Xαρουπιές, μια ξεχασμένη θρεπτική λιχουδιά που μπορεί να γίνει το απόλυτο σνακ για το γραφείο!

Φτάνουμε στην είσοδο της Σαρακίνας, ένα πολύ εντυπωσιακό φαράγγι στη νότια Κρήτη, αφού έχουμε περάσει τα Λασιθιώτικα βουνά,  κατευθυνόμενοι προς την παραλία του Μύρτου με μια παρέα Ελβετών και Γάλλων τουριστών.

Λίγο πριν την είσοδο του φαραγγιού, στέκομαι κάτω από ένα τεράστιο δέντρο και αρχίζω και κουνάω τα κλαδιά  για να μαζέψω μετά μανίας χούφτες από κάτι καρπούς που θυμίζουν τους καρπούς από τα φασόλια αλλά σε σοκολατί χρώμα.

Κερνάω και τους τουρίστες αφού βέβαια έχω έχω βάλει είδη στο στόμα μου και μασουλάω, τι άλλο; Μα το χαρούπι.

Το κοιτάνε με έκπληξη, και με επιφύλαξη μετά από προτροπή μου αποφασίζουν να το δοκιμάσουν. Προσοχή στα κουκούτσια του, τους προειδοποιώ, σπάνε δόντια.

Εκστασιάζονται όλοι με την ήπια γλυκιά γεύση που θυμίζει σοκολάτα, και τελικά αποφασίζουν να τα πάρουν μαζί τους για να τα πάνε στα παιδιά τους ως σνακ.

Οι Ελβετοί και οι Γάλλοι όπου προέρχονται από χώρες που φημίζονται για τις καλύτερες σοκολάτες, εντυπωσιάστηκαν από την ελληνική φυσική «σοκολάτα».

Αυτός ο καρπός που ανέκαθεν υπήρχε στην ελληνική ύπαιθρο αποτέλεσε τροφή στα χρόνια της κατοχής, και ευτυχώς έχει κάνει θεαματική είσοδο στα μαγαζιά ντελικατέσσεν της Αθήνας, είτε αυτούσιος, είτε σε μορφή χαρουπόμελου, είτε σε μορφή χαρουπάλευρου, είτε σε μορφή χαρουπόσκονης ή ως αντικατάστατο του καφέ.

Αυτή η λιχουδιά εξέπληξε τους τουρίστες τόσο όσο το φαράγγι σε βαθμό που γεμίσαμε όλοι μια τσάντα. Σκεφτείτε τώρα ότι είσαστε στο γραφείο, το μυαλό σας αρχίζει και αναζητάει κάτι να φάει. Ανοίγεται το συρτάρι και πάνω πάνω το σακουλάκι με τα χαρούπια!

Δεν χρειάζεται καν να ψάξετε τι θα παραγγείλετε, το μασούλημα του χαρουπιού, αρχίζει τη δράση του. Δεν είναι τυχαίο ότι έθρεψε πολλούς λαούς σε περιόδους πολέμων και λιμών.  Ξεχνάτε και πείνα και τρέλα για γλυκό και φόβο κιλών.

Και να από πού θα προσλάβετε ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σίδηρο και φυτικές ίνες. Το δε ασβέστιο είναι εξαιρετικά απορροφήσιμο επειδή το χαρούπι δεν περιέχει οξαλικό οξύ που περιορίζει την απορρόφηση του ασβεστίου από τις τροφές.

Αν και αποτελείται κυρίως από φυσικά σάκχαρα, δεν του λείπουν οι πρωτεΐνες (4%). Επίσης περιέχει πηκτίνη και λιγνάνες που όχι μόνο σε κάνουν να μην πεινάς, είναι εξαιρετικές για την υγεία των εντέρων και την πέψη. Με λίγα λόγια, δεν χρειάζεται να ψάχνετε ποιο είναι το κατάλληλο σνακ για το γραφείο ή για τα παιδιά στο σχολείο ή για τις εξορμήσεις στη φύση!

Δεν υπάρχει καλύτερο, ποιο νόστιμο, ποιο οικονομικό, ποιο εύχρηστο, ποιο εύκολο στη συντήρηση και στη μεταφορά από το χαρούπι!

695 total views, 0 views today

Please follow and like us:
0
Alkistis Palidou

Alkistis Palidou

Η Άλκηστη Παλίδου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με τον αντίστοιχο Μεταπτυχιακό Τίτλο (Ms) από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι μέλος του Συλλόγου Διαιτολόγων των Βρυξελλών. Από το 1999 εξασκεί το επάγγελμα Διαιτολόγου- Σύμβουλου διατροφής με κύριο μέλημα να εκπαιδεύσει παιδιά και ενήλικες στις καλές διατροφικές συνήθειες με σκοπό να γίνουν αυτόνομοι και υγιείς. Έχει εντρυφήσει στην Ιστορία της Διατροφής στην Ελλάδα ενώ παρακολουθεί και εξετάζει τα σύγχρονα διατροφικά ρεύματα (Vegan, Ωμοφαγία, Palaio, Ιπποκράτειος- Διατροφή, Σούπερ-Τροφές).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *