Βιολογικά VS Φυσικά καλλυντικά: Ποια είναι η διαφορά;

Τα ECO (ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ) καλλυντικά είναι μια νέα τάση στη βιομηχανία καλλυντικών. Τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ ήδη διαθέτουν ολόκληρα ράφια για οικολογικά καλλυντικά, φυσικά σαμπουάν και σκόνες, φυσικά απορρυπαντικά και scrubs, οδοντόκρεμες, gel.

Πολλές από εμάς δε γνωρίζουν τις βασικές διαφορές μεταξύ αυτών των δύο κατηγοριών καλλυντικών. Ποια μπορεί να είναι η διαφορά, αναρωτηθήκαμε και εμείς μεταξύ των βιολογικών και φυσικών καλλυντικών. Τι στην πραγματικότητα φέρνει το πρόθεμα οργανικό, ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, και το σημαντικότερο, αν αξίζει το όριο τιμής + 200% στην τιμή μιας κανονικής μαζικής αγοράς( mass market-για ευρύτερο κοινό).

Από την  Beauty Expert, Λίλια Σμυρνάκη

Βιολογικά VS Φυσικά καλλυντικά: Ποια είναι η διαφορά;

Organic, σημαίνει «φυσικό, φυτικό», ομαλά, αυτή η τάση έχει επίσης μετατραπεί σε καλλυντικά. Ταυτόχρονα, στην αγορά υπάρχουν ήδη εκτός από βιολογικά καλλυντικά ΚΑΙ φυσικά καλλυντικά. Ποια είναι όμως η διαφορά;

Ας ξεκινήσουμε από τα οργανικά eco ( οικολογικά) καλλυντικά. Τα φυσικά συστατικά θα πρέπει να είναι 95% +, με απαραίτητη την παρουσία πιστοποιητικών γνωστών οργανώσεων που επιβεβαιώνουν την ποιότητα των προϊόντων, δεν θα πρέπει δεν περιέχουν parabens, παχυντές, επιβλαβή συντηρητικά και να έχουν φιλική προς το περιβάλλον eco συσκευασία.

Από την άλλη ως φυσικά καλλυντικά χαρακτηρίζονται αυτά που έως και το 50% της σύνθεσης τους είναι φυσικά συστατικά.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των φυσικών οργανικών καλλυντικών;
  • Φυσικά συστατικά (αιθέρια έλαια, μέλι, ορυκτέλαιο, εκχυλίσματα φύλλων, φυτικά εκχυλίσματα)
  • Ελαχιστοποίηση του κινδύνου αλλεργιών (οι κατασκευαστές λένε έτσι)
  • Ασφάλεια, λόγω της απουσίας τοξικών χημικών ουσιών.
Τι πρέπει να προσέξεις  όταν επιλέγεις eco καλλυντικά

Ας ξεκινήσουμε από την ετικέτα! Πριν επιλέξεις ένα βιολογικό eco προϊόν ομορφιάς θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις

  • Υπάρχουν τα παρακάτω πιστοποιητικά: COSMEBIO, ECOCERT, SOIL ASSOCIATION, USDA NOP, BDIH, ICEA BIO ECO COSMESI, NaTrue.
  • Απουσία στην σύνθεση: παραμπέν, φθαλικές ενώσεις, λαυρυλοθειικό νάτριο
  • Απαιτείται: πλήρης ένδειξη της σύνθεσης του προϊόντος
  • Ημερομηνία λήξης άνω του 1 έτους (για φυσικές πρώτες ύλες, αυτό είναι απαράδεκτο).

Ταυτόχρονα όμως, βελτιώνονται οι τεχνολογίες διατήρησης της ποιότητας των προϊόντων και μπορείτε να βρείτε εύκολα μια αρκετά συμπαγή μάρκα που παράγει κρέμες με διάρκεια ζωής άνω των 12 μηνών.

Διάβασε επίσης: Φυσικά, φυτικά ή βιολογικά καλλυντικά; Που βρίσκεται η διαφορά;
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Τα φυσικά οργανικά καλλυντικά είναι σχεδόν γεμάτα φυσικές ουσίες, οι οποίες δεν είναι επικίνδυνες ή αλλεργιογόνα, αλλά σε δέρμα με υπερευαισθησία ή δυσανεξία, μπορούν να συμπεριφέρονται διαφορετικά.

Πολύ σημαντικό! Εάν έχετε αλλεργία ή δυσανεξία σε κάποιο από τα συστατικά που αναφέρονται παρακάτω, μην αγοράζετε αυτά τα καλλυντικά – αντενδείκνυται σε σας!

  • Αιθέριο έλαιο (χαμομήλι, βάλσαμο λεμονιού, μαϊντανός, εσπεριδοειδές)
  • Πηγές φυτικών πρωτεϊνών (φύτρο σίτου, μίσχοι ραβέντι, φύλλα αλόης)
  • Μέλι (καθώς και πρόπολη, γύρη)

Σημαντικός κανόνας! Εάν είστε αλλεργικός: καλύτερα από 3-4 αιθέρια έλαια στη σύνθεση του 1, επειδή μια χαμηλότερη συγκέντρωση του κάθε στοιχείου δεν θα προκαλέσει ερεθισμό.

 

Και ένας μύθος και μια αλήθεια

ΑΛΗΘΕΙΑ: ΤΑ ΖΩΑ ΔΕΝ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ

Ούτε τα μεμονωμένα συστατικά ούτε το τελικό προϊόν δεν δοκιμάζονται στους μικρότερους αδελφούς μας. Από τα ζωικά συστατικά επιτρέπονται μόνο τα προϊόντα μελισσών και το γαλακτικό οξύ. Και οι μέλισσες και οι αγελάδες παραμένουν ζωντανές και υγιείς. Ακόμη και η γλυκερίνη και το κολλαγόνο παράγονται από φυτικά έλαια και πρωτεΐνες σίτου.

ΜΥΘΟΣ: ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ, ΧΡΗΣΙΜΟ, ΑΣΦΑΛΕΙΣ

Θυμηθείτε το μάθημα χημείας στο σχολείο; “Οι οργανικές ενώσεις είναι ενώσεις άνθρακα με άλλα στοιχεία.” Δηλαδή, η οργανική ύλη δεν έχει καμία σχέση με τον κόσμο των στύλων και των στύλων. Σήμερα, ο όρος “οργανικό” σημαίνει ότι το φυτό καλλιεργείται και υφίσταται επεξεργασία υπό ορισμένες συνθήκες. Ωστόσο, αυτό δεν επηρεάζει το τελικό προϊόν. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να θεωρούν ένα βιολογικό σήμα στα καλλυντικά, συμπεριλαμβανομένου του USDA Organic, ως απόδειξη της αποτελεσματικότητας ή των οφελών τους για την υγεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα οργανικά είναι επιβλαβή. Απλά δεν έχει υπερφυσικές ιδιότητες.

1,032 total views, 6 views today

Please follow and like us:
0
LILIYA SMYRNAKI

LILIYA SMYRNAKI

H Λίλια Σμυρνάκη είναι ιδιοκτήτρια του LILUX SalonPRO και Beauty Editor του fashionwellnes.gr. Μετρώντας, ήδη, 10 χρόνια επαγγελματικής ενασχόλησης με την αισθητική και τη κοσμετολογία και επενδύοντας χρόνο και χρήματα αποφασίζει να δημιουργήσει το δικό της χώρο προσφέροντας στον κόσμο υγεία και ομορφιά.