. Δεν αγνοούμε και δεν υποτιμούμε το πρόβλημα. Πριν καλέσετε τους γονείς, ωστόσο, προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε τους φόβους του επισκέπτη. Ένα παιδί που φοβάται το σκοτάδι, μπορεί να παρηγορηθεί από ένα αμυδρό φως τη νύχτα. Ακόμη και σε περιπτώσεις sleepover, όπου οι φιλοξενούντες γονείς επιβάλλουν μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου, τα παιδιά μπορεί να μην κοιμηθούν αρκετά. Εάν το παιδί σας είναι ένα από εκείνα τα παιδιά που δεν μπορούν να συνέλθουν εύκολα μετά από μια νύχτα διαταραχθέντος ύπνου, θα μπορούσατε -σε περίπτωση που δεν φιλοξενείτε εσείς- να εξετάσετε την επιλογή «μισό sleepover», δηλαδή να παραλάβετε το παιδί σας πριν την ώρα του ύπνου.

Photo: mumcentral.com.au

Είναι σημαντικό να επικοινωνείτε με τους άλλους γονείς. Ποιος θα εποπτεύει τα παιδιά; Τι ώρα θα τελειώσει το sleepover; Πώς επικοινωνούμε με τους γονείς κατά τη διάρκεια της νύχτας; Μήπως το παιδί έχει αλλεργίες; Υπάρχουν απαγορεύσεις και περιορισμοί για συγκεκριμένες ταινίες ή βιντεοπαιχνίδια;. Μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις. Τα sleepovers θεωρούνται φυσιολογική δραστηριότητα της παιδικής ηλικίας και κανονικό μέρος της εφηβείας.

Θυμηθείτε ότι πρέπει να επιβάλλονται σαφείς κανόνες. Εάν είστε οι φιλοξενούντες γονείς, καθορίστε τις προσδοκίες από την αρχή, συζητώντας με το παιδί σας πού θα κοιμηθεί ο καθένας και τι ώρα θα σβήσουν τα φώτα. Επιτρέπεται οι επισκέπτες να έχουν κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικά παιχνίδια κατά τη διάρκεια της νύχτας, ή θα τα παραλάβετε όλα και θα ελέγχετε τη χρήση τους; Τα παιδιά καλό είναι να αισθάνονται ότι οι γονείς είναι παρόντες και είναι σε ετοιμότητα να δράσουν όταν ένας φιλοξενούμενος αισθάνεται αποκλεισμένος ή άβολα. Καλό είναι να έχετε εκ των προτέρων καταστρώσει ένα σχέδιο δράσης! Τα περισσότερα παιδιά δεν χρειάζονται βοήθεια για το πώς θα περάσουν το χρόνο τους, αλλά δεν βλάπτει να έχουμε μερικές back-up δραστηριότητες στο μυαλό μας, όπως μια σωματική δραστηριότητα, μπόουλινγκ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο ή κολύμπι που θα κουράσει τα παιδιά και θα ευοδώσει τον ύπνο. Σχεδιάστε και δημιουργήστε μαζί με τα παιδιά τα σνακ και τα ποτά που θα σερβίρετε. Μία αυτοσχέδια πίτσα και ένα σπιτικό παγωτό παρέχουν ταυτόχρονα σίτιση και διασκέδαση στους επισκέπτες!

Photo: mumcentral.com.au

Μετά το sleepover, συζητήσετε με το παιδί σας για την εμπειρία του. Τι του άρεσε περισσότερο; Τι θα βελτίωνε την εμπειρία; Χρησιμοποιήστε αυτές τις πληροφορίες για να σχεδιάσετε την επόμενη εκδήλωση και για να αξιολογήσετε αν το παιδί σας είναι έτοιμο για άλλο ένα sleepover.

Ο συγχρονισμός είναι σημαντικός! Είναι καλύτερο να έρθουν οι επισκέπτες προς το τέλος της ημέρας, γιατί όταν τα παιδιά περνούν πάρα πολύ χρόνο μαζί, συνήθως αυξάνονται οι διαπληκτισμοί και οι δυστροπίες. Κανονίστε επίσης μια συγκεκριμένη ώρα αναχώρησης το επόμενο πρωί για να αποφύγετε να έρχονται οι άλλοι γονείς κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το πρόχειρο φαγητό στα sleepovers είναι μια μακροχρόνια παράδοση, αλλά μην το παρακάνετε! Παρόλο που τα σνακ όπως τα ποπκόρν, τα πατατάκια και τα γλυκά είναι φυσικά must, καλό είναι να έχετε διαθέσιμα φρούτα ή μια πιατέλα λαχανικών, ώστε να μην καταλήξετε με μια συντροφιά από παιδιά με κοιλόπονους! Προσφέρετε εμφιαλωμένο νερό ή χυμό αντί για καφεϊνούχα αναψυκτικά, αλλιώς τα παιδιά δεν θα κοιμηθούν καθόλου! Το επόμενο πρωί προσφέρετε κλασσικά και γρήγορα φαγητά, όπως τοστ, δημητριακά, κέικ, γάλα και ομελέτες.

Πότε άραγε θα πρέπει να σβήσετε τα φώτα; Εξαρτάται από την ηλικία των φιλοξενούμενων. Τα μικρότερα παιδιά θα πρέπει πιθανώς να πάνε για ύπνο κατά τις 22:00, τα μεγαλύτερα κατά τα μεσάνυχτα. Μια καλή ιδέα είναι να προσφέρετε μια κατευναστική δραστηριότητα ως μετάβαση στον ύπνο. Παρά το γεγονός ότι κάποια παιδιά θέλουν να ακούνε τρομακτικές ιστορίες, μια καλή ταινία είναι ίσως καλύτερη επιλογή. Αν κάποιοι επισκέπτες είναι έτοιμοι να πάνε για ύπνο πριν από τους άλλους, βάλτε τους σε ένα δωμάτιο ή διπλανό χώρο, όπου μπορείτε να χαμηλώστε τα φώτα. Τοποθετήστε φώτα νύχτας στα μπάνια, κοντά στις σκάλες και σε άλλα βασικά σημεία. Ακόμη και τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να αποπροσανατολιστούν στο σκοτάδι. Επίσης, κάθε παιδί θα πρέπει να γνωρίζει τη διαδρομή προς την κρεβατοκάμαρά σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Διαβεβαιώστε όλα τα παιδιά ότι θα μπορούν να σας ξυπνήσουν αν φοβηθούν, αν αισθανθούν άρρωστα ή αν χρειασθούν οποιαδήποτε βοήθεια.

Τα Σάββατα θεωρούνται οι πιο συχνές νύχτες για sleepovers, ωστόσο, μην αποκλείετε και τα βράδια της Παρασκευής: τα παιδιά θα είναι κουρασμένα από μια γεμάτη μέρα στο σχολείο (άλλη καλή βοήθεια για ύπνο!) και θα έχουν τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή για να ανακτήσουν δυνάμεις από την «κόπωση» του sleepover.

Έτσι, εάν ακόμα αναρωτιέστε, αν το παιδί σας είναι έτοιμο για ένα sleepover, κάντε στον εαυτό σας αυτές τις απλές ερωτήσεις πριν ετοιμάσετε τα πράγματά του:

  • Είναι το παιδί ως επί το πλείστον ανεξάρτητο κατά την κατάκλιση, ή μήπως εξακολουθεί να βασίζεται σε σας;
  • Έχει κοιμηθεί ποτέ στο σπίτι ενός συγγενή;
  • Είναι το παιδί σας άνετο με τα παιδιά της άλλης οικογένειας;
  • Χωρίζει το παιδί σας από εσάς με ευκολία; Παιδιά που στρεσσάρονται σε νέες καταστάσεις, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σας τηλεφωνήσουν μέσα στη νύχτα, ζητώντας να γυρίσουν στο σπίτι.
  • Αντέχει το παιδί σας τον λίγο ύπνο; Μερικά παιδιά αντέχουν περισσότερο από άλλα.

Για τους αμύητους γονείς μπορεί να είναι πρόκληση να φιλοξενούν παιδιά άλλων ανθρώπων, να τα  διασκεδάσουν, να τα ταΐσουν, να τα βάλουν για ύπνο και να τα ξυπνήσουν το επόμενο πρωί. Οι επιτυχημένοι διοργανωτές sleepover έχουν πολλαπλά προνοήσει και είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν τους εξαιρετικά ενεργητικούς συμμετέχοντες! Απολαύστε λοιπόν και εσείς τη διαδικασία μαζί με τα παιδιά σας!

Kείμενο: Iωάννης Νούσκας

125 total views, 1 views today

Please follow and like us:
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *