Αρνητικές σκέψεις… η ευκαιρία σου να εξελιχθείς!

Εκείνο το ανέκδοτο με τον γρύλο το θυμάσαι; Με εκείνο τον τύπο που μένει στην ερημιά με το αμάξι από λάστχο και περπατάει κανά χιλιόμετρο για να ζητήσει γρύλο στο κοντινότερο σπίτι. Σε όλη τη διαδρομή λοιπόν αρχίζει και δημιουργεί έναν φανταστικό διάλογο λαμβάνοντας ως εκδοχή μόνο την άρνηση του άλλου να του δώσει τον γρύλο. Φτάνοντας στην πόρτα είναι τόσο φορτισμένος που πριν προλάβει ο άλλος να τον ρωτήσει τι θέλει του απαντάει αϊ… εσύ κι ο γρύλος σου. Και ναι μπορεί να μοιάζει αστείο, γελοίο και άνευ σημασίας αλλά γι αυτόν που έπλασε το αρνητικό σενάριο δεν ήταν.

Και τι μας διδάσκει;

Πόσο εύκολα μπορούν οι αρνητικές σκέψεις να τρυπώσουν στο μυαλό μας, πόσο πολύ μπορούν να μας επηρεάσουν και κυρίως χωρίς κανένα όφελος. Και δεν είναι θέμα ηλικίας, όλες οι ηλικίες μπορούν να έχουν τις αρνητικές τους σκέψεις. Αν και συνήθως επηρεαζόμαστε ήδη από την παιδική ηλικία, τότε που ακόμα είμαστε ανυποψίαστοι και αγνοί και σαν σφουγγάρια ρουφάμε την κάθε πληροφορία. Τότε που γονείς και δάσκαλοι, ιδανικά, θα έπρεπε να μας καθοδηγούν για το πώς να σκέφτομαστε και όχι τι να σκέφτομαστε. Αλλά επειδή πάντα θα γίνονται λάθη, πάντα θα υπάρχουν δικαιολογίες και πάντα θα υπάρχουν περισσότερες από μία άποψη για τα πράγματα, το θέμα είναι να αναλάβουμε οι ίδιοι την ευθύνη του εαυτού μας. Είσαι έτοιμος γι αυτό; Γιατί είναι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για να διώξεις το συννεφάκι των αρνητικών σκέψεων και να αρχίσεις να εξελίσεσαι.

Είσαι θετικός στοχαστής;

Ο διαχωρισμός της θετικής σκέψης από την αρνητική είναι απλός. Κάποιος που σκέφτεται θετικά εστιάζει στο τι θέλει, ενώ αυτός που τείνει να κάνει αρνητικές σκέψεις εστιάζει στο τι δεν θέλει. Ρωτήσε τον εαυτό σου, εστιάζω περισσότερο σε αυτό που θέλω ή σε αυτό που δεν θέλω; Για την πλειοψηφία του κόσμου η απάντηση είναι η δεύτερη. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ασυνείδητα εθισμένοι στην αρνητική σκέψη. Η αρνητική σκέψη δεν είναι απλώς μια κακή συνήθεια, είναι εθισμός και ίσως άμεσα υπέυθυνος και για όποιον άλλο εθισμό είναι γνωστός στον άνθρωπο. Όπως φαγητό, αλκοόλ, τηλεόραση, φάρμακα, ναρκωτικά κλπ.

Μήπως όμως εθιζόμαστε στα παραπάνω προσπαθώντας να ξεφύγουμε από τις δικές μας σκέψεις;

Μέσα σε ένα 24ωρο οι σκέψεις που κάνουμε είναι τόσες πολλές που είναι αδύνατον να καταμετρηθούν. Ακούγεται κουραστικό; Φαντάσου το μεγαλύτερο μέρος αυτών να είναι αρνητικές, εξαντλητικό. Πρόσθεσε τώρα αυτήν την «κούραση» στην καθημερινότητα σου επί όσα χρόνια μπορεί να συμβαίνει. Τι μπορεί να φέρει; Αρνητικά συναισθήματα αρχικά  όπως άχγος, θυμό, ζήλεια και με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να εξελιχθούν σε προώρη γήρανση, κατάθλιψη και διάφορα ψυχοσωματικά, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται άμεσα η ποιότητα ζωής σου.

Γιατί όμως συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε αρνητικά εφόσον δεν μας οφελεί;

Γιατί νομίζουμε ότι έτσι θα προλάβουμε το «κακό». Όπως και στην ιστορία μας, ο τύπος ήθελε τόσο πολύ τον γρύλο που δημιούργησε μια αρνητική ιστορία ώστε σε περίπτωση που ο άλλος αρνηθεί να έχει έτοιμες τις απαντήσεις και να τον πείσει να του δώσει αυτό που θέλει. Στην ουσία πρόκειται για μια στρατηγική επιβίωσης. Περνώντας από τα διάφορα στάδια της ζωής και αλλάζοντας πολλούς ρόλους όπως του παιδιού, του γονέα, του συντρόφου, του εργαζομένου, του φίλου κ.ο.κ φτιάχνουμε τέτοιες στρατηγικές επιβίωσης.

Γιατί ;

Γιατί δεν μας αρέσει η αποτυχία, φοβόμαστε μην πληγωθούμε, θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι, πιο δυνατοί έτσι ψάχνουμε για το λάθος ώστε να το αποφύγουμε και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Κακή στρατηγική γιατί οι σκέψεις δημιουργούν πραγματικότητα, έτσι αντί να προλαμβάνουμε τα «κακά» πράγματα, τα δημιουργούμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν σκέφτεσαι κάτι αρνητικό θα συμβεί ακριβώς όπως το έχεις στο μυαλό σου, αλλά μπορεί να έρθει κάτι από αυτά που φοβάσαι με οποιαδήποτε μορφή. Στην ουσία φοβόμαστε τον ίδιο τον φόβο. Δηλαδή κάτι που δεν υπάρχει!

Και ναι, σίγουρα υπάρχουν σοβαρά ζητήματα στον κόσμο και ίσως ακόμα και στη ζωή σου, αλλά εστιάζοντας στο τι συμβαίνει χάνεις τον σκοπό του ζητήματος. Κάθε θέμα ή πρόβλημα ή οπως αλλιώς θες να το ονομάσεις προσφέρει μια ή παραπάνω λύσεις, μέσα από τις οποίες μας βοηθά να εξελιχθούμε. Όταν αναζητάς και εστιάζεις στις λύσεις τότε οδηγείς το μυαλό σου στο να σκεφτεί θετικά. Και πραγματικά γιατί να συνεχίζεις να απασχολείς το μυαλό σου με μια πραγματικότητα που δεν σε εξυπηρετεί; Τη λύση χρειάζεσαι για να νιώσεις καλά. Εστίασε λοιπόν στην αναζήτησή της. Θέλει συνειδητή προσπάθεια για να αλλάξεις την σκέψη σου και όσο οι σκέψεις θα βελτιώνονται τόσο καλύτερα θα νιώθεις.

Tips για να απαλλαγείς από τις αρνητικές σκέψεις:

  • Χαμογέλασε, ξεκινώντας από εσένα! Δώσε στον εαυτό σου το καλύτερο σου χαμόγελο, κάθε πρωί στον καθρέφτη σου. Θα νιώσεις ελαφρύτερος.
  • Κράτησε τους θετικούς ανθρώπους στην ζωή σου. Θα έμενες δίπλα σε κάποιον που κάθε μέρα θα πέταγε τα σκουπίδια του στο μπαλκόνι σου; Τότε γιατί να κρατάς ανθρώπους που θα τροφοδοτήσουν αρνητικά τη σκέψη σου; Περιπλανήσου με θετικούς ανθρώπους που μπορούν να σου δώσουν νέες προοπτικές.
  • Διαλογίσου ή κάνε γιόγκα. Τα σημαντικά οφέλη του διαλογισμού και της γιόγκα τα έχω αναφέρει αναλυτικά και σε προηγούμενα άρθρα. Ένα από αυτά είναι ότι σε οδηγούν στην πιο σημαντική στιγμή, το τώρα. Κάτι που θα διευκολύνει το μυαλό σου να αποδεσμευτεί από αρνητικά σενάρια.
  • Ανέλαβε την ευθύνη του εαυτού σου, δεν είσαι θύμα. Ό,τι κι αν συμβαίνει στη ζωή σου ή ακόμα κι αν νομίζεις ότι έχεις κολλήσει, πάντα υπάρχει διέξοδος. Πάντα υπάρχει επιλογή για αλλαγή. Το να κατηγορείς άλλους για ό,τι σου συμβαίνει δεν σε ωφελεί. Η ζωή είναι σαν το σχολείο, ό,τι σου προσφέρει δες το σαν μάθημα και σαν ευκαιρία εξέλιξης.  Χρησιμοποίησε τα υπέρ σου και άλλαξε ότι δεν σε εξυπηρετεί, γιατί αν δεν αλλάξεις κάτι εσύ, τίποτα δεν αλλάζει από μόνο του.

Η υπερβολική σκέψη και η διαρκής ανησυχία δεν απομακρύνει τα προβλήματα του αύριο. Το μόνο που χαλάει είναι την ηρεμία του σήμερα.

Γι αυτό λοιπόν… Keep Calm… και διάλεξε εσύ τη συνέχεια της ιστορίας σου.

Namaste

2,225 total views, 1 views today

Katia Andreou

Katia Andreou

Η Κάτια Ανδρέου πιστεύει ότι η γνώση πρέπει να μοιράζεται και στόχος της είναι μέσα από τα άρθρα της στο FASHION WELLNESS να εμπνεύσει τους αναγνώστες να υιοθετήσουν έναν υγιεινό και ενεργό τρόπο ζωής. Εκτός από τη διδασκαλία της yoga δημιουργεί και ενεργειακά κοσμήματα όπως mala beads.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *