Τσάκρα: Ένα ουράνιο τόξο μέσα μας

Φαντάσου την ταχύτητα της ενέργειας που βιώνεις κατά τη διάρκεια μιας στιγμής χαράς και ευφορίας ή σε μια στιγμή μεγάλης έντασης από ένα αρνητικό γεγονός. Μπορείς να νιώσεις τα κανάλια αυτά που περνάει η ενέργεια σε τέτοιες εμπειρίες;

Αρχικά μπορεί να μοιάζει πρωτόγνωρο, αλλά παρατηρώντας τέτοιες στιγμές με μεγάλη ροή ενέργειας μπορείς να  ανιχνεύσεις αυτά τα κανάλια. Θα μου πεις τώρα, γιατί να το κάνω; Και τι θα μου προσφέρει;

Το πιο σημαντικό, τη γνώση του τι είσαι και πώς να ισορροπήσεις.

Συνήθως εμπιστευόμαστε αυτό που βλέπουμε, έτσι μεγαλώσαμε, έτσι μάθαμε, έτσι είμαστε φτιαγμένοι. Δίνουμε προτεραιότητα στις εύκολες λύσεις για τα κακώς κείμενα στην υγεία και στην καθημερινότητα μας γενικότερα. Κι αν κάποιος σου έλεγε ότι μπορείς μόνο με την ενέργειά σου να λειτουργήσεις υπέρ σου;

Παρόλο που έχουμε την ψευδαίσθηση ότι είμαστε ύλη* γιατί οι αισθήσεις μας μπορούν και την αντιλαμβάνονται, στην πραγματικότητα είμαστε ενέργεια που δονείται σε διάφορες συχνότητες και μέσω αυτών των συχνοτήτων επηρεάζουμε αλλά και επηρεαζόμαστε από τον κόσμο γύρω μας.

Έχουμε λοιπόν το φυσικό σώμα, αυτό που βλέπουμε και μας παραπέμπει στην ύλη και έχουμε και το ενεργειακό σώμα, το οποίο δεν βλέπουμε αλλά μπορούμε να το νιώσουμε. Πάνω σε αυτό, το ενεργειακό μας σώμα, δρουν τα τσάκρα (chakra).

Τι είναι λοιπόν τα τσάκρα;

Chakra (τσάκρα) στα σανσκριτικά σημαίνει τροχός και πρόκειται για λεπτοφυείς ενεργειακές δίνες, οι οποίες λαμβάνουν και αποθηκεύουν prana (αναπνοή/δύναμη ζωής), και καθώς περιστρέφονται διοχετεύουν την ενέργεια σε όλο το σώμα με απώτερο σκοπό το κέντρο της κεφαλής. Στην ουσία έχουν τον ρόλο του μετασχηματιστή της ενέργειας, ώστε αυτή να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα διαφορετικά όργανα στο σώμα μας με στόχο την αζωογόνησή του. Και μπορεί να μας έχουν γίνει γνωστά μέσα από την Ινδική Γιόγκα, όμως αν ανατρέξει κάποιος στην Πλατωνική γραμματεία, θα διαπιστώσει ότι ήδη τα γνώριζαν από την αρχαιότητα και στα Ασκληπεία εφάρμοζαν θεραπείες σε ενεργειακό επίπεδο για να καταπολεμήσουν ασθένειες.

Πόσα είναι και πού βρίσκονται;

Τα βασικά Τσάκρα είναι 7 και ορίζονται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Συμβολίζονται με το άνθος του λωτού σε 7 διαφορετικά χρώματα, συμπληρώνοντας έτσι ένα ουράνιο τόξο. Κάθε λωτός έχει διαφορετικό αριθμό πετάλων και χρώμα γιατί κάθε τσάκρα λειτουργεί σε διαφορετική συχνότητα. Έτσι όσο πιο χαμηλά βρίσκεται στην σπονδυλική στήλη τόσο πιο χαμηλή κι συχνότητα του, με την υψηλότερη συχνότητα να βρίσκεται στην κορυφή.

Ξεκινώντας από την βάση έχουμε:

1ο Τσάκρα  Muladhara (Μουλαντάρα), το ριζικό Τσάκρα.

Βρίσκεται στην βάση της σπονδυλικής στήλης μεταξύ πρωκτού και γεννητικών οργάνων, έχει ως σύμβολο το βαθύ κόκκινο άνθος λωτού με 4 πέταλα και σχετίζεται με το στοιχείο της γης. Το 1ο τσάκρα συνδέεται με το ασυνείδητο, τα φυσικά ένστικτα επιβίωσης και τους ριζικούς φόβους μας. Όταν ισορροπεί βιώνουμε την αίσθηση αυτοεκτίμησης, ασφάλειας και αυτοπεποίθησης. Τυχόν ανισορροπία εκδηλώνεται με θυμό, ζήλια, απληστία και έλλειψη ζωντάνιας. Η απρόσκοπτη κυκλοφορία ενέργειας σε αυτό το τσάκρα είναι η πιο σημαντική μιας και έχει άμεση σχέση με το τσάκρα του νου. Μία μπλοκαρισμένη ενεργειακά βάση δεν μπορεί να δώσει αφύπνιση.

2ο Τσάκρα Svadhishthana (Σβαντιστάνα), η κατοικία του εαυτού.

Βρίσκεται στον κόκκυγα κοντά στο ριζικό τσάκρα, ως σύμβολο έχει το πορτοκαλί άνθος λωτού με 6 πέταλα και στοιχείο του το νερό. Συνδέεται με το υποσυνείδητο και λειτουργεί σαν «αποθήκη» των εντυπώσεων της ατομικής μας ύπαρξης. Επιπλέον σχετίζεται με τα αναπαραγωγικά όργανα και την αίσθηση της γεύσης. Σε ισορροπία αποδεχόμαστε το υλικό μας σώμα, τη σεξουαλικότητά μας, είμαστε ευέλικτοι και δημιουργικοί. Σε ανισορροπία δημιουργούνται φοβίες, αισθήματα ενοχής, λαιμαργία, κατάθλιψη.

3ο Τσάκρα Manipura ( Μανιπούρα), η πόλη των κοσμημάτων.

Βρίσκεται πίσω από τον ομφαλό, στοιχείο του είναι η φωτιά και συμβολίζεται από το κίτρινο άνθος λωτού με 10 πέταλα. Συσχετίζεται με την εσωτερική μας φωτιά, τη θέληση, τον δυναμισμό και τις ποιότητες με τις οποίες εκδηλώνουμε τον εαυτό μας στον κόσμο. Όντας σε ισορροπία νιώθουμε εμπιστοσύνη με τον εαυτό μας, ταπεινότητα και μπορούμε να συνάπτουμε αρμονικές σχέσεις. Όταν ανισορροπεί η δράση μας τείνει να εξασθενίζει, γινόμαστε αναποφάσιστοι και αυταρχικοί.

4ο Τσάκρα Anahata (Αναχάτα), ανεμπόδιστος ήχος.

Βρίσκεται στο κέντρο της καρδιάς, στοιχείο του ο αέρας και συμβολίζεται με τον πρασινό λωτό με 12 πέταλα. Συσχετίζεται με την καρδιά, την ευαισθητοποίση και εκδήλωση αγάπης, γι’ αυτό και αποκαλείται ανεμπόδιστος γιατί αφορά τον υπερβατικό ήχο που δεν μπορεί τίποτα εξωτερικό να τον επηρεάσει και γίνεται αντιληπτός μόνο από την καθαρή συνείδηση. Έχοντας λοιπόν το 4ο τσάκρα σε ισορροπία μπορούμε να βιώσουμε ψυχική και συναισθηματική ισορροπία απαλλαγμένη από εγωιστικά συναισθήματα, με αληθινή αγάπη προς τον εαυτό μας και τους αλλούς. Σε ανισορροπία μπορεί να γίνουμε επικριτικοί, να νιώθουμε ανάξιοι και άρνηση αποδοχής από τον περίγυρο.

5ο Τσάκρα Visuddha ( Βισούντα), καθαρό/ενάρετο.

Οριοθετείται στο λάκκο του λαιμού, στοιχείο του ο αιθέρας και σύμβολό του ο μπλέ λωτός με 16 πέταλα. Συσχετίζεται με τον θυρεοειδή αδένα, την έκφραση και επικοινωνία. Όταν είναι ισορροπημένο υπάρχει καλή ροή στην αναπνοή και οξύνεται η αίσθηση ακοής, όχι μόνο μέσω των αυτιών αλλά και μέσω του νου. Μπορούμε να εκφράσουμε την δική μας αλήθεια, όλα αυτά που υπάρχουν μέσα μας, με καθαρότητα και σαφήνεια. Σε δυσαρμονία προκύπτει δυσκολία στην επικοινωνία, νιώθουμε ότι δεν μας καταλαβαίνουν και όλα τα καταπνιγμένα συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε απότομη συμπεριφορά και αδιαφορία προς τους άλλους.

6ο Τσάκρα Ajna (Άτζνα), κυρίαρχο.

Λέγεται ότι βρίσκεται στο κέντρο του νου, μεταξύ των φρυδιών  και αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίπεδο επίγνωσης, γι’ αυτό και είναι και γνωστό ως 3ο μάτι ή το μάτι της διαίσθησης. Σχετίζεται με την επίφυση, την όραση και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Συμβολίζεται με τον λωτό σε χρώμα λουλακί με 2 πέταλα και στοιχείο του είναι το φώς. Είναι υπεύθυνο για την ισορροπία ανάμεσα σε δεξί και αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, δηλαδή για την ισορροπία του νου, της λογικής και της διαίσθησης. Όσο πιο ισορροπημένο είναι τόσο μεγαλύτερη ευλιγισία υπάρχει στη σκέψη, δημιουργική φαντασία, καλή αντίληψη και οξυμένη διαίσθηση. Δεν βλέπεις απλά, καταλαβαίνεις κιόλας. Σε μη ισορροπία μπορεί κάποιος να βιώσει δυσλειτουργίες γύρω από το νού, όπως πονοκεφάλους, εξασθενημένη μνήνη, αυπνίες, έλλειψη κοινής λογικής και φαντασίωση ανύπαρκτων αρνητικών καταστάσεων.

Και φτάσαμε στο τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό

Το  7ο Τσάκρα Sahasrara (Σαχασράρα), χίλια πέταλα.

Οριοθετείται στην κορυφή του κρανίου και είναι γνωστό και ως το τσάκρα του στέμματος. Συμβολίζεται με τον μώβ λωτό με χίλια πέταλα και έχει ως στοιχείο την σκέψη. Ο συμβολισμός με τα χίλια πέταλα εκφράζει το άπειρο, την έδρα της ψυχής, την ποιότητα της συνείδησης. Αυτό το τσάκρα είναι το κύριο κλειδί που ελέχγει την αφύπνιση όλων των τσάκρα. Όσο πιο πολύ ανοίγει τόσο μεγαλύτερη είναι η αίσθηση της ισορροπίας και αρμονίας με τον ευατό σου και με όλο το σύμπαν.

Πώς τα ισορροπείς;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να εξισορροπήσεις τα ενεργειακά σου κέντρα, από προσωπική εμπειρία μπορώ να σου προτείνω τη γιόγκα και τον διαλογισμό. Η συστηματική πρακτική της γιόγκα και του διαλογισμού λειτουργούν εξαιτερικά στο να βρίσκεις την πολυπόθητη ενεργειακή σου ισορροπία. Και είναι ωραία όταν την βιώνεις, νιώθεις καλά, την απολαμβάνεις και θες να την παρατείνεις. Γιατί έχει αξία η διατήρησή της, δεν αρκεί απλά να τη βιώσεις κάποιες στιγμές. Γι’ αυτό ό,τι κι αν κάνεις καλλιέργησε τη θετική σκέψη, δες πρώτα το καλό σε όλα τα πράγματα. Γίνε το δικό σου ουράνιο τόξο.

Η θετική σκέψη είναι το κλειδί της ισορροπημένης ενέργειας.

«Δεδομένου ότι μόνο εσύ είσαι υπεύθυνος για τις σκέψεις σου, μόνο εσύ μπορείς να τις αλλάξεις» Παραμχάνσα Γιογκανάντα

Namaste,

Κάτια Ανδρέου

 

*   Ύλη ορίζεται το συστατικό από το οποίο αποτελούνται όλα τα φυσικά αντικείμενα που έχουν μάζα.

462 total views, 1 views today

Please follow and like us:
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *